Ostetaan pois pörssistä

Technopoliksesta inspiroituneena. Tehdään ketju jossa käydään preemiot läpi ja veikataan tulevia yritysostoja. Mitä mieltä olette technon preemiosta tänään?

3 tykkäystä

Ei hyvä… Olisin voinut pitää tätä seuraavat 50+ vuotta…

1 tykkäys

Kelvoton. Kympin lappu 2022.

1 tykkäys

Technopolis oli kyl pettymys. Sais hinta olla isompi. Se ei tosin oo liikkunu mihinkään vuoden aikana et oli periaatteessa taakan pudotus kun se ostettiin pois. Nyt vaan ettimään uutta mihin laittaa ne rahat :blush: oisko Remedy semmonen mitä vois myös ostaa pois? Joku isompi peliyhtiö?

Mukava uutinen tiistai aamuun :slight_smile: Ei kuitenkaan täysin yllätys, koska maailmalla liikkuu paljon rahaa laadukkaita kiinteistöjä metsästämässä.

2 tykkäystä

Peesasin teitä kun katsoin sharevillestä että ostit teidän koodarinne kanssa :wink:

2 tykkäystä

Morgan Stanleyn kautta kauhotaan hintaan 4.65e kaikki tarjolle tulevat laput kyytiin. Mikä tässä on logiikka, keräileekö ostotarjouksen tehnyt ryhmä jo valmiiksi osan osakkeista itselleen? :thinking:

1 tykkäys

Heh, olin juuri aloittamassa uutta ketjua aiheesta mitkä yhtiöt voisivat olla seuraavia potentiaalisia yritysostokohteita?
Noh, heitelkää veikkauksia tähän samaan keskusteluun - jos aloittaja ei pahastu :slightly_smiling_face:

  • Qt, 2v päästä
  • Remedy, 2v päästä, mikäli Controlista tulee nappionnistuminen
  • Hoivatilat?!
  • Rapala?!
3 tykkäystä

Hoivatilat vois mennä kiinteistöjäteille samalla tavalla kuin technopolis. Qt on aika potentiaalinen koska miks joku autovalmistaja haluisin jättää teknologian muille käyttöön jos voi itse omia sen… Niillä kun on sitä rahaa… Daimler ostaa sen pois, kun jo käyttävät Qtta?

4 tykkäystä

Rapalan yrityskaupasta on spekuloitu jo vuosia(tai vuosikymmeniä). Ihan luotettavien huhujen perusteella järjestely oli suhteellisen lähellä noin 5v sitten, mutta VMC (pääomistaja) ei lopulta ollut halukas järjestelyihin. Järjestely olisi hyvin looginen, sillä toimialalla on tarjolla selkeitä skaalaetuja. Paras mahdollinen järjestely olisi mielestäni tilanne, jossa joku pääomasijoittaja ostaisi ensin Pure Fishingin (Newell kertonut julkisesti, että tämä myynnissä) ja liittäisi tähän mukaan Rapalan. Uusi kokonaisuus (PF/Rapala) olisi kalastusmarkkinan ylivoimainen ykkönen ja sen brändiportfoliossa olisi lähes kaikki alan ykkösmerkit. Tässä järjestelyssä suurin arvo olisi kuitenkin pääomasijoittajille, ei Rapalan nykyisille omistajille. Kyllä todennäköisyydet taitavat olla sen puolella, että Rapala on pörssissä vielä 5v päästäkin.

7 tykkäystä

Finanssisektorilla yrityskauppoja on tapahtunut viimevuosina todella paljon ja uskon tämän kehityksen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Kiristyvä regulaatio, digitalisaation asettamat vaatimukset sekä isot skaalaedut toimivat konsolidaation ajureina. Ohessa omia spekulaatioitani eri toimijoiden suhteen:

Evli: S-Pankki olisi Evlille looginen ostaja, myös joku ulkomainen taho voisi olla Evlistä kiinnostunut. Kolmas skenaario Evlille olisi mielestäni fuusio esim. eQ:n kanssa jossa Suomeen syntyisi isojen pankkien (Danske, Nordea, OP) kokoluokkaa lähentelevä finanssipalveluyritys. Pidän suhteellisen todennäköisenä, että Evli ei 5v päästä ole itsenäinen. Oikealla hinnalla varmasti myynnissä.

eQ: Kun hinnasta sovitaan, niin varmasti on myynnissä (nykyjohtu myynyt vanhan eQ:n 10v sitten islantilaisille). Ulkomainen ostaja olisi todennäköisin vaihtoehto, mutta teoriassa myös S-Pankki mahdollinen. Fuusio CapManin tai Evlin kanssa olisi myös hyvin mielenkiintoinen. Erittäin todennäköistä, että eQ on erinäköinen 5v päästä.

Taaleri: En usko, että yhtiö oikeasti myytävänä. Perinteisen varainhoidon konsolidaatiopelissä Taaleri tuskin tulee olemaan mukana. Yhtiö keskittyy orgaaniseen kasvuun ja etsimään ostokohteita perinteisten toimijoiden ulkopuolelta (mm. Invesdor, Fellow Finance yms). 5v päästä varmasti itsenäinen.

