Pihlajalinna - Valoisampaa luvassa

Toimitusjohtaja Tuomas Hyyryläinen @Roni_Peuranheimo :n haastattelussa Q4:n tiimoilta! :hospital: :movie_camera:

4 tykkäystä

15.2 liputusilmoituksen mukaan Lähi-Tapiolan omistusosuus Pihlajalinnassa nousi 25.62 prosenttiin. Taustalla 3milj. euron kauppa. Toissapäivänä tehtiin saman välittäjän (DDB) kautta 1.5milj€ (204000 osaketta) kauppa. Jos tuo meni myös Lähi-Tapiolalle, on niiden omistusosuus yhteensä n. 27%. Jos sama tahti jatkuu, lähenee 30% pakollisen ostotarjouksen raja yllättävän nopeaa :thinking:

8 tykkäystä

Isohko sisäpiirin osto

15000kpl

3 tykkäystä

Saisiko joltain Talouselämän lukijalta referaatin mitä jutussa kerrotaan? Onko Lähitapiolalla oikeasti joku intressi ostaa Pihlajalinna itselleen kokonaan? Aika kovaa kurssinousua näemmä tänään.

3 tykkäystä

Tässä ChatGPT:n kautta ajettu referaatti pienillä omilla muokkauksilla:

  • LähiTapiola näyttää ostavan Pihlajalinnan osakkeita torstaisin, lisäten omistusosuuttaan ja lähestyen 30 prosentin rajaa.

  • LähiTapiola mahdollisesti pohtii vaihtoehtona ostamista ja voisi tarvittaessa tehdä julkisen ostotarjouksen.

  • LähiTapiola ja Pihlajalinna ovat keskinäisesti kytköksissä terveyspalveluiden tarjoamisen kautta, mikä selittää osittain ostojen taustalla olevia syitä.

  • LähiTapiola voisi halutessaan muuttaa Pihlajalinnan liiketoimintaa omiin tarpeisiinsa soveltuvaksi ja myydä tarpeettomat osat pois. (Mitä se tekisi esim Hoivalla?)

  • LähiTapiolan suunnitelmat voivat kuitenkin kohdata esteitä, kuten muiden vakuutusyhtiöiden vastarintaa. Haluaisiko muut vakuutusyhtiöt enää tämän jälkeen lähettää asiakkaita Pihlajalinnaan ja riittäkö LT:n tuoma voluumi. Lisäksi, LähiTapiolalla voi olla haasteita yhteistyössä muiden terveysyhtiöiden, kuten Mehiläisen kanssa, josta LT omistaa n 20%.

  • Jos isompi OP-Pohjola ei saanut vastaavaa yhtälöä toimimaan, niin saisiko LähiTapiola?

Juttu siis spekuloi asialla eri suuntiin, mutta ei ota kantaa mikä toteutuu, jos mikään.

7 tykkäystä

Analyytikon kommentti Mehiläisen tuloksen tiimoilta.

2 tykkäystä

@Roni_Peuranheimo antoi kommenttinsa Pihlajalinnan pikkuisesta osakkeiden osto-ohjelmasta.

@Roni_Peuranheimo on antanut kommenttinsa tytäryhtiön Kuusiolinna Terveyden muutosneuvotteluista.

Yhtiön tämänhetkisen arvion perusteella muutosneuvotteluiden myötä päättyy noin 78 koko- tai osa-aikaista tehtävää ja 14 tehtävää osa-aikaistetaan. Tämän lisäksi yhtiö harkitsee henkilöstön määräaikaisia lomautuksia tai muita työsuhteen etujen muutoksia.

1 tykkäys

LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön osakkeiden kokonaismäärä on noussut 10,15 prosenttiin eli 2 295 656 osakkeeseen Pihlajalinna Oyj:n kaikista osakkeista ja äänistä.

2 tykkäystä

Teemu Liila ja @Heikki_Keskivali juttelivat Pihlajalinnasta ja Terveystalosta. :slight_smile:

Jaksossa tuoksuu puhdistusaine, sillä yritystaistelussa ovat Pihlajalinna ja Terveystalo.

Aiheet:

00:00 Intro 03:32 Pihlajalinna 04:40 Terveystalo 05:10 Laadun vertailua, kilpailuetuja ja liiketoimintaa yleisesti 17:36 Arvostukset 22:00 Löytyykö salkusta, ja kumpaa Heikki ja Teemu valitsevat kilpasalkkuihinsa?

