Plug Power ($PLUG)

Mielestäni tämä johtuu siitä, että Fortum ja Uniper ovat energiayhtiöitä ja puhuvat omalta osaltaan nimen omaan vedyn käyttämisestä sähkön ja energian tuottamisessa. Ja tässä vedyn käyttöönotossa esim. korvaamaan maakaasua vielä vähän empivät, koska eivät ole varmoja miten kannattavaa siitä tulee ennen kuin kustannukset laskevat. Plugi taas tekee polttokennoja/tankkausasemia ja elektrolyysereitä vedyn käyttämiseen erilaisiin kulkuneuvoihin. Toimivat eri sektoreilla, vaikea nähdä että Fortum tai Uniper lähtisivät tankkauasemia perustamaan?

5 tykkäystä

Onko Plugilla tässä erityistä erikoisosaamista (kilpailuetua), jota muut eivät osaa vai voisiko tulevaisuudessa olla verrattavissa esim. venttiili/sähkömoottorivalmistajiin, muita kriittisiä laitteiden komponentteja/systeemejä valmistaviin (WEG SA, Neles, ABB, Siemens, Bosch Rexroth…), mikäli vety lyö itsensä läpi? Mm. Weg ollut hyvä sijoitus pitkällä aikavälillä (ja etenkin nyt viime vuonna) Ebit marginit yhtiöillä siellä 5-15% paikkeilla, kun taas Plugille ennustetaan 30% 2030.

En niin syvällä ole mitä tulee kennojen/asemien/lyysereiden teknisiin osa-alueisiin ( mitään high techiä tämän ei ole vaan lyysereitähän on tehty vuosikymmeniä)

Plug on muuten tehnyt eniten vetytankkausasemia koko maailmassa, uskon, että osaamista löytyy. Lyysereissä on varmasti kova kilpailu nyt ja tulevaisuudessa, mutta kyllä tuo Ginerin asiaskunta ihan vakuuttavan oloista on.

Aika näyttää ja mielestäni pullat ovat erittäin hyvin uunissa. Plug ohjeistaa itse 2024 näin

“Given these acquisitions, the Company is raising its 2024 financial targets to achieve $1.2 billion in revenue (up from $1 billion), $210 in operating income (up from $170 million), and $250 million in Adjusted EBITDA (up from $200 million). These improved financial metrics highlight the value of this vertical integration, underscoring significant margin enhancement potential in the hydrogen fuels business and the expected global growth of the electrolyzer market while meeting customers increased focus on sustainability and carbon reduction goals. Plug Power is focused on becoming one of the largest green hydrogen generation companies in the United States over the next five years and globally thereafter, and plans to continue to work with existing and new partners to accomplish this goal.”

Tämä tosin varmasti voinee muuttua 26.1.2021

Edit: @Henkka1 Kysymys ei ole enää siitä, lyökö vety läpi vai ei. Kyse on enemmän siitä kuinka isosti ja nopeasti vety lyö läpi.

Edit2: @Henkka1 Plug on “pureplay” toimija, joka esimerkiksi toimittaa material handlingin puolella asiakkaalle (esim. Amazon, Walmart) vetytrukin, siihen itse vedyn, vedyn tankkaukseen tarvittavan infran+ lisäksi näiden kaiken ylläpidon. Nämä vielä tehdään pitkillä sopimuksilla, mm. UK ASDA:n diili oli kestoltaan 7vuotta. Mikään mainitsemista firmoistasi ei taida ihan samanlaista palettia tarjota?

17 tykkäystä

Käsitykseni mukaan tässä pitäisi nyt vielä lähiaikoina tulla tiedotetta sekä yhdestä isosta asiakkaasta (Microsoftia veikkailtu) että Euroopan yhteistyöstä. Toivon jonkinlaista dippiä, että pääsisi lisäämään vielä.

Edelleenkään ei suositus mihinkään. Mielenkiintoisia aikoja.

11 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Tämä on kuitenkin vielä reilusti alempana kuin EBIT 30% tasot 2030 ja lähempänä muun muassa WEGin kannattavuutta noin 15%. Joka on minusta erittäin hyvä taso. Softafirmat on eri asia.

