Plug Power ($PLUG)

Jep, tiedän että täällä on ihmisiä jotka tietää mitä tekee ja ottavat hallittuja riskejä tietoisesti.

Sitten luulen, että enemmistöllä ei ole hajuakaan mihin ja millä hinnalla sijoittaa. :smiley:

En kyseenalaista PLUGiin sijoittaneita, ihmettelen vain “ääneen” osakkeen arvostusta ja miten nämä kaikki uutiset ja tiedotteet vaikuttavat sen “käypään arvoon”.

12 tykkäystä

Jossakin analyysissa oli ennustettu, että suurin osa liikevaihdosta 2024 tulee datacenterien backup-systeemeistä ja HD-ajoneuvoista. Tällä hetkellä myydään käytönnössä laitteita pelkästään material handlingiin. Tähän sitten päälle vielä lentoliikenne ym. applikaatiot, joten onhan tässä aikamoinen tuotepaletti, jonka toki pitää sitten realisoitua liikevaihdoksi.

3 tykkäystä

Kyllä PLUG on yksi niistä, joiden mukana clean energy -sektorista vety-kokonaisuus nousee tai putoaa. Käytännössä ne on luoneet ison osan ekosysteemistä ja on selvää, että jatkossa mukaan tulee myös softaa lisää vähintään kolmansien osapuolten kautta (erilaisia softaratkaisuja löytyy jo). Sitähän ekosysteemi parhaimmillaan on. Mutta PLUG:iin tutustuminen vie aikaa, toivottavasti jokainen oikeasti tutustuu sijoittamiinsa kohteisiin. Eihän tämä siltä osin poikkea aiheesta. Sektori on monelle vieras, koska eihän tämä ole oikein missään asennossa Suomessa verrattuna vaikka Norjaan ja Ruotsiin.

15 tykkäystä

Softassa voi tehdä kovaa kannattavuutta. Ehkäpä tällä(kin) alalla ne eniten hyötyvät yhtiöt ovat niitä, jotka myyvät hakkuja ja farkkuja itse kullankaivajille? :wink:

1 tykkäys

Minä en täysin ymmärrä tätä näkökantaa, vaikka itse ajattelen useimmiten ihan samoin. Oletataan, että sinä olet ostanut kesällä 2018 osakkeita 1000 eurolla ja nyt ne on arvoltaan 5000 euroa. Minä puolestaan ostan nyt 5000 eurolla samaa osaketta.

Lähtökohta siis tänään on, että molemmilla on 5000 eurolla samaa osaketta. Sinulle sen arvo on muodostunut arvonnoususta, minulle suorasta ostosta.

Mutta jos osakkeen arvo tippuu 20%, on meillä molemmilla 4000 eurolla. Ei se sinun taloudellinen “tappiosi” ole yhtään vähemmän, vaikka se 1000 olikin sinulla vähentynyt vaan voitosta ja minulla suorasta sijoituksesta. Molemmat ollaan menetetty 1000 euroa.

Vai onko palkalla ansaittu 1000 euroa arvokkaampaa kuin arvonnousulla?

3 tykkäystä

Avasit kyllä melkoisen matopurkin :wink: :smile:

Tuosta blumman ennusteesta näkyy että ennustuksissa gross margin tulisi kehittymään erittäin suotuisasti: vuonna 2021 16%, 2022 19.7%, 2023 22.3%, 2024 25.7 ja vuonna 2025 30%. Itse ainakin olen aina hyvin skeptinen siihen että operating marginit lähtee yhtäkkiä voimakkaaseen kasvuun ja melkoisia loikkia otetaan varsinkin ennusteiden viimeisinä vuosina. Löytyykö liiketoimintamallista jotain joka tukisi marginien 100% parantumista, sitä en tiedä mutta sanoisin että kannattaa olla tarkkana tuon kehityksen suhteen, nimittäin jos noista lipsutaan niin firma on tappiollinen edelleen vuonna 2025 - ceteris paribus (muiden tekijöiden pysyessä muuttumattomana).

14 tykkäystä

Tarinasijoitukset ovat aina olleet pitkälti uutisten varassa, joten niille väkisinkin annetaan iso merkitys. Vilkaise vaikka toisen tarinaosakkeen, antihypelappu Nokian, ketjua ja siellä tehtyjä kirjoitelmia. Siellä linkitetään jokainen vähänkin etäisesti telekommunikaatioon liittyvä uutinen ja kultistilauma tanssii intiaanitanssia ruumiskasan ympärillä aina toivoen että käänne tapahtuisi ja aina uudelleen pettyen. Tarinasijoittajat tarinasijoittaa ja sitä ei numeroilla voi perustella :smiley:

Mielestäni Plugilla on erityisen viisas johto, kun ruokkivat liekkejä jatkuvalla uutisvirralla ja näin osaltaan kannattelevat kurssia korkealla, jotta voidaan tehdä osakeanteja hyvällä hinnalla!