@Roni_Peuranheimo kirjoitti kommentin Pihlajalinnan uudesta segmenttiraportointitavasta. :slight_smile:

Pihlajalinna julkaisi eilen uuden segmenttiraportoinnin mukaisia lukuja vuodelta 2023. Raportointimuutos on mielestämme looginen, sillä se erottelee selvästi yhtiön kasvavan ja tuloksenteon kannalta tärkeämmän Yksityiset terveyspalvelut -segmentin ja päättyvien ulkoistusten myötä supistuvan Julkiset palvelut -segmentin. Yhtiö tulee julkaisemaan Q1-raporttinsa käyttäen uutta raportointirakennetta ja päivitämme ennusteemme vastaamaan uutta raportointia tuloksen yhteydessä.

1 tykkäys

Roni antoi ennakkokommenttinsa, kun Pihlajalinna kertoo Q1-tuloksensa perjantaina. :slight_smile:

1 tykkäys

Huomenna tosiaan tulee Pihlajalinnan Q1-tulos. Ennakkokommentin ennusteet pääsivät kuitenkin vanhenemaan tiistaina annetun tulosvaroituksen myötä, sillä tuo Etelä-Pohjanmaan erikoissairaanhoidon kustannusvastuu siirtyy takautuvasti 1.1.2024 alkaen. Liikevaihtoon tuolla on selvä vaikutus (30 MEUR vuositasolla), mutta tulosvaikutus vastuun siirtymisestä pitäisi olla positiivinen ja tuoda kannattavuuteen muutenkin hieman lisää ennustettavuutta. Pyritään selvittelemään tulosvaikutuksen tarkempaa kokoluokkaa huomenna. Muutenkin kyseessä on ensimmäinen raportti uudella segmentti-rakenteella, joten mielenkiintoinen tulospäivä tulossa.

Kommentti tulosvaroituksesta:

3 tykkäystä

Pihjalalinna reippaasti yli Ronin ja konsensuksen ennusteiden EBITAN osalta. Liikevaihto jäi odotetusti erikoissairaanhoidon kustannusvastuun siirtämisestä johtuen, mistä tiedotettiin pari päivää sitten.

Käänne etenee nopeasti ja rahavirta vahva. Konsensus EBITA (oik) oli 10,2milj€ ja nyt tuli 14,9milj€. Korollista velkaa ilman vuokrasopimusvelkoja enää 128,5milj€.

Onnittelut Pihlajalinnan omistajille!

10 tykkäystä

Tosiaan oikein vahva vuoden aloitus Pihlajalinnalta ja käänne etenee oikeaan suuntaan. Tässä ensipuraisut tuloksesta:

6 tykkäystä

Mukava nähdä että käänne tapahtuu muuallakin kuin chartissa, vahva kannattavuuskäänne tulossa tänä vuonna pitkän rämpimisen jälkeen.

Eps ylitti ennusteet jopa 50% ja oik. ebita 29% ylöspäin.

Molemmat suomen isot terveydenhuolto yritykset ovat kyllä raportoineet mukavia lukuja alkavalta vuodelta.(Terveystalo)

4 tykkäystä

Tässä vielä Tuomaksen kanssa tänään kuvattua haastattelua:

5 tykkäystä

Roni on tehnyt Q1-tuloksen jälkeen uuden yhtiöraportin. :slight_smile: :gem:

Pihlajalinnan Q1-tulos ylitti selvästi meidän sekä konsensuksen ennusteet ja yhtiön kannattavuuskäänne vaikuttaakin etenevän odotuksiamme rivakammin määrätietoisten toimenpiteiden myötä. Liiketoiminnan rakenne jatkaa myös asteittaista paranemistaan, kun korkeamman kannattavuuspotentiaalin yksityiseen sektoriin keskittyvän liiketoiminnan osuus kasvaa. Osake on elpynyt pohjistaan merkittävästi, mutta samalla myös tulosennusteemme ovat nousseet ja luottamus näitä kohtaan on parantunut. Nousseisiin ennusteisiin peilaten arvostus on edelleen hyvinkin kohtuullinen (2024e oik. P/E 10x) ja puoltaa käänteen kyydissä pysymistä.

1 tykkäys

Pihlajalinnan turnaroundiin löytyy ilmeisen vähän uskoa vielä. @Roni_Peuranheimo nosti 2024 EPS targetin juuri Q1:n tulosylityksen verran. Näetkö @Roni_Peuranheimo tämän kertaluontoisena ylityksenä ja loppuvuodelle ei tulisi enää hyötyjä kustannusvastuun siirtymisestä sekä Pihlajalinnan oman toiminnan tehostamisen tuloksena, josta toimitusjohtaja puhui? vai näetkö mahdollisten lakkojen vaikutuksen olevan niin suuri.

