Osakesijoittaminen

Outokumpu - jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

5 tykkäystä

Jefferies on tullut Outsan tavoitehintojensa kanssa koko vuoden vahvasti kurssia perässä, ja suosituskin on ollut sen mukainen. Nyt Jefferies tasaa puntit markkinan kanssa, ja on neutraali.

The analyst reflects the firm’s revised commodity price deck, Spence tells investors in a research note. Earnings increases for Outokumpu are the largest in the sector as a result of its position as the largest European stainless steel producer and “unique exposure” to ferrochrome, Spence tells investors in a research note.

Read more at:

Jefferies: 4,80 (underperform) → 5,50 EUR & Keep

Måndagen den 11 oktober 2021 kl. 07:39
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Jefferies International höjer sin rekommendation för det finländska stålbolaget Outokumpu till behåll från “underperform”. Riktkursen höjs till 5:50 från 4:80 euro.

12 tykkäystä

Käyttökate arvioitua korkeampi. Koko vuoden ohjausta ei tarvitse muuttaa. Odotettu tiedote mutta itse en ymmärrä miksei osattu laskea jo ennen hiljaista periodia. Oppia ikä kaikki.

‐‐------
Outokummun kolmannen vuosineljänneksen oikaistu käyttökate odotettua korkeampi

Ruostumattoman teräksen toteutuneet hinnat ovat nousseet odotettua enemmän ja sen seurauksena Outokummun kolmannen vuosineljänneksen oikaistun käyttökatteen odotetaan olevan korkeampi kuin toisen vuosineljänneksen. Yhtiö on linjassa volyymiohjeistuksensa kanssa, sillä ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat 8 % verrattuna toiseen vuosineljännekseen. Outokumpu arvioi aiemmin kolmannen vuosineljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan samalla tasolla kuin vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä (Q2/21: 223 milj. euroa).

Outokumpu julkistaa tammi-syyskuun tuloksen 4.11.2021 noin kello 9.00.

10 tykkäystä

Kirjanpito ei varmastikaan ollut tuloksen osalta valmis. Ja ei taida olla edelleenkään - todetaan ainoastaan tuloksen olevan korkeampi kuin toisen vuosineljänneksen, ei siis kerrota tarkemmin. :sweat_smile:

6 tykkäystä

Outokumpu on ohjeistanut ainoastaan kvartterin eteenpäin, ts 2Q2021 yhteydessä 3Q2021:n, siksi 2021 osalta ei sen kummempaa tarvitse päivittää.

Ehkä karkeasti voi laskeskella toteutuneista hinnoista (EBITDA (adj)/ tonni), kun kuvittelee että “korkeampi” on esim 5% ja toimitukset -8% vs 2Q2021:
2Q2021: 223/626=356 EUR/t
3Q2021: (1,05x223)/(0,92x626) = 234/576=407 EUR/t
→ 3Q vs 2Q: 407/356 = +14,3%
EPS: (234-223)/457 mkpl osaketta= +2,4c/osake vs 2Q2021

No aika näyttää mitä tuo “korkeampi” tarkoittaa. 3Q2021 pitäisi näkyä lähinnä niitä vuosisopimushintoja ja tilauksia 1Q2021/2Q2021 alkua, jolloin hintataso oli paljon 2Q2021 lopun ja 3Q2021 tason alle

9 tykkäystä

Huollot pitäisi olla myös nyt pois alta ja hintojen voisi myös olettaa jatkavan vain nousuaan q4 loppuun ja jopa eteen siitä. Tuo huoltojen ja lomien aiheuttama -8% toimitusmääräkin suurella todennäköisyydellä on loppuvuodesta siis takaisin tuomassa voittoa.

4 tykkäystä

Tämä ilmoitus odotuksia paremmasta käyttökatteesta luo selvän paineen konsensukselle nostaa 2021 tulosennusteita. Ne laahaavat aika matalalla tasolla.

Mutta ongelmana on edelleen 2022 ennusteet - ja sitähän markkinoilla nyt jo hinnoitellaan. Luoko tämä uskoa riittävästi että myös niitä ennusteita nostetaan? Ei valitettavasti välttämättä vielä luo. Mielenkiintoista nähdä markkinareaktio, mutta pieni pelko itsellä että jää “yllättävän” vaisuksi, mutta katsotaan…

Edit: H1 oikaistu EPS (0,18 + 0,29) = 0,47 €
Q3 EPS on korkeampi kuin 0,29 €, eli Q1-Q3 EPS on jo vähintään 0,77 €

Puolestaan Inderesin mukaan 2021 EPS konsensus on 0,85 €. Eli jos tuloksen yhteydessä ohjataan hieman alhaisempaa Q4 käyttökatetta kuin Q3 (Inderesin ennusteissa näin), silti oltaisiin heittämällä menossa vuoden 2021 konsensuksen päälle. Toki ohjaus vaikkapa noin samanlaisesta käyttökatteesta olisi mieluisa.