Plugihan ei sinänsä ole mitenkään poikkeuksellinen osake nykymarkkinoissa arvostuksen osalta, muuten kuin että sille on vain lyöty kovempi lätkämailan lapa tulevaisuuteen, kun ilmeisesti koko maailma siirtyy äkillisesti vetytalouteen. Samanlaisia päätösarvon raiskaukseen perustuvia arvostuksia löytyy muun muassa sellaisista osakkeista kuin Revenio, Qt, Remedy, Harvia jne. Samat perustelut niistäkin löytyvät että markkinavoodoon voimalla luotu kuplahinnoittelu on perusteltua, kun näkymät joskus vuonna 2030 ovat kerran niin hyvät ja yhtiö on ainutlaatuinen ja muutenkin laadukas verrokkeihin nähden :smiley:

On muotia väittää olevansa pitkäjänteinen ja vuosia eteenpäin katsovat sijoittaja, mutta silti kaikki etsivät sijoituksissaan diiliä, joka näyttää halvalta tämän hetken tietojen perusteella. Plugi tarjoaa oivan mahdollisuuden todistaa, että tarkastelee omaa salkkuaan vuosikymmenien jänteellä! :sunglasses:

56 tykkäystä

Vastaanpa tänne lyhyesti, kun kerta ostin/myin-ketjussakin avauduin. Lyhyesti siis: myin loputkin Plug-osakkeeni pois, koska tällä hetkellä en näe riittävän varmaksi riskeihin suhteutettuna tuottoa tälle osakkeelle. Alunperin kun tämän mukaan lähdin, näin isoa potentiaalia ja lisäksi energia-alalla alkoi näkyä suurta tukea momentumin syntymiseen.

Tämä kuitenkin käytännössä karkasi käsistä ja en voinut enää perustella itselleni edes lottomielessä position pitämistä sillä arvostuksella jonka se oli saanut vain muutamassa kuukaudessa, joten aloitin myynnit vaikka kyllähän se kirpasi kun esnimmäisten myyntien jälkeen kurssi senkuin jatkoi ylöspäin. Mitä korkeammalle mentiin, sitä paremmin toki sain itselleni perusteltua myyntien jatkumisen.

Toimin itse energia-alalla (olen toiminut käytännössä koko työurani n. 15v) ja koen omaavani ymmärrystä myös vetyyn liittyvistä asioista (energian tuoton ja käytön osalta) ja jos ajattelen puhtaasti mahdollisuuksia, tekniikkaa, yrityksiä ym., niin näen kyllä edelleen sen saman potentiaalin kuin vuosi sitten. Mutta sijoittamismielessä arvostukset ovat nyt liian korkealla momentumiin nähden ja käytännön toimenpiteisiin nähden. Nyt tuntuu siltä, että mikäli alkaisi taas näkyä samoja viitteitä kuin vuosi sitten JA arvostukset laskisivat entisestään ennen sitä, saattaisin uudelleen napata tämän kyytiin. Ja monen muunkin uusiutuviin liittyvän yrityksen, mutta punnitsen kyllä aina yrityksen teknisen osaamisen ja potentiaalin hyvissäkin markkinoissa, jotta kyytiin hyppääminen olisi mielekästä eikä kaipaisi vain tuuria.

28 tykkäystä

Minultakin saattaa löytyä taustaa mm. energia-alalta ja olen aina ollut superskeptinen vetyyn. Mielestäni se on ollut aina ja kaikkialla huono idea ja sen valmistus on aivan liian helppoa että siinä olisi mahdollista luoda pitkäkestoisia kilpailuetuja! Toisaalta olen myös omannut aikoinaan seuraavia mielestäni ihan kohtuullisen perusteltuja mielipiteitä:

  • Amazonin liiketoimintamalli on liian helposti kopioitavissa olevaa bulkkia eikä kirjojen ja muiden halpatuotteiden myynti netissä ole oikeaa bisnestä.

  • Apple tulee kärsimään Steve Jobsin obsessioista ja siitä että kuluttajaa ja kolmansia osapuolia jatkuvsti täysin mielivaltaisesti pompotellaan ja kuluttajat hylkäävät firman, kun eivät tykkää ekosysteemistä ja siitä että mikään tuotteissa ei toimi ellet tee hommia juuri kuten Apple haluaa.

