Outokumpu - Jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

[quote=“Opa, post:3767, topic:621”]

[/quote Minäpä yritän selittää miten tämä menee ”julkisten hankintojen” kohdalta kun niitä taitaa tupata tulemaan miljardi tolkulla tulevaisuudessa.

Itä-Suomen yliopisto pitää Kiertotalouswebinaareja kerran kuukaudessa ja viimeisemmässä: Regulaatio ja lainsäädäntö on melkein täällä webinaarissa käsiteltiin tätä aihetta. Harri Kalimo selitti muistaakseni niin että EU:lta tulee direktiivi joka velvoittaa ottamaan huomioon näitä asioita. Tilaisuudesta ei tullut tallennetta ja esitysmateriaalia jakoon. Varmaan tekevät vain sisäiseen käyttöön kun siellä hengailee vain ELY-keskuksen väkeä.

Nappasin kuitenkin kuvan webinaarista ja kysyin tekoäly Grokin mielipidettä asiaan.

Hei, etsin tietoa Eu;n direktiiviiviä kierrätyksestä joka liittyy julkisiin hankintoihin. Voitko auttaa?

Ymmärrän, että haluat tulkita kuvassa olevaa ympyrää ja sen yhteyttä julkisiin hankintoihin. Kuva esittää kiertotalouden (circular economy) periaatteita ja toimenpiteitä, jotka liittyvät EU:n lainsäädäntöön ja politiikkoihin. Kiertotalouden edistäminen on keskeinen tavoite EU:ssa, ja julkiset hankinnat ovat yksi työkalu, jolla näitä periaatteita voidaan toteuttaa. Käyn läpi kuvan elementit ja selitän, miten ne liittyvät julkisiin hankintoihin.

Kuvan yleinen rakenne

Kuvan keskellä on ympyrä, joka kuvaa kiertotaloutta (“A circular economy”). Ympyrän sisällä on erilaisia vaiheita, kuten raaka-aineet (raw materials), suunnittelu (design), tuotanto (production), jakelu (distribution), kulutus (consumption), keräys (collection) ja kierrätys (recycling). Näiden vaiheiden ympärillä on erilaisia toimenpiteitä ja politiikkoja, jotka tukevat kiertotaloutta. Nämä toimenpiteet voivat vaikuttaa siihen, miten julkisia hankintoja toteutetaan.

