Outokumpu - Jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

Vaikea sanoa, mitä tuo velkakirjan lunastus nyt käytännössä tarkoittaa ja meneekö juuri pahimmalta mahdollisella tavalla pienomistajan kannalta? Hankala toisaalta uskoa, että instituutiot olisi ostanut 5,15/kpl hintaan osakkeita, jos se pahin skenaario olisi oikeasti tapahtumassa, että osakkeita painetaan lisää hintaan 3,2xx€/kpl velkakirjan lunastajalle. Meni vielä koko anti kaupaksi kohtalaisen sukkelasti.

1 tykkäys

Niinpäs, siintä voi jokainen itse pähkäillä sen, jotta mitkähän tahot niitä ns. “kahdenkymmenen minuutin” tarjousosakkeita kiireen vilkkaa lopulta hamusivattenkaan…???

:wink:

1 tykkäys

No ei tarvitse olla salapoliisi, että tästä juonesta pääsee kiinni, jos tilanne tosiaan on tämä. Asiaa on varmasti punnittu myös yhtiön hallituksessa ja asia on ollut yhtiön tiedossa.

Tästä valosta tarkastellessa tilanne on piensijoittajien kannalta kyllä todella ikävä.

Voisiko tosiaan hallitus olla tehnyt näin ikävän tempun?

3 tykkäystä

Eikä tässä vielä kaikki: vvk-sijoittajille hyvitetään annissa lisääntyneiden osakkeiden määrä vaihtohinnassa (kuva lainaehdoista):

Osakemäärän 9,7% lisäyksen jälkeen vaihtohinta on 2,983 e. Toisin sanoen osakkeita tulee @Opa n laskelmien päälle cielä 3.7M kpl lisää.

4 tykkäystä

Tuo on mun käsittääkseni lähes vakiolauseke vaihtovelkakirjalainoissa, muutenhan niiden ostajalla ei voisi olla tietoa millä ehdoilla todellisuudessa lainan antaa.

Tämäkin vielä…

Ehkä kun kassassa oli 330 MEUR 1Q2021 päätteeksi olisi kannattanut odottaa tämänkin takia, tsekata tuleeko vvk vaihtotarjouksia.

Vähän LoL muuten tuo 2020-07 vvk, silloinkin kassassa näkyy olleen 2Q2020 lopussa rahaa 399 MEUR. Välillä kaipaisi kunnon perusteluja isoille liikkeille, koska ulkopuolelta ja jälkikäteen tarkasteltuna sangen outoja liikkeitä. Nomen est omen.

Juu varmaan tavallisia ehtoja sovelletaan, toisaalta loogisia ei vaan itselle niin tuttuja!

image

1 tykkäys

Yritin löytää ehdoista olisiko vvk-sijoittajilla mitään rajoitteita kuinka paljon ne voi saada alennusta konvertointihetken kurssiin verrattuna, mutta en löytänyt.

1 tykkäys

Minua hieman ihmetyttää tämä vaihtovelkakirjalaina. Outokummun sijoittajat sivulla on hyvä katsaus yhtiön velkarakenteesta 31.3.2021. Siellä mainitaan, että on vain 109 miljoonan edestä vaihtovelkakirjalainaa, vaikka tämä vaihtovelkakirjalaina on 125 miljoonan arvoinen. Lisäksi Outokumpu on vielä samalla sivulla laittanut tämän 125 miljoonan vaihtovelkakirjalainan joukkovelkakirjalainat osioon. Eli onko tämä laina taseessa vaihtovelkakirjalaina vai joukkovelkakirjalaina?

Joku saattaa miettiä, että mitä tällä on väliä. Mietin vaan, että kun osakkeiden määrä ei ole noussut viime aikoina (en huomioi antia) ja vaihtovelkakirjalaina on silti pienempi kuin 125 miljoonaa. Eli onko Outokummulla silti ollut mahdollisuus maksaa käteisellä vaihtovelkakirjalainaa? Vai onko tämä vaihtovelkakirjalaina merkattu vain joukkovelkakirjalainojen osioon? Kuten @Opa jakoi niin kyseisen vaihtovelkakirjalainan hinta on selvästi noussut käsikädessä osakkeen arvon kanssa, joten voisi luulla, että haltija saisi vaihtaa lainan osakkeisiin milloin vain.

4 tykkäystä

Näin VVK-laina on esitetty 2020 tilinpäätöksessä:
image
image

image

image

image

5 tykkäystä

Kaikki “suunnatut” tarjousosakkeet menivät rekkareille…?

https://www.outokumpu.com/fi-fi/q1-ja-cmd-verkkolähetysten-tallenteet-/outokumpu-share/shareholders

Osake-% 30 pv
+45,87%

Että silleen, enää ei tarvitse sitäkään aspektia sitten pähkäillä…

  • 40M nousi hallintarekkareiden omistus yhdessä yössä ja tämä käytännössä puolitti mahdollisen nousun.

