En tiedä, kauanko sinä Verneri olet Outokumpua seuraillut, mutta siltä varalta ettet muista viimeistä kymmentä vuotta, jätän linkin tähän taulukkoon: 09-22 hosted at ImgBB — ImgBB
Alkupään vuodet voinee nyt jättää huomiotta ja ennemmin keskittyä kymmeneen viime vuoteen eli aikaan 2014-> Tuolloin yrityksellä on ollut kutakuinkin nykyisenlainen liiketoiminta ja osakemäärä, joskin 2014 lopussa vielä velkaa lähes 2 miljardia.
- Tuona aikana kurssi on vuosien viimeisinä pörssipäivinä ollut alimmillaan 2.73e ja enimmillään 8.51e. (Muina päivinä kurssin on alimmillaan kyykkinyt 2e nurkilla ja ylimmillään kympissä.)
- Yritysarvolla mitattuna Kumpu on (vuosien viimeisenä pörssipäivinä) arvostettu ylimmillään ~4.8 miljardiin ja alimmillaankin päälle 2.1 miljardin. Ylimmillään 2017 vuoden aikana yritysarvo taisi olla noin kolminkertainen nykyiseen, kun taasen nyt nettovelattomana (jolloin Cap=EV) yritysarvo on vain noin 1.8 miljardia. Mikä taitaa muuten olla EV:llä mitattuna ATL-lukema.
Voi olla, että olet oikeassa ja markkina juuri nyt hinnoittelee Kummun tehokkaasti. Mutta koko tuon ajan joku analyytikko on ollut sitä mieltä, että markkina hinnoittelee Kummun tehokkaasti. En tiedä, olisiko noin kuitenkaan ollut koko ajan. (?)
Huomioisin tuosta taulukosta myös sen, että lähes koko nykymuotoisen Kummun historian on velkalastia ollut enemmän kuin Calvertin laajennuksen kaavailtu kustannus.
Varsinaisten investoinnista (toivottavasti) saatavien etujen lisäksi haluaisin huomioida, että AM/NS:lta vuokrattu kapasiteetti ei ole ilmaista. Itse asiassa Calvertin ollessa aiemmin vaikeuksissa (2014-2020), oletettiin vuokratun Hot Rolling -kapasiteetin tulevan kohtuullisen paskalla ja joustamattomalla sopimuksella. Erityisesti kun koko vuokrattua kapasiteettia ei meinattu saada käytettyä. (-> Korkea kiinteä kustannus, joka vaatii korkea käyttöasteen lyödäkseen leiville, operointikustannusten lisäksi?)
Tämän sopimuksen yksityiskohdista Bullerssonilla ei tietenkään ole tietoa. Mutta Lucky Strike -askin kanteen raapustellen ja Stetsonista vetäen:
- Jos Hot Rolling -kapasiteetin rakennuskustannus Kummulle on noin 1 miljardi, tämä lienee suuruusluokaltaan tuon kapasiteetin käypä arvo myös AM/NS:lle.
- Jotta AM/NS saa omalle sijoitetulle pääomalleen järkevän tuoton, lienee heillä tarve saada tuosta noin 10% vuotuinen tuotto → 100 miljoonaa voittoa vuodessa, plus tietysti käytöstä riippuvat operointikustannukset.
- Tuolla samaisella 100 miljoonalla kattaa myös vuosittaiset korot, mikäli investointiin tarvittavan 1 miljardin lainaa 10% korolla, mikä lienee (toistaiseksi nettovelattomalle firmalle) inhorealistinen arvio.
Mielestäni onkin ajatusvirhe verrata investointia tilanteeseen ilman investointia, mikäli ei huomioi kapasiteetin vuokraamisesta tulevia kustannuksia. Mikäli luvut vastaisivat noita Lucky-askin kanteen hahmoteltuja, käytännössä muuttuisi vain se, että 100 miljoonaa maksettaisiin AM/NS:n sijaan investoinnin rahoittajille. Ja myöhemmin korkokulujen pienentyessä kustannus pienentyisi, kun taas AM/NS:n kanssa kustannus säilyisi vakiona tästä ikuisuuteen.
Ja tämä siis tekemättä oletuksia tehostuksista, joita omalla operoinnilla ja prosessien integroinnilla mahdollisesti olisi saatavissa.
Lisäksi vielä: suosittelisitko jollekin muulle perusteollisuusyritykselle tuotantoprosessin oleellisen vaiheen alihankintaa/vuokraamista? Ja mikäli et tätä yleensä suosittelisi, miksi Outokummun kannattaisi kuumavalssaus jatkossakin ulkoistaa? (Mikäli siis olet lähtökohtaisesti investointia vastaan.)
Ehkäpä sitten painun takaisin Kauppalehden foorumille, niin voitte jatkaa täällä asiantuntevaa keskustelua.