Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Suomen mestari, Euroopan mestari, Maailman tasolla ja olympiatasolla jäi mestaruus saamatta. Eihän hoppee kuulemma ole häppee, väittävät. Täällä sitten kaukana mestarista.

17 tykkäystä

Jätän tämän nyt vaan tähän.

2 tykkäystä

Jotain sellaista, tosin ostin kyllä Harviaa myöhemmin ja nyt näette jotain tragikoomista. Pitäkää mua varoittavana esimerkkinä:

“Osta nouseviin kursseihin”
Hyzoni image
“Osta dipistä”
Harvia image

Hyzonia on tosiaan tosi pieni positio ja siinä olen tehnyt kaikki mahdolliset virheet kuin olla ja voi. Harviasta olen ihan huoleton, eli sen suhteen olen “varma”. Saan jatkuvasti tuijottaa peiliin, siellä se syyllinen on - aina ja iankaikkisesti… amen. :slight_smile:

18 tykkäystä

Liittyen ketjun mestarikeskusteluun… Inderesin foorumi elää selvästi hetkessä. Suomen, Euroopan ja maailmanmestarit pysyvät mestareina, siinä missä rakennusmestaritkin, vaikka uusia tulee vuosittain, mutta foorumin muisti on lyhyt ja mestarius katoavaa.

Vaatimukset mestari-titteliin ovat ilmeisen korkeat. En edes tiedä montako kertaa olen itse ollut mestari, mutta silloin kun tuon tittelin tuomia oikeuksia tarvitsisi on mestarius aina kadonnut.

Älkää ymmärtäkö väärin. En tarvitse tittelin mukana tuomia oikeuksia juuri nyt ja arkielämänkin titteleistä olen saanut tarpeekseni jo vuosia sitten. Olen kirjoittanut Inderesin foorumille lähes viisituhatta viestiä niiden 931:n päivän aikana, joina olen foorumilla vieraillut. Mukaan mahtuu varmasti roskaakin, mutta asetuksista selvisi hetki sitten, että viesteistäni on myös pidetty lähes 55 000 tykkäyksen edestä.

Yritän kommenteillani auttaa muita ja tuoda esille uusiä näkökulmia – tuoda siis oman osani tähän soppaan, josta on itsellenikin ollut apua viikottain. Kiitos siitä kaikille.

Mutta, ehkä mainitsemiani käyttäjäoikeuksia voisi harkita hieman pysyvämmiksi foorumia vuosikausia kuluttaneille vakiokommentoijille. Oli titteli siis mikä hyvänsä.

53 tykkäystä

Löytyyköhän foorumilta jo ketjua potentiaalisista yrityskauppojen kohteista?
En nopealla haulla (:dog:) löytänyt vastaavaa, mutta jos sellainen sattuu jo olemaan, niin en viitsi duplikaattiakaan tehdä.

Itseä kiinnostaisi kuulla yhteisön spekulaatioita mahdollisista lähitulevaisuuden ostokohteista.

4 tykkäystä

Ketju löytyy, mutta keskustelu on vähäistä.

Vilkasta näyttää olevan myös Suomessa. Ehkä pörssiyhtiöistä ostokohteeksi voisi päätyä joku pienempi IT-alan yhtiö, jos veikata pitäisi.

“Vuonna 2019 Suomessa tehtiin tammi–elokuussa 218 yrityskauppaa, joiden arvo oli yhteensä noin 10 miljardia euroa. Vuonna 2020 samalla ajanjaksolla tehtiin 159 kauppaa vajaan 5 miljardin euron arvosta.”

“Yrityskauppamarkkina pysyi vilkkaana heinä–syyskuussa. Talouselämän seurantaan kertyi lukumääräisesti noin kahdeksan prosenttia enemmän kauppoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.”