CapMan: Ostotarjous suhteellisen epätodennäköinen. Fuusio eQ:n kanssa olisi looginen. Jos tämä ei toteudu, niin CapMan tulee olemaan ostajana. Uskon, että CapMan olisi kiinnostunut etenkin kasvattamaan jakeluvoimaansa sekä laajentamaan tuotetarjontaansa. Esim. Dasos Capital sopisi CapManin palettiin erinomaisesti.

Titanium: Yhtiö oli haluttu ostokohde pitkään, mutta listautuminen ja Investiumin osto laskivat yhtiön kiinnostavuutta. Pidän suhteellisen todennäköisenä, että Titanium tulee säilymään itsenäisenä ja yhtiö on ennemmin ostaja kuin ostettava. Titaniumilla olisi selkeä tarve kasvattaa tuotetarjontaansa ja näin ollen uskon yhtiön etsivän etenkin tuotetaloja (esim. rahastoyhtiöitä).

United Bankers: UB oli kiinnostava ostokohde ja esim. CapManille yhtiö olisi sopinut erittäin hyvin ennen SPL-kauppaa. SPL-kaupan jälkeen UB:n kiinnostavuus ostokohteena on laskenut (liikaa henkilökuntaa) ja pidän suhteellisen todennäköisenä, että myös UB säilyy itsenäisenä. UB tulee jatkamaan aktiivisena toimija yritysostokentällä ja yhtiö etsii ostettavaa varsin laajalla skaalalla.

EliteAB: Elite on matalan markkina-arvonsa ja kohtalaisen suuren hallinnoitavan varallisuutensa tähden kohtuullisen kiinnostava ostokohde. Oma SP huhut olivat käsityksemme mukaan totta ja nämä keskustelut todennäköisesti jatkuvat edelleen. Mikäli Elite ei päädy yhteen Oma SP:n (tai jonkun muun isomman toimijan) kanssa, tulee se jatkamaan yritysostovetoista laajentumistaan. Yhtiön fokus varainhoidossa ja yrityskaupat kohdistuvat tänne.

All in all, finanssisektorilla tulee tapahtumaan paljon. Näistä pienemmistä sijoituspalveluyhtiöistä kaikki eivät todellakaan ole itsenäisiä 5v tähtäimellä. Isoimmat kertoimet ovat mielestäni Evlin ostotarjouksella, toiseksi suurimmat ehkä eQ:n ja Eliten.

15 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen katselin tänään foorumilta että myit technopoliksen. Minkä takia te myitten sen jo nyt ettekä odottaneet että se ostetaan pois sen yritysoston kautta? Itsekin omistan tosiaan ku peesasin sua ja teidän koodaria :smiley: mietin että pitäisikö itsekin myydä vai pitää kunnes yritysosto suoritetaan loppuun? Oon vähän pihalla kun ei oo ennen salkusta ostettu yhtiötä pois. Kiitos teille muuten tästä! :slight_smile:

2 tykkäystä

Haha, myin kun sai hieman yli tuon itse tarjoushinnan. Ja rahallahan on myös odotusarvo: muutoin pitäisi venailla peräti kuukauden päivät hippusia mitä sieltä tulee.

En voi antaa, eikä kukaan meistä täällä btw voi antaa, suoraa sijoitusneuvoa. Jos odottaa, pitäisi pankkiin tulla (esim. Nordnetissa tulee) salkkuyhtiötapahtuma, josta sen ostotarjouksen voi käydä hyväksymässä.

Jossain keisseissä voi olla hyvä jäädä venaamaan kilpailevaa tarjousta, jos se on mahdollinen. Tässä tapauksessa se on epätodennäköinen, joten laitoin sileäksi.

3 tykkäystä

Ooookei kiitos tästä selvennyksestä taas! Mut eikö tuo ole todella outoa miksi joku haluaisi ostaa yli sen tarjouksen hinnan mitä yrityskauppa olisi?

Kenties, ehkä joku uskoo että kilpaileva tarjous tulee. Tai sitten ostaja itse ostelee noita, tosin en tiedä onko se tässä vaiheessa mahdollista kun tarjous on tehty.

2 tykkäystä

Sijoittajat ei tosiaan oo aina maailman fiksumpia ihmisiä, joukossa on paljon jotka on sua paljon enemmän pihalla. :eyes:

3 tykkäystä

Olen joskus miettinyt analogiaa markkinoihin Ruotsin valtakunnankansleri Oxenstiernan (1583–1654) toteamuksesta “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”. En väitä, että itsekään mikään fiksu ja “rationaalinen” aina olisin, mutta yritän edes. ;D

6 tykkäystä

Hyvä teksti! Jos spekuloidaan, että seuraavan viiden vuoden sisään mahtuu jonkinlainen karhumarkkina jossa varainhoitotalojen tulokset tulevat alaspäin ja suhteelliset arvostuksetkin jäähtyvät yleisessä hermoilussa, mitä vaikutuksia tällä olisi konsolidaatioon? Mitkä yhtiöt pääsevät alelaarin ääreen ostajiksi ja mitkä päätyvät laarin sisään ostokohteiksi?

3 tykkäystä

Amer lähdössä mahdollisesti seuraavaksi. Onnittelut omistajille!

5 tykkäystä