Pörssien suunta (Osa 1)

Ainakin futuurien perusteella näyttäisi ottaneen pompun tuosta. Toki jenkkiavaus saattaa vielä saada joitakin “paniikkimyymään”, jolloin voitaisiin saada vielä laskuakin aikaan. Joka tapauksessa juuri nyt näyttää siltä, että pomppu tulee.

Teslan arvo on edelleen korkeampi kuin, mitä se oli elokuun 25 päivä. Kertoo vain nousun älyttömyydestä, kun osake -10% päivän jälkeen tippuu viime viikon tasolle.

Hyvä havainto, nämä 20set jäi itseltäni täysin huomaamatta kun yleensä seuraan enemmän 50 ja 200, amatöörimoka. Sepe otti myös pompun tuosta MA20sestä. Voi tosiaan olla, hyvin, että se pitää ja enempää laskua ei nähdä.

Pidän tätä skenaariota kuitenkin vielä ihan mahdollisena niin odotellaan ihan rauhassa tuo jenkkien avaus ja katsotaan, että mihin lähdetään.

4 tykkäystä

Tuo on hyvä pointti.

Onhan FANGMANit nyt superkalliita niiden historiaan nähden, eikä olisi ensimmäinen kerta jos ne korjaisivat 30-40 % alemmas. Niin kauan, kun niiden 10-30 % tuloskasvu jatkuu, jatkuu myös osakkeiden marssi ylöspäin lopulta.

Kupla koskee pahiten muuta sektoria, mikä on noussut rajusti, mutta ihmettelen jos nykyhinnalla Zoomia ostava (yli sata miljardia firmasta, jonka liikevaihto on ehkä parin vuoden päästä pari miljardia :smiley: ) tekee hyvää tuottoa.

Aina pitää erotella jyvät akanoista ja joukossa on varmasti myös paljon voittajia.

5 tykkäystä

Riippuu varmaan mitä tarkoittaa historiallisella. Taisi olla Microsoftin PE luokkaa 30-70 vuosina 1995-2005. Amazonin PE on absurdisti melkein alhaalla. Google taas on lähiaikoihin verrattuna ehkä hieman noussut, muttei tarvitse mennä kuin kaksi vuotta taaksepäin niin vastaavaa piikkiä nähtiin.

Omasta muististani myös AAPL veti aika kovilla PE-arvoilla dotcom-kriisistä finanssikriisiin, kun aika moni heidän hittituotteistaan lanseerattiin sillä välin.

1 tykkäys

Yleisenä muistutuksena, pidetään tämä ketju asiasisältöisenä:

“Nyt mennään, futuurit punottaa” -henkiset postaukset eivät tuo kauheasti lisäarvoa.

Meillä on niitä varten mm.

Karhujen pesä

ja ääritapauksissa Kahvihuone.

24 tykkäystä

Olipa hyvä blogikirjoitus ja kun sen nauttii ajan kanssa, käy myös järkeen.

Blogin esimerkki oli todella havainnollinen - osakemarkkinan arvioitu heilunta vähentää vakaatuottoisen kiinteistöyhtiön ostohaluja vs. jos sama firma olisi privaattina, muodikkaasti “vaihtoehtoiseksi” sijoituskohteeksi paketoituna. Kun kurssiheilunnan riski kätketään, se muuttuu perverssillä tavalla houkuttelevammaksi ja sitä on helpompi myydä asiakkaalle.

Olennaista on vertailuryhmä (hyväksytty riskitaso), johon yritystä sillä hetkellä verrataan. Helppo samaistua tilanteeseen, koska sijoitin blogin HKL-esimerkin kaltaiseen kiinalaisrakentajaan, jonka arvostus on mielestäni samalla tavalla pielessä.

Wayne Gretzkyn nimiin laitettiin sanonta “älä mene sinne missä kiekko on, vaan mene sinne minne se menee seuraavaksi”. Takatolpalla voi olla yksinäinen olo ja hämähäkki alkaa mittailla sinua “sillä silmällä”, kun ison porukan kulmavääntö kestää pitkään ja seisot tolpalla ypöyksin loistava pelisilmä seuranasi. Saapa nähdä kauanko saan odotella. Ja olenko edes samalla kentällä kuin kiekko…

9 tykkäystä
18 tykkäystä

Mayham on viikonlopun osalta peruttu. No ehkä kuitenkin pääoman siirtely edelleen ja rahaa valuu teknoista edelleen muualle (odotan, että Pepsit ja Wallmartit ottavat oman osansa tästä pääomasta) Todennäköisesti kuitenkin Applet ja Amazonit vaan vetävät pienen kyykyn jälkeen entistä korkeamman loikan korkeuksiin.

Tesla oli tunti sitten pre:ssä -5% ja nyt +3 :sweat_smile:

2 tykkäystä


SoftBank is the “Nasdaq whale” that has bought billions of dollars’ worth of US equity derivatives in a move that stoked the fevered rally in big tech stocks before a sharp pullback on Thursday, according to people familiar with the matter. The Japanese conglomerate has been snapping up options in tech stocks during the past month in huge amounts, fuelling the largest trading volumes ever in contracts linked to individual companies, these people said. One banker described it as a “dangerous” bet.

8 tykkäystä

Vaaralliseltahan tuo kuulostaa, olikoha niillä vielä kallet kyydissä ennen torstain laskua?

2 tykkäystä

Kuplan puhjetessa jokin pankki on ottanut lukua lattiassa. Olisi ajalle sopivaa, jos se olisikin tällä kertaa SoftBank.

