Pitkän ajan trendit

Ajattelin avata tällaisen langan, johon voi liittää mielenkiintoisia pitkän aikavälin trendejä esittäviä graafeja.

Esim. tuossa tapauksessa viimeisen 10 vuoden aikana on ollut suorastaan hämmästyttävän tasainen (logaritminen) trendi osakkeiden vs. raaka-aineiden hintojen välillä. Harvoin näkee aikasarjoissa noin selkeitä jaksoja. Luulisin että algoritmikaupankäynnillä on osansa, että tuossa trendissä on ollut niin vähän vaihteluja, mutta jatkuuko se tulevaisuudessa vai tuleeko jokin mean reversion -ilmiö?

10 tykkäystä

Toinen huomionarvoinen trendi olisi varmaan USA:n osakkeiden ylituotto suhteessa muun maailman osakkeisiin vuoden 2008 jälkeen. Tuntuu hieman epätodennäköiseltä, että tuo trendi jatkuisi enää kovin pitkään ottaen huomioon myös dollariin kohdistuvat laskupaineet.

Toisaalta raaka-aineiden halpeneminen suhteessa osakemarkkinaan on varmaan ihan perusteltua fundamenteilla, kun yhä suurempi osa valuaatioista on aineetonta pääomaa.

1 tykkäys

Tässä olisi mielenkiintoisesti käsitelty keskipitkän aikavälin trendejä, jos on tunnin verran aikaa kuunnella. Where Is The Life Raft? Where to Invest in 2021 - Stocks, Gold, Bitcoin, USD or Commodities? - YouTube

Hei,

Olet avannut loistavan ketjun ja melkein silmät kostuu kun löytää tällaisen keskustelunavauksen keskeltä “Merten Tesloja” ja “Salkkujen tuotto” palstoja, ynnä muita liekityskanavia. :star_struck: :sweat_smile:

Henkilökohtaisesti träkkään melko lyhyen ja keskipitkän aikavälin (2-10 vuotta) vahvistettuja ja helposti ymmärrettäviä trendejä (globaaleja ja lokaaleja), joiden rajoissa teen omia sijoituspäätöksiäni. Kulutustrendit ehkä kaikkein mielenkiintoisin näistä.

Ei sen enempää niistä, toivottavasti keskusteluun liittyy muitakin ja saadaan täydennystä näkemyksiin useasta eri lähteestä. :blush:

5 tykkäystä

Maataloussektorin kannattavuus.

Ympäri maailmaa vaikuttaisi pätevän sama lmiö. Afrikasta julkaistiin viimevuonna dataa joka näytti täysin samaan suuntaan. Artikkelia en vain enää löydä :frowning: En tiedä onko muilta mantereilta/ maista tehty vastaavia kartoituksia.

Maataloussektorin kannattavuus on laskenut helvetisti.

Maataloussekotorin kulujen ja kasvun suhteesta yms. oleellisesta kertoo seuraava sivu:

Trendi on tosissaan sama ainakin Euroopassa. Kasvukerroin on romahtanut ja vaikuttaa jääneen paikalleen pidemmän aikaa sitten. Muistelisin, että kerroin viime vuosikymmenelle kasvussa oli 0,4. Tarkistakaa itse, en lähdettä tähän hätään löydä… 2020 paikkeilla sama trendi näyttää jatkuvan.

Se, mikä tässä on ehkä hälyttävintä on koko maataloussektorin muuttuminen negatiiviselle kasvulle. Tämä ei tietenkään ole mahdollista, vaan Jonkinlaisia tukijärjestelmiää jatketaan niinkuin nytkin jo tehdään.

Itse tosin en usko näin negatiivissävytteiseen tulevaisuuteen, vaan maataloussektorilla tullaan erittäin todennäköisesti utilisoimaan koneoppi ja tekoäly, jotta tuotantokustannuksia saadaan painettua alas nykyisiltä jo mahdottomilta tasoilta.

Pitkänajan trendiin muutosta tulossa? Hetkellistä ainakin.

Tässä on hieman esimerkkejä YTD-hinnanmuutoksista raaka-aineissa. Spekuloin vähän tuosta raaka-aineiden uudelleenarvostuksesta suhteessa osakkeisiin. Esim. kupari on pian all time high -lukemissa. Maataloustuotteidenkin hinnat ovat nopeassa kasvussa futuurimarkkinoilla, joten ehkä se voisi alkaa myös näkyä alan kannattavuudessa?

Pitäisikö käydä keskustelut yhdessä ketjussa?

Tälläinen ketjukin on pystyssä

1 tykkäys

Tuo ylimmän Ruokatietolinkin uutinen on vuodelta 2000. Ei siinä varmaan “Tuottajalle kiitos” -tuotteet paljoa ole kannattavuutta parantanut :wink: mutta silti yli 20 vuotta jo tuostakin aikaa.

Tässä hieman tuoreempaa aiheeseen liittyen.

1 tykkäys