Podcastit: kun milleniaalin keskittymiskyky ei riitä kirjoille

No siis, jos näät esim. että siinnä lukee aiheena Hermes ”business breakdown” ja se kiinnostaisi, niin voit klikata spotifyn linkin auki ja siellä on heti podcastin tekijän oma kattava selitys yleensä siitä jaksosta.

Esim. tällä tavalla

Mutta voin kyllä antaa haluttaessa ylhäältä alas todella pienimuotoisen:

• Ekaksi ihan vain haastattelu Black Rocking Larry Finkin kanssa esim. Black rockista firmana ja hänen arvoistaan. Eipä kauheasti voi antaa tästä 38min jaksosta sen enempää, täytyy kuunnella itse.

• Sen jälkeen on toisena John Spearsin kanssa keskustelu hänen elämästään ja sijoitusfilosofiasta. Puhutaan ympäripyöreitä entisestä / nykyisestä tilanteesta läpi, erilaisia pörssitapahtumia hänen uran aikanaan, sekä esim. miten hän on oppinut mitäkin ja päässyt asemaansa. Ottaa hyvin kantaa erilaisiin nykypäivän sijoitusasioihin.

• Tästä eteenpäin on kolmantena Huberman Lab:in hyvin kattava infopläjäys alkoholin vaikutuksesta. Tässä jauhetaan kaikki geenien vaikutuksesta, nuoren ihmisen juomisesta ja pitkän ajan käytöstä. Aika itsestään selkeä aihe, johon sitten tulee valtavasti tietoa.

• Neljäntenä laitoin tuon David Gogginsin Joe Rogan käynnin, koska on mielestäni mielenkiintoinen persoona / tarina kuunnella ja tässä käytiin hänen elämää ja filosofiaa erilaisiin päivittäisiin aspekteihin. Hauskaa ja ei niin älyttömän totista hömppää hänen tekemisen meiningillä.

• Viidennestä en nyt voi antaa yhtään enempää kuin tuo heidän oma selitys. Käydään läpi luksusbrändi Hermes historiaa, toimintamallia ja tulevaisuuden asemaa :man_shrugging: Tuossa ylempänä on se info tuohon jaksoon.

• Kuudes on freakonomicsin jakso tilanteesta googlen kanssa. Tässä käydään vähän tätä googlen dominanssia alalla ja miksi nyt on tultu tilanteeseen jossa ihmiset eivät koe googlea yhtä hyvänä ja tehokkaana kuin ennen. Kattaa hieman googlen historiaa, alan vaikeutta ja tulevaisuutta.

• Sitten seitsemäntenä John Bernthalin ”real ones” podin vieraana hollywoodissa on/off näkyvyydellä tuttu Shia LeBeouf. Hän puhuu auki omaa elämäänsä ja kontroversaaleja tapahtumia. Menee aika syvälle hänen ajattelumaailmaan / henkilökohtaisiin asioihin ja kasvuun ihmisenä. Aika erilaista kuunneltavaa ainakin omasta normikattauksesta, mutta antaa hänen tarinaan jotenkin lisää informaatiota.

• Viimeisenä podcastina on taas toinen jakso business breakdownista. Tuossa on Kiinasta kiinnostuneille WeChat systeemin käsittely. He antavat paljon kattavamman selityksen tästä mega-apista:

3 tykkäystä

Ymmärrän kyllä, että linkin takaa löytyy tarkempi selitys ja avataan jakson aihetta. Enemmän itseä kiinnostaa kuitenkin, että mikä jaksossa oli sellaista, että sai se sinut linkkaamaan sen tänne.

Itsellä tulee ainakin monia kymmeniä eri ketjua luettua ja jos jokaisen linkin, uutisen, analyysin, youtube mietteen ja podcastin lukisin, niin en muuta enää päivällä kerkeisikään tehdä. Siksi on mieluisaa esimerkiksi uutisten linkkauksen lisäksi lisätä muutama sana linkin perään, että miksi sen halusi tuoda keskuteluun ilmi.

Mutta kiitos avauksista! Pitää perehtyä tarkemmin :slight_smile:

5 tykkäystä

Fair enough :+1:

Oma ajatus oli vähän niin, että en täytä liikaa viestiä selittämällä jokaisesta ja jos on minkäänlaista kiinnostusta kuunnella esim. Googlesta, niin voi sitten sen jälkeen klikata enemmän tietoa. Ymmärrän sinunkin pointin, vaikka itse en henkilökohtaisesti tarvitse ”introa” siihen vaan päätän juuri pääaiheesta jo jaksanko.

Täällä foorumilla moni linkkaa valmiiksi jo uudet jaksot kaikkien tiedossa olevista ja yleisimmistä podcasteista ja välillä podien tekijätkin mainostavat jaksoja. Tämä on fine, mutta en jaksa itse linkkailla sillä tahdilla, joten tässä minun kahdeksan podin satsissa oli valittu parin viikon kuuntelemisesta sellaiset erilaisuudella esiin tulleet jaksot / mistä nautin itse ”erityisemmin” ja heitin sitten samaan läjään kerralla.

Heitän jatkossa varmaan sitten lauseella tai kahdella jotain.

