Pörssien suunta (Osa 2)

Perjantaina on luvassa Euroalueen CPI luvut. Mahdollista liikehdintää indekseihin.

Ensimmäisessä sarakkeessa ennuste ja jälkimmäisessä edellinen luku.

9 tykkäystä

En kyllä ymmärrä tuota Powellin ajatuksen juoksua. Ensiksi kerrotaan, että PCE on mandaatti ja sitä (tai core PCE) seurataan.

Helmikuussa -23 ohjauskorko alle PCE:n. Hyvä on, nostetaan korkoa (vaikka joku epäilee että korko vaikuttaa vasta viiveellä).

Helmikuussa -23
Ohjauskorko: 4,5%-4,75%
Pce: 5,3% (joulukuu -22)
Core pce: 4,6% (joulukuu -22)

Mutta kun tullaan heinäkuun korkokokoukseen, pce (tiedossa kesäkuu -23) on jo mennyt alle silloisen korkotason, mutta silti korkoa päätetään nostaa. :man_facepalming:

Heinäkuussa -23
Ohjauskorko: 5,25%-5,5%
Pce: 3,0% (kesäkuu -23)
Core pce: 4,1% (kesäkuu -23)

Walk the talk, sanon minä…

13 tykkäystä

Näistähän on tullut jo heinäkuun lopussa ennakkoluvut (näkyvätkin kuvassasi), jotka yleensä pitivätkin jo aika hyvin paikkansa eli ei isompaa värähtelyä ole näistä tiedossa.

4 tykkäystä

Huomenta!
Lisäsin Fedin pöytäkirjoja käsittelevään makrokatsaukseen päivitetyt korkotodennäköisyydet. Edelleen odotukset puhuvat sen puolesta, että vuoden loppuun mennessä ei koronnostoja nähtäisi, mutta yhden noston osuuskin on hieman kasvanut. Toki täytyy muistaa, että nämä odotukset elävät paljon datan mukaan ja ennen seuraavaa kokousta inflaatio- ja työllisyyslukuja katsotaan jälleen suurennuslasin läpi. Tähän mennessä Yhdysvaltain talousdata on yleisesti ylittänyt odotukset, kun taas euroalueella ja Kiinassa on ollut ennemminkin alavireistä.


EDIT. Vielä yksi kuvio: Globaalit velkakirjakorot ovat nousseet jo 15 vuoden huippuihin.

32 tykkäystä

Tähän perään syyskauden ensimmäinen Vartti.

Olen viime päivät rohmunnut markkinasta ja osakkeista tietoa ja Vartti on jonkinlainen synteesi kaikesta opitusta tällä viikolla ja viimeisen 14 vuoden aikana. :smiley:

Kuten kaikki ovat varmasti huomanneet, maailmanlaajuinen nousumarkkina on jättänyt kyydistä reunamarkkinan Helsingin pörssin. Pörssi mataa viime syksyn tasolla, kun Nasdaq on noussut melkein 30 % vuoden alusta.

Yleensä osakkeita ohjaa fundamentit. SP500:sen 12kk päähän ennustettu EPS on jättänyt tulostaantuman taakseen, minkä takia osakkeiden nousu ei ole epäloogista.

Sen sijaan Helsingin pörssin vastaava kehitys näyttää tältä:

Mutta, HEX treidaa P/E 13,5x kurahtaneilla ennusteilla siinä missä Yhdysvalloissa on rakennettu taas pientä kuplan poikasta. Teknologiaindeksi Nasdaq heiluu 24x holleilla ja SP500 19x. Olen henk.koht. mieltänyt sellaisen noin 17-18x ok:si SP500:lle ja sekin perustuen korkeiden kannattavuuksien kestävyyteen…

Samalla korot ovat nousseet. Vaikka taloudessa on moni asia nyt liiankin hyvin, alkaa jossain vaiheessa painovoima vetämään raskaita pilvilinnoja alas. Kysymys “milloin jokin menee rikki” unohtui sijoittajilta korkojen noustun alettua nopeasti, mutta se on taas palaamassa aiheelliseksi.

Arvostustasot eikä korot ole 2000-luvun kuplan taitteen tasolla, mutta vähän sinne päin Yhdysvalloissa.

Inflaatio jäähtyy, mutta samalla palkkakehitys ja sitä tukeva vahva työmarkkina eivät ole hievahtaneetkaan kunnolla. Siksi Fed (ja korkomarkkina) ei usko nopeaan korkojen laskuun, vaan inflaation uuden kiihtymisen kanssa saa olla kärppänä.

