Ovaro - Uusi nimi, uudet kujeet?

Miten paljon olisitte itse halukkaita maksamaan Varkaudesta 70-luvun taloista jotka todennäköisesti aika pullollaan korjausvelkaa?

Omasta mielestäni on oikein hyvä, että Ovaro irtaantuu näistä. Euromääräiseen arvoonsa nähden tämän tyyliset kiinteistöt ovat varmasti melko työläitä hoidettavia. Parempi, että tuolta irrotetaan pääomia ja suunnataan fokusta parempiin projekteihin.

Hyvä, että nuo kaupaksi menivät.
En tiedä koska on paras hetki Varkaudesta myydä, hintakehitys ei välttämättä kulje sielä yks yhteen hintatilastojen kanssa, mutta kolikon toinen puoli on se, että nyt on ostettavaa tarjolla mielenkiintoiseen hintaan joten ei ole niin isoa haittaa vaikka myynnistä ei saa aivan maksimihintaa.

8 tykkäystä

Ovaron likvidaatioprosessi etenee vauhdilla. Tuo Lahden kerrostalo on muistikuvieni* mukaan viittä vaille romahtamassa ja silti siitä on saatu riihikuivaa käteistä. :smiley:

Harmi vain kun nuo rahat allokoidaan epävarmoihin kehityshankkeisiin, muutenhan tässä voisi olla arvosijoittajille oikein klassinen likvidiaatiotapaus missä myydään kaikki ja jaetaan rahat omistajille. :frowning:

@Matias_Arola ystävällisesti oikoi että kuvailemani kohde on myyty jo aiemmin eli tämä on mahdollisesti jokin toinen kohde. :smiley:

5 tykkäystä

Tämähän on vasta välityssopimus. Myynti tapahtuu jos Sijoitusasunnot.com löytää ostajan. Nyt on siis selvää että sijoitusasunnot.com myy Ovaron kohteita.

4 tykkäystä

Aika mielenkiintoinen pörssitiedote, kun kyseessä kuitenkin vasta välityssopimus.

Osan pääomista yhtiö allokoi kuitenkin vahvan kassavirran valmiiksi vuokrattuihin toimistokiinteistöihin eikä onneksi kaikkia kehityshankkeisiin vaikka painopiste sielä taitaa ollakin.

Ajoituksellisesti yhtiö voi osua hyvään saumaan, koska pääsee terveellä taseella käynnistämään kehityshankkeita uuden nousukauden alkuun joka vääjäämättä rakentamisenkin sektorilla lähestyy. Muilla alan yhtiöillä valmiudet painaa kaasua eivät taida olla aivan yhtä hyvät.

2 tykkäystä

@Matias_Arola ja tuore yhtiöraportti Ovarosta. :slight_smile: :gem:

Ovaro on tiedottanut Q3:lla useista transaktioista, jotka jatkavat kiinteistöportfolion rakenteen tervehdyttämistä ja siirtävät painopistettä yhä vahvemmin toimitiloihin. Huomioimme järjestelyt ennusteissamme, mutta niiden nettovaikutus on jäänyt ison kuvan kannalta suhteellisen vähäiseksi. Osakkeen arvostus on maltillinen ja portfolion rakenteen parantuminen sekä viimeaikaisten asuntoportfoliomyyntien hinnoittelu puoltavat mielestämme korkeampaa arvostusta.

image

https://www.inderes.fi/fi/research/neliot-liikkuu

1 tykkäys

Toimitiloihin? Eikö niitä ole nytkin tyhjillään enemmän kuin koskaan ennen kirjoitetun Suomen historian aikana?

@Frans-Mikael_Rostedt tenttasi Ovaron toimaria. :slight_smile:

Isossa kuvassa Ovaro Kiinteistösijoituksen Q3 oli varsin mallikas, vaikka asuntojen myynneistä tulikin alaskirjauksia. Yhtiön Kukkula -hanke Jyväskylässä on edennyt, kun hankekehitys ja vuokraus on käynnistynyt. Lisäksi yhtiöllä on vahva tase ja erinomainen likviditeetti. Ohjeistuksen yhtiö piti ennallaan. Ovaro Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Marko Huttunen kommentoi analyytikko Frans-Mikael Rostedtin haastattelussa


Tässä on myös tuore yhtiörapsa. :gem: :slightly_smiling_face:

Ovaron Q3-tulos oli odotuksiamme heikompi, koska toimistokiinteistöjen uusia vuokralaisia varten tehdyt ajanmukaistamisinvestoinnit olivat odotuksiamme selkeästi suuremmat ja investointien käyvän arvon vaikutus näkyy vasta Q4:llä. Operatiivisesti kehitys vastasi kuitenkin pitkälti odotuksiamme. Teimme lähivuosille pieniä positiivisia operatiivisia ennustemuutoksia, mutta siirsimme myös odotuksiamme oman taseen hankkeiden aloituksista hieman eteenpäin, koska emme odota markkinatilanteen oleellisesti paranevan vielä ensi vuonna. Odotamme edelleen Kukkulan JV-hankkeen sekä omien asuntokehityshankkeiden tukevan Ovaron lähivuosien tuloskehitystä, joskin hankkeiden ajoittumiset aiheuttavat tulokseen luontaista heiluntaa. Arvostus (23e P/EPRA NAV 0,64x) näyttäytyy viimeaikaisten transaktioiden valossa edelleen houkuttelevana.

image

https://www.inderes.fi/fi/research/marssi-jatkuu-oikeaan-suuntaan


EDIT:

Aamarikommentti kanssa:

1 tykkäys

Tässä on Henri Elon tekemä juttu Ovarosta, jonka lukemiseen menee muutamia minuutteja.

Ovaro julkisti osavuosikatsauksessa alueellisen jakauman konsernin kiinteistöistä markkina-arvoin sekä pinta-alan mukaan laskettuna. Johdon mukaan nykyisestä 43 miljoonan euron kiinteistösalkusta toimitilojen osuus on noussut jo noin puoleen ja toinen puoli on asuntoja.

Yhtiö on jo useita vuosia toteuttanut strategiaa, jossa se luopuu pienempien kaupunkien asuinkerrostaloista ja kohdentaa vapautuvat varat tuottavampiin investointi- ja kehityskohteisiin isoissa kasvukeskuksissa.

Sijoituskiinteistöjen pinta-alaperusteinen vuokrausaste oli syyskuussa 83 prosenttia. Asuntosalkun vuokrausaste oli 94,3 prosenttia ja toimitilojen 73,5 prosenttia.

Alaotsikot:

  1. Toimitiloissa aktiivista
  2. Kiinteistökanta keskittyy kasvukeskuksiin
  3. Vakava paikka rakennusliikkeille
2 tykkäystä

Ovaron hallituksen jäsen Aki Pyysing kommentoi Fransin tuoretta kommenttia liittyen omien osakkeiden ostoihin.

3 tykkäystä

Tässä on Fransin kommentit siitä, että Ovaron ja IH:n Kukkula-hanke etenee aikataulussaan. :slight_smile:

3 tykkäystä

Onpas kuollut ketju, no eihän tätä kukaan muu seuraa kuin Aki Pyysing(nykyään myös hallituksessa) ja @Sijoittaja-alokas, yhtiö on myynyt alle tasearvon omistuksiaan, ei pysty näköjään linkittämään tiedotetta Ovaron sijoittajasivuilta eli tässä oleellinen:

Ovaro myi 45 asuntoa maakunnista

Ovaro myi yksityissijoittajille asuntokohteita maakunnista, kuten Kotkasta. Kohteet on rakennettu 1970-luvulla. Kohteisiin ei ole tehty merkittäviä peruskorjauksia. Kaupan kassavaikutus oli 1,53 miljoonaa euroa. Kohteet myydään noin 20 prosenttia alle tasearvojen tukkukaupan luonteesta johtuen. Myydyn asuntoportfolion vaikutus tulokseen on noin -400 tuhatta euroa. Tulosvaikutus kirjataan kokonaisuudessaan Q4/2023 tulokseen. Ovarolle jää kaupan jälkeen omistukseen noin 200 asuntoa, jotka sijaitsevat pääosin korkeakoulukaupungeissa.

6 tykkäystä

Mielestäni hyvin myönteinen ja strategian mukainen uutinen.

1 tykkäys

Hyvä tietää, itse en yhtiötä tosiaan seuraa, hiukan laajasanaisemmin voisit toki perustella tätä kommenttiasi. Yhtiöketjuissa pyritään hiukan monisanaisempaan ilmaisuun.

1 tykkäys

Kiitos, perusteltu toive. Tässä jotain, mitä olen yrittänyt seurailla yhtiötä…

Yhtiö on myynyt vuosien aikana määrätietoisesti satoja asuntoja erityisesti pienemmistä kaupungeista vapauttaen pääomaa ja maksaen velkansa pois. Toki myynnit ovat toteutuneet selvästi alle tasehintojen. Samalla myös tasearvoja on korjattu alaspäin, joten uskon arvojen olevan varsin hyvin kohdallaan.

Yhtiö on samaan aikaan perustanut osakkuusyritykset kolmasosan omistuksin Investor s House Oyj:n ja Royal House Oy:n kanssa (Apitare Oy ja Jyväskylän Kukkulan kehitys Oy) kehittäen kiinnostavia hankkeita Jyväskylässä.