3 tykkäystä

Kuuntelin eilen illalla inderpodin jakson, jossa haastateltiin Mikael Rautasta. Heille, jotka eivät jaksoa ole kuunnelleet, Rautanen siis kertoi jaksossa omasta kehityskaarestaan osakeanalyytikkona ja jakoi oppejaan matkan varrelta.

Jakso oli ainakin itselle mielenkiintoinen, sillä oma ura osakeanalyytikkona kiinnostaa ja on hyvinkin mahdollinen, tosin ei varmaan inderesillä, sillä isoille massoille esiintyminen ei kuulu omiin vahvuuksiin.

Vaikka sain paljon irti jaksosta ja sen kuuntelu oli miellyttävää, yksi kohta kuitenkin särähti korvaan. Podin loppupuolella Rautanen puhuu yrityksen tarinan hahmottamisen tärkeydestä ja siitä, että pelkkiä numeroita tuijottamalla jää helposti junasta liian aikaisin.

Esimerkiksi Rautanen valitsee Qt Groupin ja sanoo ”Sä et voi vaan jäädä sinne sun Exceliin, että tää on 50 euroo, tosi korkee EV/S kerroin, ei pysty edes tuloskerrointa tälle vuodelle laskeen.” ja hetkeä myöhemmin, ”Pitää myöskin analysoida miten pitkään musiikki soi, missä vaiheessa se sentimentti kääntyy.”

Voi olla, että ymmärsin kyseiset lausahdukset täysin väärin, mutta omaan korvaan se kuulosti seuraavalta. Analyytikko on rakentanut hienon DCF-mallin, jolla hän saa laskettua minkä tahansa yrityksen arvon, mikäli pystyy arvioimaan tulevat kassavirrat oikein. Hän tutkii ahkerasti toimialaa sekä yritystä ja tekee tutkimuksen perusteella parhaan arvionsa tulevista kassavirroista.

Nyt analyytikko syöttää numeronsa Exceliin ja poof malli antaa yrityksen arvoksi 50 euroa per osake. Osakkeen hinta on kuitenkin 60 ja joka tuutista tulee kuinka tämä kyseinen yritys tulee valloittamaan maailman. Analyytikko katsoo malliaan uudestaan ja miettii, että jotainhan tässä pitää olla vikana. Hän vaihtaa kasvutahtiin muutaman prosentin lisää ja korottaa marginaaleja. Hän lyö enteriä ja excel raksuttaa, uusi käypä arvo on nyt 70 euroa ja analyytikko hymyilee. Tätä rumbaa jatketaan osakehinnan noustessa, sillä kyydistä ei ole varaa hypätä ja jollainhan se hintakin on perusteltava.

Mielestäni tämä on itsepetosta ja erityisesti tuo viimeinen lausahdus sentimentin silmällä pitämisestä vahvistaa näkemystäni siitä, että tätä harrastetaan. Eihän osakkeen hinnan tai sijoittajien mielialan pitäisi vaikuttaa millään tavalla yrityksen arvon määritykseen, mutta silti se selkeästi vaikuttaa ja ”riippumaton analyysi” on itselleni hieman liikaa. Puolueellisuutta ei pääse mitenkään pakoon ja rehellisintä mitä voi tehdä on näiden puolueellisuuksien tiedostaminen ja ymmärtäminen.

Toisaalta ymmärrän kyllä täysin miksi tavoitehinnat seuraavat kurssia. Eihän kukaan halua seurata analyysitaloa, joka sanoo kaikista firmoista, että ne ovat ylihinnoiteltuja. Osakekiima voi kestää vielä vuosia ja siinä näyttää nopeasti idiootilta, jos sanoo 50 euron kohdalla kalliiksi ja vuoden päästä se onkin 180 euroa ja meno vaan kiihtyy.