  • Facebookin listautuminen oli huijausta, jossa viedään rahat pois sijoittajilta överillä arvostustasolla. 10v sisällä tulee taas uusi “Myspace” tai vastaava ja kilpailee yhtiön hengiltä.

  • Googlen teknologia on liian yksinkertainen ilman kunnollista monetisaatiota ja he häviävät hakukonepelin Altavistalle ja muille vakiintuneille toimijoille.

  • Microsoft on pilattu Ballmerin päähänpistojen seurauksena ja kaikki mihin yhtiö koskee, epäonnistuu, oli sitten kyseessä Zune tai konsoli tai puhelin. Kokee saman kohtalon kuin IBM ja muutkin IT-alan dinosaurukset.

  • Netflix pärjää lyhyen hetken kunnes perinteiset sisällöntuottajat tuovat oman “Online Cable” -palvelunsa ja vievät omat sisältönsä sinne ja sitten urheilufanit sun muut siirtyvät perässä jättäen Netflixin ilman sisältöä.

Tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa :smiley:

Ei siitä ole pitkä aika kun energia-ala dominoi pörssiä ja öljy-yhtiöt olivat pörssin arvokkaimpia yhtiöitä! Jos vety on tosiaan uusi öljy ja Plug on vetyalan Tesla, niin on hyvinkin mahdollista että Plug on jonain päivänä Yhdysvaltain arvokkaimpia yhtiöitä. Tätä on hirmuisen vaikeaa mallintaa jollain DCF-Excelillä!

Puhdas kasvusijoittaminen on mielestäni kaikkein vaikein sijoitustyyli ja täytyy nostaa hattua niille jotka ovat valmiita roikkumaan Plugissa vuosikausia kun kurssi seilaa ylös ja alas näillä käsittämättömillä arvostuksilla samaan aikaan kun lähivuosien laskelmat näyttävät että osake on liian kallis tai jopa törkeän kallis. Niin se on minunkin mielestäni, mutta lopullisen totuuden saatamme tietää vasta vuosien päästä! :cowboy_hat_face:

61 tykkäystä

Kyllä mulla ainakin tulisi ikävä fiilis, jos ei olisi näitä hype osakkeita tarjolla. Voihan tämäkin oikeasti tulevaisuudessa olla “the one”? Nyt otetaan vaan perinteisesti hiukan happea.
Kun tekee dd:t ja haistelee markkinaa niin kannattaa lähteä rohkeasti pyytämään lohta.
Ei kannata kuulua siihen joukkoon, joka ei usko kosketusnäyttöihin tai että polttomoottorit ei korvaa hevosia jne…

17 tykkäystä

rutista tuo vielä 5 vuoden graafille, niin voidaan katsoa näyttääkö se siltä kuplan anatomia graafilta, että onko seuraava nousu se kuuluisa ansa, vai menikö se jo :slight_smile:

Noh eikähän tämä jo riitä tältä erää. Mielenkiintoinen yhtiö seurata (täähän on mennyt juuri kuin ajattelin, että ollaan alle 30 dollasin ja SK diilin tasossa) hyvä seurata (sivusta toistaiseksi).

On tähän kuitenkin korean toiseksi uurin konglomeraatti sijoittanut ison summan rahaa näissä hinnoissa… kai ne on vähän ees kattoneet mitä ostivat? Siitähän tuo rakettimatka alkoi suoraan ylös ja Renault diili vaan kuumensi menoa Bidenin puheista puhumattakaan!

Tänään luki lehdessä, että Suomi voisi olla pohjolan Persianlahti, niin ajattelin että jos tää on nyt lehdessä painettuna, niin auttamatta olisi myöhässä :D, Persianlahti ! :smiley: Eikähän se Persianlahti ole uusi Persianlahti tai Atlanttin rannikko… Go Suomi :slight_smile:

Odotan trendin pysyvämpää kääntymistä ja harkitsen sitten, saatan kyllä jonkin treidin tiukalla stopilla napata.

4 tykkäystä

https://www.linkedin.com/posts/devon-hyver-a6022289_hydrogaeyne-innovants-collectif-activity-6788091228215889922-tJhy¨

Jep, mutta yritän ajatella niin että vastuunani on myös kysyä epämiellyttäviä kysymyksiä ja herättää kriittistä keskustelua. :smiley:

Pitänee hiljentyä taas hetkeksi tässä ketjussa kun pilasin tunnelman :smiley:

Mutta erona PLUGilla moniin muihin foorumilaisille tuttuihin kasvuyhtiöihin on se, että käsittääkseni tämä on todella pääomaintensiivinen bisnes mikä vaatii älyttömästi investointeja (eli polttaa kassaa). Kaiken kukkuraksi yhtiö tavoittelee samaan aikaan usealla eri suunnalla kasvua pois päin corestaan eli ilmeisesti trukeista (?). Perehdyin hieman lisää tässä iltatuimaan.