6 tykkäystä

Pörssipäivä jatkuu pitkän tauon jälkeen:

25 tykkäystä

En tykkää henkilökohtaisesti Bill Gatesista yhtään, mutta tässä lyhyt näyttäytyminen häneltä, ja tuossa aika hyvin aiheet jo selitetty, niin en ala liikaa avaamaan lyhyttä jaksoa.

1 tykkäys

Pörssipäivän podiin siis kuuntelemaan juttua uuden uutukaisesta kirjasta.

20 tykkäystä

Nostan tämän ketjun, koska Pörssipäivässä oli kolmittain sijoittajavieraita. Toivottavasti jotkut muutkin linkkaavat tänne mielenkiintoisia podeja.
Pörssipäivän voi tilata Yle Areenasta, ja näin tulee ilmoitukset uudesta jaksosta.

Kuuntele Yle Areenassa:

12 tykkäystä

Joo samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa; laittakaa tänne toki aiheeseen liittyviä audioita jakoon!
Sen verran vähän ketjussa viestejä, että älkää suotta ujostelko, vaan postailkaa vaan vähän matalammalla kynnyksellä :pray:

Olen muutaman näitä OP:n konkarisijoittajan katsauksia katsonut ja ihan hyvää sisältöä.
Uusin on enemmän geopolitiikkaa kuin sijoittamista, mutta tykkäsin ainakin itse. Videolla olisi kai graafista sisältöä, mutta menee ihan hyvin työmatkalla pelkästään kuunneltuna :+1:

Vähän globaalimpaa ja yleisempää kuin esim Inderesin podit
Ei aikuisten miesten astrologiaa (lue teknistä analyysiä) kuin treidersclub
Vähemmän kuivaa ja vähemmän juttua korkorahastoista yms kuin Nordean podit

8 tykkäystä

Mielenkiintoinen luentosarja Ylellä myös sijoittajille. Laitan linkin tänne katsomatta.

Yksi luento rahoituksen professori Elias Rantapuskalta ja yksi luento ketjun aiheen mukaisesti keskittymiskyvystä.

Mukana myös omaan ajatteluuni suuresti vaikuttanut monilahjakkuus Lauri Järvilehto, jonka teokset sivuavat Kahnemaisia pointteja ajattelusta, oppimisesta sekä yrittämisestä. Sijoittajille sopivia teoksia nekin.

12 tykkäystä

Tämän viikon jakso yleensä niin hyvästä Pörssipäivästä oli pettymys. Vieraana sijoittaja”legenda” Kim Lindströmin poika Tom Lindström joka hallinnoi isänsä kanssa perheen salkkuja.

Osingoista, noista verotetuista tilisiirroista, jaksettiin jauhaa. En viitsinyt laskea kuinka monta kertaa sana osinko mainittiin.

Stockmannin tavaratalojen tulevaisuuden kannattavuuspotentiaalia arvioitaessa Tom Lindström totesi että eiköhän keskustan tavaratalo saada kannattavaksi kun on niin hyvällä paikalla…öö, eikö se ole ollutkin jo kannattava, ja lisäksi ei sanaakaan muista Stockan tavarataloista ikäänkuin Helsingin keskustan olisi ainoa…Toivottavasti positio heillä ei ole merkittävä kun kommentit ei ainakaan antaneet kovin perehtynyttä kuvaa.

Muutenkin monet vastaukset ja kommentit hyvin sekavia ja punaisesta langasta oli paikoitellen vaikea saada kiinni. Saman huomasi myös loistavasta podisännästä Mikko Jylhästä, kun normaalisti esittää hyviä täydentäviä kysymyksiä vieraille niin nyt oli niin ympäripyöreää ja sekavaa kommentointia että Jylhä siirtyi suosiolla vaan seuraavaan aiheeseen.

Eikä mitään Lindströmmeitä vastaan, menestyneitä sijoittajia varmaankin sekä isä että poika mutta tästä jaksosta normaalista poiketen ei kyllä jäänyt paljoa käteen.

9 tykkäystä

Pörssipäivässä käsitellään sijoituspodcasteja. Mielenkiintoinen podi.

12 tykkäystä

Sijoituskästin @Kevin ja Teemu haastattelivat @Jukka_Lepikko:ä. treidaamisesta. Kannattaa katsoa, vaikka ei itse treidaiskaan.

Ollaanko me härkä- vai karhumarkkinoilla? Aiheena myös mm. Tesla, kryptovaluutat, pankkikriisin uhka, Tobaia, SVB, inflaatio, korot ja ennen kaikkea treidaaminen.

Alla on puolen tunnin pätkä, jossa Jukka kertoo treidaamisesta. :slight_smile:

Logiikka, maalaisjärki ja rationaalinen ajattelu ohjaavat yleensä tekemään virhepäätelmiä lyhyellä aikavälillä, toteaa ammattitreidaaja Jukka Lepikkö. Treidaus onkin varsin erilainen laji verrattuna perinteiseen osta ja pidä -sijoittamiseen.