Yksittäiset elementit ja niiden yhteys julkisiin hankintoihin

  1. Extended Producer Responsibility (Laajennettu tuottajavastuu)
  • Tämä tarkoittaa, että tuottajat ovat vastuussa tuotteidensa koko elinkaaresta, mukaan lukien kierrätys ja jätehuolto. Julkisissa hankinnoissa voidaan asettaa ehtoja, jotka edellyttävät, että tarjoajat noudattavat tuottajavastuuta, esimerkiksi varmistamalla, että heidän tuotteensa ovat kierrätettäviä tai että heillä on järjestelmä käytettyjen tuotteiden takaisinottoon.
  1. Process standards – recycling (Prosessistandardit – kierrätys)
  • Julkisissa hankinnoissa voidaan vaatia, että hankittavat tuotteet täyttävät tietyt kierrätysstandardit, esimerkiksi että niissä on käytetty tietty osuus kierrätettyjä materiaaleja (recycled content requirements). Tämä tukee kiertotaloutta ja kannustaa tarjoajia kehittämään kierrätysprosessejaan.
  1. Recycled content requirements (Kierrätetyn sisällön vaatimukset)
  • Tämä on suora linkki julkisiin hankintoihin. EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelman ja esimerkiksi Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) -asetuksen myötä julkisissa hankinnoissa voidaan asettaa vaatimuksia, että hankittavissa tuotteissa (esim. pakkauksissa) on oltava tietty osuus kierrätettyä materiaalia. Tämä voi koskea esimerkiksi rakennusmateriaaleja, toimistotarvikkeita tai pakkauksia.
  1. Bans on substances or products / Design requirements (Kieltoja tietyille aineille tai tuotteille / Suunnitteluvaatimukset)
  • Julkisissa hankinnoissa voidaan kieltää tiettyjen haitallisten aineiden käyttö (esim. CAC ban, eli tiettyjen kemikaalien kielto) tai vaatia, että tuotteet on suunniteltu kierrätettäviksi (design for recycling). Esimerkiksi hankintakriteereissä voidaan edellyttää, että tarjoajat toimittavat vain sellaisia tuotteita, jotka on suunniteltu helposti purettaviksi ja kierrätettäviksi.
  1. Digital Product Passports (Digitaaliset tuotepassit)
  • Digitaaliset tuotepassit ovat EU:n kehittämä työkalu, joka antaa tietoa tuotteen elinkaaresta, materiaaleista ja kierrätettävyydestä. Julkisissa hankinnoissa voidaan vaatia, että tarjoajat toimittavat tällaisia passeja, jotta hankintaviranomaiset voivat varmistaa, että tuote täyttää kiertotalouden vaatimukset.
  1. Mandatory eco-markings / Eco-labels (Pakolliset ekomerkinnät / Ympäristömerkit)
  • Julkisissa hankinnoissa voidaan edellyttää, että hankittavilla tuotteilla on tiettyjä ympäristömerkintöjä (esim. EU Ecolabel), jotka osoittavat niiden ympäristöystävällisyyden. Tämä tukee vihreitä julkisia hankintoja (Green Public Procurement, GPP) ja kannustaa tarjoajia tuottamaan kestävämpiä vaihtoehtoja.
  1. CAC requirement / CAC ban / Economical / Informational (Kemikaalivaatimukset ja -kiellot / Taloudelliset ja tiedolliset toimenpiteet)
  • Julkisissa hankinnoissa voidaan asettaa ehtoja, jotka kieltävät tiettyjen kemikaalien (CAC = Certain Chemical Substances) käytön tai vaativat lisätietoa tuotteen koostumuksesta. Tämä parantaa hankintojen läpinäkyvyyttä ja tukee kiertotaloutta.
  1. Green claims / Refurbishment (right to repair) / Reuse incentives / Green procurement (Vihreät väittämät / Korjausmahdollisuus / Uudelleenkäytön kannustimet / Vihreät hankinnat)
  • Green procurement (Vihreät hankinnat) on suoraan mainittu, ja se on keskeinen tapa, jolla julkisilla hankinnoilla edistetään kiertotaloutta. Hankintakriteereissä voidaan esimerkiksi vaatia, että tuotteet ovat korjattavia (right to repair) tai että niissä on käytetty uudelleen käytettyjä osia (reuse incentives). Lisäksi voidaan kieltää harhaanjohtavat vihreät väittämät (green claims), jotta varmistetaan, että tarjoajat eivät markkinoi tuotteitaan virheellisesti ympäristöystävällisinä.
  1. Ban to plan obsolescence / Ban to destroy / Ban to dump – EOL / Permits – EOL / Process standards – EOL / “Waste law” (Kielto suunnitellulle vanhenemiselle / Kielto tuhota / Kielto kaatopaikalle – elinkaaren loppu / Luvat – elinkaaren loppu / Prosessistandardit – elinkaaren loppu / Jätelaki)
  • Nämä toimenpiteet liittyvät siihen, että julkisissa hankinnoissa voidaan asettaa ehtoja, jotka estävät suunniteltua vanhenemista (esim. että tuote hajoaa nopeasti) tai edellyttävät, että tuotteen elinkaaren lopussa (EOL = End of Life) se kierrätetään asianmukaisesti. Jätelaki (Waste Law) voi ohjata hankintoja esimerkiksi niin, että hankittavien tuotteiden on oltava sellaisia, että ne eivät päädy kaatopaikalle.
  1. Takeback obligations / Deposit-and-refunded / Systems prefiling / Shared utilization (Takaisinottovelvoitteet / Pantti- ja palautusjärjestelmät / Esitäyttöjärjestelmät / Jaettu käyttö)
  • Julkisissa hankinnoissa voidaan edellyttää, että tarjoajat ottavat käyttöön takaisinotto- tai panttijärjestelmiä (esim. juomapakkauksille). Lisäksi voidaan suosia jaettua käyttöä (shared utilization), kuten leasing-malleja, joissa julkinen sektori ei omista tuotetta vaan vuokraa sen, mikä vähentää jätettä.

Miten tämä liittyy julkisiin hankintoihin?

Kiertotalouden periaatteet, joita kuvan ympyrä esittää, ovat suoraan sovellettavissa julkisiin hankintoihin EU:n vihreiden julkisten hankintojen (Green Public Procurement, GPP) kautta. GPP on vapaaehtoinen työkalu, mutta EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelman ja uusien asetusten (kuten PPWR) myötä siitä on tulossa yhä velvoittavampaa. Julkisissa hankinnoissa voidaan:

  • Asettaa kriteerejä, jotka edellyttävät kierrätettyjen materiaalien käyttöä (recycled content requirements).
  • Vaati digitaalisia tuotepasseja (Digital Product Passports) tuotteen kierrätettävyyden varmistamiseksi.
  • Edellyttää ympäristömerkintöjä (eco-labels) tai kieltää tiettyjen kemikaalien käyttöä (CAC ban).
  • Kannustaa korjattavuuteen (right to repair) ja uudelleenkäyttöön (reuse incentives).
  • Varmistaa, että hankittavat tuotteet eivät edistä suunniteltua vanhenemista (ban to plan obsolescence).

Yhteenveto

Kuvan ympyrä kuvaa kiertotalouden elinkaarta ja siihen liittyviä EU:n politiikkoja, jotka ohjaavat myös julkisia hankintoja. Julkiset hankinnat voivat toimia vipuvartena kiertotalouden edistämisessä asettamalla kriteerejä, jotka tukevat kierrätystä, uudelleenkäyttöä ja kestävää suunnittelua. Esimerkiksi kierrätetyn sisällön vaatimukset, korjattavuus ja ympäristömerkit ovat konkreettisia tapoja, joilla julkisilla hankinnoilla voidaan toteuttaa kuvassa esitettyjä periaatteita.

Jos haluat tarkempaa tietoa jostain tietystä osasta, kuten miten jokin näistä toimenpiteistä on implementoitu Suomessa, kerro, niin voin syventyä siihen!

En mene takuuseen mutta luulen että tämä on oikea tulkinta :grinning:

1 tykkäys