Nämä investoinnit kasvuun ovat luonteeltaan täysin erilaisia, kuin noiden mainitsemiesi pääomakevyiden kioskien.

Eli super korkea arvostus, mikä saa useat globaalisti kovimmista Saas-tähdistä kalpenemaan yhdistettynä kassaa polttavaan pääomaintensiiviseen bisnekseen jonka lopullinen kannattavuusprofiili on kysymysmerkki. Ylipäätään vety vs. sähkö-palettikin on auki PLUGin tähtäämillä aloilla. :smiley:

Toivon kaikkea hyvää sijoittaneille, mutta tässä on kyllä niin klassiset punaiset liput ilmassa edes mainitsematta tuota tilinpitohässäkkää.

En siis sano etteikö tämä voisi olla hyvä yhtiö hyvällä visiolla enkä ymmärrä tästä firmasta tai alasta paljoa, tässä on vain paljon sellaisia mehevän katastrofin aineksia ilmassa jos hommat ei menekään odotetusti. Toki tässä iloisessa markkinassa kaikenlaiset kaverit voi loistaa kun rahoitusta piisaa.

34 tykkäystä

Mielestäni hyvä muistutella realiteeteista Plugin osalta, älä suotta hiljenny!

Lisäksi syytä mainita, että monet ketjun aktiivit on tässä mukana on/on ollut aivan eri hinnoilla verrattuna siihen missä kurssi on nyt tai missä se oli. Lisäksi pelkkää kurssia tuijottaessa ei välttämättä huomioi sitä, että osakemäärä on lisääntynyt merkittävästi vaikkapa viime vuoden kesään verrattuna!

Katsotaan näitä vihreidein vaihtoehtojen sisäisiä miekkailuita sitten kun fossiiliset vs vihreät sapelikalistelu on saatu päätökseen :slight_smile:

Edit: Olen tähän ketjuun näimmä eniten spämmännyt ja olen ketjun perustanut, joten koen tarpeelliseksi ilmoittaa, että itse en tällä hetkellä omista osakkeita ja viimeiset rippeet lähti salkusta n. kuukausi sitten. Syy on sama kuin @NEA tuossa ylempänä kirjoitti, arvostus oli jopa meikeäläisen bulleroinnille aivan liian hapokas. Seuraan kyllä todennäköisesti aktiivisesti Plugia jatkossakin (sekä energiamurrosta ylipäätänsä)

Edit2: Tämä löyty Fb:n ryhmästä Dropbox - File Deleted - Simplify your life

19 tykkäystä

Harvemmin vastataan vielä kolme viikon jälkeen, mutta silloin ei ollut aikaa, enkä enää muistanut, kun aikaa taas oli.

Pahoittelut, jos Juurikin hölmöt fundakyselyt menivät usealle piikiksi kynnen alle. Ei ollut tarkoitus ärsyttää, vaan oppia. Omat osakereput ovat siilipuolustuksessa arvo-osakkeissa, mutta tulevan romahduksen jälkeen on syytä olla valmiina. Dissaus tai puukotus: ei kai nyt sentään?

Juurikki siirtää pian Plug-ketjun “ei tarvitse ilmoitella” -osastolle (jos osaa), mutta Verneri enemmän fundasta ja kasvusta älyävänä varmaan kaikkien riemuksi keskustelua jatkaa. :wink:

2 tykkäystä

Kerrotko ennustajana päivän indeksien korjaukselle sekä syyn, miksi 24?

9 tykkäystä

Plugi on yksi esimerkki osakkeesta, jossa tunnusluvut jätettiin hetkeksi sivuun ja ostettiin osaketta siksi, kun muutkin ostavat. Tällöin uutisvirta nousee esiin korostuneesti ja konkreettisia tuloksia ja ennusteita taas on vähän käytössä.

Tunnuslukujen osalta, Plugi oli hyvä mahdollisuus $5 tasolla ja kohtalainen $10 tasolla.Tällöin tunnusluvut olivat vielä laskettavissa säällisillä kertoimilla. Tällöin oli optio 2-4 -kertaistaa sijoitus $20 tasolle, jossa tunnusluvut hyvässä skenaariossa oli vielä löydettävissä. Toki optimismin kautta.