Ainakin kurssin perusteella näin uskotaan :smiley:

Mikäli tämä olisi erityisen hyvä juttu, niin eikö sen pitäisi näkyä myös normaalia korkeampana kannattavuutena tulevaisuudessa? Nuo mitä listasin, eivät tarjoa, mutta he eivät ole laitetoimittajia vaan toimittavat korkeintaan osakokonaisuuksia tai kriittisiä komponentteja. esim. BMW, Valmet ja Metso Outotec ovat sitten laitetoimittajia. Nämä pystyvät sitten jopa myös tarjoaamaan pitkiä ylläpitosopimuksia muun muassa laitoksen suunnittelun ja toimitettujen laitteiden tai laitteen lisäksi. Varaosat näihin osakokonaisuuksiin tulevat usein sitten saman toimittajan kautta, joka toimitti myös laitekokonaisuuden. Eli sitä kautta ylläpitoliiketoimintaan liittyvää liikevaihtoa esimerkiksi Boschille tai Siemensille. Kannattavuus laitekokonaisuuksien toimittajilla on harvoin parempi kuin tuotetoimittajilla?

P/S e2021 50x, mutta kannattavuus ei ole softafirmojen tasolla. Yhtiön 2024 tavoite tarkottaa myös noin 100x EV/EBIT nykykurssilla. Vaatinee siis tuosta eteenpäin Erittäin isoa kasvua.

Foliohattu päähän.Olen lähiakoina myös alkanut miettimään, että mikäli ilmastonmuutosta pyritään torjumaan, onko taloudellinen intressi silloin tärkeintä sjoittajille vai voisiko kurssiajureina olla oikeasti jotain muutakin kuin kassavirrat. (unohdetaan mahd. kuplat yms)

1 tykkäys

“Kiitos vastauksesta. Tämä on kuitenkin vielä reilusti alempana kuin EBIT 30% tasot 2030 ja lähempänä muun muassa WEGin kannattavuutta noin 15%. Joka on minusta erittäin hyvä taso. Softafirmat on eri asia”

Kyllä. Juuri näin. Halusin vain kertoa, että kannattaa ensisijaisesti katsoa yrityksen omat arviot/ennusteet tulevasta :slightly_smiling_face:. Katsotaan muuttuvatko nämä 26.1

“Ainakin kurssin perusteella näin uskotaan :smiley:

Vetykommenttini oli lähinnä yleinen liittyen vetyyn. Ilmastonmuutosta vastaan käytävään taisteluun tullaan myös tarvitsemaan vetyä (kuten kaikkia muitakin ratkaisuja).

Kannattavuudesta tulevaisuudesta en kerta kaikkiaan osaa sanoa. Aika näyttää, kuten jo yllä totesin. Mitä yrityksen arvostukseen tulee niin ohan siinä melko paljon tulevaisuuden kasvua sisässä, siitä nyt varmasti kukaan ole toista mieltä. Tämä koko markkina on vasta syntymässä ja kukaan ei varmasti tiedä millainen siitä tulee, joten riskiä piisaa :slightly_smiling_face:

Edit: tuohon viimeiseen foliohattukommenttiin liittyen. Kannattaa katsoa tämä mitä Kevin O’Leary sanoo videon alussa Kevin O'Leary: Energy isn't energy anymore - YouTube

TuplaE: Tässäkin ketjussa vähänkään aktiivisesti allekirjoittaa varmasti sinun kommentit mitä tulee P/S, EV/EBIT arvoihin. Ei täällä nyt kukaan näitä varmasti kiistä. Olen itsekkin keventänyt 50% positiostani jos vertailukohtana pitää viime vuoden elokuuta, jolloin omistukseni taisi olla suurimmillaan.

