Outokumpu - Jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

Hyviä ja ilmeisen perusteltuja nostoja.

Mielestäni markkina osoittaa - siltä usein puuttuvaa - järkevää ajattelua, ettei syklisen yrityksen kanssa ajeta päin laitoja ylä- tai alapäässä. Tämä ajattelu johtaa siihen, ettei osakkeen hinta ns. lyö sokeasti yli. Sijoittajat selvästi pelkäävät ns. varmana pidettyä laskua jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistäkään huonoa uutista.

Markkinat ilmeisesti lähtevät siitä, että tämäkin sykli toistaa edellisten syklien tarinaa.

Kurssi ei pääse nousemaan, koska kaikki pelkäävät Outokummun omistamista markkinakäänteessä.

Tällä hetkellä kurssi ei laske, koska vuoden 2022 näkymä on erittäin hyvä eikä selviä laskun merkkejä ole vielä ilmassa, mutta toisaalta ei myöskään nouse kun pelätään historian toistavan itseään.

Voi hyvin olla, että oikea hinta v. 2022 lopun tikissä olevalle Outokummulle pitkässäkin juoksussa on yli nykyisen kurssin, mutta onko markkinoiden pelko liian suuri, ettei perinteistä yli-lyöntiä päästä näkemää? Pitääkö ensin luoda aikaisempaa korkeampi kurssitaso matalasuhdanteessa ennen kuin kurssi uskaltautuu korkeasuhdanteessa 7-8 euron tasolle?

Mielenkiintoista nähdä tilanne Q1/2022 tulosjulkistuksen jälkeen, jos markkina edelleenkin vetää yhtä hyvin kuin tällä hetkellä ja Outokumpu lyö tauluun +500 M€/EBIT -tuloksen. Nykyhinnalla 12 kk eteenpäin katsova P/E olisi tuolloin 1,xx. Voittaako silloin pelko ja ahneus? Toivottavasti päästään näkemään tällainenkin tulosjulkaisu.

16 tykkäystä

Liputetut shortit taas nousussa… :thinking: Ja jos katsoo viime aikojen aktiviteetteja niin aika nopeasti nyt sulkevat ja avaavat uusia.

Istuin eilen Aktian (Taalerin) varainhoidon kuukausinavigaatiossa, jossa käytiin läpi mm. maailmantalouden näkymiä ensi vuodesta. Markkinoiden odotukset talouskasvun kehityksestä ovat edelleen lievästi laskusuunnassa ja kasvulukuja on laskettu vuosien -22 ja -23 osalta jo toistamiseen alaspäin. Taustalla on monia asioita, joita edellisissä viesteissäkin on vähän sivuttu, mutta näiden yhteenlaskettu summa lienee syy nyt markkinoiden hermoiluun. Vaikkakin järkevien vaihtoehtojen puuttuessa osakkeet ovat edelleen kiinnostavin vaihtoehto, on sektorirotaatio nyt taas nostamassa päätään. Etenkin syklisten osalta tämä on hieman negatiivinen viesti ja varmaankin nyt osaltaan selittää myös tätä Outokummun kurssin kipuilua. Osakemarkkinoilla tullaan palaamaan “normaaliin” eli jatkossa volatiliteetti tulee kasvamaan ja tuotto-odotukset on hilattu realistiselle noin 6% tasolle. Eli tämänkaltaista ilotulitusta mitä tämäkin vuosi on ollut, ei ole ymmärrettävästi enää tulossa.

Merkit osakemarkkinoiden tasaantumisesta ovat nähtävissä. Nostivat mm. sellaisen seuratun indikaattorin esiin, että kurssikehitykset positiivisilla tulosvaroittajilla ja tulosodotukset selvästi ylittäneillä ovat nyt selvästi “normaalia” alhaisemmat ja vastaavasti tulosodotusten alittaneiden kurssilaskut ovat olleet nyt selvästi normaalia suuremmat eli tulleet kertoimella syliin. Yhteenvetona arvostukset ovat varsin korkeat ja odotukset sen mukaiset eivätkä nykyiset arvostustasot kestä lieviäkään pettymyksiä. Ja varmaankin näihin em. asioihin liittyen Outokummun shorttipositiotkin ovat vähän nousussa. Tosin tämä voi olla positiivinenkin asia kurssikehityksen osalta, jos näkymät muuttuvatkin taas parempaan suuntaan ja positioita aletaan tyhjentämään. Sekä Aktian (Taaleri) että OPn varainhoidosta suositellaan kyllä ylipainoa osakkeissa, mutta takuuvarmoja hajautettuja osinkokoreja, turvallisia toimialoja mm. telekommunikaatio, pankki, vakuutus, ruoka/päivittäistavarat, yhdyskunta ja terveys, pilvipalvelu ETF, globaali osakerahasto, jossa paino isoihin osakkeisiin suuri jne. Vielä kesän jälkeen viesti oli vahvasti syklisissä, mutta nyt kumpikaan ei puhu niistä juuri mitään. Toki kahden kotimaisen toimijan näkemyksiä ja ainahan neuvovat varovaisuuden periaatteella. Olisi mielenkiintoista tietää, minkälaisia näkemyksiä on muilla taloilla varsinkin rapakon toisella puolella…

