Palkkakeskustelu

Itse olen fysioterapeutti ja täytyy myöntää, että silloin kun ammattia ja jatkokoulutusta mietin, olin kyllä jollain lailla kartalla palkkatasosta, mutta a) Ei ollut oikein tietoa tuohon aikaan keskivertopalkoista, eikä etenkään AMK-koulutettujen keskipalkoista. Suurin osa suvusta vain peruskoulun käyneitä, “paska-ammateissa” työskenteleviä, joten siihen nähden palkka ok, eikä suvussa kyllä kannustettu yhtään hyvärahaisiin hommiin. Oli ikäänkuin sementoitu jo koko suku duunareiksi. b) sitä maailmaaparantavana ja hyväntahtoisena ihmisenä ajatteli, ettei raha ole tärkeintä vaan mielekäs työ ja blaablaa.

Nyt 10v ammatissa työskennelleenä ei voi ihan täysin sanoa, että kaduttaa, mutta kyllä se hieman ehkä harmittaa, kun on valjennut, että ilman sen kummempaa vastuuta ja kouluttautumista moni kaveri tienaa 1,5x itseeni verrattuna. Itse koen etenkin nylypäivänä työni erittäin vastuulliseksi ja haastavaksi, koko ajan ns. lääkärin töitä sysätään meille, mutta palkassa se ei näy.

52 tykkäystä

Pari (pienien) konsulttitalojen haastattelua kävin keväällä ja tuollaista tasoa ne kaikki laskeskelivat. Kaikilla oli tuo “prosentti laskutuksesta” -malli.

Muttei tuo nyt niin paljon yli tuotekehityksen palkkojen, että viitsisi sellaisiin paschaduuneihin mennä itseään kiusaamaan :smiley:

4 tykkäystä

Kyllä ne vetelee. Erilaisia “peruspalkka + osuus laskutuksesta”-malleja on monenlaisia eri taloissa. Omat kokemukset on malleista, jossa peruspalkka vastaa n. 75-80% kokonaistulosta ja siihen tulee päälle kuukausittainen osuus 10-15% laskutuksesta + tietysti pitkä lista etuja.

En tiedä missä taloissa olet ollut töissä tai minkälaisia töitä teet, mutta en lähde tässä avaamaan omia kokemuksiani sen tarkemmin.

2 tykkäystä

Me olemme suoraan sanoen ylipalkattuja ihmisiä verrattuna julkisen alan vastuullisiin töihin, joten maksan mielelläni verot, jotta hyvinvointiyhteiskunta toimii. Jokaisen on tehtävä oma osuutensa ja muistettava, että me olemme kaikki samassa veneessä ja heikompia ei saa jättää >

Periaatteesta en ole kovin paljon eri mieltä. Kysymys on, että kuinka suuri se oma osuus tulee olla? Ilmeisesti nykyinen verotus kelpaa. Itse olen sitä mieltä, että kaikki marginaaliveroprosentit, jotka ylittävät 50% ovat ryöstöä. Omasta työstä pitää jäädä enemmän käteen kuin mitä yhteiskunta siitä vie. Vielä, kun useasti se maksaja on yksityinen yritys, niin epäkohta on vielä räikeämpi.

10 tykkäystä

Ei oo tällä hetkellä kutosella alkava liksa IT-softatyöläiselle homma eikä mikään, ainakaan PK-seudulla.

3 tykkäystä

Siinä tapauksessa pitää alkaa haistelemaan, olisiko seniorille paikkoja tarjolla. Kiitokset tästä tiedosta!

1 tykkäys

Nimenomaan se ero tulee siinä, onko palkka muotoa “osuus laskutuksesta” vai ei. Jos on osuutta laskutuksesta, niin tuo 8 000 € ei ole palkka eikä mikään. Markkinoilla on nyt samalla mallilla toimivia muitakin toimijoita kuten Goforen tytäryhtiö Rebase. On muitakin yrityksiä, mutta osassa osuus voi olla pienempi.

