Osakesijoittaminen

PoLight ASA – (Nokian) kameraosaamista norjalaisissa kuorissa

Kyseessä norjalainen vuonna 2005 perustettu ja Oslon pörssiin 2018 listattu yritys, joka kehittää ja valmistaa pietsosähköiseen ilmiöön pohjaavia taivuteltavia ohuita linssejä teollisuuden, lääketieteen ja kulutuselektoniikan tarpeisiin. Tarkempaa teknistä kuvausta hamuavat löytävät sen tästä linkistä.

Markkina-arvo n. 60 miljoonaa euroa. (Huom., käännän Norjan kruunut euroiksi selvyyden vuoksi, kaavalla 1 eur = 10 NOK.)

Omalle tutkalleni PoLight ponnahti Nokian entisestä kamerayksiköstä tutun Juha Alakarhun haastattelusta. Hän vaikuttaa nykyisin yrityksen hallituksessa (joskin ilman osakeomistusta). Tampereella on yksi yrityksen toimipisteistä ja sinne on palkattu joitain Nokian/Microsoftin entisiä ”kameraguruja”.

Tuotteet ja tuotekehitys

Miksi yrityksestä pitäisi kiinnostua? ”Pietsolinssillä” on etuja perinteisiin linssiratkaisuihin verrattuna: sähkönkulutus ja tilantarve ovat pienempiä ja linssiä liikuttavan moottorin ”pumppausefektin” aiheuttava tarkennusviive puuttuu, koska linssiä taivutetaan sähkövirralla haluttuun asentoon.

PoLight käyttää tuotteestaan TLens-nimeä. Alla olevassa kuvassa on eritelty eri tuoteversiot (lähde: IPO-materiaali), joista markkinoilla ovat Silver- ja Silver Premium -versiot.

image

Edistynein ja parasta kuvanlaatua tuottava versio, Platinum, on toistaiseksi jäissä yrityksen karsiessa kehityskustannuksiaan. IPO-materiaalissa Platinum-version kuvattiin olevan valmis jo tänä vuonna. Tuotteiden erot liittyvät mm. vaadittuun tilantarpeeseen, kuvanlaatuun ja siten luonnollisesti elementin loppuhintaan. (Lähde: IPO-esite, kappale ”Products” ja vuosikertomus 2019)

Tuotteen rahaa polttava kehitysvaihe on edelleen käynnissä. Platinum-tuoteversion jäädytys toistaiseksi laski R&D-kustannuksia, mutta samalla se rajaa poLightin pois laadukkaista ja paremman katteen tuovista takakameroista, joihin kuluttajat kännyköissään ovat jo tottuneet.

Kehitystyötä ja kaupallistamista jatketaan yrityksen mukaan nykyisten tuotteiden vakiinnutettua paikkansa markkinoilla. On jätettävä pieni varaus sille, ettei näin tulla koskaan tekemään.

Käyttökohteet

PoLightin teknologian potentiaalisten käyttökohteiden määrä on iso, mutta yritys näkee niistä AR-lasien (Augmented Reality) olevan mahdollisuutena merkittävin. Koska koko markkina on neitsellinen, ei tarvitse syrjäyttää aiempaa koeteltua teknologiaa ja voittaa markkinoita muilta.

”This includes consumer market devices, such as smartphones, wearables and augmented reality, as well as a wide range of industrial applications, such as barcode readers and machine vision/sensor application…TLens is currently being considered for use in next generation augmented reality (AR) glasses by several market participants. While the AR market is still at an early stage, with low volumes, it could potentially be the next ‘big thing’ in the consumer mass market after the smartphone. ” (Lähde: 2020/Q2-raportti)

”Design win” on yritykselle tärkeä etappi, jolloin proof of concept -demo realisoituu tuotteen ja Tlens-tilauksiksi. TLens on parhaillaan käytössä kahdessa lasten älykellossa (Kiinan markkinat, etukamerana ja kuvauskamerana) ja ensimmäinen linssiä käyttävä teollinen tuote on käsiskanneri, joka tulee OEM-valmistajalta markkinoille syksyn aikana.

Lisäksi Kiinan markkinoilla tuote on päätynyt jo Xiaomin kännykkään, ymmärtääkseni etukameraksi. Potentiaalisesti kännykässä voisi olla useita Tlens-linssejä, mutta kuten mainittu, ilman Platinum-version mahdollistavaa laadukasta takakameraa ja ohjelmistojen lisäkehitystä korkeamman hintaluokan laitteisiin ei ole asiaa.

Huom. Kuukausi sitten julkaistiin tiedote, jonka mukaan Platinum-tyyppisen TLensin kehitykseen olisi palattu nimettömäksi jääneen kameramoduulitoimittajan tuella, mutta kyseessä oli vasta MoU-tyyppinen alustava sitoumus.

Talous

(Kuvat 2020/Q2-presentaatiosta.)

Vuonna 2019 yritys teki tappiota n. 8 miljoonaa euroa ja kassavirta oli n. -5,4 miljoonaa euroa. Yritys järjesti kesällä annin (5 milj. eur), jolla se varmisti omien sanojensa mukaan rahoituksensa vuoteen 2022 asti.

image

2020/Q2 osalta kassan polttelutahti on hidastunut, kiitos henkilöstön (lue: tuotekehityksen) leikkaamisen aiempaan vuoteen verrattina. Q2:n jälkeen kassassa on n. 9 miljoonaa euroa, joten yrityksen arvion kassan riittämisestä vuoteen 2022 on realistinen.