ZeroHedge-blogi raportoi SB:n tohuista jo hieman aiemmin ja on povannut Japanin yksisarvishautomolle matkaa kohti Japanin keskuspankin pelastuslauttaa. Mutta teksti kannattaa lukea kriittisellä silmällä, ZH tuppaa maalaamaan teesejään isolla pensselillä.

4 tykkäystä

Samaa juttua ilman maksumuuria. Tosiaan jos kallet on vielä kyydissä, niin miten tästä eteenpäin sitten?

1 tykkäys

Mitä tarkoittaa “kallet”?

Call option. 20 merkkiä…

1 tykkäys

Lopullisen voitto/tappio tilanteen ratkaisee, mikä oli heidän call/put ratio ja mitkä noiden premiumit oli. Osahan on todennäköisesti edelleen voimassa. Kun tähän soppaan sotkee sen, että mikään ei ole estänyt heitä omistamasta ja ostamasta osakkeita lisää (tai vastaavasti shorttaamasta), tästä saa monimutkaisen yhtälön kunkin yksittäisen osakkeen kohdalla. Mikä lie AI-botti kirjoitettu tämän algoritmin suorittamiseksi (omaa arvailua).
Itselle tuossa on lähinnä mielenkiitoista se, että mikä rahamäärä riittää näin paljon vaihdettujen osakkeiden “manipulointiin” - siinä on voinut olla credit-tilitkin punaisella (margin). Liekö vastaavaa aikaisemmin harjoitettu tässä mittakaavassa ja tilanteessa (nousun huipulla).

6 tykkäystä

Hyvä tarkentava pointti ja ilmaisin itseäni huonosti. Olisi pitänyt sanoa, että suhteessa lähihistoriaan, yhtiöiden kokoluokkaan sekä tulevaisuuden kasvunäkymiin nähden ne ovat kalliita.

Monihan näistä omasi todella korkeat kertoimet kovimman kasvuvaiheensa aikaan. Nyt voisi argumentoida, että lähinnä Amazonilla kova kasvuvaihe jatkuu edelleen: Apple kasvaa maltillisesti, Facebook ja Google reipasta 20 % vauhtia mutta hidastuen (tosin 20 % kasvukin on sellaista, mikä on useille muille pörssiyhtiöille haavetta vain…), Microsoftikaan ei mikään raketti ole noin 15 % kasvulla.

Tässä viimeisen viiden vuoden P/FCF (vapaata kassavirtaa katsotaan harvoin Suomessa, mutta se on se massimäärä mikä oikeasti jää omistajille käteen). Jokerina mukana nouseva tähti NVIDIA. Vapaa kassavirta on huono mittari rajusti investoiville kasvufirmoille, mutta huolimatta isoista paukuista kasvuun on suurin osa näistä bisneksistä vakaita kassavirran tekijöitä miksi tuijottaisin sitä. Amazonissa katsoisin EV/Sales kerrointa, mutta se on myös ennätystasolla. Maturoituneella Applella P/FCF lienee hyödyllisin (unohtaen nettokassan tosin).

Facebookin kerroin ei ole samaa tasoa kuin yli viisi vuotta sitten, mutta silloin yhtiö kasvoi melko nopeammin, kuin tänään.

Tulevaisuuden kasvun huomioiden voisi sanoa, että on tuon porukan arvostukset suht korkeita menneisyyteen nähden.

4 tykkäystä

En tosin malta olla lisäämättä, että ikuisessa nollakorkojen miljöössä ja miettien isojen insituutioiden vaihtoehtoja… Onko P/FCF 40x liikaa 20 % kasvavasta isosta firmasta? Ei välttämättä… :o

Nuo FANGMANit ovat kuitenkin “maltillisesti” hinnoiteltuja verrattuna uudempiin teknokandidaatteihin kuten Zoom jne.

4 tykkäystä

Näiden yhtiöiden (FANGMAN:it) dynamiikka tunnetaan kuitenkin tarkasti niitä enemmän omistavien instikoiden puolesta. Minusta tämän hetken kupla on enemmän noiden SPAC:ien valtavassa määrässä ja sitä kautta niihin investoituvan rahan määrässä. Tuntuu, että niitä ilmaantuu kuin sieniä sateella ja järjestään niiden kurssit nousee vähintään 50% jo pelkästä ilmoituksesta. Nehän on siinä vaiheessa puhtaasti lupauksia tulevasta ja tyypillisesti itse liiketoiminta alkaa 1-2v päästä.

  • edit: tosi kaukainen linkitys, mutta Bitcoin:in noustessa edelliseen huippuunsa, Ethereum-pohjainen ekosysteemi paisui kuin pullataikina, joka sitten poksahti Bitcoinin laskun myötä. Niihin kerääntyi paljon rahaa (softaprojekteja siis).
  • edit2: tehkää Inderesin toimesta markkinakatsaus SPAC:eista (lyhyt videopläjäys)
20 tykkäystä

Taitaa nuo SPAC-listautumiset olla tosiaan lisääntymään päin. Tosin rahasummat olivat ainakin viime vuonna vielä vaatimattomat: 59 SPAC-yhtiötä keräsivät 13,6 miljardia dollaria.

En laskenut loppusummaa tämän vuoden IPOille, mutta ei se vieläkään näytä ihan mahdottomaksi kasvaneen.

Yhtä kaikki, voin olla väärässäkin, mutta näiden mahdollinen kupla näyttää kuitenkin aika pieneltä. Mukana on myös vakiintunutta businestä, minkä arvoa määritellään ihan vakavin mielin. Ja sitten on Nikolaa sun muuta, joissa kaikki perustuu vielä suurille lupauksille.

Edit. Täältä löytyi kaikki SPAC IPO:t (linkki kuvassa) >

image

4 tykkäystä