Pörssien suunta (Osa 1)

Eivät ne kuplahinnoissa olleet, mutta ei niilläkään monella mitenkään erityisen hienosti mennyt. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Coca cola: Oli tehnyt huiput jo 1998, mutta laskutrendi jatkui v. 2005 saakka ja uudet huiput tehtiin vasta 2014
  • Walmart: vuoden 2000 huiput ylitettiin vasta v. 2012
  • Johnson & Johnson: Teki 2000 vuoden alussa yli -30% dipin, jonka jälkeen jatkoi tasaista nousua. Jos osti v. 1999 huippuun niin seuraavan n. 12 vuoden tuotto oli kuitenkin vain 25% (+osingot) eli n. 2% / vuosi, joten ei tämäkään mikään menestystarina ollut.

Ylipäätään tuo 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli kyllä sijoittamisen suhteen aika menetetty vuosikymmen ja S&P 500kin tosiaan ylitti v. 2000 huiput vasta 2013

19 tykkäystä

Coca-Colankin P/E kohosi 40x ja monet muut kasvujätit samoin ysärin lopulla. It-osakkeet vei huomion, mutta kyllä kuplaantuminen koski laajemminkin pörssiä joskaan ei kaikkia sektoreita kuten teollisuutta yms., kuten täällä nostettu esiin.

Lopuksi vain it-osakkeet nousivat mikä näkyy hyvin siinä, että muu pörssi aloitti karhumarkkinan hissukseen jo 1998 mutta indeksitasolla huiput tehtiin maaliskuussa 2000.

Tämä kuvastaa hyvin sitä, että indeksien käppyröiden alla voi olla monenlaista markkinavaihetta ja tilannetta päällä samaan aikaan.

28 tykkäystä

Nyt softafirmat tekevät parasta tulosta pörssissä mitä kannattavuuteen ja bisnesprofiiliin tulee. Samalla korot matelee nollassa.

Vaikka pörssin arvostus (jenkeissä) lähentelee jo -99 tasoa ja paikoitellen on selkeitä ylilyöntejä (vety, jotkut softafirmat, Zoomit yms), tuskin voi olla yllättynyt jos nyt vedettäisiin vielä pahemmat överit.

2000 koko pörssin P/E kipusi 35x tasoille… ja korot oli kuitenkin 5-6 %.

19 tykkäystä

Tämä on erinomainen nosto. Ihan sama ilmiöhän toistui 20-vuotta myöhemminkin, kun voimakkailla kasvuosakkeilla painettiin ATH-lukuihin vaikka suuri osa perusteollisuudesta teki huippunsa 2018 ja oli parin vuoden laskutrendissä jo ennen Korona-rotkoa.

image
image
image
image

23 tykkäystä

Kiitos, kunhan pohdiskelin täällä esiinnostettua. :sweat_smile:Nuo käppyrät kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Meillähän oli käytännössä teollisuustaantuma 2018/2019 globaalisti. Sijoittajat riiteli koko vuoden 2018/19 siitä, painaako kauppasota koko maailmantaloutta taantuman puolelle. Se painoikin vain teollisuutta ja niin voitiin rallatella aina 2020 alkuun asti. Korona katkaisi elpymisen äkillisesti.

11 tykkäystä

Tuossa hyvä kuvapari kotipörssistä josta käy hyvin ilmi mitä tapahtuu, kun fear & greed index lähestyy 100 eli puhdasta ahneutta. En nyt ota kantaa siihen, onko Solteq kotipörssin aliarvostetuin firma, kun en siihen ole sen tarkemmin tutustunut, mutta tuollaiset keulinnat kuukaudessa Inden viimeisestä tavoitehinnasta ilman posareita tai vastaavaa alkaa kyllä näyttämään siltä, että nyt metsästetään ehkä hiukan väkisin sitä seuraavaa QT ja FOMO jyllää täälläkin :slight_smile:

30 tykkäystä

20 min sitten…
The S&P 500 is on track to erase Monday’s muted losses and extend the November rally

3 tykkäystä

Hyvältä taas näyttää. Suurimpien positioiden stop-losseja saanut tänään taas hilata muutaman pykälän ylöspäin. Näissä saa tietysti olla tarkkana ja varsinkin volatiliteetin omaavien lappujen kanssa: ettei tule turhaa lopetettua positiota päiväheilunnan takia. Sinänsä tyydyttävää, varsinkin jos laskee salkun kehityksen stopp-loss arvojen mukaan- pessimisti ei pety.