7 tykkäystä

Lupasin antaa Tekijäcastin kavereille shout outit, kun meikäläisen jakso tulee uunista ulos:

Jakso purkitettu Q4-tuloskauden jälkihöyryissä maaliskuussa, joten hetki ehtinyt jo tässä välissä vierähtää. Pitää varmaan itsekin kuunnella, että mitäs sitä tulikaan höpistyä :smiley:

19 tykkäystä

Tuoreimmassa Pörssipäivä-podcastissa on aiheena “Don’t fight the waves”, vieraana yliopistonlehtori Mikko Ketovuori Turun yliopistosta, keskustelun aiheena hänen kirjansa Laumavaiston varassa. Mielenkiintoisia pohdintoja ja herättää ainakin minussa ajatuksia omasta käyttäytymisestä ja ympäristön havainnoinnista. Mikko Jylhältä hyvää haastamista.
Vaihteeksi aihe, joka ei suoraan käsittele markkinoita ja sijoittamista, vaan isompaa kuvaa laumakäyttäytymisestä ja pitkän aikavälin trendeistä.

13 tykkäystä

@Sauli_Vilen oli juttelmassa OP:n Antti Saaren kanssa q1-tuloskaudesta. :slight_smile: :point_down:

(@Cavalet, tuo jakamasi Pörssipäivä eli edellinen jakso oli tosi kiinnostava myös :slight_smile: )

7 tykkäystä

Pörssipäivästä jälleen hyvä ja ajankohtainen jakso, joka käsittelee metsäyhtiöiden tulosvaroituksia

10 tykkäystä

Tradeka on tuottanut 8 osaisen podcast-sarjan - Ei pelkkää puhetta, jossa pureudutaan vastuullisuuden teemoihin. Ensimmäisessä osassa on aiheena EU:n yritysvastuulaki. Minna Ruusuvuoren emännöimässä sarjassa ensimmäisen osan vieraana ovat Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro, Finnish Business and Society (FIBS) ry:n toimitusjohtaja Kimmo Lipponen ja Reilu kauppa ry:n kumppanuuspäällikkö Maija Lumme.

Sarjasta on ilmestynyt kaksi ensimmäistä osaa. Spotifyn lisäksi löytyy myös Suplasta.

6 tykkäystä

Onpa harvinaisen vastenmielinen haastateltava tämä Mr. Kiyosaki.

9 tykkäystä

R.K:lla on vähän tämmöinen hahmo, jonka on pakko olla erilainen erilaisuuden takia. Jos häneltä kysyisi, niin sinun on mentävä Nigerian kaivostyöläiseksi 6kk ilman palkkaa, koska muuten opit tekemään rahan takia työtä / ”worker mindsetin”.

Kaikki jutut puhaltavat siltä suunnalta, että yritetään myydä omia tuotteita / pysyä relevanttina. Maailman on pitänyt loppua joka ikinen vuosi sitten 2008 jälkeen ja ainoa tapa valmistautua on, että ostat tietenkin hänen teokset / hopeaa hänen kautta koko patjan täyteen :+1:

Hänen tunnetuin kirja on varmaan ihan hyödyllinen aloittelevalle tyypille, jolla ensimmäinen kiinnostuksen kipinä omaan talouteen. Sen ulkopuolella hän on kyllä aika turhaa seurattavaa.

14 tykkäystä

Silläkin uhalla, että menee täysin ohi podcast-teeman, niin pakko hieman tarinoida:

Joskus, kun aloin perehtymään enemmän asuntosijoittamisen saloihin, niin ihmettelin, että mikä mies tämä Kiyosaki oikein on, kun hänen tuotantoaan suosittelee kaikki. Monet sanoivat hänen kirjojensa olevan aivan käänteentekeviä ja osa sanoi suorastaan valaistuneensa hänen ajatuksistaan ja teksteistään. Jos kuuntelee vaikka Ostan asuntoja -podcasteja tai seuraa (suomalaisten) asuntosijoittajien some-tilejä, niin ylivoimainen enemmistö kertoo, miten erityisesti Kiyosakin “Rikas isä, köyhä isä” -teos muutti perusteellisesti heidän käsitystään rahasta, ansainnasta ja varallisuudesta.

Kovilla odotuksilla tartuin näihin Mr. Kiyosakin kirjoihin.

Pettymys oli yksi lukijahistoriani suurimpia. Kirjat sisältävät pääasiassa varsin pehmeitä ja kliseisiä vertauskuvallisia tarinoita, joiden pääajatus kai sijoittajan näkökulmasta lienee se, että laitetaan pääoma töihin. Ei mitään erityisen innostavaa, ei mitään erityisen viisasta.

Lisäksi ainakin itselleni jäi teksteistä sellainen mielikuva, että ansainta, tulotaso ja varallisuus olisivat jotenkin perusteellisemminkin ihmisenä onnistumista määrittävä tekijä, ja se on kyllä suomalaisen maalaispojan makuun aika vieras ajatus.

Jos minulta kysyttäisiin parhaita kirjoja sijoittajille, niin ei mahtuisi kyllä Kiyosakin kirjat listalle.

Pitää ehkä ihan itseään ärsyttääkseen kuunnella pätkä tuota podia. :grinning:

30 tykkäystä