Osinko-osakkeet

Tämän suhteen spekuloisin että koska Suomen verottaja sallii lähdeveron hyvityksen hakemisen enintään siltä osin kuin maiden välinen verosopimus määrää. UK osalta tämä on 0%. Näin ollen hylätty.

Juu - näin juuri kävi. Hylättiin verosopimuksen vuoksi.

Kehottivat ottamaan suoraan UK:n veroviranomaisiin yhteyttä ja jäi tekemättä. Summa oli muutamia kymppejä, joten antaa olla.

Siis kuka sulta otti sen lähdeveron, jonka halusit takaisin jos UK ei sitä peri? Juuri esim. BATS (tuore omistaja :slight_smile: ) uhkaili päälistautumisen siirtämisellä nyseen, mutta koska tuo veroetu on niin pysyvät toistaiseksi Londoniumissa.

Ei kai listautuminen vaikuta verotukseen, vain pääkonttorii.

3 tykkäystä

Tää onkin hyvä nostaa tänne, kun mietin tätä siirtoa viime kesänä (eli jenkkiosakkeiden myymistä ja varojen sijoittamista suomalaisiin yhtiöihin). Onneksi ei silloin tullut tehty kun ero on vain suurentunut.

Mitä tästä uutisesta ja odotuksista olla mieltä, OP mielestä ainaki voisi olla suunta kääntymässä.

1 tykkäys

REIT-ketjussa ollut puhetta Brookfieldistä, mutta mielestäni sopinee tänne paremmin.

Tässä esim. koostetta Brookfield perheen osakesarjoista. Pari kohtaa, joista en ole samaa mieltä. Esim. se, että corporation -sarjat tuottaisivat paremmin kuin LP:t. Ei pidä paikkaansa, varsinkaan pitkällä tähtäimellä. Arvostukset toki voi olla korkeammat, mutta ei voi ikuisesti kasvattaa eroa.

Kasa kuvakaappauksia kun linkki ei toiminut



















4 tykkäystä

Kyllä nimenomaan listaustumispörssi (ja sen maa) määrittelee verotuksen. Talvivaarakin oli aluksi lontoon pörssissä, jos olisit noi ostanut, niin tuloja kohdeltaisiin suomi-uk verosopimuksen mukaan. Sittemmin kun talvivaara oli listautunut myös suomen pörssissä, niin tietysti silloin mentiin Suomen (pörssi)lakien mukaan.

Yhtiö voi siis olla listautuneena useammassa pörssissä samaan aikaan ja verotuskäytännöt menevät sen pörssin maan mukaan, mistä ostat osakkeet.

1 tykkäys

Olet väärässä, ainakin tämän Veronmaksajien Keskusliiton artikkelin mukaan:

Suomessa asuvan henkilön ulkomailta saamaa osinkoa verotetaan yleensä myös siinä valtiossa, jossa osingonjakajayhtiön verotuksellinen kotipaikka sijaitsee.

3 tykkäystä

Ei kai sentään? Yrityksen kotipaikka sen määrittelee. Listautua voit vaikka kuinka moneen pörssiin, jos huvittaa.

4 tykkäystä

Juuri näin, kotipaikan mukaan menee. Minulle tulee OST:lle osinkoja Saksan pörssiin listatuilta yrityksiltä 0% lähdeverolla, koska ko. yritysten pääkonttorit sijaitsevat Iso-Britanniassa.

2 tykkäystä

Tuosta ei ole kyse mitä linkkasit. Jos ostat Nokian osakkeen Nasqadista, niin verotuskäytännöt menevät osakkeen ostossa, myynnissä ja osingossa suomi-usan mukaan. Jos suomesta, niin suomen pörssilain mukaan.

Niin, on tietysti olemassa joitain verotuskäytäntöjä, jotka liittyy kotipaikkaan. Mutta esimerkkinä, jos ostat novo Nordiskia usan pörssistä, niin et maksa ylimääristä lähdeveroa, jonka tanska on pidättänyt systemaattisesti vuosia osingoista (rikkoen samalla suomen ja tanskan verosopimusta).

Verotussopimus määräytyy sen mukaan, missä maassa yrityksen pääkonttori on, oli se osake listattu mihin tahansa. Sitten on tietysti maita, joiden kanssa suomella ei ole toimivaa verotussopimusta. Ja maita, jotka eivät sitä noudata. Kuin myös välittäjiä, jotka perivät veroa väärin. Näistä syistä johtuen listauspaikalla voi ilmeisesti olla joskus kuvaamallasi tavalla merkitystä, vaikka ei pitäisi.