13 tykkäystä

Olihan se pieni Saksan tehdas myös poissa pelistä kai lähemmäs koko kvarttaalin tulvavahinkojen takia. Eihän se ole kuin prosentti tuotannosta, mutta tekee taas terästä loppuvuoden.

3 tykkäystä

Totta sekin, kyllä tässä pahimmasta selvittiin aika kuivin jaloin ja se mitä olikin odotuksissa on aika tarkalleen niin kun oli ajateltuna, tulosta heikentävien tekijöiden jälkeen silti saadaan tähän kasvua ja vaikea nähdä että se loppuvuodesta ei olisi vielä parempi kun tälläistä häiriötä ei ole ainakaan odotettavissa.
Edit. Q4:lle +8% lisää toimituksia ja vielä hinnat jos nousee tuolla samalla tahdilla joka nyt paikkasi koko tämän kvartaalin vajeen on jo aikamoisen hyvän kokonen nouse q4:lle.

5 tykkäystä

Mukava uutinen tässä muuten epävarmassa markkinoiden yleistilassa. Enemmänkin odotan tuota Q4 ohjeistusta, sillä lienee huomattavasti suurempi merkitys niin kurssiin kuin odotuksiinkin kuin tällä Q3:n käyttökatteella ja antaa vähän tukevampaa pohjaa mahdolliselle pitkäkestoisemmalle kurssinousulle. Tukea siihen pitäisi tulla ferrokromin kovasta hinnasta ja teräksen edelleen hyvästä hinta/kysyntäkehityksestä, mutta kulupuolen kautta voi tulla varovaisuutta ennusteisiinkin jos kulujen nousu jatkuu pidempään.

Nyt kun markkinat ovat yleisesti hermostuneet ja se on iskenyt jopa suhteettoman kovaa syklisiin, on tässä ladattu isojakin odotuksia varsinkin näiden teräsyhtiöiden niskaan. Tavoitekeskihintoihin tuntuu olevan matkaa vähän jokaisella teräsyhtiöllä 30-50%, osalla jopa 70-80%, joten mielenkiintoista nähdä miltä tilanne näyttää kuukauden päästä, kun saadaan yhtiöiltä Q3:set ja näkymät pihalle.

11 tykkäystä

Sieltä se odottamani posari tuli. Kyllä tämä mielestäni luo kovaa painetta nostaa 2022 tulosennusteita, koska ennen tätä ei ollut paljon näyttöä, että Outokumpu pystyy hyödyntämään korkeampia hintoja. Itse uskon, että posari annettiin, koska käyttökate nousee yli 10%. Jos pystytään tekemään korkeaa käyttökatetta, kun toimitukset laskee 8% niin onhan tämä positiivinen merkki. Täytyy muistaa, että q3:lla myytiin vielä noin alle 1000€ perushinnalla rosteria spot markkinoilla. Q1 päästään myymään 1800€:lla spot markkinoilla ja merkittävästi korkeammalla hinnalla myös vuosisoppareille. Itse pysyn linjassani, että q1 2022 Europe-alue tekee noin 0,5€ epsiä ja yhteensä tehdään noin 0,7€-0,8€. Onhan nämä ennusteet korkeita, mutta nämä luvut olen saanut laskemalla ja luotan niihin.

15 tykkäystä

Täällä ei olekaan pitkään aikaan ollut uutisia rosterin hinnasta. Seuraavan linkin takana ei ole uutinen, vaan Metal bulletin-sivusto. Sieltä itse saan tietoa teräsmarkkinasta. Sivulla on myös graafeja rosterin hinnoista. Ilmaisen palvelun köyttäjät eivät pääse katsomaan hintoja, mutta voimme katsoa graafeja uutisten vieressä olevasta pienestä kuvasta. Base price on pysynyt 1800€:ssa ja huolet talouskasvusta ei näytä vaikuttavan siihen, luultavasti siksi, että tarjonta tulee vähenemään energiapulan vuoksi. Markkinat ovat siis jatkaneet vahvoina viimeisen kuukauden ajan. Huom joskus uutisten kuvat eivät lataudu. Stainless Flat Product News, Stainless Flat Product Prices & Analysis | Metal Bulletin

7 tykkäystä

Analyytikon kommentit posariin, poimitaan tähän arvio että ohjeistusmuutoksen “korkeampi” tarkoittaisia 10% tai suurempaa muutosta ohjeistukseen

Oman arviomme mukaan ohjeistuksen muutos edellyttää kuitenkin suhteellisen selvästi korkeampaa (tai matalampaa) tulostasoa ja tältä pohjalta arvioimme tulosparannuksen olevan 10 % tai suurempi.

6 tykkäystä

Lisään tähän vielä, että toi on tosiaan ihan puhtaasti oma arvio, eikä mitään varmuutta tietenkään ole.