Outokummulla on hyvin pullat uunissa, nyt täytyy vain toivoa, että hyvä sykli kantaisi pidempään ja toisaalta, etteivät markkinat ala reagoimaan liiallisesti näihin vähän heikentyneisiin näkymiin. Tosin, nyt kun epävarmuustekijöitä yleisellä tasolla alkaa taas nousemaan esiin, niin vähän tässä alkaa allekirjoittanut miettimään keventämistä, kun kyseessä on kuitenkin Outokumpu… Syklisillä kun tuo käänne tapahtuu hetkessä, siis osakekurssien puolella. Toivotaan nyt kuitenkin, että Outokumpu saisi voitettua markkinoiden luottamuksen ja tämä heijastuisi myös aliarvostuksen purkautumiseen. Kuten aikaisemmin ilmaisin oman henkilökohtaisen huoleni, verrokin saavuttivat kurssihuiput kesällä ja Outokummulla jäi torsoksi. Tosin Outokumpu oli siellä 6 euron tasolla useamman kerran kesällä, nyt posarinkin ja ennusteiden reilun lyömisenkin jälkeen siltikin tuo maaginen raja jäänyt pysyvästi rikkoontumatta.

No, ei saisi eikä kannattaisi liikaa analysoida tilannetta, mutta väkisinkin tässä itsekin sortuu nyt vähän siihen, ettei ole sitten ehkä kuitenkaan riittävästi luottoa yleiseen markkinakehitykseen. Ja taas kerran, ihan omia pohdintoja, mutta ehkä lievä skeptisyys nousee esiin nyt noiden makrotason asioiden takia, koska tunnelma on muuttunut aika nopeastikin tässä ihan muutamassa viikossa. Tai ehkä kyse on enemmänkin siitä, että tottui liikaakin katselemaan vihreitä lukuja ja nyt kun ollaan lähempänä normaalia niin vetää liian jyrkkiä johtopäätöksiä. Outokummun tekemiseen on kyllä hyvä luotto, ehkä suurempi kuin koskaan, mutta jos markkina alkaa yskimään niin silloin ei vaan auta vaikka kuinka iskussa ko. yritys olisi. Vahvasti sykliset saavat vain selkäänsä, sille ei yksittäinen piensijoittaja (allekirjoittanut) voi mitään.

EDIT: Edelleen mietityttää suuresti, kuka on valmis maksamaan Outokummusta 6 tai 7 alkavia euroja, kun näissä riskiosakkeissa on tuotto-odotus kuitenkin varsin korkea. Ja samaan aikaan mietityttää toisaalta myös se, miksi osakkeen veto loppui varsin nopeasti. Taaksepäin on tietenkin vähän turha katsoa, mutta Outukummun kohdalla nousut ovat yleensä olleet varsin lineaarisia ja tapahtuneet melko lyhyessä ajassa huippuihin. Jotain kovin erilaista nyt tässä syklissä on edelliseen verrattuna, vaikka rakennuspalaset ovat vieläkin paremmat kuin viimeksi. Ehkäpä jonkinlainen kupla oli näissä teräksissäkin ja useampi poltti näppinsä ja ottivat opikseen… :thinking:

EDIT2: Tavoitehintaennusteet katsovat nyt Q4/22 asti. Kohta aletaan hinnoittelemaan ennusteiden perusteella Q1/23 eli ensi vuoden alussa alkaa olemaan riski, että tavoitehintoja aletaan tarkistamaan alaspäin, jos/kun talouskasvun kovin vaihe on ohi (joka Yhdysvalloissa on jo ekonomistien mukaan ohitettu). Tavoitehintojen lasku ei vaikuta kurssiin ainakaan positiivisesti. Ehkäpä shorttaajat laskevat vähän nyt tämänkin varaan? Mutta vähän lyhyt alkaa olemaan potentiaalisen kurssinousun ikkuna, jos sykli alkaa osoittamaan jäähtymisen merkkejä vuoteen 2023 mennessä.

19 tykkäystä

Toukokuussa alustavaksi asetetut tuontitullit SSCR (Intia & Indonesia) (AD670) on nyt lyöty lukkoon
image

Sopivaa jatkoa edellisiin:
-import tariff quota - uudistaminen 06/2021
-SSCR tuontitullit (AD607 / R722) tuontitullit uudistettiin (Kiina, Taiwan) 09/2021
-SSHR tuontitullit (AD658) tuontitullit (Intia, Kiina, Taiwan)

Toki Euroopan kilpailutilanteeseen tulee vaikuttamaan myös EU/US teräskauppakiintiö

Sekä tietenkin Kiinan toimet, joilla maa vetäytyy tuestusta ylituotannosta, joka dumpataan, ja joka nostaa Aasian hintatasoa ja vienti-intoa alueen ulkopuolelle:
-rosterin viennin alv-palautuksen leikkaus
-sähkön saannin rajoitukset (sähköpula)
-yleinen politiikka CO2-suhteen, eli CO2-intensiivisen toimialan ei haluta “tuhlaavan” CO2-kiintiöitä

https://trade.ec.europa.eu/tdi/case_details.cfm?id=2484

14 tykkäystä

Hyviä ajatuksia.

Kurssitaso saattaa hyvinkin jäädä nykytasolleen tämän syklin aikana, mikäli Q1/2022 tulosjulkistuksen aikoihin syklin jatkuminen epävarmaa.