Summa summarum, olisin mieluummin varovainen laadukkaassa mutta tappiinsa odotukset virittäneessä jenkkimarkkinassa ja utelias keskinkertaisessa, mutta halvassa (ja arvoansoja täynnä olevassa) Suomi-markkinassa.

115 tykkäystä

“Pölhölän pörssin” kohtaloa on manattu ja ihailtu kehitystä Wall Streetillä. Syksyä virkistämään tulleen vartin paluun vanavedessä parisen sanaa:

  1. Myös Tukholma hyytynyt. Kumivaluutta kruunun syöksyn peräaalloissa Ruotsin pörssistä on lähtenyt lähelle 400 miljardia kruunua ulkomaista sijoitusrahaa ja tämä alkaa näkyä. Suomestakin muutama miljardi. Mutta kyllä ne jollain aikataululla palaavat (mutta milloin?).

  2. Vaarana kuitenkin se, että Helsinki-Tukholma eivät ehdi toipua ja sitten USA:n kuplailu poksahtaa - vetäen mukanaan myös pohjoismaiset kauppapaikat. Vrt. esim. “Big Short” Micheal Burryn tuore 1,6 miljardin dollarin veto Wall Streetin tulevaan romahdukseen.

  3. Hgin kauppapaikassa on tosiaan arvoansoja, mutta tarjolla myös hyviä yhtiöitä huokealla, niille joiden sijoitussihti on 5-10 vuoden päässä. Eikö nyt pitäisi olla valituksen sijasta osakkeiden netto-ostajien juhlahumun aika? :slightly_smiling_face:

50 tykkäystä

Mietin että onhan tässä mahdollista, että Helsinki voisi lähteä kuromaan edes hieman SP:tä kiinni tai päästä yleensä kiinni muualla vallitevaan nousuralliin, mutta onko isompi riski sitten se että ennen kuin pääsemme yhtään kiinni mihinkään ralliin niin jenkit tulevat alas ennen sitä ja syöksevät Helsingin mukanaan. :smile: No, kai HEXin suuntaan eniten vaikuttaa meidän isoimmat yhtiöt miten ne porskuttaa lähiaikoina, ajattelisin.

10 tykkäystä

Ei ole mitään 1,6 miljardin vetoa. Burryn optioiden hankintahinta on alle 10 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan Burry on ~100 miljoonalla longina osakkeita.

Ei kannata uskoa kaikkea lukemaansa :sunglasses: :lying_face:

95 tykkäystä

Pitäisi, mutta kun mörnimismarkkina ei anna välitöntä adrenaliinipaukkua ja palkintoa hodlaamisesta (kuten vuosien 2020-21 kurssinousu antoi) on monella juhlimisen aihe vähäisempi. :smiley:

Mutta oikeasti netto-ostajalle tämä on hyvää aikaa.

Toki muistaen osakepoimijan vinkkelistä, että suurin osa pörssifirmoista ei juuri arvoa luo ja moni halvan näköinen osake on hyvästä syystäkin sellainen.

Yhä useamman firman kohdalla myös vuodet 2020-22 osoittautuivat liiankin hyviksi (eivätkä yhtiöt itse auttaneet asiaa huomauttamalla sijoittajille kertaluontoisesta hyvästä) mikä kannattaa ottaa huomioon jos lähivuosista lainaa osviittaa tulevaan.

Taisin jo ensimmäisen kerran keväällä hihkaista, mutta sanotaan viiden vuoden säteellä en ihmettelisi jos Hesan suurmörnijä salkku (sanotaan TOP6 firmaa Nordea, KONE, Neste, Nokia, UPM, Fortum) ylittäisi kokonaistuotossa NVIDIAn kaltaisista superfirmoista koostetun portfolion, lähinnä siis arvostusten adjustoitumisen kautta.

2010-luvulla tällainen veto ei kyllä toiminut kertaakaan, liekö 2020-luku tässä erilainen aika näyttää… :smiley:

63 tykkäystä

Kiitos @Jukka_Lepikko tiedon korjaamisesta. USA:n mediassa ja somessa on isolla esitelty Micheal Burryn uutta Big Short-yritystä faktana :grin:

Silti Wall Streetillä poksahtelee, pirisee ja sihisee siihen malliin, että jonkinlainen posahdus tai lässähdys voi olla tulossa. Toki maan talous etenee kuin veturi, joten vahvan pörssin pohjaa on.