9 tykkäystä

Kyllä tämä kuuma osake on tällä hetkellä ja moni on kevennellyt 20 usd lähtien ja yritykseltä on tullut samalla jatkuvasti hyviä uutisia ja myös ovat nostaneet tulevia näkymiään. Pystyvät myös hyvin kiusottelemaan markkinaa tulevilla julkaisuillaan. Niin kauan kuin mitään negatiivista ei rintamalta kuulu niin luulen että tulevat laskut ostetaan nopeasti kiinni. Tietysti markkinoiden yleinen raju lasku iskee tähän kovasti.
Yksi myyntipainetta mahdollisesti aiheuttava tekijä voi myös olla eri rahastojen sisäiset säännöt, jotka pakottavat rajusti ylipainoon meneviä osakkeita laittamaan myyntiin. Tosin joissain sektorin rahastoissa moni muukin osake on noussut suhteessa ihan hyvin.
Itsellä myös samanlainen positiivinen ongelma greenlanessa, kun isoimmat ostot tehty 0,47 ja 0,74 cad kohdalla.

6 tykkäystä

Minä olen pitänyt omat plugit salkussa riippumatta siitä, miten kurssi on kehittynyt. Moni on täälläkin huudellut hypänneensä pois siinä vaiheessa ja surkutellut myyntiä, kun kurssi on vaan noussut. Mielestäni näiden vetylappujen kanssa kannattaa vaan miettiä myyntejä kahteen kertaan. Itse pidän laput salkussa riippumatta siitä nouseeko vai laskeeko kurssit. Olen sitä mieltä, että muutaman kuukauden holdit ovat vain verrattavissa päiväkauppaan,tuohon päälle sokeasti luottaminen tekniseen analyysiin, ovat vain lyhytaikaista uhkapelaamista. Minä olen näissä mukana pitkäaikaisella holdilla, tuotto-odotukset aikaisintaan 10 vuoden päässä - tosin oma salkku jo rapeat +500% voiton puolella ja kasvu on ollut nopeampaa kuin olen suunnitellut.

28 tykkäystä

Mitä jos lappu on jo hinnoiteltu 10v näkymien mukaan? Kyllä tämä nytkin peilaa aika paljon pidemmälle jo kuin vuosi tai kaksi.

3 tykkäystä

Nämä ovat aiheellisia kysymyksiä.

Yksi helppo taktiikka: omista niin pitkään kunnes tulee seuraava tulospettymys.

Toinen pointti: jos osake on luokkaa 10-kertaistunut salkussa, 10% vuosituotto seuraavan 10 vuoden ajan tekee vuosituotoksi luokkaa 40%. Niinpä pörssin mukainen tuottokin tästä eteenpäin olisi ihan tyydyttävä taso veroseuraamukset huomioiden.

Kolmas pointti: siinä on eroa, omistaako yhtiötä ja toimialaa, vai kurssia. Ensimmäinen on usein pitkäjänteisempää ja vetyalahan on kyllä houkutteleva nykytiedoilla.

4 tykkäystä

Samaan aikaa kun kaikki omistajat tuntuvat hehkuttavan vain satojen prosenttien voittojaan tätä on vaikea uskoa. Jos kurssikäyrä olisi mennyt vaakana samoilla uutisilla veikkaisin että puhe olisi hyvinkin erillaista.

2 tykkäystä

se näissä just on vaikeaa, kun oli niin helppoa ostaa plugia jossain alle 4 dollaria ja kun teki ne yrityskaupat oli helppo ostaa 7-9 dollarin maissa. Annit on kelvanneet ja bisness etenee on ollut helppo lisätä vielä lisää, mutta muutaman kerran olen keventänyt ja aina jonnekin 30 pintaa päädyin vaan ottamaan takaisin about samaan hintaan tai halvemmalla, mutta nyt on takana 3 kevennnystä. n. 32 dellaria, 46 dollaria ja 52 dollaria. En nyt näe miksikö ei voitaisi mennä johonkin annettuun tavoitehintaa ja itse asiassa kun luin enemmän tuosta Korean diilistä pidän sitä todella merkittävänä. Harkitsen viimeisen erän takaisin ostoa tiukalla stopilla ja spekulointia näillä tasoilla, eli enemmän treidi positioita toisella tilillä (valitettavasti kaikki Plugit oli samalla tilillä).