Jälkikäteen voidaan todeta, että toukokuun anti katkaisi hyvän momenttumin, jonka jälkeen jäätii junnaamaan 5-6 euron välille. Uuden vauhdin saaminen edellyttäisi varmuutta syklin jatkumisesta pidemmälle. Mikäli syklin käänne nähdään Q1/2022 aikana, voi hyvin olla, ettei edes vuoden 2022 huipputulos riitä markkinoille nostamaan kurssia 5-6 euron haarukasta, vaikka yhtiön kassa pullistelisi rahaa vuoden 2022 lopulla. Mikäli syklissä ei näy loppua vielä Q1/2022 julkaisun aikoihin, saattaa ahneus voittaa pelon, mikä tulee näkymään yhtiön kurssissa.

Tämä tietty varovaisuus osoittaa mielestäni pikemminkin markkinoiden viisautta. Toivottavasti tämän sykli ei toista vanhoja kaavoja ja pääsemme toteamaan, ettei peruutuspeiliin tuijottaminen tässäkään kohtaan antanut oikeaa vastausta.

6 tykkäystä

Nämä ovat osaltaan juurikin niitä seikkoja, jotka saattavat tehdä tästä syklistä ja markkinasta sen jälkeenkin erilaisen, jolloin aiemmat markkinoiden “lait” eivät enää pädekään.

3 tykkäystä

Tarkastelen huvikseni hieman käsitettä Outokumpu = syklinen. Kun sanomme että Outokumpu on syklinen, oikaisemme helposti mielessämme että se tarkoitta että kurssi laskee kohta ja taas varmaan melkein 2 juuroo.

Syklisellä osakkeella tarkoitetaan kaiketi osaketta, jonka arvoon suhdanteiden muutokset vaikuttavat paljon, perinteisesti metsä- ja raskas metalliteollisuus.

Miksi syklinen osake laskee suhdanteen muutoksen mukana?
-kysyntä heikkenee
-hinnat laskevat
-ts, ei samalla tavalla välttämättömyyshyödykkeitä kuin ruoka, lääkkeet tms
-ts, tuotteella (tuotehinnalla) differointi ei oikein toimi
-ehkä myös tuotantokustannusrakenne rankaisee rankaisee vapaasta kapasiteetista, ja syntyy houkutus myydä halvalla kapaa täyteen

Olisiko nyt - kun on kulunut jo 12kk siitä kun hinnat alkoivat nousta kaikkien aikojen pohjista, ja ovat toisaalta nousset selvästi yli historiallisten tasojen - rommauksen aika ?

Aivan kaikki asiat eivät puhu välittömän rommauksen puolesta
-talouskasvun ei arvioida loppuvan millään alueella, toki 2021 on tiukka referenssi koska 2020 vertailussa on koronadippi. Kuitenkin vaikkapa Euroalueella ei olla ylitetty edes 2019 tasoa

Teräksen kysynnän arvioidaan nousevan Euroopassa 2021 toki 7,0%, mutta vielä ollaa 2021 tason alla, ja nousua arvioidaan 4,4% vuodelle 2022
image

Kilpailutilanne on melko selvä:
-EU lähinnä Outsa, Aperam, Acerinox ja Arvedin ostama Terni
-US lähinnä Outsa ja Acerinoxin NAS, ATI (10% markkinoista) kaiketi vetäytyi ainakin plänien perusteella
-tuonti on säädeltyä kuten voi lukaista tuosta pari viestiä ylempää ja Kiinan toiminta tervehdyttää markkinaa

EU ja USA tuotantokapasiteetit ovat yksinkertaisesti täynnä
-hinnat nousseet
-lead timet venyneet
-tuoda voi mutta rajoitukset tukevat hintatasoja
-kuljetuskulut ja viiveet ovat suuret, mutta tämä asia voi kylläkin oieta esim 1H2022 aikana
-ylipäätään se mitä yleisölle on näkyvissä on hintataso joka vuosisopimusten uusimisten jälkeen muuttaa tuloksen teon selvästi
-tuottajat vaikuttavat vievän inflatooria asioita hintoihin ja lisiin (raaka-aineet, kuljetukset, energia, jne)
-tulevaisuuden kysyntä kiristää kapasiteetin käyttöastetta entisestään, sillä autoteollisuus ei kykene vastaamaan tarpeisiin puolijohdesyistä 2h2021, investointipuoli korkeampien katteiden erikoistuotteineen on vasta heräämässä. Toki voi perustellusti kysyä onko jossain muualla kuten white-goodsin volyymissä kotoilulisää joka poistuu
-infrapaketit Atlantin molemmin puolin ja vihreät investoinnit tukevat / lisäävät tähän päivään verratuna kysyntää

Asiakkaat:
-ostavat tarpeeseen, eivät mielihyvää tyydyttääkseen eli ns pakko ostaa jos tuotteilla on kysyntää
-nousseitten hintojen suhteen heitä helpottaa, että kannattavuutta tukee myös heidän oma hyvä kysyntänsä, ja ovat nyt taas uudelleen oppineet nostamaan hintojaan
-en usko että juurikaan olisivat vaihtamassa materiaaleja rosterista toiseksi hintasyistä, ja ei usein mahdollista teknisestikkään mahdollista

No, ainahan ennusteet ja asiat voivat mennä pieleen, mutta juuri nyt ei ole paljoa sellaista tiskissä joka syklin varsinaisesti kääntäisi 1h2022 tulevalta suorastaan loistavalta tasolta tasolta umpisurkeaksi. Kuuluisat viimeiset sanat :wink:

Ehkäpä palaan erikseen itse Outokummun osakkeen arvostukseen / hintaan sekä tulokseen ja kassavirtoihin. Teoriassa ne diskontanut kassavirrat ja varat/velat muodostavat arvopohjan osakkeelle.

image

34 tykkäystä

Loistava läpileikkaus, kiitos :+1:

Samaa mieltä siitä, että romahdusta ei todennäköisesti ole näköpiirissä, kun kysyntäpuolella on tuota patoutumaa ja toisaalta tarjontapuolella on vastaavasti haasteita. Ja totta on, että edelleen ennustetaan ihan kohtuullista talouskasvua tuleville vuosille, vaikkakin ennusteita on nyt kahteenkin kertaan hieman laskettu.