Esimerkkinä ”idiootista” tulee mieleen Oksaharju, joka on tälläkin foorumilla saanut oman osansa lokaa niskaan. Toki minulla ja Oksaharjulla on selkästi eri näkemyksen siitä, milloin osakkeet ovat halpoja. Itse löysin koronamontusta helposti ostettavaa, hän ei. Oskaharju kuitenkin pysyi uskollisena omalle mallilleen ja siitä kyllä nostan hattua. Se vaatii rohkeutta olla lähtemättä muiden kyytiin, kun tietää, että mahdolliset huipputuotot voi jäädä saamatta ja kaiken lisäksi näyttää idiootilta.

Lopuksi sanottakoon, että arvostan inderesläisten työtä kovasti ja tarkoitukseni ei ole olla ilkeä, mutta pientä kritiikin aihetta tässä kuitenkin näen. En myöskään tiedä mihin tällainen pohdinta kuuluu, niin laitetaan kahvihuoneelle.

27 tykkäystä

Itse ymmärsin, että nimenomaan esim QT tapaisissa firmoissa esim dcf on ylipäätään niin heikko työkalu arvonmääritykseen, että on seurattava enemmän “tarinaa” eli uutisvirtaa siitä, kuinka luotettavasti korkeita kasvuprosentteja voi ekstrapoloida. Ihan hyvä harjoitus tehdä QT:sta oma pikku dcf ja huomata, että koko keissin kannalta seuraavan viiden vuoden kassavirtojen vaikutus on mitätön verrattuna terminal valueen (joka siis rakentuu pitkän ajan kasvuoletuksesta).

5 tykkäystä

Eihän kukaan osaa tässä vaiheessa vielä sanoa oikeasti, mikä tulee olemaan QTn tuloksentekokyky vaikka viiden tai kymmenen vuoden päästä. Tästä voidaan vain tehdä valistuneita arvauksia. En arvottaisi DCF-mallia tässä kauheasti vaan miettisin enemmänkin seuraavia faktoja jotka tukevat QTn kaltaisten yritysten kurssia tässä markkinaympäristössä isossa kuvassa.

-Nollakorot vaikuttavat suoranaisesti vahvojen kasvuyhtiöiden hinnoitteluun sillä niiden tulevaisuuden kassavirtojen nykyarvo on korkeampi
-Nollakorot aiheuttavat vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puutteen ja tämä nähdäkseni luo mahdollista spekulointia ja kuplaantumista vahvojen kasvuyhtiöiden kohdalla. Mihin muualle se raha menisi kuin vahvoihin kasvuyhtiöihin niin kauan kun niiden luvut ja tarina tukee positiivista menoa? Tuottoa on sijoittajan kuitenkin saatava ja aina voidaan spekuloida yhtiön kasvavankin kovempaa ja/tai pidempään kunhan tarinaan ei tule säröä.

Uskoisin Mikaelin tarkoittavan tätä ainakin osaltaan sanoessaan “pitää analysoida miten pitkään musiikki soi” ym.

7 tykkäystä

“It’s better to be roughly right than precisely wrong.” DCF-laskelmat, joista en bullerona melkein mitään ymmärrä, nähdäkseni toimivat paremmin haravoimaan millaisia odotuksia kurssissa on sisällä, kuin päättämään mikä kassavirtojen nykyarvo oikeasti on.

Analyytikoilla on minunkin mielestäni usein tapa osin peesailla kurssia, mutta merkittävä osa listatun yrityksen arvonmääritystä on se, mitä markkina on siitä valmis maksamaan. Vaikka markkina onkin hullu ja tyhmä :slight_smile:

Teslalla on yksi analyytikko, jonka tavoitehinta on viimeisen vuoden pyörinyt jossain 75 dollarin hujakoilla. Se on ihan huvittava kuriositeetti, mutta tarjoaako se lopulta mitään lisäarvoa? Varmasti useimmat markkinatoimivat ovat tietoisia Teslan haastavasta arvostuksesta.

