Pörssien suunta (Osa 2)

elikkäs kokovartalo pläjäys(kö)

7 tykkäystä

Muistelen, että joskus olisin jossain radio-ohjelmassa kuullut, että Hollannin Itä-Intian kauppakompanian nousu olisi tapahtunut sen jälkeen, kun pääoma virtasi rikkaiden verotusastetta nostaneesta Espanjasta pienen veroprosentin Hollantiin. Nämä maat olivat myös enemmän tai vähemmän sodassa tähän aikaan.

Mietin, että tässä olisi jollekkin USA:n kilpailijalle hyvä mahdollisuus piikittää jenkkejä laskemalla omaa veroprosenttiaan rikkaille. Sanotaan, että raha ei tunne kotimaata. Jenkit ehkä pystyy jonkun Bahaman verotukseen vielä vaikuttamaan, mutta tuskin sentään vaikka Macaon, joka on Kiinan oma veroparatiisi.

2 tykkäystä

Tuommoisille superihmisille olisi varmasti töitä ihan missä vain. Tehokas koodinvääntö vaatii suurta keskittymistä ja on hyvin raskasta puuhaa. Väitän ettei tehokasta koodaamista kukaan jaksa pidemmän päälle tehdä muutamaa tuntia enempää päivässä vaikka verot olisivat nollassa. Kyllä koodarillekin tärkeämpää on maksimoida mieluummin oma onnellisuutensa kuin palkkatilinsä.

13 tykkäystä

Täysin samaa mieltä. Ihan yleisestikin oikeasti rikkaiden verotuksessa olisi reippaasti kiristämisen varaa. Ja tällä en todellakaan tarkoita sellaisia joiden salkut on pari miljoonaa, vaan ihan oikeasti niitä överirikkaita. Se rahamäärä mitä heillä makaa tilillä, sijoituksissa ja kiinteistöissä ei luo heille oikeasti enää mitään oikeaa lisäarvoa heidän elämään ja onnellisuuteensa, mutta sen sijaan se jarruttaa voimakkaasti talouskasvua ja polarisoi väestöä. Rikkaista tulee entistä rikkaampia ja se on helvetin iso ongelma ihan globaalissakin mittakaavassa.

EDIT: Ja sehän tässä keskuspankkipolitiikassa ärsyttääkin, että heillä ei NYT oikein ole mitään muita keinoja tukea taloutta kuin helvetin eriarvoistava rahapolitiikka, jossa he tekevät ihan tietoisestikin rikkaista entistä rikkaampia ja tällä tavoin pahentavat minun mielestäni globaalilla tasolla maailman yhtä suurinta ongelmaa (yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa).

28 tykkäystä

Rikkaiden verotus taitaa myös olla aika väistämätön kehityskulku nykyisellään. Kun tuloerot kasvavat ja pääomat kasautuvat entistä harvemmille on valtion pakko mennä niille taskuille mistä jotain vielä voi ottaa. Toinen vaihtoehto on sitten ajaa valtion toiminnot alas ja laskea verotusta. Itse en näe, että tuo toimintatapa ajaisia yritysten saati ihmisten etuja.

3 tykkäystä

Kevyempää settiä vaihteluksi…

Tämä IPO-kuvaaja teki nyt virallisen ennätyksensä:

SPACit iso osa listautumisia:

IPO-renesanssi 20 vuoden kuivuuden jälkeen vai merkki överistä hypestä pörssissä?

7 tykkäystä

Tämäkin, että mistä saadaan “rahat” valtion toimintojen rahoitukseen on vaan nykyään “MMT” maailmassa paljon moniulotteisempi kysymys. Eihän länsimaat kerää tälläkään hetkellä rahoitustaan kuin osittain veroina ja suuren osan rahoituksesta hoitaa keskuspankit. Keskuspankithan voi periaatteessa luoda vaikka miten paljon sitä rahaa, jos säännöt niin sallisivat. Näin ollen rajoite ei enää ole se, että “keneltä otetaan” vaan rajoitteena pidettäneen tällä hetkellä CPI-inflaatiota. CPI-inflaatioon taas ei rikkaiden verotus tehokkaasti vaikuta.

Sen sijaan rikkaiden verotus vaikuttanee Asset-inflaatioon ja sen suunnan hillitseminen saattaakin olla nykytilanteessa järkevää. Riski on vaan siinä, että kun poliitikot lähtee näkymättömän käden sijaan heiluttelemaan lankoja niin seuraukset ei välttämättä ole sitä mitä haetaan. Lisäksi markkinat ei tule tykkäämään, jos epävarmuus ko. alueella kasvaa. Asset inflaatiolle ei ole tietääkseni milläkään keskuspankilla virallista kantaa.

8 tykkäystä

Koko MMT tuli nyt kyllä uutena teoriana. Aina oppii jotain, kiitos siitä!