”Puhdas” tuotekehitysvaihe on yrityksen mukaan loppumassa, joten kassan polttotahti hidastuu ja liikevaihdon kasvaminen alkaa. Toisaalta asiakkaiden projektien ja tuotannon tukitoimet vaativat resursseja ja sitovat kasvavissa määrin pääomaa. PoLight käyttää alihankkijaa tuotteiden valmistuksessa. Käsitykseni mukaan kapasiteetin skaalaus isommaksi ei ole ongelma.

Ensimmäiset Proof of concept -projektit muuntuvat nyt tilauksiksi, joskaan ei puhuta vielä suurista summista. Vuonna 2019 yrityksen koko myynti oli vain 300 000 euroa, koostuen paitsi linsseistä, niin myös tuotekehityskiteistä ja linssiä ohjaavista ASIC-ajuripiireistä.

Yritys ei anna euromääräistä ohjeistusta kuluvalle vuodelle. Myöskään toimitusmäärätavoitetta tälle tai tulevalle vuodelle ei ole julkaistu. Toistaiseksi yritys on edellä viime vuoden liikevaihtoaan, joten liikevaihdon kasvu viime vuoteen on mahdollista. Isosta kasvuloikasta ei näytä olevan kyse.

image

Pitkällä tähtäimellä yritys on mielestään kannattava päätyessään valituksi ratkaisuksi älypuhelin- ja viivakoodinlukijoissa (Lähde: IPO-materiaali). Tätä tarkemmin breakeven-rajaa ei ole kuvattu. Epävirallisissa nettilähteissä Tlens-yksikön myyntihintana pidetään 2-3 USD, mutta tästä ei ole yrityksen omaa faktatietoa ja on siksi otettava sinne päin -lukuna.

If the Company is able to achieve design-wins within both the smartphone and barcode segment, the Company expects to become profitable. If it is successful in reaching all of the milestones listed above, it has an ambition of reaching annual revenues of USD 150 million at a targeted EBIT-margin in the midtwenties. (Lähde: IPO-esite, EBIT-marginaalia ei kerrottu.)

Tällä hetkellä alkuperäisen liikevaihtotavoitteen toteutuminen vaatisi liikevaihdon tuplausta (suunnilleen) joka vuosi.

Strategia, sen toteutuminen ja riskit

Strategiassa yritys on pyrkinyt saamaan ensin jalansijaa viivakoodinlukijoiden ja kännyköiden/älykellojen markkinoilta. Toistaiseksi strategia on toteutunut suunnitellusti, joskin design-voittojen saaminen on kestänyt hieman pidempään kuin aluksi arvioitiin.

Viivakoodinlukijoilla on suhteellisen pitkä ”hyllyaika” kulutuselektroniikkaan verrattuna (useita vuosia vs. vuosi). Siksi yksittäisiä kännykkä/wearables-sektorin design-voittoja merkittävämpiä olisivat tilausten uusinnat samoilta toimijoilta. Se merkitsisi aitoa läpimurtoa rahakkaille markkinoille ja jatkuvaa kassavirtaa.

Uuden ratkaisun ”myyminen” eri markkinatoimijoille on haastava tehtävä ja voi viedä etenkin vakiintuneilla markkinoilla kauemmin kuin voisi aluksi kuvitella, TLensin ilmeisistä eduista huolimatta. COVID on yrityksen mukaan jo vaikuttanut älykännyköiden PoC-projektien käynnistymiseen ja hidastanut etenemistä. Tämä kannattaa pitää mielessä ruusunpunaisia kasvukäyriä piirrellessä.

Q2-kvartaalilla projektitilanne on kuvattu alla olevassa kuvassa: suluissa oleva numero kuvaa edellisen kvartaalin tilannetta. Lukujen painottuminen kuvan oikeaan laitaan osoittaa erinomaisesti kuinka aikaisessa vaiheessa tuotteen kaupallistaminen on!

”Planning PoC”-sarakkeessa on laskua edelliseen kvartaaliin ja uskoakseni se selittyy COVID-shokista aiheutuvista viiveistä. Vaikka jokaisen PoC-projektin koko ja merkitys yritykselle ei ole yhtä suuri, ”Planning/Ongoing PoC”-sarakkeet ovat yksi indikaattori Tlensin potentiaalin realisoitumisesta.

Viivästyksistä huolimatta Q2/2020-esitysmateriaalissa etenemisvauhtia ja tulevaisuutta kaikilla eri segmenteillä kuvattiin johdon puheissa hyviksi.

Market focus on

 • securing the first design-win for barcode
 • position poLight for the first AR case
 • follow-up orders/new design-win for smartwatch cases and bring poLight existing products, and longer-term potential new products, into the smartphone market

Expect good progress on all the above activities the next twelve months

Odotukset on hilattu korkealle seuraavaa 12 kuukautta ajatellen!

Tuomio

Kurssi on ottanut muiden pikkuteknojen tapaan vahvaa etunojaa, eikä nykyinen kurssitaso (~65 NOK) ole halpa, vaikka viime päivien kurssilasku - kiitos siemenrahaston (Viking Fund III) myyntien - on purkanut pahimman ylilyönnin. On kuvaavaa, kuinka n. kk sitten yksittäinen “letter of intent”-tyyppinen uutinen sai kurssin raketoimaan 25% 100 kruunun pintaan.

Toisessa vaakakupissa painaa potentiaalin realisoituminen: viivakoodiskannereissa tapahtuva läpimurto turvaisi kassavirtaa ja laskisi riskiä omistajaa dilutoivasta uudesta osakeannista. AR-laseihin liittyvät design-voitot olisivat markkina-arvon osalta iso tekijä, vaikka liikevaihdon osalta vaikutus olisikin vähäinen.