4 tykkäystä

Sun graafi näyttää pahasti vanhentuneelta :joy: Nyt kolkutellaan 3 euron pintaa.

Mutta onhan se näin että pörssi on täysin polarisoitunut. Voittajat voittaa ja häviäjät häviää

5 tykkäystä

Onko joku miettinyt, mikä voisi olla seuraava tekijä/asia markkinat voivat laskea merkittävästi? (itse koronavirusta ei lasketa). Koronaviruksen takia maiden suurivelka määrä on sellainen asia, mikä varmasti nousee esille, kun ihmisiä on rokotettu ja pandemia alkaa olla ohitse. Ennen koronavirusta oltiin erittäin huolissaan maiden velkamäärästä, nyt pitäisi olla periaatteessa paniikissa. :smiley:
Mitä uskotte tapahtuvan, kun koronavirus on selätetty ja julkista velkaa täytyy alkaa maksaa pois, mutta valtio ei välttämättä kykene? Ainakaan riittävän tehokkaasti.

Onko muita merkittäviä asioita, jotka pinnan alla kuplii, josta voisi syntyä uusi kriisi?

1 tykkäys

Tuossa on ylempänä keskustelua jenkkien koronnostosta. Ehkä seuraavat tutinat markkinoiden punteissa tulee silloin kun ruvetaan kuiskuttelemaan asiasta. Se voisi mennä vähän kuin nämä koronauutiset: vuoropäivinä sillä selitetaan miksi kurssit menee ylös ja seuraavana päivänä miksi ne menee alas.

Niitä velkoja ei kuitenkaan kukaan maksa.

2 tykkäystä

Ei mun mielestä kyse ole valtioiden velasta, niistä on yleensä keploteltu tavalla tai toisella - myös valtioiden maksukyvyyttömyydellä. Mun nähdäkseni sen todellisen ongelmakohteen muodostaa yritysten lainojen maksukyky. Korona-aikana joka puolella maailmaa on annettu maksuaikaa jos jonkinlaista. Ei maksuaika tarkoita velkojen anteeksiantamista, se on taseessa. Miten ihmeessä aiemmin huonosti-heikosti- tyydyttävästi selviää tuosta silmille räjähtäneestä miinasta- Ongelmia tulee myös ennen koronaa hyvin voineilla yrityksille. Minne ja milloin paska leviää ja kuinka pahasti on lienee suuri mysteeri lähes kaikille

3 tykkäystä

Schumpeter creative destruction-teoria pitää huolta talouskasvusta. Huonosti suoriutuvien yritysten vaihtoehtona on mukautua tilanteeseen ja luoda uutta innovaatiota. Avuista huolimatta, jos yritys ei tuota lisäarvoa onko yrityksen parempi lopettaa liiketoimintaa?

2 tykkäystä

Totta helvetissä on, mutta koronan aiheuttama velkaantuminen tulee tappamaan ison kasan yrityksiä, jotka ilman sitä olisivat kukoistaneet, mutta toisaalta antaa buustia yrityksille joilla ei ole mitään muuta hyvää kuin isot kassavarat tai laupiaat lainoittajat. Nuo jälkimmäiset tulevat kuolemaan kilpailun normalisoituessa, mutta edellisten tuho on pysyvää.

2 tykkäystä

21.12.2020 alkaen voi pörsseissä olla joitain päiviä, ehkä viikkoja vahvaa volatiilisuutta…

Tes­la’s size and the bil­lions of dol­lars put to work around its in­clu­sion have led in­vestors to po­si­tion for greater gains in its shares, some even an­tic­i­pat­ing a flurry of de­mand from in­dex gi­ants. The stock has jumped 39% since its in­clu­sion was an­nounced on Nov. 16 and there has been a frenzy of op­tions trad­ing tied to the shares jump­ing higher.
Some of the most pop­u­lar op­tions bets tied to Tesla re­cently have been bull­ish calls tied to the shares ad­vanc­ing to $650 or $700, ac­cord­ing to data provider Trade Alert, at least a 15% jump from the close of $567.60 Mon­day.