Mikko Wiren puhui viime vuonna tulosinfossa mahdollisesta isosta LähiTapiola yhteistyöstä. Viime vuoden vakuutuspuolen kasvuluvuissa näkyi ilmeisesti vastaavan kaltaisen yhteistyön tulos Fennian kanssa? Kuinka paljon näet tällaisen mahdollisen vastaavan yhteistyön tuovan kasvua, sillä LähiTapiola on kooltaan Fenniaa isompi?

Miten @Roni_Peuranheimo näet Pihlajalinnan tulevaisuuden tällä hetkellä itsenäisenä toimijana kun LähiTapiola nostanut omistusosuuden juuri alle 30% tason? Nyt yritystä selvästi trimmataan ja hybridi voidaan lunastaa keväällä 26, jolloin rahoituskustannukset laskee entisestään. Vakutuuspuoli vetää hyvää tahtia ja julkkarikaan ei näytä nyt pettävän. Näetkö tässä Pihlajalinnan olevan konsolidaatio kandi kun pysyvä käänne tehty? Aiemmin Mehiläisen yritysosto kaatui liian suureen markkina-asemaan, mutta esimerkiksi markkina nelosen, COR Groupin, kanssa ei tätä ongelmaa syntyisi ja yrityksillä olisi hyvin vähän päällekkäisyyksiä. Tämä yhdistynyt yhtiö pystyisi vastaamaan hyvin Mehiläisen tarjoomaan ja olisi vakavasti otettava toimija SoTe:ssa.

4 tykkäystä

Moikka @Massimo1 ,

Ei pitäisi olla vain kertaluonteinen ylitys. Yhtiö pyrkikin korostamaan, että kannattavuusparannus tuli prosessien muutoksista ja kaupallisista toimista, eikä kertaluonteisista säästöistä. Ja olihan tuo Q1 kaiken kaikkiaan rohkaiseva ja olemmehan edelleen positiivisella suosituksella liikkeellä. Toki absoluuttisessa tulostasossa hyvä huomioida, että Q1 on kausiluonteisesti vahva kvartaali ja on jännä seurata mikä on yhtiöltä “uusi normaali” vuoden aikana. Jos katsoo tulevien kvartaalien ennusteita niin kyllä niissä selviä tulosparannuksia odotetaan (etenkin Q2 kun taustalla heikohko vertailukausi). Tuosta EPS-ennusteen muutoksesta hyvä huomata, että nostin hieman poistoennusteita, joka aavistuksen liikutti sitä toiseen suuntaan. Ja toki yleisesti voimakkaampia positiivisia ennustemuutoksia rajoitti vielä se, että yhtiö ohjeistaa edelleen oik. EBITA vain ”paranevan”. Meidän ennuste odottaa jo 20 % kasvua viime vuodesta oik. EBITAssa, jonka voisi tulkita mielestäni jo ”selväksi parantumiseksi” (olettaen että yhtiöllä on tämänkaltainen sanallinen asteikko). Esim. TPTES-neuvotteluiden ratkaisut vielä auki keskustelujen ollessa vielä käynnissä, joka aiheuttaa jossain määrin epävarmuutta tulevan palkkainflaation osalta.

Pihlajalinna tekee kyllä yhteistyötä Lähi-Tapiolan kanssa, mutta tuosta Wirenin mainitsemasta isosta yhteistyöstä (en nyt tarkkaan tiedä mihin viittaa) ei ole näin suoraltaan tarkempaa tietoa. Ei tuosta oman mielikuvan mukaan ole ainakaan viimeisissä infoissa puhuttu. Mutta yleisesti, kuten mainitsit, vakuutusyhtiöasiakkaissa on nähty vahvaa kasvua ja täällä yhteistyökuviot ovat selvästi pelittäneet.

Tosiaan taloudellinen asema on parantunut selvästi kohentuneen tuloskunnon myötä. Yleisesti vaikuttaa, että yhtiön fokus on tällä hetkellä vahvasti omien prosessien ja kannattavuuden hiomisessa. Ja yhtiö on kommentoinut, että sillä on edelleen tekemistä aiempien yritysostokohteidensa integroinnissa ja synergioiden tavoittelussa. Varmasti voisi kuitenkin olettaa yhtiön kuitenkin jossain vaiheessa aktivoituvan jälleen yritysostorintamalla, mutta uskoisin että kaupat olisivat enemmänkin pieniä täydentäviä kauppoja. Tärkeämpää olisi aluksi kuitenkin mielestäni päästä eroon tuosta kalliista hybridilainasta. Suurempia kauppoja varmasti rajoittaa kilpailulainsäädännölliset tekijät, enkä suoraan uskaltaisi heittää etteikö COR Groupin kanssa yhdistymisessä olisi tältä kantilta mitään haasteita.

4 tykkäystä