Näissä missä osuutta laskutuksesta ei tule, on tuo aiemmin mainittu 6 700 € kova palkka konsulttitalossa. Tuotetaloissa ansaintalogiikka on erilainen, ja osaavalle tekijälle voidaan maksaa enemmän eikä tuo edellä mainittu palkka ole niin tavaton. Kuitenkin jos tuohon kategoriaan pääsee, on osaaminen poikkeuksellista - ei siinä palkkaluokassa kaikki tekijät ole “10 vuoden jälkeen” automaationa.

PK-seudun konsulttitalojen palkat ovat suhteellisen linjassa keskenään, on toki pieniä poikkeuksia suuntaan ja toiseen. Paineita on toki ylöspäin, mutta laskutettava tuntihinta asiakkaalta on pysynyt lähes samana vuosikymmenen.

3 tykkäystä

Eikö myyntiedustajat saa yleensä suuremman osan liksasta provikoina tai muina suoritusperusteisina lisinä? (Ei ole itsellä kokemusta alasta, mutta olen jotenkin ymmärtänyt, että puoletkin liksasta on usein myyntipuolella provikkaa?)

1 tykkäys

20 vuotta kun tuli täyteen, sain pinssin. 25 v. ei mitään. 50-vuotislahjaksi ei mitään. Tänä vuonna tulee 30 vuotta firmassa, ja veikkaan, että palkitaan lomautuksella, ei tule pinssiä.

Liksa on kyllä hyvä, niin ei kai siinä muuta kuin ostaa sitten omilla rahoilla 30-vuotiskossupullon ja pitää sitten vaikka seuraavan päivän rokulia, niin saa työnantajakin jonkun muiston. Toivotaan,että ehtii pitää 30 v-rokulipäivän ennen lomautuksen iskemistä.

20 tykkäystä

Myyntiedustajan palkkaus vaihtelee paljon eri aloilla. Vaikuttaa että pelkkä kiinteä kk palkka ilman provisioita on tavallisin malli (teollisuus ja rakentaminen).

Toimin itse myyjänä teollisuus/rakennus puolella pelkällä provikalla+kasvubonukset viimeiset 7-vuotta.
Vuositulot vaihteli 50 000-79 000€ välillä, sisältäen vapaan autoedun ja päivärahat n.250€/kk.

Tällä hetkellä myyjänä kiinteällä palkalla 4500€ . Mahdollista saada bonuksia 4 kertaa vuodessa, itse en laske näiden varaan paljoa. Huomannut sen että provikka on hyvä palkkausmalli, se todella motivoi työntekoon.

9 tykkäystä

Vähissä on haalariväki tässä ketjussa. IT ja myyntipuolen porukkaa tuntuu riittävän nopealla otannalla, mitä olen seurannut.

Ei ihme, että alle keskituloiset kokee osakemarkkinat rikkaiden keplotteluna… haalari ja hihnatyöt.

Täältä löytyy ainakin yksi “blue collar”. Tosin omat tulot on aiemmin kirjoittamani tekstin pohjaltakin jo reilusti yli keskiluokan.

Piti oikeen katsoa tilinauha, niin tämän vuoden tulot tähän mennessä 36900€

29 tykkäystä

Kyllä täällä haalariväkeäkin löytyy terveisin ajoneuvoasentaja. Taidetaan vaan olla sitä hiljasempaa porukkaa kun tulot jää monella alle 2500€/kk. Onneksi menot ovat niin pieniä, että tätäkin huvia voi harrastaa hyvin :smiley:

55 tykkäystä

Järjestelmäasiantuntijasta tittelin korotus senioriksi. Palkka 3500 → 3700+.

5 tykkäystä

Riippuu täysin myyntitehtävästä, toimialasta ja talosta jossa on hommissa. Mun homma on pitkälle olemassa olevien asiakkuuksien kehittämistä ja teknistä tukea.

Tälläselle laiskan pulskealle setämiehelle sopii oikein hyvin pohja painotteinen liksa, ei tarvitse myydä elääkseen ja joskus kun oikein innostuu saattaa saada vähän extraa tilipäivänä.

Tuotantotyöntekijä 3000€/kk ja ylitöillä pari vuotta tulot nostettu hieman yli 50k€/vuosi.