Mullahan ei ole omaan salkkuun nähden mitää kauhean isoja yksittäisiä positiota edes uusiutuvista vaan super hajautettu, mutta toki plug on ollut isoin. taitaa olla reippaat 20 k jäljellä. Aion näillä näkymin kyllä holdata jonkinmoista kasaa jokatapauksessa.

tässä vaan ei ole salkulle ollut laskupäivää pitkään aikaan, jossain vaiheessa voi tulla sellaistakin. Halvemmallahan ihan mieluusti voisin vähän tankata takaisin.

Sk investointi 1,5 miljardia (sillä saa kyllä rakennettua varmaan aasian bisnestä ja Eurooppaankin on keskeneräisiä virityksiä.

Kyllä Plug tuntuu kaikista vety firmoista olevan parhaassa asemassa, kun on jo hyvää liiketoimintaa USA:ssa ja vety verkostoa on mahdollista laajentaa ja on koko vertikaali hallussa.

Vedyn nousu näyttää myös väistämättömältä ja täytyy sanoa, että Korea ja japani ovat kovasti panostaneet/panostamassa. Siellä kannattaa olla.

Mitä jos Plug julkaisee jonkin ison EU diilin? sitten oltaisiin vähän kaikilla mantereilla.

Toisaalta 1,5 miljardin sijoitus ja JV ilmoitus toi jotain 14 miljardia lisää markkina-arvoa. Kyllä saa tulevaisuudessa painaa kasvuakin ihan mielettömästi.

Onhan tämä nyt saanut paljon julkisuutta jenkeissä ja siellä on kova eufooria päällä… ties minne se jaksaa kursseja nostaa… mutta jos tulee jotain ikävää saattaa sentimentti kyllä muuttua ja silloin se on esim viime vuonna kyllä johtanut juuri tulevaisuuden epävarmempien omaisuus erien myyntiin (joka toki voisi olla paikka ostaa?)…

Noh ei tässä viestissä nyt paljon sisältöä ollut, mutta tällaisia sitä itse pyörittelee.

31 tykkäystä

Offtopic, mutta löysin penkoessani seuraavan ostoni elokuulta 2019:

Olisinpa jättänyt salkkuun…
Noh tämä nyt vaan pisti silmään.

Ps. Jep, tolla nick’illä sharevillessä.

27 tykkäystä

https://verietyinfo.com/canada/thats-why-plug-powers-share-threatens-an-extraordinary-price-correction/

Mitäs porukka on mieltä tämän päivän plugin kurssin kehityksestä mieltä, prepörssissä liki -10 % ja nyt jo muuttunut lasku maltillisemmaksi, voisiko kyseessä olla jonkinlaista kurssimanipulointia isojen tahojen osalta vai mistä moinen suuri vaihtelu?

1 tykkäys

Oletko katsonut mitä Plugin kurssille on tapahtunut viime aikoina?

Tiedän että olet aika varmasti, mutta mikä menee ylös tulee myös alas jos joku ei tajunnut.

8 tykkäystä

En nyt ihan tuota liputa, mutta aika epäilyttävältä tuntuu muutos -10%:n kehityksestä nollan tuntumaan. Jos tuo kurssi tuosta menee vihreäksi, niin on merkki siitä, että ennen pörssin aukeamista on tehty polkutarjouksia, joilla on yritetty saada sijoitusroboteille hyviä ostopaikkoja. Nyt alkaa olemaan suuremmat voimat tämän osakkeen ympärillä selvästikin.

Mutta kuten sanottu, mikä menee alas, menee myös ylös…pitää sen verran omata positiivista ajattelua :smile:

10 tykkäystä

Koko muu pörssi on punaisena joten hätäisimmät vain kotiuttavat voittojaan. Plug ytd on nyt noin +60% joten -10% ei ole mitenkään ihmeellinen. Mutta tässäkin tapauksessa buy the dip oli vahvempi. Tämä on se yksinkertainen selitys.
Sinun teoria kurssimanipulaatiosta vaatisi jotain muutakin perustetta kun pienen heilunnan pre marketissa.

10 tykkäystä

image

18 tykkäystä

Renault und Plug Power: H2-Offensive im LCV-Markt - electrive.net Pitääköhän tämä paikkansa? Laitetaas vielä kuvana, kääntäjällä englanniksi…

15 tykkäystä