Arvioin tuota siltä pohjalta, mitä tässä on vuosien saatossa kertynyt tietoa ja etenkin mietin siltä pohjalta, että tämmöisessä suuren tulosvolatiliteetin bisneksessä näkisin, että alle 10 % on normaalin heilunnan sisällä oltava omasta mielestäni väkisinkin. Jotain validaatiota tälle arviolle saadaan mahdollisesti sitten Q3-luvuista

8 tykkäystä

Aika lailla samaa mieltä, jotta tulosvaroitus annetaan sillä tulisi olla oleellista merkitystä. Tulosvaroitusten virta (molempiin suuntiin) olisi valtava, mikäli muutamienkin prosenttien poikkeamista varoteltaisiin.

1 tykkäys

Tuo onkin mielenkiintoista, mitä sana “korkeampi” ohjeistuksessa tarkoittaa.

Vuoden 2020 Q4 ohjeistus oli vuoden 2021 Q1 osariin sanoilla: “ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen arvioidaan olevan korkeampi kuin vuoden 2020 neljännellä neljänneksellä.”

Ebidta 78-----> 177 milj tulosparannus 128 % eli tuota 10 % tulosparannusta voitaneen pitää alarajana.

Edellisen kerran 15.12.2020, kun outokumpu antoi posarin ebidta 22milj—> 78. Tulosparannus oli 254 %.

Sanallinen muutos oli: "Outokumpu oli aiemmin arvioinut neljännen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan samalla tasolla verrattuna vuoden 2020 kolmanteen vuosineljännekseen (Q3/20: 22 milj. euroa) ja uusi ohjeistus oli “oikaistun käyttökatteen odotetaan olevan korkeampi kuin kolmannella vuosineljänneksellä.”

No osarissa tuo selviää, mitä “korkeampi” tarkoittaa tällä kertaa.

7 tykkäystä

Sidenor Aceros Especiales (“leader in the European steel industry for the production of special steel long products”) ilmoitti eilen rajoittavansa tuotantoaan 30% loppuvuodeksi johtuen korkeasta energian hinnasta. Tiedotteen mukaan joutuvat maksamaan 11-12/21 melkein 5-kertaista hintaa verrattuna viime vuoteen (60e/MWh → 284e/MWh). Aika riskillä ilmeisesti ostettu sähköä eikä paljon suojauksista ole välitetty. Yritys on ilmeisesti melko iso toimija myös ruostumattoman longin puolella. Tarjonnan vähentyminen ylipäätään teräsmarkkinoilla, tietämättä nyt sen enempää mihin tuotteisiin tämä kohdistuu, vaikuttaa erikoiselta nyt kun hinnat ovat korkealla. Ehkäpä enemmänkin hyvä esimerkki siitä, että teräksen hintojen nousu perustuu paitsi kysynnän kasvuun niin myös kulujen tuntuvaan nousuun. Osa valmistajista näyttää olevan heikommassa asemassa (lue heikommin suojautuneet) tähän nopeaan mutta todennäköisesti ohi menevään kulujen nousuun kuin toiset. Tässä kohtaa lienee mahdollisuus (ja myös uhka) tehdä eroja kilpailijoihin. Jos kysyntäpuolella ei tapahdu dramaattista ja nopeaa laskua, niin näillä kustannustasoilla on vaikea nähdä, että teräksen hinnat olisivat lähdössä suurempaan laskuun lähitulevaisuudessa varsinkin, kun nykytasollakin osalla toimijoista on näemmä haasteita valmistaa kannattavasti.

Spanish stainless long steel producer suspends operations due to energy price spike | Metal Bulletin.com

Sidenor is compelled to stop its activity due to exorbitant electricity prices - Sidenor

10 tykkäystä

Kuinkahan paljon terästä saa tuotettua MWh’lla. Terästehtaat ovat aikamoisia energiasyöppöjä, sen tiedän. En usko teräksen hintojen laskevan, koska Aasiassa on energiapulan takia jouduttu vähentämään tuotantoa ja nyt energian hintojen nousun takia Euroopassakin on ainakin osa tehtaista ongelmissa. Tuotannon väheneminen ei ainakaan laske hintoja, pikemminkin nostaa.Teräksen hinnan vaikutuksesta tuskin kuitenkaan joudutaan sen loppukäyttäjien osalta supistamaan tuotantoa.

4 tykkäystä

Tuostahan sitä saa laskettua Sustainability data | Outokumpu

Eli Outokumpu tuottaa ~2.5Mton ruostumatonta ja kuluttaa sähköä ~4400000MWh sähköä. Eli vastaus on ~550kg stainless steel/MWh?

Vai mietitkö ihan tavallista terästä?

Energian hinnalla on melko suora vaikutus monen muunkin tuotteiden hintoihin ja siksi kaiketi väistämättä kaikki hinnat nousevat, jos energian hinnat pysyvät korkealla pidemmän aikaa.

Mahdoinko ymmärtää kysymyksen ihan oikein?

8 tykkäystä