Hyv huomio. Monet pörssiyhtiöt ovat “piilottaneet”, paras esimerkki Tieto, ne ovelasti tiedotteisiin joten mennyt osin ehkä medialtakin ohi.
Tosiaan, kuten Mariannekin yllä kirjoitti, QE (quantitative easing) ei toimi kun hyödyt valuu niille (varakkaille), jotka eivät muutenkaan extra varoja tarvitse eikä se siirry kulutukseen. Hyvä kirjoitus aiheeseen oli myös muuten tuo ylle linkkaamani teksti USA:n velkaantumisesta.
Tässä vaiheessa ei uskalla sanoa mihinkään, etteikö joku asia olisi mahdollinen: negatiiviset korot, miksi ei? Yksi vaihtoehto olisi suora helikopterirahoitus keskuspankilta kuluttajille, mutta se olisi jo melko epävarma tie.
(Suomessa oudoimpia elementtejä, hieman eri tilanteessa, on esimerkiksi ollut korvausyhteisö Holding jatkosodan jälkeen minkä olen maininnut Historia-ketjussa.)
Vaikka talous nyt selkeästi jäähtyy, ei taantuma ole vielä naulattu skenaario, joskin mahdollinen. Mikä on selvää kuitenkin, on että jos ylivelkaantumisen myötä ei suoranaisesti kriisiydytä (riippuu velan laadusta ja epätasapainoista taloudessa), niin talouskasvu ainakin hidastuu entistäkin hitaammalle tasolla kun talous saavuttaa jossain vaiheessa “velkaöverit” eikä lisävelalla enää saada kasvua aikaiseksi. Samalla monet yritykset ja tavalliset säästäjät tajuavat, että jossain vaiheessa esimerkiksi julkinen velka pitäisi saada hallintaan, mutta kenen varoilla? Epävarmuus ruokkii entisestään säästämistä ja defensiivistä varautumista tulevaan, riskinoton ja investointien sijaan.
Japanissa tämä on toisaalta toiminut “hyvin” jo kohta 30 vuoden ajan ilman kriisiytymistä, ehkä meidän pitäisi lännessä tottua samaan ajatukseen?