Disclaimer

Avasin tänään Polight-position 62,5NOK hinnalla. Lisään artikkelin viikonloppua vasten Oslon sulkeuduttua äsken, jotta ei jää kuvaa “palstapumppauksesta” ja kiinnostuneet ehtivät perehtyä rauhassa kirjoitukseen. Q3-tulos julkistetaan ensi viikolla.

30 tykkäystä

Uudemman kerran avausposia lukiessa tajusin, että jätin perustelematta miksi yritys on vähintään seuraamisen väärti. Mikä on yrityksen “vallihauta” kilpailua vastaan?

 1. Patenttisalkku ja kehitystyö

Polight on suojannut tutkimustyönsä tulokset kattavalla tavalla. Linkki patentteihin ohessa. Vaikka patenttien määrä ei takaa onnea - lisätietoja voi kysyä Nokialta - on se tukeva selkänoja copycateja vastaan.

 1. Kaupallisen läpimurron lähestyminen

Alkuvuodesta markkinoille tulivat TLens-linssillä varustetut ranneälykellot ja syyskussa vahvistettiin ensimmäisen viivakoodilukijan tulo markkinoille. Nämä ovat tärkeitä etappeja. Pelkkä tuotekehityspulju ei olisi kiinnostava sijoituskohde.

Devkitien myynnin myötä Polightin teknologiaa koestetaan eri käyttökohteissa ja TLens löytyy nimettynä Microsoftin HoloLens-tiimin patenttihakemuksista. Nämä eivät ole missään nimessä tae vastaavan tuotteen päättymisestä tuotantoon. Mutta jonkinlainen osoitus tuotteen kilpailukyvystä.

Jos-sijoitusteesissä on jo heikkous sinänsä - usko, toivo ja rakkaus voivat toimia alttaripuheessa - mutta sallitaan se nyt teknoyhtiön analyysissa, koska uskon läpilyönnin tapahtuvan kuin torakoiden inventaatio. Ensin yksi ja sitten hetkessä useita. Nyt ollaan vaiheessa, jossa nurkasta löytyy “jotain”, joka näyttää torakalta. Jos seuraavan puolen vuoden aikana kuullaan useampia TLens-tilauksia (oma skenaario), on se iso positiivinen signaali.

Seuraavan 12 kuukauden aikana viisastutaan paljon tuleeko lisää löydöksiä, vai jäädäänkö sutimaan paikalleen kassaa poltellen.

 1. Monipuolisuus

Olen maininnut avaustekstissä, ettei kännyköiden takakameroiden osalta kannata odottaa ihmeitä. Tai en itse odota. Se on haitta, koska kännykät ovat ilmeinen volyymituote, mutta linssillä on ilmeisiä etuja, jotka laajentavat käyttökohteita. Logistiikassa nopea tarkennus tuo lukuajoissa konkreettisia säästöjä. Useampien kameroiden järjestelmissä moottorittomuus poistaa magneettisia häiriöitä.

Toisin sanoen ei olla yhden kortin varassa. Toki on mahdollista, että nestelinssi (liquid lense) tai jokin muu tekniikka tulee ja kerää potin. Joka tapauksessa oma sijoitusteesini on, että teknologian osalta reitin pitäisi olla selvä. Loppu on “enää” kaupallisen onnistumisen varassa - jos tällainen kuiva sarkasmi sallitaan.

Loppusanat

En osaa laskea yhtiölle target-hintaa. Omassa arviossani sopivasta ostokohdasta oli keväällä tehdyn osakeannin hinta, 55NOK, IPO-hinta kaksi vuotta sitten oli 50NOK. Näihin verrattuna osakehinta ei ole vielä karannut taivaisiin, mutta perinteisin mittarein mitattuna arvostus on korkealla, sitä ei voi kiistää.

5 tykkäystä

Reilun viikon takainen Q3 ei tarjonnut tuloksen osalta yllätyksiä. Veroviranomaisen ALV-oikaisu antoi tulokseen kertaluonteisen boostin. Muut numerot ovat sivuseikka, enkä niitä käy tarkemmin läpi, sillä kassaa syödään vielä usean kvartaalin ajan. Kiinnostavinta antia oli näkymä seuraavaan vuoteen.

Toimitusjohtajan mukaan loppuvuonna olisi mahdollisesti tulossa ensimmäinen AR-laseihin liittyvä design-voitto ja tuotteen toimitus alkaisi potentiaalisesti vuoden 2021 loppupuoliskolla. Loppuvuoden osalta annettiin ymmärtää muutamasta muustakin design-voitosta, todennäköisesti kyse on teollisuusskannereista, joista yhden valmistajan tuote päätyi jo aiemmin markkinoille ja jolta osarin jälkeen tuli uusi 750 000 NOK linssitilaus (nimeä ei julkistettu, palstasherlockien mielestä Honeywell). Tilaussumma on pieni laitteen alhaisen volyymin vuoksi; tärkeintä on toistuvien ostojen antama signaali Tlensin kyvykkyydestä.

Lapsille suunnattujen älykellojen kysyntä oli pysynyt Kiinassa heikkona, joten sieltä ei ole tullut uusintatilauksia. Syyksi kerrottiin koronan vaikutus segmentin kysyntään. Mallikierto on rivakkaa, joten odotellaan tuleeko tilauksia uusiin tuotteisiin.

Kännyköiden osalta mielenkiintoinen oli uusi nimeämättömän kännykkävalmistajan kameraprojekti, joka yhdistäisi Tlensin ilmeisesti näytön alle sijoitettavaan kameraan (hybridi?). Ilmeinen hyöty on etupinnan vapautuminen ruudun käyttöön. Teknisesti projektia kutsuttiin haastavaksi, joten toimitusten osalta puhutaan aikaisintaan vuodesta 2022, mutta kännykkävalmistaja panostaa tähän myös omia kehitysresurssejaan. Läpimurron jälkeen mahdolliset toimitusvolyymit ovat aivan eri mittakaavassa kuin mitä Polight on tähän mennessä toimittanut - useita miljoonia vs. nykyiset jotkin kymmenet tuhannet.

