Palkkakeskustelu

Onko kyseessä yksinyritys jolla teet tuon 30k€/kk, vai onko teitä useampia tekemässä? Ts. Oletko vain päättänyt itse maksaa pienehköä palkkaa ja sijoitat firman kautta?

Olen vakuutusalalla (ajoneuvot) asiantuntijana, palkka bruttona 3000€/kk, josta käteen jää sellainen 2300€. Häviää siis sekä suomalaiselle mediaani- että keskipalkalle aika selkeästi, vaikka työ edellyttää todella syvällistä osaamista. Ylitöillä toki mahdollista tehdä extratuloja.

Saman alan meklarifirmoissa on starttipalkka 4000€/kk ja työ vähemmän vaativaa. Toisaalta nykyisessä työssä viehättää tietty vapaus tehdä hommia milloin ja missä tahansa sekä se, ettei tarvitse työskennellä asiakasrajapinnassa. Muutoinkin työ on monipuolista (kahta samanlaista päivää on harvoin), ja voi suunnitella itse työpäivänsä. Nämä seikat ovat painaneet vaakakupissa enemmän kuin palkka.

12 tykkäystä

Yksinyrittäjä, joten ihan itsekseen saa sykkiä. Nostettu palkka on ihan tietoinen valinta. Yli 30t€ vuosiansiosta alkaa menemään lähemmäs 40% veroa (rajaveroaste), joten enempää ei kannata nostaa. Optimi periaatteessa taitaisi olla jopa niinkin pieni, kuin 20t€, mutta 30t€ asti pääsee vielä ihan järkevällä veroprosentilla, eikä suurta eroa nostaako palkkaa vai ottaako huojennettuina osinkoina.
Tarkoituksena kerryttää firmaan sopiva eläkekassa, jonka turvin voi sitten vanhempana elellä. Lähestulkoon minimi YEL tietenkin käytössä, joten se ei hirveästi lämmitä, enkä ajatellut muutenkaan ihan eläkeikään (mikä se lieneekään) asti näitä hommia tehdä. Voi olla että jossain vaiheessa tarkastusvelvollisuuden rajatkin muuttuu ja työt vähenee radikaalisti sen vuoksi. Ei tosin tällä hetkellä ole näköpiirissa.

10 tykkäystä

Tämä keskustelu veroprosentista tuntuu loputtomalta. Ketjun aloituksesta poimittua:

“Ideana siis jakaa oma titteli ja toimiala, bruttopalkka/kk sekä oma ikä.”

19 tykkäystä

Meillä olisi täällä ketju Tulovero/ansiotuloverotus tjsp. Sinnehän nämä veroasiat kuuluisi. Siirtäisin, jos saisin. @Sijoittaja-alokas ? :innocent:

3 tykkäystä

Kiitos Sener muistutuksesta! :pray:

Asia hoidettu, Hammaskeiju. :slight_smile:

Siirsin suurimman osan edellisistä viesteistä tähän ketjuun:

Tässä on ohjeita, joista osasta voi olla apua tämänkin ketjun lukijoille, jos haluaa esim. vastata viestiin joka on toisessa ketjussa. :slight_smile:

Hyviä keskusteluja kaikille! :slight_smile:

10 tykkäystä

Näitä ohjelmia on hyvin erilaisia, riippuen siitä onko yritys suuri/listattu vai listaamaton ja minkälaiselle kohderyhmälle työntekijöitä ohjelma kohdistetaan.

Itselläni on kokemusta suuren, kansainvälisen pörssiyhtiön osake-ohjelmasta, jossa kaikilla vakituisilla työntekijöillä oli mahdollisuus ostaa yhtiön osakkeita 10% alennuksella markkinahintaan nähden. Ostot tapahtuivat pienissä erissä kuukausittain, ja ostot veloitettiin suoraan palkasta. Ostettavaa määrää pystyi hieman säätämään, mutta tyypillisesti se oli luokkaa 5-10% bruttopalkasta. Osakkeiden transaktiot ja säilytyksen hoiti yhtiön valitsema jenkki palveluntuottaja (iso osakevälittäjä).

6 tykkäystä

Työnantajallani täysin samanlainen toimintaperiaate, mutta alennus on 20 %.
Pari kertaa tullut hyödynnettyä :slight_smile:

1 tykkäys

10% alennus on käsittääkseni veroton, mutta 20% ei taida olla?

1 tykkäys

Verot joutuu harmikyllä maksamaan.
Kyseessä ulkomaalainen yhtiö, joten varmaankin siitä johtuen alennus on tuollainen.