1 tykkäys

Helsingissäkin on ollut tänä vuonna muhkeita tuottoja tarjolla, kolme osaketta on YTD tuotoissa >200% ja jopa 10 osaketta >100%. Yli 50% tänä vuonna tuottaneet suomalaiset osakkeet ilman osinkoa tässä listattuna:

Omassa salkussa näistä ollut alkuvuodesta asti Incap, Qt, Harvia ja Sievi. Moneenko näistä sinä ehdit kyytiin?

edit: tähän päälle vielä listautujat joissa monessa >50% tuotto.

16 tykkäystä

Ei mitään näistä salkussa. :muscle:

15 tykkäystä

Puhut nyt ymmärtääkseni hinnoittelusta. Katsomalla minkä tahansa firman tämän hetkistä kurssia pystyy aina perustelemaan hinnan, oli ne perusteet sitten nollakorot, elvytyspaketit, WSB tai mitä ikinä. Jos kuitenkin sanoo tekevänsä fundamenttianalyysiä niin kyllä siinä mielestäni on kyse firman arvon määrityksestä, ei hinnan. Mennään auttamatta metsään, jos ensin vilkaistaan hinta ja tehdään analyysi sen pohjalta.

3 tykkäystä

Pahinta itsepetosta on kuvitella kykenevänsä määrittämään DCF:llä firman kassavirtojen nykyarvot hamaan tappiin asti. Mitä enemmän kasvava firma, sitä epätarkempi DCF on - ja tuo epätarkkuus ei ole muutamissa prosenteissa, vaan metsään voi mennä hehtaarikaupalla.
Käsittääkseni Mikaelin kommentti tarkoitti juuri sitä, että QTn tapaisissa caseissa on seurattava tarinan flowta, eikä uskoteltava itselleen, että casen pystyisi DFC:llä tarkasti mallintamaan.

QTn kaltaisissa caseissa olisi oltu pitkään “myy”-puolella jos olisi yrittänyt tosi puritaanisesti DCF:llä perustella. Tämä ei olisi palvellut analyysin lukijoita. Jos DCF näytti pari vuotta sitten luokkaa 10e - mitä sillä arviolla oikeasti teki silloin tai nyt.

10 tykkäystä

Tarkoitin vallitsevan sijoitusympäristön vaikutusta QTn kaltaisiin vahvoihin kasvuyhtiöihin. Kyllä yhtiön fundamentit on se “core” joka pitää olla kunnossa jotta osakkeeseen saadaan positiivinen sentimentti ladattua mutta alhainen korkoympäristö ja yhtiön toistaiseksi vahvasti edennyt tarina buffaa tehokkaasti arvostuskertoimia jotka parantavat tuottoja ainakin lyhyellä aikavälillä. Jos olisi mennyt tuijottamaan vain arvostuskertoimia eikä ymmärtänyt korkotason vaikutusta kasvuyhtiöiden kursseihin niin myyntinappi olisi kulunut varmaan puhki jo ajat sitten.

Kasvuyhtiöiden terminaaliarvon määritys on vaikeaa puuhaa ja aikamoinen ennustaja saa olla jos osaa sanoa nyt tarkasti mikä tulee olemaan QTn kypsän vaiheen tuloksentekokyky. Jonkin arvomörnijän tulostaso on helpompi määrittää kun voi olettaa että se kasvaa sen 1-5% vuodessa eikä se paljoa siitä muuksi muutu.

3 tykkäystä

Ilmaisin itseni varmaan huonosti. En usko kenenkään näin kuvittelevan tai jos kuvittelee niin olen samaa mieltä kanssasi. Yrityksen tarinan kehitys tottakai vaikuttaa arvioihin siitä, miten yritys tulee jatkossa pärjäämään ja silloin on ihan oikein muuttaa omia arvioita tulevista kassavirroista. Tarkoitin esimerkilläni sitä, että arvioita muutetaan sen perusteella miten kurssi kehittyy, ei sen mukaan miten tarina kehittyy.