Nyt työt loppuu vuoden vaihteessa kun tehdas siirtyy ulkomaille.
En voisi olla onnellisempi tilanteesta.
20 vuotta tehdastöitä takana ja nyt olisi tarkoitus mennä koulun penkille suorittamaan ohjelmistokehittäjän opinnot työttömyystuella omaehtoisesti opiskellen joita olen jo aloittanut työn ohessa.

Eniten kaipaan tulevaisuuden työhön vapautta ajan ja paikan suhteen eli etätyömahdollisuutta.

Olisipa tullut hoidettua ne koulut kunnolla jo nuorena mutta toivotaan että parempi myöhään kuin ei milloinkaan enkä ole valmistuttuani täysin työmarkkinoille kelpaamaton vanha pieru noin 40 vuotiaana uutena tulijana alalle.

48 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta vaimon puolesta (vaikkei sitä tiedä) kyselen. TTYstä DIn paperit ja tällä hetkellä aika spesifisiä vaativan asiantuntijan hommia tekee (en erottele tarkemmin, voi joku tunnistaakkin :smiley: ) ja puhuu/kirjoittaa erittäin hyvää saksaa, käytössä viikottain ellei melkein päivittäin (asunut/töissä ollut sielläpäin alle vuoden aikanaan). Tarjoavatko saksalaiset työnantajat hyvin etätyömahdollisuuksia ja missä palkkaluokassa DI huitelee sielläpäin tällä hetkellä (nykyisessä työtehtävässä ei varsinaisesti DIn hommia joka päivä tee, edellä mainittu alan spesifisyys.)

Haalariosastoon minäkin kuulun ja aivan sama bruttoansio tähän mennessä tänä vuonna kuin sinullakin. Vuorotöillä se palkka näin hyväksi nousee. On sillä hintansa. Yövalvominen jättää jälkensä kroppaan. Jos tekisin ma-pe päivävuoroja eli ilman vuorotyölisiä täysin samaa työtä, bruttopalkasta lähtisi melko tarkaan 25 %. Tämä kuuluukin lähiajan tavoitteeseen, jos vaan työnantajan kanssa päästään asiassa eteenpäin. Kyllähän nuo yövuorotkin menee, mutta eihän ne tutkitusti hyväksi terveydelle ole.

14 tykkäystä

Itsellä vaihtui keväällä esimiestyöt firman sisällä asiantuntijaksi ja palkka 3500 → 4400 (37,5h/vko). Pienemmällä paikkakunnalla ollaan ja teollisuus toimialana. Itse olen ihan tyytyväinen kun AMK on vain pohjalla. Alustavasti stressi väheni huomattavasti kun ei ole enää vastuuta muista ihmisistä ja saa enemmän sanella omia työaikatauluja.

9 tykkäystä

Näinhän se on. Omat vuositulot tulevat tältä vuodelta olemaan luokkaa 63 000€, viimevuonna 60 000€. Teen vuorotyötä ja melko paljon ylitöitä (~300h/v). Ammattina sairaanhoitaja. Ilman ylitöitä 50 000€/v. Jos tekisin pelkkää ma-pe 7-15 virka-aikaa, olisi vuositulot luokkaa 36 500€ lomarahoineen. Aika iso ero…

Nyt syksyllä alkaisi maisteriopinnot yliopistossa, joka valmistaa esimiestehtäviin tai asiantuntijatehtäviin terveysalalla ja miksei muuallekin. Myös amk/amis-opettajaksi on käypä, kunhan käy opettajan viran saatuaan 3v työn alkamisen sisällä opettajan pedagogiset opinnot (60op).

Palkkataso etenkin lähiesimieshommissa (osastonhoitajana) on melkoisen kehno. Katselin osastonhoitajien palkkoja, ja esimerkiksi Helsingin kaupunki maksaa OH:le peruspalkkaa ~3150€/kk. KYS maksaa ~3500€/kk. Lahdessa 3300€/kk. Alaisia on kuitenkin lähtökohtaisesti 30-40kpl, ja hoitajien lähijohtaminen voi olla varsin rankkaa - työajasta iso osa menee sijaisten etsimiseen.
Omalla työpaikallani valtiolla osastonhoitaja saanee noin 4000€/kk, jos työkokemusta enemmän niin ehkä noin 4400€.
Hyville palkoille esimieshommissa pääsee sitten ylihoitajana tai muissa päällikkötason-viroissa, mutta niihin on melkoisen pitkä jono, ja vaatii vuosien työkokemuksen lähiesimiehenä ennen realistista mahdollisuutta ylihoitajaksi pääsyä.