Järjestelmänä tämä kuulostaa hivenen liian hyvältä ollakseen totta. Toivottavasti toki on, tätä menoahan post-scarcity on todellisuutta näillä näppäimillä! Vaikea tätä kokonaisuutta on näin maallikkona hahmottaa, mutta yritetäänpä silti:

Keskuspankki luo rahaa valtion toimien rahoittamiseen → valtio pumppaa nämä markkinoille → markkinat allokoivat rahat tuottaviin kohteisiin → rahat mahdollistavat lisäarvon tuottamisen ja päätyvät lopulta jonkun sukan varteen → täältä ne sitten verotetaan pois, jottei inflaatio pääse laukkaamaan ja kaatamaan koko järjestelmää

Onko tämä nyt järjestelmä joka tuottaa loputtomasti hyvinvointia kaikille ja ainoa negatiivinen efekti on verotuksen aiheuttama loputon marina? Bring it on!

10 tykkäystä

Hyvää keskustelua!

Ujutan tämän Macrochartsin uunituoreen katsauksen tähän väliin ennen viikonlopun viettoa.

Pääosin teknisiä pointteja mutta kivaa vaihtelua tämän ketjun fundalähtöiselle pohdinnalle (kaikki tieto on kursseissa…).

MC argumentoi että olemme tukevasti nousumarkkinassa joka on vahvistunut. Satunnaisia minipoksahduksia tulee ärhäkästi, mutta iso kuva on ylöspäin. Sijoittajat ovat edelleen monella eri mittarilla ja anekdoottisen todistusaineiston pohjalta varovaisia pääosin.

Tämä on hyvä toteamus viime lokakuulta joka sopii edelleen myös tähän päivään:

16 tykkäystä

Hyvää keskustelua täällä MMT:stä. Moni saattaa olla tämän jo silmäillyt, mutta laitan vielä tähän linkin Mikä ihmeen MMT? -juttusarjaan, jossa käsitellään Modernia rahateoriaa eri näkökulmista. Niin yleisessä keskustelussa tuo näyttää olevan, että ansaitsee jo uusia osiakin piakkoin. Mukavaa viikonloppua!

15 tykkäystä

S&p500 avaa nousuun. Eiköhän tämä ole sitä euforiaa, kun bidenin aiheuttama verodippi kestää (1) päivän.

1 tykkäys

Ei se vaihtoehto aina olisi valtion toimintojen alasajo vaan alkuun voisi riittää että mietitään valtion ja kuntien toimintojen tehokkuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Näiden toimintojen tehokkuudesta harvemmin puhutaan vaan siellä vain paisutellaan organisaatioita ja lisätään omaehtoisesti tekemistä…

Panikoijat ovat panikoineet ja aikuiset markkinalla todenneet “joopa joo, ei tule menemään läpi noin kova vero Senaatissa koskaan” :smiley:

Tuossa vaikka yks juttu aiheesta, vastaavia löytyy lisää:

3 tykkäystä

Ai harvemmin puhutaan? Tuntuu että aihe on ollut tapetilla joka toinen viikko 90-luvulta asti :sweat_smile:

Ongelma ainakin pienten kuntien puolella on se, että perustuslaki takaa yhdenvertaisuuden kaikille ja tämä pätee mm. kulttuurin saatavuuteen, urheilumahdollisuuksiin ja kirjastoihin. Nämä toiminnot pitää joka kunnan toteuttaa. Rahaa toteuttaa niitä kunnolla ei kuitenkaan ole ja se vähenee joka vaalikaudella. Näin saadaan aikaan luuranko instituutioita, joissa ei voida toteuttaa lakisääteisistä tehtävistä kuin minimit. Palkkamenot ovat edelleenkin kovat ja kustannussäästöt tulevat sitten toimintaa leikkaamalla. Jotainhan tuolle tars tehdä.

1 tykkäys

Olikohan tässä ketjussa vai jossain muussa se kuva, missä oli viimeisimmän 10-15 (?) vuoden S&P500-indeksin (?) kehitys ja laskuihin oli merkitty selitys, mikä oli yleisesti tunnistettu laskun syyksi? Muistaako joku tätä kuvaa ja olisin kiitollinen, jos joku linkittäisi sen tähän uudelleen.

1 tykkäys

Tarkoititko tätä kuvaa?

7 tykkäystä

Mika Maliranta sanoi rahapodissa aika hyvin, löyhästi lainattuna, jos oikein muistan, että globaalissa taloudessa pohjoismaisten kaltaiset pienet taloudet pärjäävät suurempien kyljessä korkeammalla veroasteella. Että ei turhaan kannata alentaa veroja vereslihalle itseistarkoituksellisesti, se ei kannata sen enempää ihmisten kuin taloudenkaan puolesta. Pohjoismaiden paikka melkein kaikilla yhteiskunnan hyvinvointia mittaavissa listoilla top10:ssa ei ole vain tilastoharhaa.

5 tykkäystä

Ei ollut tämä kuva mitä hain. Saattoi olla, että kuva oli myös maailmanindeksiä kuvaava. Olisiko esiintynyt täällä silloin, kun inflaatiohuolet pelottivat sijoittajia. Kuvassa siis oli jokaisen isomman indeksilaskun kohdalle merkitty selite, mitä analyytikot pitivät kurssilaskun syynä.

2 tykkäystä

Tämäkö? Oon säästänyt sen Twitterissä ja nyt on kuvakaappauksenakin!

Edit. @Lohis

13 tykkäystä

Kyllä, suuret kiitokset @SijoitusSossu! Muistelin, että tästä olisi ollut myös kuvaajakin, mutta voi olla väärä muistikuva. Tätä tietoa kuitenkin hain.

1 tykkäys