Kysyntäpuolen suhteen vähän ristiriitaisia ajatuksia siinä mielessä, että kun korona heitti tilapäisesti kulutustottumukset ylösalaisin, “kotoilubuumin” takia kysyntä kasvoi tuntuvasti mm. kodinkoneissa (isoissa ja pienissä), joissa rosteriakin käytetään merkittävästi. Koronan aiheuttaman epävarmuuden takia samaan aikaan ajettiin raaka-ainevarastoja pienemmiksi, kun ei tiedetty tarkalleen miten korona lopulta vaikuttaa lopputuotteiden kysyntään. No, vaikutus jäi odotuksia selvästi pienemmäksi ja nyt kiritään puskureita kiinni ja se vastaavasti näkyy myös mm. teräksen hinnassa. Esimerkkinä vaikkapa nyt autoteollisuus, joka näkee puolijohdepulan ja siitä aiheutuneet tuotantohäiriöt tilapäisinä. En siis itse usko, että siellä on vähennetty yhtään esim. rosterin tilauksia tilapäisten tuotantovaikeuksien johdosta. Pikemminkin siellä kasvatetaan nyt taas niitä puskureita (joita siis ajettiin pienemmiksi koronan pahimpaan aikaan) kohti “normaalimpaa” puskuria. Kun puskurit ovat kasassa, on ihan mahdollista että tilausmäärät normalisoituvat rosterinkin osalta. Toisaalta on olemassa nämä isot infrahankkeet, mutta rosterin menekistä niissä en osaa kovinkaan paljon sanoa. Ja tietysti Kiinan kysyntä/tarjontatilanne aina mietityttää. Kuulostaa loogiselta, että ajavat alas terästuotantoaan ja mielellään vaikkapa näkisivät tilanteen, että terässektori palvelisi vain kotimarkkinoita. Mutta kyllähän näillä teräksen hinnoilla varmaan toisaalta houkuttaisi miettiä vaihtoehtoisia (kalliimpia ja ympäristöystävällisempiä) tapoja valmistaa terästä ja saada siitä siltikin parempi kate vientimarkkinoilta kuin sisämarkkinoilta. Paljon spekulaatiota ja jossittelua, joten ei aiheesta sen enempää.

Selvää on, että h1/2022 on Outokummulla kova ja kurssi voisi hyvinkin nyt liidellä vaikkapa siellä 10 euron tietämillä, jos siis olisi samanlaista hypetystä teräksessä kuin viime syklissä. Mutta moni sai varmasti pahasti näpeilleen ja jos kurssilasku oli Outokummullakin lopulta luokkaa 80%, siitä on nähtävästi opittu jotain ja ehkä ymmärretään, ettei näiden teräs/syklisten yhtiöiden arvoa voi laskea samalla tavalla lukujen perusteella kuin esim. arvoyhtiöiden. Näkymille annetaan suhteessa enemmän painoarvoa, koska muutokset syklin eri vaiheissa ovat esim. arvoyhtiöitä selvästi suurempia. Siksi perinteinen arvonmääritysmalli ei tulevaisuuden vaikean ennustettavuuden takia nähtävästi päde näiden yhtiöiden kohdalla. Ja siitä johtuu myös sektorirotaatio osakkeiden välillä.

Romahdusta ei minunkaan mielestä ole näköpiirissä ja arvaamattomiin tapahtumiin on mahdoton varautua. Syklin kovin vaihe lienee nyt käsillä, kyse on siitä kuinka pitkään näin hyvä vaihe jatkuu. Syklin kääntyminen ei tarkoita romahdusta, vaan kysynnän normalisoitumista. Romahdus vaatisi taas jonkinlaisen ulkopuolisen ison tekijän vrt. korona, finanssikriisi tms. Ja tätä markkinat tuntuvat vähän nyt pohtivan, kääntyykö sykli kohti normaalimpaa esim. h2/2022 eteenpäin. Ja hinnoittelu katsoo myös tuonne. Eli riittääkö sekään, että (kun) Outokumpu lyö Q4/2021 ja Q1/2022 huipputulokset pöytään jos samalla nähdään, että kysyntähuiput on nyt käsillä ja tilanne normalisoituu esim. Q3/2022 eteenpäin. Jos markkina toimii järkevästi niin selvälle kurssinousulle ei olisi enää perusteita nykytasolta (selvällä kurssinousulla tarkoitan nousemista esim. tavoitekeskihintoihin yli 7 euroon) ennen kuin saadaan selvää viestiä siitä, että kysyntätilanne pysyisi edelleen yhtä korkealla kuin tällä hetkellä eli myydään 6kk eteenpäin täyttä kapasiteettia myös h2/2022 ja siitä eteenpäin. Mutta siltikin, markkina helposti ajautuu ajattelemaan, että joka tapauksessa kohta jäähtyy. Odotus kasvaa kvartaali kvartaalilta ja mitä pidempään hyvä tilanne jatkuu, sitä varmemmin varaudutaan jäähtymiseen. Nyt kuitenkin ainakin teoriassa hinnoitellaan Q4/2022 ja kohta Q1/2023. Tietysti näiden syklisten kohdalla ei ehkä toimita normaalilla aikajänteellä, vaan se tuntuu olevan lyhyempi. Ja liikkeet suuntaan ja toiseen nopeampia.