1 tykkäys

Verotuskäytännöt ostoissa ja myynneissä eli luovutusvoitoissa ja -tappioissa menevät aina sen maan lakien mukaan minne sijoittaja on verovelvollinen. Jos sijoittaja on verovelvollinen Suomeen, kuten varmaa yli 99% foorumin käyttäjistä, menevät luovutusvoitot ja -tappiot pörssistä ja välittäjästä riippumatta Suomen mukaan. Tai näin ainakin Helsingin, Tukholman, Lontoon, Frankfurtin, Toronton, NYSE:n, TSXV:n ja Nasdaqin kohdalla.

Osinkojen kohdalla aina noudatettu kotipaikkaa, eikä esimerkiksi British American Tobaccon ADR-lapuista ole koskaan mennyt lähdeveroja, vaikka ne on ostettu NYSE:stä.

2 tykkäystä

Minulla tulee mieleen SP500, USA tekno, DAX ja vaikka tukholmaa katsoessa mieleen, että onko tuotot kasvaneet 50-100% viidessä vuodessa vaikka välissä on ollut korona ja sota? P-komponentti on jopa tuplaantunut niin toivottavasti on E:kin, tai vähintään tulee tuplaantumaan. Muutenhan pörssit ovat kalliita/kuplaantumassa.

1 tykkäys

Kyllä verotuksen normaalitapauksissa määrittelee se, missä on ostetun osakkeen yrityksen kotipaikka (ja mihin maahan verovelvollinen on verovelvollinen). Noteerauspörssi ei tähän vaikuta. Se on toi mahdollista, että lähdeveroa peritään väärin.

Mulla on lukuisia osakkeita ostettuna jenkeistä, jotka siis verotetaan esim. Sveitsin, Brittien tai Irlannin mukaisesti. Esim. Medtronicin kotipaikka on Irlanti vaikka osakkeen ostin jenkeistä.

Nokian ei pitäisi olla tässä mikään poikkeus, ellei kyse ole jostain ADR:stä, joiden kohdalla tulee kummallisuuksia ja lisäkuluja. Normitapauksissa kotipaikka ratkaisee verotuksen. Ei listausmaa eikä valuutta.

2 tykkäystä

Tässä vielä Nordnetin ohje ulkomaisista osingoista.

“Huomioi, että edellä kuvattu ei päde silloin, jos kyseessä on muulle kuin kotimarkkinalleen listattu osake, eli ns. kaksoislistaus. Jos esimerkiksi omistat Saksan markkinalla listattua yhdysvaltaisyhtiön osaketta, kyseisestä osakkeesta saatavista osingoista peritään pääsääntöisesti saksalainen lähdevero, eli 30 %.”

1 tykkäys

Jes tuota tarkoitin. Mutta en valitettavasti huomannut/osannut tarkentaa tarkoittamaan tuohon. Pahoittelut!

1 tykkäys

Tuo Nordnetin ohje on varsin erikoinen. Minullekin tulee Saksan pörssistä ostettujen yhdysvaltalaisten yritysten osingot 15% lähdeverotettuna.

1 tykkäys

@Omavaraisuushaaste on tehnyt Osinkopuolueelle mieleisen blogikirjoituksen. Puolueen kunniapuheenjohtaja @Mirko_Sampo_IR, pelkkä puheenkohtaja @Verneri_Pulkkinen ja puolueen pääsihteeri @Pohjolan_Eka arvostavat. :slight_smile:

Tänään käyn läpi parhaat osingonmaksajat pitkällä aikavälillä Helsingin pörssissä, ennen kaikkea osingonkasvatuksen näkökulmasta. Listaan top5 parhaimmat osingonkasvattajat Helsingin pörssistä, sekä analysoin hieman niiden tulevaisuuden prospekteja. Jotkut puhuvat osinkoaristokraateista, mutta Suomessa ei sellaisia oman määrittelyni mukaan ole, koska koko Helsingin pörssin historiassa yksikään yhtiö ei ole kasvattanut osinkoaan edes 20 vuotta putkeen. Mikä on omituista muistaen, kuinka tärkeä osa osingonmaksu on suomalaista osakesijoittamista.

18 tykkäystä