Samalla kun ostopaine liudentui suoraan markkinalaidasta(=lyhyeksi myyjät kiittää)…

2 tykkäystä

Outokummun sivuilla on omistajatilastoissa jotain vikaa vielä. Yksityisten yritysten määrä laskenut 2640 → 66 ja näiden omistamien osakkeiden lukumäärä vähentynyt noin 36,5 miljoonalla. Vastaavasti hallintarekisterissä osakkeiden lukumäärä kasvanut ensin yhdessä yössä yli 40 miljoonalla ja seuraavana päivänä laskenut yli 12 miljoonalla. En vielä luota noihin lukuihin. Tilastoista puuttuu 8,72% osakkeista.
image

image

image

4 tykkäystä

Juh, näyttää luvut muuttuvan ns. “lennosta”…

Ei voi näköjään luottaa enää tässäkään asiassa, minne lienee osakkeet siirtyneet…
(=kohta suljetaan shortteja…?)

Kaikkinensa tosi outo ns. “20-minuutin”-anti, sanan varsinaisessa merkityksessä.

No nyt siellä on se 100% taulussa…

456 874 448 kpl


Eli ei kaikki rekkareille, mutta kurssinousua jarruttava vaikutus on kuitenkin selviö.

voiko joku selittää mikä tässä kurssilaskun takana on?

Melko erikoista kun Metalbulletin sivuilla jatkuvaa päivitystä hintojen nousuista. Lisäksi Kiina poistanu rosterin 13% vientialennuksen ja käsittääkseni myös tuontitullit.

En keksi muuta syytä kuin ison rahan veikkaukset terästilausten hyytymisestä H2 aikana tai EU:n tuontitullien poistosta

1 tykkäys

Eiköhän tuo instikka-anti vaikuta nyt

3 tykkäystä

Kyllä takana on Outokummun oma tekeminen…
Samaa mieltä, huoli erääntyvistä EU-tulleista ja tuontikiintiöistä on ihan totta. 3Q2021 on jo myyty, 4Q2021 myydään juuri nyt…

tänään 10:45
Acerinox: +0,3%
Aperam: +0,2%
Outokumpu: -4,6%

1vko:
Acerinox: n -2,0%
Aperam: n +0,5%
Outokumpu: -13,0%

4 tykkäystä

Pahoittelut pienestä viiveestä vastaamisen kanssa!

En ole bondipuolen asiantuntija, mutta kyllä mä tuota vvk:n esitteen kohtaa 6 tulkitsen niin, että sen haltijoilla on oikeus konvertoida se osakkeiksi konversiokurssilla koska vaan. Juttelin Ekin kanssa, jolla on taustaa bondipuolelta ja hän muisteli, että tuollainen amerikkalainen optio (eli sellainen joka voidaan konvertoida koska vaan juoksuaikana) on epätyypillinen tai on ainakin hänen kokemuksen mukaan ollut.

Toisaalta jos mietitään, että Outokumpu laski tuon liikkeelle viime kesänä, jolloin tilanne näytti hyvin heikolta niin ei ihme, jos ovat joutuneet vähän heikompia ehtoja tarjoamaan… Silloin osakekurssi oli jossain 2-2,5 eurossa, joten toi konversiokurssi on ollut selvästi kurssitasoa korkeammalla. Lisäksi pitää huomioida, että jos ei olisi ollut konversio-optiota niin todennäköisesti korko olisi ollut huomattavasti korkeampi ja tähän vaikuttaa myös Outokummun heikko rating.

palaan noihin laskelmiin @Opa, mutta pikaisesti katsottuna näytti ihan pätevältä

p.s. onneksi ei tullut mentyä oikikseen opiskelemaan - karmee pumaska tommonen bondin esite :sweat_smile:

14 tykkäystä

Pörssi ylireagoi isosti näihin viime päivien uutiseen. Enemmänkin tunnetta kuin järkeä. Tehdyt päätökset ovat mielestäni pitkäjänteistä yrityksen johtamista. Parempikin, että eivät mieti ensimmäisenä lyhyen tähtäimen asioita, kuten vaikka yksittäisen päivän pörssikurssia.

1 tykkäys

Outokumpua myyty lyhyeksi viikon aikana 4.62%. Shorttaus jatkuu edelleen?

2 tykkäystä

Kylla on todellista holmoilya etta viela 2019 firma jakaa kymmenia miljoonia osinkoina ja sen jalkeen otetaan kallista lainaa ja myydaan osakkeita alennuksella. Nain velkaisten firmojen ei ikina pitais jakaa senttiakaan osinkoa jota vielapa verotetaan!
Edit: Laskinpa juuri etta 2017-2019 osinkoja maksettiin 208M€, juuri taman &*£@ suunnatun annin verran…

8 tykkäystä