Olet oikeassa ja siksi olen pyrkinyt pysymään erossa nuorista kasvuyhtiöistä, silläkin riskillä, että ”menetän” tuottoja.

1 tykkäys

Mukana ollaan QT Groupissa, Harviassa ja Tecnotreessä. Kaikissa tein saman virheen, jossa ensimmäinen alkuvuodesta ostettu erä oli naurettavan pieni siivu verrattuna salkun kokoon. Harviaa ja QT:ta sentään olen kasvattanut nousevaan kurssiin, mutta Tecnotreetä en jostain syystä lisännyt edes syyskuun kuopasta kun juna palasi asemalle.

Tämä sijoittaminen on kyllä korvien välissä todella hankala laji. Harmittaa kun kurssi mörnivät, harmittaa kun raketoidaan eikä ole tarpeeksi isolla panoksella mukana :smiley:

13 tykkäystä

Hieman alkeellinen kysymys optioista Interactive Brokersilla. Yritin netistä selvitellä, mutta en löytänyt rautalankamallia.

KYSYMYS 1: Option haltija voi lunastaa option milloin vain ennen expiry päivämäärää. Miten IB menettelee option erääntymispäivänä? Jos optio on alle strike-hinnan, poistuuko optio itsestää, jos ei tee mitään? Exercise tietenkin täytyy tehdä, jos haluaa lunastaa, mutta onko itse tehtävä/oltava aktiivinen, että optio ei tule kannattamattomana käsiin?

KYSYMYS 2: Tietenkin tilillä pitää olla likvidiä, kun lunastaa. Ostaessani sain ostettua, mutta vähäisen määrän (testitapauksena). Kuitenkin tuo määrä maksaa strike 10$ hinnalla mahdollisesti jo tuhansia dollareita. Mitä jos tilillä ei ole likvidiä erääntymispäivänä?

Ei voi kuin kompata OldFekiä, enkä pitäisi pahana, jos hänelle tai esimerkiksi SijoitusSepolla ja Arimatti Alhangolla olisi jopa erilliset tittelit, kun ovat oikeita mestareita mielestäni. Toki OldFeki ajoi tässä takaa vähän laajempia käyttöoikeuksia eikä mitään kunniaa.

Luotan siihen, että Aaro, Johannes, Verneri ja kumppanit tietävät tai osaavat määritellä, ketkä ovat niitä sopivia kelle voisi mainittuja käyttäjäoikeuksia laittaa pysyväksi. Ehkä sen toteuttaminen ei ole kovin hankalaa? Ei ainakaan @Yu_Gong ille. :relaxed:

OldFeki on tosiaan auttanut muita sekä tuonut sellaista erityistä sisältöä Foorumille, jota ei me muut noin vaan itse saada uutisia lukemalla jne. Omasta mielestäni paras yksittäinen esimerkki OldFekin toiminnasta oli Wuhan coronavirus -ketjuissa; uniikkia ja erinomaista työtä niissäkin ketjuissa. :relaxed:

@Astrix in kommentit @Arimatti_Alhanko sta kannattaa käydä lukaisemassa täältä Kiitos Inderes -yhteisö huippuduunista!.

Kunniaa esimerkkini miehet eivät kaipaa eivätkä halua, mutta em. laajemmat pysyvät käyttöoikeudet heille voisi taata eikä mua haittaisi, vaikka nämä muita auttavat saisivat jonkin erillisen ansaitun tittelin. Kaikki voivat lukea lehtiä sekä analyysejä, mutta nämä herrasmiehet tuovat sellaista erityistä sisältöä Foorumille, mikä on olennainen iso osa laadukasta Foorumia. Ilman tällaisia tyyppejä Foorumi saattaa hiljalleen näivettyä. En tägää ketään, mutta voisiko joku toteuttaa toiveemme? :relaxed:

6 tykkäystä