Kaikki $20 päältä on ollut enemmän tai vähemmän ilmastomurroksen aiheuttamaa kurssinousua, joka on ajanut tunnuslukujen ohi. Ilmastomurros tulee jatkumaan, joten osake voi saada siitä jatkossakin vielä tukea, mutta tunnusluvut ovat todennäköisesti jatkossa myös muistissa.

10 tykkäystä

No tuosta asian ytimessä olemisesta voidaan olla montaa mieltä . Enkä kyllä näe mitenkään että Verneri olisi mitenkään haastamassa yhtään mitään. Mukava vain seurata kun Vernerikin tuo oman näkemyksensä tähän kuponkiin ja vähän tutkii mistä tässä voisi olla kyse :slightly_smiling_face: :ok_hand:.

9 tykkäystä

Katselin, että olet eka kerran kommentoinut ketjuun 11/2020, jolloin treidattiin noin 25 tasolla. 5 tasolla oltiin viimeksi 6/2020, jolloin olit siis ostanut position, mutta et osallistunut keskusteluun? Hinnan nousu siitä viisinkertaistui puolessa vuodessa.

  • tuossa välissä tapahtui kaikenlaista uutta yhtiön toiminnassa/sopimuksissa, joka sai nousun karkaamaan käsistä, eikä vähiten RobinHoodilaisten ansiosta
  • mikäli nousu olisi tapahtunut tasaisesti ja nyt treidattaisiin 25-35 välissä, kukaan tuskin kommentoisi kurssia liian korkeaksi ja kaikki olisivat posket punaisina innosta

Kannattaa lukea Roth:in raportti, jonka Jaska linkkasi. Onhan siinä jotain asiaakin, vaikka edelleenkin kertoimista voi olla montaa mieltä. Minusta pitkän aikavälin sijoittamisessa nuo hintatargetit ohjaa vain lyhyen aikavälin treidaamiseen, mikä tämänkin yhtiön osalta on aika monelle realismia. Eihän tämän mittakaavan liiketoimintaa rakenneta pikku rahalla eikä parissa vuodessa. Kehityspolun pitää olla kuitenkin uskottava ja paljon tärkeämpää olisi ymmärtää, mitä se vaatii ja tarkoittaa. Tämän ympärillä käytävä keskustelu olisi paljon hyödyllisempää.

  • ja kyllä, myin omat positiot useassa erässä, koska eihän noita 50-80$ target priceja, jotka toteutui samantien, voi tietenkään olla hyödyntämättä
10 tykkäystä

En tietenkään ole kanssasi eri mieltä asiasta Verneri, mutta minun näkökulmastani kyse on vain siitä että kuinka syvälle kasvusijoittamiseen olet valmis menemään. Esimerkiksi Qt 2021 EV/S on luokkaa 23x, Plug Power 2021 EV/S on luokkaa 31x. Onhan noissa tietysti huomattavasti eroa ja kuten mainitsit niin Qt:n bisnesmalli on todistettu ja kannattava, kun taas Plug Powerissa voidaan perustellusti nähdä enemmän punaisia lippuja.

Loppupeleissä kuitenkin molemmissa yhtiöissä sijoittaja kantaa merkittävää riskiä sille että valtaosa pääomasta menetetään pysyvästi, mikäli hommat eivät mene odotetusti, eikä kummankaan arvostusta voi enää oikein järkevästi perustella DCF-excelillä, vaan homma menee pitkälti uskon ja näkemyksen varassa.

Ymmärsin tämä vety-yhtiöiden järkyttävän arvostuksen ihmettelyn paljon paremmin vielä kolme kuukautta sitten, kun yhtiöiden kurssit olivat ihan eri lukemissa ja toisaalta Inderesin suosikkiyhtiöiden arvostuskertoimet eivät olleet vielä irronneet fundamenteista. Nyt teistä kaikista on pikkuhiljaa tulossa kertoimien osalta näitä bumtsibum-vetysijoittajia, mitä aikaisemmin kovaan ääneen yhdessä paheksuttiin :smiley: Katsotaan vielä 6 kk eteenpäin niin Qt voi helposti olla EV/S 30x yhtiö ja Plugi voi ainakin EV/S pohjaisesti olla näistä kahdesta se edullisempi yhtiö. Yhtiön valuaatiota ei tietysti voi tiivistää vain yhteen kertoimeen, mutta minulle ei oikeastaan ole tämän argumentin osalta niinkään väliä että menettääkö pääomasta 66%, 75% vai 95%, jos homma menee plörinäksi.

Mainittakoon että allekirjoittanut ei omista eikä ole koskaan omistanut Plug Poweria.

21 tykkäystä