Itse näen tilanteen niin, että koska Outokumpu on nyt ja tulee seuraavan vuoden olemaan paremmassa asennossa kuin aikaisemmin, eletyn kaltaisia romahduksia 2 euron tasolle ei ehkä tule “normaalissa” talousmaailmassa enää näkymään. Jos seuraavassa syklin heikossa vaiheessa pohjat löytyvät vaikkapa 3 alkuisilla euroilla (markkina-arvo siis 50% parempi kuin aikaisemmissa pohjissa) on se jo huomattava parannus ja osoitus siitä, että Outokumpu on tehnyt asioita oikein. Verrokkien esim. Aperam tai Acerinox vaihteluväli syklien välillä on luokkaa 100% kurssikehitys pohjilta eli osakkeet tuplaavat pohjilta huipuille. Sama oikeastaan vähän muillakin teräsyhtiöillä. Outokummulla vastaava on 300-400%, ylikin. Eli vaihteluväli on Outokummulla todella suuri. Tähän varmastikin tulee muutos, jos perustoiminta ja taloudelliset mittarit saadaan paremmaksi ja luottamus yhtiötä kohtaan kasvaa. Sanoisin, että jos osakkeen tulevaisuuden vaihteluväliksi tulisi vaikkapa sen 2-10€ sijaan 3-7€, olisi yhtiö jo onnistunut osakkeenomistajankin näkökulmasta. Tietysti, jos yhtiö onnistuu strategiansa läpiviemisessä, voisi tuo vaihteluväli olla 4-8€ jolloin se olisi verrokkiensa kanssa suunnilleen samalla tasolla. Eli pitkäjänteiselle sijoittajalle ehkäpä tämä olisi se oikea tapa ajatella. Mutta toiminnan luonteen vuoksi Outokumpuun on vähän vaikea sitoutua kovin pitkäksi ajaksi, eipä se ainakaan mikään takuuvarma osinkopaperi ole…

Mutta Opan kanssa samaa mieltä, romahdusta ei ole minunkaan mielessä tulossa. Se, riittääkö fundamentit vielä selkeään arvostustason nousuun, riippunee siitä millaista viestiä saadaan syklin kovimman vaiheen kestosta. Tulevien kvartaalien tulostaso tulee olemaan hyvä ja enemmänkin niissä on nyt mielestäni riskiä, ettei kovat odotukset toteudukaan. Markkinat kyllä tietävät ennusteiden perusteella, että hyvää tulosta on tulossa .Jos kurssi olisi nyt siellä 7-8 euron nurkilla (missä se periaatteessa pitäisi nyt olla), olisi huomattavasti helpompi mennä osareihin, kun todennäköisesti positio olisi niin reilusti plussalla, ettei pieni tasokorjaus haittaisi. Se, että puskuria ei nyt siinä määrin ole, pistää vähän miettimään. Arvonmääritys tosiaan yleisellä tasolla perustuu osittain diskontattuihin kassavirtoihin ja osittain taseeseen. Outokummun kohdalla molempien kohdalla on kysymysmerkkejä; kuinka pitkään kassavirta pysyy vahvana joka puolestaan vaikuttaa suoraan taseeseen.

Umpisurkeaan tasoon en itse enää usko Outokummun kohdalla, sen verran luotto on kasvanut yhtiön toimintaa kohtaan. Tyydyttävä tai normaali on ehkäpä se uusi oletus, joka tarkoittaisi pitkällä juoksulla arvostusta verrokkien tasolle. Silloin uudet pohjat olisivat totuttua selvästi korkeammalla heikommassakin syklin vaiheessa. Siltikin, kaikki nämä yhtiöt arvotetaan lähtökohtaisesti samalla tavalla ja syklin kääntyessä yksikään niistä ei kykene ylläpitämään nykytasoja. On ihan mahdollista, että Outokummun aliarvostus purkautuukin vasta syklin kääntymisen jälkeen ja osake laskee verrokkejaan vähemmän. Jos pohjat olisivatkin vaikkapa jossain 3-4 euron välillä ja pohjilla osake olisikin verrokkiensa mukaan hinnoiteltu. Sormet ristissä tässä odotellaan viestejä syklin vahvan vaiheen jatkumisesta jolloin olisi vielä ainakin mahdollisuus kurssin tason nousulle. Ja samaan aikaa tietysti varautuu siihen, että tämä sykli ei ollut vielä se, jolloin Outokumpu voittaa takaisin markkinoiden luottamuksen ja hinnoitellaan verrokkiensa kaltaisesti.