Toinen kännykameroihin liittyvä projekti julkistettiin syyskuussa. Isomman aukon TLensin (takakameraa varteb) kehitystyöhön palattiin kännykkävalmistajan (ei nimetty) rahoituksella ja samalla ilmoitettiin 1,3 miljoonan NOK ostoista.

Jos osto kirjautuu kuluvalle vuodelle ja loppuvuoden odotetut design-voitot toteutuvat, on Polight nähdäkseni tuplaamassa myyntinsä vuoden takaisesta lähelle 6 miljoonan NOK:n lukemia. Prosenteissa komeaa, mutta edelleen puhutaan pienistä summista. Vertailun vuoksi, karkealla matikalla liikevaihdon pitäisi olla breakeveniin 40-50 miljoonaa NOK, joka tarkoittaisi n. 1-1,5 miljoonan TLensin toimitusta vuositasolla.

1 tykkäys

Aiheellinen kysymys ja sanon heti alkuun, että termi “ALV-oikaisu” voi olla vähättelevä, kun kyse on Polightin mittapuulla isosta summasta. Ohitin sen kertaluonteisena lyhyellä kommentilla. No, aluksi taustaa.

Norjan veroviranomainen oli tulkinnut Polightin olevan “pelkkä” tuotekehitysyhtiö kykenemättä koskaan voitollisiin tuloksiin (n. vuodesta 2013) ja siksi yhtiöltä oli evätty ALV-rekisteröinti ja yritys joutui maksamaan ALV:it voimatta itse vähentää niitä. Tästä käytiin oikeustaisto, jonka Polight odottaa voittavansa ja saa takaisin maksamiaan ylimääräisiä veroja ainakin suurelta osin. Ne kirjautuivat menneelle kvartaalille.

Editoitu: Lopullinen päätös on siis vielä tekemättä - tulkitsin väärin Polightin jo voittaneen oikeuskamppailun.

Takaisin tähän päivään. Q3-rapsan esitysmateriaalissa (josta ote alla) saatava hyvitys on kirjattu Income Statement -osioon ja tarkemmin Administrative Expenses -kohtaan, joka on poikkeuksellisesti plussalla tavanomaisen miinuksen sijaan (2020 vs. 2019). Joten kirjaus on Polightin laskelmassa tulosvaikutteinen.

poLight expects to receive retrospective VAT settlements backdated to 1 July 2017. The monetary
effect is estimated to be NOK 8.2 million and is recognised in the third quarter this year.
If the company’s appeal case is successful, the monetary outcome is estimated to be NOK 11.9 million after deduction of the retrospective VAT settlements.

Joten ALV-raha ei ole vielä kassassa. Tätä pidemmälle menevistä tulkinnoista nostan käteni pystyyn. Olen luettujen tiedotteiden (osakeantimateriaalit, osarit, vuosikertomukset) varassa.

image

Koko Q3-esitys alla:

3 tykkäystä

Otetaan puolivälikatsaus ennen vuoden vaihtumista. Kuten lähes kaikki teknologiaan liittyvät osakekurssit, myös Polightin kurssi on noussut ilman erityisiä uutisia n. 40% ketjun aloituksesta. Hohhoijaa, voisi nykytilanteessa sanoa. Business as usual. Itseni nousu yllätti, siispä setä hieman selittää.

Yksi Polightin ekoista rahoittajista, Viking Fund III -rahasto on aloittanut odotetusti positionsa purkamisen. Kolmessa kuukaudessa rahasto on myynyt miljoona osaketta ja omistusosuus laski 15+ prosentista alle viiteen. Ei mikään mikkihiiripositio, siis.

Suunnitelmani oli odottaa osakehinnan kyykkäävän position purun myötä loppuvuotta kohden (kuten case Kamuxissa taannoin.) samalla kun design winit viivästyvät koronan kakkosaallon vuoksi. Molemmat oletukseni toteutuivat täysin, mutta markkinasentimentti taisi jyrätä kylmän logiikan lähes 100-0 ja markkina imi osakkeet ilman merkittävää notkahdusta. Se siitä erikoistilanteesta.

1 tykkäys

Q4-katsaus takana. Koko vuoden liikevaihto pysyi samalla vaatimattomalla tasolla (3 miljoonaa NOK) vuoden takaiseen verrattuna, mutta hillotolppaan voi sanoa olevan jo parempi näkyvyys.

Alla olevat tekstit ja kuvat Q4-presentaatiosta, jollei toisin mainittu:

Poiminnat

 • TLensin päätyminen juuri Honeywellin skanneriengineen sai vahvistuksen ja työ muiden skannerivalmistajien kanssa jatkuu → säännöllistä peruskuormaa toimituksille → kassavirtaa
 • kännyköiden osalta TLensin soveltaminen selfiekamerana on edistynyt harppauksin - “This concept has the potential to become the mainstream solution for selfie cameras”. Huhuissa kamera olisi päätymässä Xiaomin kalliimpiin malleihin.
 • AR-lasien osalta työ jatkuu → “Within reach to be included in an AR product to be released
  towards the end of 2021 (or later), depending on ongoing design work and successful testing”

Polight rekrytoi parhaillaan Tampereelle erityisesti kännykameraosaajia (lähde: Polightin Careers-sivu), joten kyseiseen sovelluskohteeseen lienee kysyntää. Projektiputken consumer-lohkon Ongoing PoC -luvun nousu viitannee juuri kännykkä/AR-projektien lukumäärän kasvuun.

