Hei
Nyt kaivattaisiin hieman parviälyä avioehdosta… Emme meinaa toisen puoliskon kanssa päästä yhteisymmärrykseen reilusta ja oikeudenmukaisesta avioehdosta.
Meillä on tilanne sellainen, että nykyiset tulot ovat suurinpiirtein samanmoiset. Molemmat näemme, että avioliittoon mennessä elämä ja talous siinä mukana on yhteistä, eli mikäli liitto joskus päättyisi eroon, niin avioliiton aikana kerrytetty omaisuus voidaan jakaa puoliksi.
Missä näkemyksemme eroavat: tähän asti kerryttämämme omaisuuden oikeudenmukainen jako erotilanteessa. Tämänhetkisen varallisuutemme ero on noin kolminkertainen.
Sanotaan esimerkin vuoksi, että henkilöllä A on kerrytettynä 300 rahaa ja henkilöllä B 700 rahaa. Tämä omaisuus on osittain kiinni omassa kodissa, osittain sijoitusasunnoissa ja osakesalkuissa. Miten sitten tämän omaisuuden kanssa pitäisi toimia eron sattuessa, jos halutaan toimia oikeudenmukaisesti…?
Toinen näkee asian niin, että olisi reilua kirjata avioehtoon niin että henkilö B saa erossa pitää tämän hetkisen rahallisen erotuksen eli 400 rahaa ja kaikki muu omaisuus sitten jaettaisiin puoliksi.
Toinen näkee niin, että henkilö A:n kuuluisi erossa saada sen, mitä lähtötilanteen 300 rahalle on tapahtunut avioliiton aikana ja henkilö B:n taas sen, mitä lähtötilanteen 700 rahalle on tapahtunut avioliiton aikana.
Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä? Osaatteko arvata kumpi, A vai B, ajattelee ensin kuvatulla tavalla? Miksi puoltaisit sitä, että erotilanteessa henkilö B saisi lähtötilanteen erotuksen verran (400 rahaa) enemmän ? Entä miksi puoltaisit sitä, että sekä henkilö A (300 rahaa + sen tuotto) että henkilö B (700 rahaa + sen tuotto) saisi sen, mihin pisteeseen heidän lähtötilanteen omaisuus on kasvanut?
Toivottavasti osasin avata pohdintaamme ymmärrettävästi…
Kiitos ajatuksista jo etukäteen!