Harmin paikka. 10% veroton etu on nettona enemmän kuin 20% etu ansiotuloverotettuna.

Meillä (listattu kansainvälinen konglomeraatti) toimii niin, että päätät summan millä kuukausittain ostat firman osakkeita markkinahintaan (mahto olla max 5% palkasta).
Summa vähennetään suoraan palkasta.
Istut 2 vuotta käsien päällä ja firma antaa 3:1 osakkeita.

Merkkaus tapahtuu omalla alustalla ja voi olla esim 0.56 osaketta, riippuen päivän kurssista ja määrästä mitä sijoitat.

6 tykkäystä

Onko tuo kirjoitusvirhe vai teetkö oikeasti 900h ylitöitä vuodessa? Siis yli 110 ylimääräistä 8h työpäivää. Ei ehkä virallisesti urakkaa, mutta kuulostaa kyllä melkoiselta urakalta. :slight_smile:

11 tykkäystä

Ei ole kirjoitusvirhe.

Jos 8h sopparilla oleva tekee edes arkisin 2h ylitöitä joka päivä, niin tulee 10h ylitöitä viikkoon. Tämä on jo vaikka 40viikossa 400h. Teen lauantaitakin säännöllisesti ympäri vuoden… välillä myös sunnuntait. Tälle vuodelle on jo näin viikon 17 kohdilla arviolta 350-400h täynnä.

Riippuu vähän projektista. On tullut välillä kuukauteenkin +140h ylitöitä.

9 tykkäystä

Okei, kova olet kyllä painamaan duunia, armoton tahti. Toivottavasti ylityökorvaukset ovat kohdallaan. Minun alalla 2h päivässä olis pahin mahdollinen, koska kolmannesta tunnista lähtien saa 100% lisän. Viikonloppuylitöissä on pakko tehdä myös sunnuntai, koska lauantaista saa ainoastaan 1,5x palkan, mutta sunnuntaista saa 4x.

8 tykkäystä

Tehdään niin pitkään kun on mahdollista, jaksaa ja kiinnostaa. Työnkuva ei hirveän fyysinen, kun kertoo vaan mitä muiden pitää tehdä. :slight_smile:

Kyllä ne on ihan TESin mukaiset. Ulkomailla kun on, niin Suomen arkipyhätkin menee samaan laariin. Ne nostaa myös vuotuista lukua.

6 tykkäystä

Kun otetaan huomioon vuosilomalaki ja sen säännökset vuosiloman antamisesta, työntekijän kokonaistyöaika vuositasolla voi työaikalain perusteella olla laskennallisesti enimmillään noin 2 300 tuntia (48 työtuntia x työviikkojen lukumäärä).

https://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/lahetetty-tyontekija/tyoaika

1 tykkäys

Ote ulkomaantyöstä alla:

Ylityö:

Lyhyempien komennusten osalta on jo syytä ennen matkalle lähtöä vähintäänkin alustavasti keskustella tarvittavan ylityön arvioidusta määrästä.

Vakiintunut tulkinta on, ettei ulkomailla tehtävää ylityötä tarvitse kirjata Suomen työaikalain tarkoittamaan työaikakirjanpitoon eikä niitä siksi huomioida ylityön enimmäismäärien täyttymistä laskettaessa.

4 tykkäystä

Yhdessä vanhassa työpaikassa pystyi laittamaan firman osakkeisiin 0.5% - 3.0% palkasta, ja firma tuplasi rahalla saadut osakkeet. Ei sitouttamisjaksoa, vaan osakkeet pystyi halutessaan myymään heti kun ne näkyi palvelussa (yleensä 1-2 vk palkkapäivän jälkeen). Iso kansainvälinen yritys.

Nykyisessä firmassa saa ostettua osakkeita 10% alennuksella, kuukausittaisen euromäärän voi asettaa välille 50€-400€. Sitouttamisjakso kestää vuoden ostojen loppumisen jälkeen, eli vuoden 2023 aikana ostetut osakkeet voi myydä aikaisintaan 2024. 10% alennuksen lisäksi sitouttamisjakson päättyessä saa lisäosakkeita jokaista kolmea ostettua osaketta kohden 1-2,5 riippuen firman tuloksesta, kuitenkin aina vähintään yhden.

10 tykkäystä

Heinäkuun tilanteeseen on tullut päivitystä: Vastaanotin kilpailevalta yritykseltä uuden vakityön talousrikosten/rahanpesun eston puolelta ja uusi palkka on 2500e/kk + pienehköt edut. Lisäksi ollut puhetta palkan noususta piakkoin, kuitenkin heti koeajan jälkeen.

18 tykkäystä