Lähiaikojen näkymät tukevat käsitystä liikevaihdon voimakkaasta noususta ja todennäköisistä design-voitoista. Toimitusketjun varmistaminen viittaa valmistautumiseen volyymiltaan aiempaa suurikokoisempien tilausmäärien hallintaan.

image

Negan puolelle menee lapsille suunnattujen älykellojen vähäinen menekki (mm. Xiaomi), joten sieltä ei ole tullut lisä/uusintatilauksia. Lisärahoituksen tarve on nostettu esiin toiminnan laajentuessa - jos arvaan oikein, touko-kesäkuulla nähdään osakeanti ja se voi painaa kurssia hetkellisesti alas.

Holdailen lappuja pääosin positiivisin miettein. Kurssi nousi (ainakin viime vuosien) ATH-lukemiin. No, niin moni muukin lappu on tehnyt. Tämän kohdalla realistinen potentiaali on aidosti paljon pidemmällä.

1 tykkäys

Eilen saatiin melko suora vahvistus Tlensin päätymiselle 1-tierin puhelinvalmistajan tuotteisiin, kun OnePlus julkisti kamerayhteistyönsä Hasselbladin kanssa. Tlens-nimistä teknologiaa ollaan sisällyttämässä OnePlussan oman tiedotteen mukaan myöhemmin tässä kuussa julkistettaviin 9-sarjan puhelimiin.

Pioneering new areas of smartphone imaging technology for future OnePlus camera systems, such as a panoramic camera with a 140-degree field of view, T-lens technology for lightning-fast focus in the front-facing camera, and a freeform lens – to be first introduced on the OnePlus 9 Series – that practically eliminates edge distortion in ultra-wide photos.

https://www.oneplus.com/uk/news/press-release/oneplus-and-hasselblad-partnership

Sanomattakin selvää, että Oneplussan kaltaisen toimijan approved-leima on iso steppi kohti voimakasta liikevaihdon kasvua ja muiden valmistajien vastaavia julkistuksia. Jos Polightin tekniikka täyttää tehtävänsä ja tekniikka porttautuu huippumalleista alempiin hintaluokkiin, on kasvun kulmakerroin melkoinen.

Heja Norge!

3 tykkäystä

Lainaus marraskuulta. Samaiselta toimijalta - joka todellakin oli Honeywell - tuli uusi, saman kokoinen tilaus kuin n. puoli vuotta sitten. Rahaa ei tulvi edelleenkään ovista tai muista seinään tehdyistä aukoista, mutta toimari korosti kyseessä olevan alhaisen toimitusvolyymin skannerimallisto. Tärkeintä ovat, kuten marraskuussa korostin, uusintatilaukset.

Q4-osarin yhteydessä annettiin ymmärtää uusien skannereihin liittyvien design-voittojen olevan putkessa, joten kassavirran pohjaelementti alkaa asettua paikalleen. Pitkäikäisinä tuotteina skannereiden tilauskantaa voidaan estimoida pidemmälle tulevaisuuteen kuin sesonkiluonteisen kulutuselektroniikan.

4 tykkäystä

Oneplus 9 -julkistuksesta ei saatu vielä vahvistusta TLensin päätymisestä etukameraan. Koska Hasselbladin ja Oneplussan yhteistyö on kovin tuoretta perua, arvelen Tlensin päätyvän vasta myöhemmin julkistettavaan 9T-sarjaan. Selittelyä, mutta Oneplussan ylempänä linkattu tiedote ei ole selkeimmästä päästä…

STMicroelectronicsin Youtube-kanavalta löytyy video, jossa esitellään miksi TLensin sisältävä kameramoduuli soveltuu hyvin kännyköiden etukameraksi. Jos ST:n ja Polightin linkki ihmetyttää, niin kuvaus Q4-rapsasta: "ST produces the wafers/actuator, the assembly partners assemble the complete product. The polymer (i.e. lens material) is produced at poLight HQ. "

Alla Polightin asema kännyköiden toimitusketjussa, napattu ylllä mainitulta videolta.

Toisena tärppinä, Polightilla on mielenkiintoinen kokeilu Brighterwave-yrityksen kanssa. Tamperelainen yritys määrittelee toimintansa sivuillaan “we design and sell innovative lasers and laser projection systems for AR/VR, automotive and life sciences applications”. Kokeilussa Brighterwaven RGB-laser yhdistettiin Polightin linssiosaamiseen. Tuskin realisoituu heti viivan alle, mutta hyvä esimerkki siitä mihin kaikkeen linssiosaamista voidaan taivuttaa.

Aiheesta lisää AR/VR-näyttötekniikkaan (näin ymmärsin) liittyvässä STMicroelectronicsin workshopissa, joka järjestetään myöhemmin tässä kuussa. Workshopissa käsiteltävät teemat ovat oman osaamiseni ulkopuolella.

https://spie.org/ar-vr-mr/event/optical-design-considerations-for-scanning-displays-am-session/2597321?SSO=1

3 tykkäystä

Odottamaton design-voitto yritystason webcamien suunnalta. Tuskin volyymituote, mutta kaikki otetaan ilolla vastaan. Tilausmäärät oletettavasti samaa tasoa teollisuusskannereiden kanssa. Tiedotteessa mainittu lause “we do see several other oppurtunites for applying the TLens” jättää odotuksia muihin samalta yritykseltä tuleviin design-voittoihin. (Pakko sanoa - ei noin lyhyessä tiedotteessa saisi olla sanan oppurtunites tapaisia typoja!)