AMK-opettajat tienaavat hieman paremmin, ja bonuksena etätyömahdollisuus, pitkät lomat ja melko joustava työ. 10v työkokemuksella (hoitajan työkokemus lasketaan mukaan) minipalkka on +4100€/kk, ja 15v kokemuksella +4600€/kk. Tähän päälle ylitunnit, joten pari satkua ylöspäin.

Asiantuntijahommissa palkat vaihtelevat, mutta varmaan karkeasti noin 4000€/kk kieppeille jää, tai hieman alle.

Onhan siinä miettimistä sitten maisteriksi valmistumisen jälkeen, että onko järkeä vaihtaa nykyinen seesteinen ja käytännössä todella pienellä vastuulla oleva hyväpalkkainen työ - joka on tosin vuorotyötä (ja sisältää ylitöitä jos yli 4500€/kk palkoille halajaa) - vaativampaan ja vastuullisempaan esimiestyöhön, kun palkka putoaa +5300€/kk → 3500€/kk.

Ei välttämättä, mutta avautuupa uusia ovia työelämässä. Voi olla, ettei 10v päästä enää huvita olla juhannuksia ja jouluja ja 3/4 viikonloppua kuukaudessa töissä, sekä valvoa öitä töissä ym. vaan haluaa säännöllisen päivätyön ja ehkä etätyömahdollisuudellakin. Ja muutenkin pois suorittavasta portaasta, “duunarihommista” eteenpäin.

Hoitotyön esimiesten palkat ovat kyllä palkkakuopassa. Nurinkurista, että sairaanhoitaja tienaa ilman ylitöitäkin vuorotyössä helposti 700€/kk enemmän kuin esimies. Vuorolisät vaikuttavat valtavasti.

24 tykkäystä

Kun miettii noita haalaritöitä ja valkokaulustöitä, niin molemmissa on puolensa. Haalarihommissa oli monesti fyysisesti todella väsynyt, mutta stressi katkesi siihen kun laittoi oven takanaan kiinni. Pitkääkin päivää oli siinä mielessä helppo painaa, että homman tiesi loppuvan viimeistään siihen, kun saa työvaiheen x valmiiksi. Lisäksi näit aina konkreettisesti kättesi jäljet. Koin että palautumiseen riitti kun sai lomallakin nukuttua kunnolla ja pää pelasi kokoajan. Toki mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön on monesti edelleen valitettavan pieni ja vuorotyö ei ole herkkua kellekään.

Valkokaulushommissa taas fyysisesti harvoin pääsee rasittumaan, mutta henkinen puoli onkin toinen juttu. Parhaillaan väliportaassa saat vääntää raporttia tuotannon tilanteesta, selvittää syyt ongelmiin, esittää korjausehdotukset, joita ei hyväksytä ja sitten silti sinun pitäisi olla vastuussa siitä, miksi asia y ei toimi niin kuin pitäisi. :person_shrugging:
Lomalla menee aika kauan kun pääset eroon siitä tunteesta, ettei joku keskeytä kymmeniä kertoja päivässä sinua tekemästä asioita. Huvittavaa kyllä, lomalla paras tapa palautua tuntuu olevan tehdä jotain fyysistä, vaikka maalata terassia napit korvissa. Kukaan ei keskeytä ja teet samalla jotain näkyvää. Työajat voivat olla liukuvia, mutta ainakin itselle on osunut useita kertoja rooleja, jossa käytännössä hätäisimmät hommat pitää hoitaa olit virallisesti sillä hetkellä töissä tai et. Lisäksi esimiesasemassa toimit erotuomarina, terapeuttina, viestikapulana ja tulipalojen sammuttelijana. Parhaillaan et tee päivän aikana mitään näkyvää ja hyödyllistä, vaan aika menee ihan muuhun. Perinteisesti ylitöistä ei makseta vaan mennään liukumilla.

Yrittäminen olisi varmaan se oma juttu, mutta idea puuttuu :grin:

62 tykkäystä