EDIT: Ehkäpä allekirjoittaneella on edelleen liian tuoreessa muistissa viime sykli, jossa ostoja tehtiin vielä yli 7 euron tasolla huippujen jälkeen. “On kuitenkin tultu 30% alas huipuista” oli silloin oston motiivi. No, alas tultiin, mutta onneksi pieni nousun yritys antoi mahdollisuuden tyhjentää osakkeet kuivin jaloin ennen lopullista alamäkeä :sweat_smile:

15 tykkäystä

Noin se oletettavasti pitkälti on.
Outsan pitää palata mitä pikemmin hyväksi osingon maksajaksi.
Voi kysyä, miksi tätä omistaa.Riittääkö, että teräsmarkkinoilla menee hyvin ja näkymät ovat erinomaiset.Vihreät investoinnit satavat myös Outsan laariin lähivuosina.Kirsikkana kakun päällä vielä oma kromituotanto.
Olen tätä OUTSAA omistanut ja seurannut pitkään.Itsellä ja monella kirjoittajalla on mielessä “rahastus” , kun kurssi nousee selkeästi.Riittääkö silloin ostajia ? Eli selkeät positiiviset merkit pitää olla näkyvissä.Outsan nykyinen strategia kyllä tavoittelee tuota mm. velkojen vähentämisellä.Hyvä osinko "kehiin"Saadaan muitakin mukaan osakkeen omistukseen.Luulen, että nyt lähes kaikki Outsan uskovaiset ovat mukana. Moni odottaa sitä kympin hintaa, että saa painaa myy nappia. Kuka painaa osta nappia ja millä perusteilla ? Se on asian ydin.

7 tykkäystä

Päivän Kauppalehdessä kolme sijoittajaa käsittelee Outsaa kohteena muutaman muun osakkeen joukossa. United Bankersin edustaja toteaa, että ”periaatteessa p/e 4 sykliselle osalleelle olisi strong sell.” Mitä mä en tajua tuosta kommentista? Ymmärrän mitä p/e tarkoittaa ja ymmärrän mitä syklisyys tarkoittaa, mutta en tajua tuota logiikkaa. Jos hän viittaa siihen, että hinta on siksi alhainen, että ollaan juuri nyt syklin huipulla ja markkinat ennakoi heikyntyvää tulosta, niin miksi se olisi strong sell, kerran tuo odottamahan on jo isketty hintaan? Käytännössä jos tulos sitten vaikka puolittuisi, niin p/e olisi yhä alle 10 ja alle indeksin keskiarvon? Samallahan yhtiöllä on näinkin sekavassa markkinatilanteessa mahdollisuus taistella syklisyysvaikutuksia vastaan ottamalla markkinaosuutta, tässä tapauksessa esim. tuotteiden ”vihreämmän” profiilin avulla samalla kun tullimaksuja isketään import-tuotteisiin.

6 tykkäystä

Jos UB odottaa että “syklin-läpi” tulos on kolmas-osa huipuista niin PE olisi 12 silloin. Jokainen voi arvioida sitä kestävää tulosta ottaen huomion murroksen puhtaampaan suuntaan.

2 tykkäystä

Miten noihin p/e lukuihin voi suhtautua.Jos katsotaan Inderesinkin taulukoissaan käyttämiä verrokkeja, niin Outsa pärjää kyllä siinä hyvin. Tälle vuodelle on alle -12% ensi vuonna yli 15%.Arvot välissä 4,2 -6,8.
Google Finance antaa eteenpäin katsovan P/E outsa 11.4,Aperam 9,16,Nippon Steel ei arvoa,Acerinox 6.88. Erikoista, että x-steelillä se on vain 1,79 eli ei juuri mitään.Eli onko Outsa noilla luvuilla

Mikä selkeästi poikkeaa on osinkotuotto. Nuo a:llä alkavat maksavat Inderesin taulukon mukaan lähes 5% Osinkoa.

Vuoden 2017 aikana hallintarekkarit omistivat lähes 40% Outsan osakkeista, nyt noin 30%.
Mikä sai heidät uskomaan Outsaan vuonna 2017. Nythän yritys on paremmassa “hapessa” ja menossa. Vuonna 2017 käytiin 10 euron tietämällä oletettavasti hallintarekkareiden ansiosta.P/E lukujen pyörittäminen ei tässä oikein Anna juuta tai jaata.

1 tykkäys

First of all, I’m pretty amused how the analytics base their recommendations on the past, choosing a period that suite them, stock market supposed to be forward looking. Easy to understand, please follow the link: https://www.google.com/finance/quote/OUT1V:HEL?window=MAX and there you can see what was happened when the Chinese started to dump their steel 2011, analytics like to ref to post 2011, not prior.
Now forward looking, due to pollution, carbon tariffs, pandemic and supply problems plus other political reasons, this dumping will be history.
I also believe the price of stainless don’t want fall of a cliff in near-term, please follow the scrap, nickel and chromium price, no indication what so ever. Scrap and nickel is easy to follow, here is US prices for chromium, https://www.argusmedia.com/metals-platform/price/assessment/ferro-chrome-hc-min-60-65-cr-6-8-c-fob-us-warehouse-per-lb-cr-PA00187170000 , I believe it’s some liaison to EU benchmark price.