Maxhub on kiinalaisen CVTE-yrityksen toinen pääbrändi. Elektroniikka-alan yrityksen liikevaihto on pari miljardia euroa. Tuotteen esittely:
https://www.maxhub.com/en/ucw20/

Lisäys 7.4.

Polight ilmoitti heti perään samaan asiakkaaseen liityvästä Tlens-tilauksesta. Tilaus ja aiemmat toimitukset ovat alle miljoonan norskikruunun luokkaa, koska tuote oli tiedotteenkin vahvistamana pienivolyyminen.

Hieman turha tiedote, kun piti erotella info peräkkäisille päiville. Editoin siksi vanhaa postia.

3 tykkäystä

Economist-lehti nosti muotoaan muuttavat linssit yhdeksi uutisekseen reilu viikko sitten. Siteeraamatta liikoja lehden maksumuurin takaista artikkelia, ei sen maalaamia kasvunäkymiä voi pitää vaatimattomina. Lihavointi oma.

As other smartphone-makers have been investigating the technology, it seems only a matter of time before liquid lenses replace some or all of the multiple lenses now appearing on phones.

Xiaomin Mi Mix Fold on nostettu esiin muotoaan muuttavien linssien uutena mannekiinina. Puhelimessa ei käytetä Polightin linssejä, mutta on hyvä asia, jos ja kun markkinoilla on kilpailua ja useampia valmistajia. Kakkua riittää jaettavaksi kaikille valmistajille.

Muotoaan muuttavien linssien nousua kännyköihin on povattu jo yli kymmenen vuotta ja ei Polightin omakaan ensiarvio läpimurrosta toteutunut. Tämän he tunnustivat Q4:n QA-osiossa. Tuotetta piti hioa ja testata vielä lisää, jotta se täytti esim. tiputustestien asettamat vaatimukset.

Tampereelle on muuten avautunut lisää työpaikkoja hakuun. “Mobile camera” löytyy osaamisen toivelistalta jokaisen kohdalta. Ei tarvita einsteinia päättelemään mitä se tarkoittaa vielä julkaisemattomien toimitussoppareiden osalta…

2 tykkäystä

Q1-osari takana ja kuten tälle pajalle on tyypillistä, ei liikevaihdosta kannata hirveästi huudella. Ensi vuonna luvut ovat jo jotain muuta, uskallan sanoa.

Q1-presentaatio alla:

Kännylinssien osalta saatiin virallista vahvistusta eteenpäin menosta. Maallikon silmään näyttää siltä, että seuraava uutinen tästä on design-voiton ilmoitus. Olisiko Q3:n asioita? Asiakkaan nimeä ei vieläkään julkistettu, mutta se ei ole olennaistakaan. Q1-materiaalista napsitut luotipisteet:

• Design-in confirmation
• Start shipping TLens for phone prototype phase
• Testing on component and system level continues
• Improvement activities ongoing, ramp-up under planning
• Current phone release plan is implying deliveries from poLight
from Q4-2021
• Well recognised camera module supplier & OEM are heavily
engaged
• In sum very good progress, but not a “done deal”

Lihavoituna toimitushetki, eli toimituskapasiteetin on parasta olla kunnossa viimeisestä kvartaalista eteenpäin JOS kaikki sujuu kuin sillä tunnetulla alueella Vaasan liepeillä. Satojen ja tuhansien linssitilausten sijaan hypätään kertaheitolla satoihin tuhansiin, jopa miljooniin. Ei ihme, jos on haettu ja haetaan ex-nokialaisia virittämään toimitusketjua kännyvalmistajien tarpeisiin…

Tällä hetkellä puhutaan siis kännykän etukamerasta, josta TLensin osuus käy ilmi alla olevasta kuvasta. (Yksi toteutusesimerkki.)

image

Polight julkisti ensimmäistä kertaa suuntaa antavan katsauksen tulevien vuosien tärkeistä etapeista. Q&A-osiossa korostettiin, että mitä kauemmas vuosiluvuissa mennään, sitä enemmän on epävarmuutta. Voivat tapahtua ennemmin, myöhemmin tai olla tapahtumatta ollenkaan. Jos lähivuosien etapit toteutuvat, voi kasvun sanoa siitä eteenpäin ruokkivan itseään.

3 tykkäystä

Ensimmäinen teollinen design-voitto tuli nopsemmin kuin odotin - TLens päätyy konenäkötuotteeseen. Asiakkaan nimeä ei kerrottu, mutta uskon sen löytyvän Suomen tai Ruotsin konenäköpajojen joukosta.

Toimituksen kokonaisvolyymi, 500 000 NOK, on todella pieni, mutta kuten tiedote toteaa, tärkeintä on saada referenssikohde. Jokainen tekniikan alan kaupparatsu tietää, että yksi uuden potentiaalisen asiakkaan vakiokysymyksiä on “kenellä tämä tuote on meidän alalla käytössä”.

Oman kirjanpidon mukaan design-voittojen lista on seuraava:

 • Xiaomin älykellot (2020, 2 tuotetta)
 • Honeywellin teollisuusskanneri (2020)
 • Maxhubin videoneuvottelulaitteisto (2021)
 • julkistamaton konenäkötuote (2021)

Laidasta laitaan. Tämä on TLensin vahvuus. Ei olla sidottuja esm. autoteollisuuteen, vaan sovellusalueiden repertuaari on aidosti laaja. Se ei ole tae menestyksestä, mutta vähentää sektorikohtaista riskiä.