“It’s kind of the per­fect storm for spec­u­la­tors,” said Steve Sos­nick, chief strate­gist at In­ter­ac­tive Bro­kers.

Tilanne on huima mahdollisuus pörssien spekulanteille, sanoo Steve Sosnick, Interactive Brokers’ilta.$

Tes­la’s un­usual ad­di­tion has also high­lighted some odd­i­ties sur­round­ing the S&P 500 in­dex it­self, and how in­duc­tion into the S&P 500 club isn’t strictly for­mu­laic. Rules gov­ern which com­pa­nies are el­i­gi­ble for the S&P 500, such as around prof­itabil­ity and the fact that stocks need to trade on a U.S. ex­change.

But a se­cre­tive com­mit­tee makes the fi­nal call on what goes in and what doesn’t.

*S&P 500:n suljettu, tietosulun takana kokoustava komitea päättää, mitä Teslan liittämisessä tapahtuu, mitä ei. Suurimpien indeksirahastojen johto on hyvin valmistautunut Teslan liittämiseen, mutta massiivinen määrä kauppoja ja työtä on tehtävä!

Tes­la’s in­clu­sion “will re­quire a fairly nu­mer­ous amount of trades,” said Mr. Bar­tolini. But he said the big­gest man­agers of in­dex funds are well pre­pared con­sid­er­ing the ad­di­tional lead time given by the in­dex gi­ant ahead of in­clu­sion. He added that fund man­agers have han­dled other com­plex re­bal­anc-ings be­fore, such as the ad­di­tion of Face­book in 2013 and the cre­ation of the S&P 500’s com­mu­ni­ca­tions sec­tor in 2018. Still, Tes­la’s size is hard to ig­nore.

2 tykkäystä

Tässä vähän karhuisempaa luettavaa nousumarkkinaan:

Toi Buffetin kupla-indikaattori on mielenkiintoinen. Aika korkealla ollaan, kun melkein 300% normaalin yläpuolella.

5 tykkäystä

Hyvä esimerkki luovan tuhon ja dynaamisten voimien toiminnasta on viimeisten sadan vuoden aikana taloudessa ilmenneet muutokset, erityisesti USA:ssa - Schumpeter on yksi talousteorioiden aikaa kestävimmistä ajattelijoista.

2 tykkäystä

U.S. legislators also indicated progress on economic stimulus. Top U.S. Senate Republican Mitch McConnell said on Tuesday that Congress should include a new coronavirus stimulus in a $1.4 trillion spending bill aimed at heading off a government shutdown in the midst of a pandemic.

3 tykkäystä

Tätä pohtiessahan ne päivät kuluu. Nyt on markkinoilla niin paljon etukenoa, intoa, uutta rahaa, robinhood -sijottajia ja innostusta, että ei mielestäni tarvita hirveesti mitää suurempaa uutista heiluttamaan markkinoita voimakkaasti alaspäin. Päiväheilahtelut yksittäisten toimialojen ja firmojen kohdalla on jo aika kovia.

Oikeestaan kursseihin on hinnoiteltu, että kaikki menee nappiin ja virus on historiaa alkukesään mennessä. Äskettäin indeksitasolla ylitettiin koronaa edeltävät tasot, vaikka taloudessa on vielä monta mutkaa matkassa, pörssit on pumpattu täyteen BRRRRR -rahaa ja tän shokin pidempiaikaiset vaikutukset on vielä pimennossa tai sitten niitä ei huuman keskellä haluta ajatella.

En halua liikaa karhuilla, mutta tuntuisi ihmeelliseltä jos tästä kaikesta selvitään näin ”helpolla”. Toisaalta kulunut vuosi on ollut taloudessa ja pörssissä ihmeiden ja anomalioiden aikaa, mikään ei oikeen enää yllätä. :sweat_smile:

12 tykkäystä

Kai kauppasodat tai tukipakettien kaatuminen voisi jotain aiheuttaa. Itse uskon, että hyvät yhtiöt pärjäävät kyllä jatkossakin vähän pidemmällä aikataululla, ellei koko maailman talous lakkaa olemasta. Pienet koronadipit kuuluu asiaan :wink::grin:

1 tykkäys