23 tykkäystä

Base price on nousenut noin 50€ tonnilta kuukaudessa. Rosterista on edelleen pulaa sisäpiirin mukaan. Sisäpiiri uskoo, että hinnat jatkavat nousuaan. Metal Bulletin is part of Fastmarkets - Fastmarkets

12 tykkäystä

Uudet konsensusennusteet on julkaistu vara researchin toimesta. Analyytikoiden näkemyksissä on valtavasti eroja. Esimerkiksi korkein liikevaihtoennuste vuodelle 2022 on 10,3mrd € ja alin 7mrd €. Korkein EPS (vanhalla osakemäärällä) ennuste samalle vuodelle on 1,79 € ja alin 0,97 €. Osinkoennusteissa on suurimmat erot, sillä korkein osinkoennuste on 0,81 € ja alin 0,1 €. Selvästi osa analyytikoista uskoo, että syklin huippu on ohitettu tai tullaan ohittamaan seuraavan kvartaalin aikana, vaikka Outokummun toimitusjohtajan mukaan kysynnän heikentymisestä ei ole mitään merkkejä. Osa analyytikoista taas uskoo, että syklin huippu on vuonna 2022. https://vara-services.com/outokumpu/consensus-estimates/

Minusta osa analyytikoista on jäänyt makaamaan poteroihinsa. Vaikka hinnat nousevat ja yhtiöt tiedottavat paremmista näkymistä, niin ei millään haluta uskoa, että vuosi 2022 on parempi kuin 2021. Luulen, että suurin syy takertumiseen “2021 huippuun” on yhtiön negatiivinen maine. Analyytikoiden silmissä johdon luotettavuus on niin huono, että vaikka yhtiön johto selvästi on indikoinut, että 2022 tulee luultavasti olemaan parempi kuin 2021, niin silti ennustetaan juuri toisinpäin kuin johto. Itse en keksi muita yrityksiä, joissa analyytikot harrastavat tätä.

Huvittavinta analyytikoiden näkemyksissä on niiden matemaattinen epäloogisuus. Keskimäärin analyytikot ennustavat seuraavalle vuodelle korkeampaa liikevaihtoa kuin vuodelle 2021. Analyytikot ennustavat, että toimitukset kasvavat eli kapasiteetin käyttöaste nousisi, mutta suuremman osan liikevaihdon kasvusta selittäisi korkeammat hinnat. Silti analyytikot ennustavat, että liikevoitto laskee. Toisin sanoen analyytikot odottavat, että kustannuksien nousu syö korkeammat hinnat, vaikka Outokumpu juuri viime osarissa kertoi näin ei ole ainakaan q4:llä. Analyytikoita ei näytä kiinnostavan myöskään yhtiön 250 miljoonan käyttökate parannus ohjelma, joka on jo puolessa välissä.

Analyytikot siis odottavat, että kysyntä ja hinnat nousevat, mutta kustannuksien nousun vuoksi liikevoitto laskee. Minusta tuntuu, että suurin osa analyytikoista ei edes itse usko laskelmiaan ainakaan sen jälkeen jos he kävisivät heidän logiikansa läpi.

Itse uskon, että ainoa syy miksi Outokumpu on alle 6€:n hinnoissa on sijoittajien epäloogisuus, joka johtuu heidän negatiivisesta asenteesta yhtiötä kohtaan.

24 tykkäystä

Olen kanssasi täysin samaa mieltä analyytikkojen laskelmien epäloogisuudesta.

Mitä taasen tuleen viimeisessä kappaleessa todettuun epäloogisuuteen ja luottamuspulaan yhtiön johtoa kohtaa, uskallan uida hieman vastavirtaan.

Tämä kurssien flättääminen loppukevään tasoille koskee suurinta osaa teräsyhtiöstä. Kyse ei ole pelkästään Outokummusta. Syynä tähän on yleinen uskomus/pelko hintojen tippumisesta. En tiedä sitten voidaanko historiasta saatua oppia pitää epäloogisuutena vai viisautena. Selvää on, että menossa kahden eri näkemyksen välinen taistelu, jossa toiset uskovat historian toistavan itseään ja toiset taas näkevät markkinoiden muuttuneen sillä tavalla merkittävästi, ettei historiasta voida hakea oppia tulevaan teräksen hintakehitykseen.

Jos historia toteutuu, en ole ihan varma onko järkevää sijoittamista kilpailla siitä, kuka uskaltaa mennä lähimmäksi kulua eli käännettä osakekurssin kääntymiseen laskuun, joka voi kestää pahimmillaan useita vuosia.

Kumpi näistä kahdesta skenaariosta toteutuu, jää nähtäväksi seuraavien kvartaalien aikana.

Se, että analyytikkojen laskelmat vuodesta 2022 ovat enemmän tai vähemmän väärässä, ei valitettavasti tarkoita sitä, etteivätkö he voisi olla oikeassa teräksen hintojen kääntymisestä laskuun, jolloin osakekurssi ei enää nouse vaikka vuoden 2022 tulos ylittäisikin heidän laskelmansa.

Katselin tässä yhtenä päivänä huvikseni Inderesin videokatsauksen marraskuulta 2020. Sen perusteella teräsmarkkinassa ei ollut odotettavissa minkäänlaista korjausliikettä, saatikka jo tuolloin oven takana ollutta (seiväs)hyppäystä, ylöspäin. Näyttääkin siltä, että “huomisen” tiedämme vasta “ylihuomenna”.