Lisäksi on kiinnostavia muita kiinteistökehityshankkeita.

Asunnoissa, jotka on käsittääkseni peruskorjattu aika laajasti, on prosentuaalisesti vähemmän pääomaa kiinni ja riskit (sijaitsevat käytännössä vain korkeakoulukaupungeissa) ovat pienentyneet.

Yhtiö on velaton ja kassassa on rahaa. Ostelee omia osakkeitaan tällä hetkellä aktiivisesti.

Tämä viimeisin liike tukee mielestäni vahvasti eo. strategisia linjauksia.

6 tykkäystä

Lisäisin vielä, että hinnat mitä saatu ovat parempia siihen nähden mihin pörssissä Ovaron asuntokantaa arvostetaan. Nämä olivat vielä niitä asuntoja, missä arvostuksessa oli varaa enemmänkin alas huonossa näkymässä.

Ovaro menee oikeaan suuntaan askel kerrallaan ja nyt niitä likvidiä varoja on mukavasti millä ottaa niitä oikeita askeleita mielenkiintoisessa markkinassa :+1:

Frans-Mikaelin kommentit kaupoista:

7 tykkäystä

Paljon tuntuu tapahtuvan jatkuvasti yhtiön ympärillä. Tänään laitoin Q4-Pre/päivitys pihalle, jossa huomioin ennusteissa Hervannan rakennusoikeuden 1,0 MEUR:n myyntivoiton ensi vuodelle ja Kukkula-hankkeen +1,5 MEUR arvonnousun vaiheen 2 kiinteistöistä onnistuneiden vuokraustoimien myötä Investors Housen Q4-raportin mukaisesti.

Odotamme Ovaron raportoivan hyvän Q4-tuloksen osakkuusyhtiöistä kirjattavan tulososuuden tuella. Odotamme yhtiön ohjeistavan selvästi laskevaa tulosta vahvan vuoden 2023 jälkeen, mutta näemme edellytykset myös positiiviseen ohjeistusyllätykseen. Lähitulevaisuuden ennusteemme nousivat viimeaikaisen uutisvirran perusteella, jonka myötä nykyinen arvotustaso (P/EPRA NAV 0,68x) on mielestämme edelleen houkutteleva. Nostamme tavoitehintamme 4,30 euroon (aik. 4,00 €) ja toistamme lisää-suosituksemme.

Torstaina sitten taas mielenkiintoista päästä katsomaan yhtiön päivitettyjä arvostuksia ja erityisesti ohjeistusta.

Tämmöistä uutista tuli myös tänään pihalle.

7 tykkäystä

Uutta kehityskohdetta Kuopiosta. Aika suuri kiinteistö kyseessä, vastaa yli puolta Ovaron nykyisestä neliömäärästä. Tiedotteessa annettujen arvioiden valossa tuottopotentiaali vaikuttaa mainiolta.

Ovaro hankki noin 14.000 m2:n kiinteistön Kuopion Haapaniemestä osoitteesta Teollisuuskatu 1. Kohteen velaton kauppahinta oli 2,7 M€.

Ovaro arvioi, että kohteen kiinteistökehityksen kautta saatavat tuotot ovat arviolta noin 1-3 M€ seuraavien 3 vuoden aikana. Ovaron tavoitteena on muuttaa kiinteistön käyttötarkoitus teollisuus- ja toimistokohteesta liiketiloiksi.

4 tykkäystä

Tässä on Fransin kommentit aamun Q4-tuloksesta. :slight_smile:

Ovaro raportoi aamulla operatiivisesti odotuksiamme paremman tuloksen, mutta asuntokannan odotuksiamme suuremmat negatiiviset käyvän arvon muutokset ja selvästi suuremmat verot painoivat tuloksen tappiolle. Vuoden 2024 ohjeistus sen sijaan oli selvästi odotuksiamme vahvempi. Yhtiön hallitus ehdottaa myös maksavansa odotuksiamme suuremman osingon (0,13 €/osake). Yhtiö tiedotti eilen illalla myös hankkineensa suuren kiinteistökehityskohteen Kuopiosta.

2 tykkäystä

Frans ja CEO Marko Huttunen juttelivat Ovaron Q4:sta ja kaikesta muustakin. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:16 Q4:n kuulumiset
03:48 Osinko
04:10 Ohjeistus
05:35 Markkinatilanne
06:58 Kehityshankkeet
08:11 Kiinteistö Kuopiosta
10:33 Kukkula-hanke
11:44 Strategia

Hieman asiaa myös Ovarosta Marko Kaarron podivierailussa https://youtu.be/xa_x8EmcV3c?si=V2x7-tWIJ7QNNKPq

1 tykkäys