3 tykkäystä

Hesarissa oli artikkeli Pixieray-nimisestä suomalaisesta startupista, joka kehittää “silmälasien korvaajaa”. Käytännössä linssit muotoutuvat katseen suunnan mukaan ja mahdollistavat samaan aikaan tarkan lähi- ja kaukonäön.

Huomioni kiinnitti seuraava lause:

Yksi teknisistä haasteista on lasien virrankulutus. Jotta lasit näyttävät aivan tavallisilta silmälaseilta, linssien virrankulutuksen täytyy olla hyvin pieni.

Jutussa ei tietenkään kerrota tarkasti käytettyä tekniikkaa, mutta Polight lienee yksi erittäin potentiaalinen komponenttitoimittaja. Perinteiseen VCM-säädeltyyn linssipariin verrattuna TLens kuluttaa murto-osan energiasta. Plus tarkennusnopeus on aivan eri luokkaa. TLens-tyyppiset “liquid lens”-ratkaisut ovat sovelluskohteen kannalta välttämättömiä.

Polightilla on muutama silmälaseihin liittyvä rakennepatentti ja yrityksen CEO mainitsi silmälasit yhtenä, joskin kauemmas tulevaisuuteen sijoittuvana sovelluskohteena taannoin olleessa Q&A-tilaisuudessa.

Tekniikka on sinänsä hyvin yhtenevää älylasien kanssa. Keskeistä on saada kuluttajaa miellyttävä kompromissi designin, akkukeston ja käyttömukavuuden välillä. Kukaan ei halua näyttää kyborgilta - paitsi ehkä teinit, jotka voivat pyöritellä silmiään lasien kautta vanhemmilleen ihan konkreettisesti…

5 tykkäystä

Lunta tuli tupaan tämän osalta. Vaikkei asiakasta ole missään vaiheessa nimetty, eilen huhuttiin Oneplus 9T:n peruuntumisesta ja tänään Polight kertoi erään asiakkaan peruneen Tlensin sisältävän mallin julkistuksen “portfoliosyistä”. Do the math. Peruuntumisen syy ei ole tiedotteen mukaan Tlensissä.

Kyseinen asiakas käyttäisi linssejä mahdollisesti tulevissa malleissaan. Samalla Polight kertoi toisen valmistajan aloittaneen linssien evaluoinnin. Näistä kuultaneen lisätietoja Q2-osarin julkistuksessa. Pehmennyksestä huolimatta kyseessä oli negatiivinen uutinen ja kurssi niiasi reilut 20%.

2 tykkäystä

Strategiani vastaisesti laitoin ostotoimarin vetämään, position tuplaus on mielessä.
Jotain 15v sitten jo muistaakseni näin tästä esitystä kännypuolelle. Mutta silloin oli tosi raakile. Ehkä se nyt, teknologia on lupaava.
Kännykkäprojekteja perutaan säännöllisesti eri syistä, niin en pidä yhden projektin peruuntumista välttämättä vakavana, vaikkakin harmillisena.
Kuitenkin, vaara on, että ”portfoliosyyt” pitävät sisällään myös liian korkean hinnan ja teknologiariskin vs ennustettu hyödynnettävyys markkinoinnissa ja myynnissä. Tämä olisi jo fataalia.
Edit. Siis kännysovellusten osalta.

2 tykkäystä

… company has received a purchase order for TLens of approximately NOK 1,450,000. The purchase order is related to the barcode scan engine product already released to the market.
The purchase order is expected to be delivered within end of Q1-2022.

Skannauspuolelle uusi toimitus. Mielestäni tämä on suurin julkistettu asiakkaalle tehtävä kertatoimitus. Aiempi skannaustuotteisiin mennyt toimitus oli 750 000 NOK luokkaa, joten kehitys on lupaavaa.

Puolivuotisrapsa julkaistaan 20. elokuuta. Mielenkiinto on etenkin VR-lasien pipelinessa. Heijastuuko esimerkiksi globaali komponenttipula (kännyköiden tavoin) myös lasien toteutusaikatauluun ja siten potentiaalinen design win lykkäytyy esimerkiksi ensi vuoden loppupuolelle?

4 tykkäystä

Korealainen J2C-yritys on kehittänyt Polightin tuella pienen kamerakomponentin, jonka voi istuttaa mm. älykelloon. Yritys on erikoistunut iiristunnistuksen kehittämiseen ja nappasin kehitteillä olevan tuotteen brosyyrista oheisen kuvan:

Disclaimer: confidential-teksteistä huolimatta materiaali on netistä saatavilla.

Kyseinen 5MP:n kameramoduuli linsseineen on tietenkin Polightin pajasta, kuten nokkelimmat jo arvasivat. Samaisen materiaalin muilla slideilla mainitaan J2C:n kontaktoimista yrityksistä seuraavaa:

Business proposal with iris recognition solutions to Imoo (China), Amazfit (China), Fitbit (US), Garmin (US), Fossil (US)
Supply to Mantratec (India)

(Lisäksi oli yhteistyöviittaus O-Filmiin, mm. Applen entiseen hovihankkijaan, mutta kiinalaisyritys sai Cupertinon helmeltä kenkää jouduttuaan epäillyksi uiguurityövoiman käytöstä ja USA:n mustalle listalle. Se ei tietenkään estä Huaweita ym. kiinalaisyrityksiä jatkamasta yhteistyötä.)

Ei ole mitään takeita, syntyykö J2C:n ratkaisusta valtavirtatuotetta, mutta kyseinen yritys ei ole ainoa iiristunnistusta kehittävä paja.