Itseäni, varmaan myös useita muitakin, askarruttaa se, että voiko oma (varma) näkemys olla oikeassa, kun niinkin monet ammatikseen asioita seuraavat tahot ovat kanssasi täysin vastakkaista mieltä ja samanaikaisesti muistissa on markkinoiden toiminta viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Lopulta isot pelurit ovat kuitenkin niitä, joiden äänestysliput ratkaisevat tulevan kurssikehityksen. Toisin sanoen kuinka lähelle kuilun reunaa isot pelurit uskaltavat mennä ennen myyntejä. Sitten kun näiden ostot loppujat ja myynnit alkavat, suunta onkin sitten selvä.

Tietenkin toinen vaihtoehto on suojatullien jatkuminen ikuisuuteen, teräksen kysynnän kasvun jatkuminen, CO2:n merkityksen voimistuminen jne., jolloin toimiala onkin siirtynyt uuteen maailmaan, jota vain normaalit talouden nousu- ja laskusuhdanteet helläkätisesti ja hallitusti välillä nostaa ja välillä laskee.

15 tykkäystä

Oma käsitykseni Outsan johdosta on, että luottamus on alkanut palautumaan johtoon. Kevään anti tuntui näin amatööristä huonolta, mutta Jordanin tuntien tavoitteena oli parantaa yrityksen taloudellista asemaa ja siinä hän myös onnistui.

Jordan talousosaamisellaan yksi suomen taitavimmista yritysjohtajista. Metsä-ryhmän hän käytännössä pelasti ja nykyisin kyseisellä puulaakilla rahaa tursuaa vähän sieltä sun täältä.

Kokonaisuutena kuitenkin luottamuksen palauttaminen Outsaan taitaa olla monimutkaisempi asia ja siihen taitaa vaikuttaa enemmän muut kuon talousasiat.

11 tykkäystä

Tarkastellaan muutamia perustunnuslukuja (EV/EBITDA ja P/E) Outokummun ja Euroopan verrokkien suhteen. Tarkastelussa on tehty ennuste Q4:n EBITDA:n, net income:n ja vapaan kassavirran suhteen (suluissa on Q3:n luvut vain referenssinä) ja tästä on tietenkin helppo laskea koko vuoden 2021 luvut. Kuten lukujen perusteella voimme havaita, niin tunnusluvut ovat jossain määrin ”jiirissä” ja kaikilla absoluuttisen matalia, eikä niiden perusteella voida tehdä johtopäätöstä, että Outokumpu olisi merkittävästi alihinnoiteltu suhteessa verrokkeihin, kun tähtäin on vain ja ainoastaan tilanteessa per 31.12.2021. Mutta sellainen johtopäätös voidaan tehdä, ja sama johtopäätös toistuu muissakin palstan ulostuloissa, että koko sektori on painettu alas. En itse pui näitä syitä ja syklin kestoa sen enempää (koska niistä on ihan tarpeeksi ”jauhettu”). Kassavirta on jäänyt oleellisesti kaikilla nettotuloksesta jälkeen (ja siihenkin tiedämme syyn). Tämän tiedämme myös: vuoden 2022 kahden ensimmäisen neljänneksen aikana kaikki toimijat tulevat räjäyttämään sekä tuloksen, että kassavirran vielä selkeästi korkeammalle…ja hups…varsinkin kassavirran kehitys tulee olemaan ”iso ylläri” markkinoille. Jatkossa oletan teräsliiketoiminnan syklisyyden ja sen heijastuman tunnuslukuihin lähentyvän muita tunnettuja syklisiä toimialoja ja tämä tietää tasaisempaa osakurssin kehittymistä (vaihtelut syklien välillä pienenevät) ja tunnuslukujen tason noston kautta tietenkin osakekurssit saavuttavat korkeamman tason.

20 tykkäystä

Erittäin hyvä kirjoitus. Juuri nyt pitää olla sormi ostonapilla ja reippaasti.

2 tykkäystä

Vuosi 2021 lähestyy loppuaan, ja sentimentti tsekkauksen aika!
Muistutuksena, EPS diluted EUR
1Q: 0,19
2Q: 0,28
3Q: 0,37
→ YTD: 0,84
4Q: ohjeistus Adj EBITDA higher than 3Q2021 (deliveries similar vs 3Q2021; FeCr 1,80 USD/pauna; orders already received for 4Q2021 reflect higher higher stainless steel prices and compensating inflatory pressures in energy, consumables and freight)

Aiemmat kyselyt
Kysely 22.9: 1,00 EUR (weighted average) (haarukan puolivälistä laskettu)
Kysely 7.5: 0,69 EUR (weighted average)

Arviosi Outokummun EPS diluted EUR 2021

  • 0,59… or less
  • 0,6 - 0,799…
  • 0,8 - 0,999…
  • 1,0 - 1,199…
  • 1,2 - 1,399…
  • 1,4 - 1,599…
  • 1,6 - 1,799…
  • 1,8 or higher
0 äänestäjää

Edellinen kysely:

7 tykkäystä

Päivitin tavoitehintaexcelin Vara:n lisätietojen mukaan

Päivitettyjä lukuja Vara:n filessä. Ei ole tullut säästettyä historiaa, mutta nyt 2022 konsensus on melkein 2021 tasoa. Todettakoon, että konsensus rakentuu 10 kpl estimaatista, mutta em excelissä 14 kpl melko tuoretta havaintoa ja pari muutakin analyytikkoa kyllä seuraa kirjoittajalle tuntemattomalla tavoitteella.


15 tykkäystä