Olen pitänyt pientä fyysistä kokoa ensisijaisena syynä tuoda Tlensin tapainen palikka älykelloon tai -puhelimeen. Hyvä syy sekin, ei siinä mitään. Kun puhutaan maksamisesta, laajenee käytön perustelu moninkertaiseksi. Miksi? Iiriksen verifiointi on erittäin vahva tunnistustapa. VCM ei ole kilpailija, siillä kyseinen tekniikka ei kykene mitenkään tuottamaan nopean tarkennuksen, pienen tilantarpeen ja energiakulutuksen yhdistelmää.

Tekninen ratkaisu ei tietenkään takaa iiristunnistuksen yleistymistä. Kuten mikä tahansa tekninen ratkaisu, voidaan lopputulos mokata. Tässä tapauksessa jättämällä vastaamatta yksityisyyden suojaan liittyviin kysymyksiin. Mutta ne ovat riskejä, jotka ovat komponenttitoimittajan kontrollin ulkopuolella.

1 tykkäys

Q2-osari takana, työnimellä Unelmia ja toimistohommia. Leevi & the Leavingsin laulun sankaria pelotti “jos rakentaminen ei koskaan päätykään”? Polightin osalta jatketaan odottavalla linjalla ja toivotaan, ettei lopputulos ole laulua muistellen *elvetin haloo

OnePlussan - nimeä ei muutettu - peruttua 9T-mallin julkaisun pääsi tämän vuoden isoin kala rapalasta karkuun. Pettymys, mutta nyt vuoden -22 loppuun on odotuksissa OnePlussan ja muutaman muun OEM:n tilauksia. Pidetään peukkuja. Ehkä tällä kertaa yksi pääsee maaliin asti.

Pipeline näyttää mukavasti keskivartalolihavalta, eli design-voittoa edeltävään projektiputkeen on tyrkyllä yhä enemmän tavaraa. Vaikuttaa siltä, että nykyresurssien puitteissa ollaan ylärajalla ja enempää ei ole varaa ottaa sisään laadun kärsimättä.

Ammattikäyttöön tarkoitettujen älylasien osalta design-voittoja (3 kpl) voisi olla tulollaan tälle vuodelle, mutta todennäköisempi skenaario on niiden ilmaantuminen vuoden -22 alkupuolella. Oli mielenkiintoista kuunnella, kuinka tarvittavien Tlensien määrä voisi olla 3-5 kappaletta per älylasi, joten markkinan kasvaessa toimitettavien linssien määrä kasvaisi nopeasti.

Negan puolelle menee rekrytointihaaste. Tampere mainittiin Q&A:ssa vaikeana rekryseutuna ja LinkedInin perusteella yksi pidempään Polightin leivissä ollut kameraosaaja siirtyi keväällä Microsoftin puolelle. Silti Polight-tiimiä on tarkoitus kasvattaa myös Tampereella, vaikka painopiste oli puheiden perusteella Aasiassa lähempänä isoja potentiaalisia asiakkaita.

Kassavirta jatkuu negatiivisena, mutta tämä on odotettavaa. Samoin potentiaalinen osakeanti tai muu järjestely kuluvalle vuodelle.

Samalla Polight kertoi uudelta alalta, medical-sektorilta, tulleesta design-in-sitoumuksesta. Ei siis varsinainen iso voitto, mutta hyvin todennäköinen sellainen, kun laittoivat jo Tlens-ostoa liikkeelle. Kirurgiassa käytettävässä laitteesta ei kerrottu paljon, mutta aiempien googlausteni perusteella kyse lienee tähystyksissä käytettävästä tuotteesta. Tilauksen suuruus oli Polightin mittapuulla suurimmasta päästä, 2.3 mNOK.

On mielenkiintoista seurata, kuinka toimituksia tehdään mitä erilaisimpiin tarpeisiin.

2 tykkäystä

Q2-osarin Q&A-osiossa oli tuttuun tapaan hyviä kysymyksiä. Kamerakomponentteja kehittävän Sunny Opticalin sijoittajapuhelua koskeva kysymys johti tietenkin “no comments”-vastaukseen, mutta johtolangat ovat selviä.

Seuraavat pätkät ovat SO:n Q2-sijoittajapuhelun Seeking Alphan litteroinnista: (korjasin selvät typot)

… this is smartphone related… this is a tunable curvature lenses. So it’s kind of like a liquid lens, we call them T lens. So this is for front camera, fast focus technology. And we’ve completed our R&D in this part…

Kuin nestelinssi, joka laitetaan kännyn etukameraan ja jolla on nopea tarkennus. Polightin CEO ei ole maininnut muita “nesteettömiä” taivuteltavia linssejä tekeviä valmistajia, joten kyseeseen tulee vain Polight. Alla vielä kuva SO:n esitysmateriaalista:

Jos aiempi oli dialta “optical components”, seuraava käsittelee “optical products”-osastoa.

First of all, we’ll talk about something related to smartphone. For the first one… This is a component that is being coupled with T lens, so it’s going to be replacing the traditional VCM

Rohkea väite, mutta VCM-ohjattujen linssien elintila näyttää kaventuvan. Polightin kannalta näyttää pirun hyvältä. Edelleen ollaan R&D-osion puolella ja odottamassa massatuotantoa, mutta ennusmerkit sille ovat olemassa.

Sunny Opticalin on sanottu nousseen Applen toimittajaverkostoon ja se on ennestään tuttujen kiinalais- ja korealaiskännyjättien komponenttitoimittaja.

AR/VR-lasien osalta esitysmateriaali toteaa vaatimattomasti “industry leading market share, serving a famous customer as a core supplier”. Sama firma työskentelee myös autoteollisuuden tuotteiden kanssa, joten lidar-ohjaus, kuljettajan vireysvalvonta ym. käyttökohteet voivat tulla myöhemmin kyseeseen.

3 tykkäystä