Isot kasvunäkymät puuttuvat tältä kotimaiselta yhtiöporukalta, mutta obligaatio-osakkeiden ja korkoa-korolle-sijoittajalle näkymät saattavat olla jopa mainiot? Nvidia on kallis kuin mikä, mutta silti 10 vuoden tekoälysihdissä saattaa sekin olla nyt halpalaarissa :wink:

7 tykkäystä

Työllisyyslukuja ei kukaan kommentoinut, tutun kovat, pieni alitus taas.

Eli ei helpotusta korkohuoliin, tai inflaatiopaineisiin. DAX kuitenkin lähti aika ripeästi alas noiden jälkeen, alkoiko nyt Kiinalaisten likviditeettihaasteet purkautumaan niin että myyvät sitten US/Eurooppa assetteja kun omassa maassa ei “saa” nettomyydä? (tai vaikkei kiellettyä niin onko ostajiakaan…)

3 tykkäystä

Nordean kaverin pohdintoja :slight_smile:

@Heikki_Keskivali pohtii tällaisia :slight_smile:

20 tykkäystä

Kovin aina haluisi tietää mitä näissä ennakoivissa indikaattoreissa on sisällä kun niistä puhutaan.

2 tykkäystä

Tervetuloa @Verneri_Pulkkinen lomalta takaisin pörssin ääreen. Ja onnittelut sinulle ja perheellesi! :slight_smile:

Kiva taas lukea ja kuulla Vernerin pohdintoja. :slight_smile:

Selittäisiköhän tuota Helsingin pörssin laskua ulkomaisten omistajien lukumäärän merkittävä lasku viime vuosina. Euroclearin tilastoarkistossa on mielenkiintoista dataa esimerkiksi arvo-osuusjärjestelmässä olevien osakkeiden ulkomaalaisomistuksista. Koostin sieltä alla olevaan kaavioon ulkomaisten omistajien määrän vuoden lopun tilanteen pidemmältä ajanjaksolta.

Mielestäni Inderesillä olisi oivallinen tilaisuus katalysoida ulkomaisen omistuksen kasvua Suomessa markkinoimalla englanninkielisiä analyysiraporttejaan koko Euroopan alueella, ja tekemällä näin suomalaisia osakkeita tunnetuksi. :slight_smile:

Edit: P.S. Lisää dataa ulkomaalaisomistajista täällä: Tilastot - Ulkomaalaisomistus ja markkina-arvo - Euroclear

32 tykkäystä

Verneri, proffa Siegel kontraa sun näkemystäsi, että palkkojen nostot johtaisi inflaatiospiraalin nousuun. Koska tuottavuus on noussut. Tarkemmin videolla. On kyllä virkeä ja virnuileva kaveri tämä Siegel:

2 tykkäystä

@Jukka_Lepikko kirjoitteli osakemarkkinoiden kausivaihteluista.

Osakemarkkinoilla on akateemisessakin tutkimuksessa tunnistettuja epätehokkuuksia eli anomalioita. Näitä ovat esimerkiksi tammikuuilmiö, kuunvaihdeilmiö ja viikonpäiväilmiö. Keskityn tässä blogissa tarkastelemaan kausivaihtelua osakemarkkinoiden tuottoja selittävänä tekijänä

https://viisasraha.fi/Näkökulma/Kausivaihtelusta-apua-osakemarkkinan-suunnan-arvuutteluun

6 tykkäystä

Tässä ketjussa linkki LEI = Leading Economic Indicator komponentteihin, kopioin kuvan myös alle

27 tykkäystä

Evergrande hakeutui konkurssiin New Yorkissa.

5 tykkäystä

Niinpä, konkurssisuojan hakeminen on tosin tässä vaiheessa hyvinkin pitkälti vain ns. “muodollinen asia”, joka Evergranden täytyi Yhdysvaltain lakien mukaan tehdä osana liiketoimintojensa ja taloutensa uudelleen­järjestelyä:

  • Yhtiö on hakenut suojaa USA:n konkurssilain luvun 15 mukaisesti. Se suojaa velkojilta saneerausmenettelyssä olevia ei-yhdysvaltalaisia yrityksiä.
    (=yhtiö on medioiden mukaan hakeutunut niin sanottuun Chapter 15 -menettelyyn, joka suojaa yhtiön omistuksia Yhdysvalloissa sillä aikaa, kun se yrittää järjestellä toimintojaan uudelleen muissa maissa)
  • Evergrande raportoi kesällä yhteensä kymmenien miljardien dollareiden tappioista viime vuosilta. Sillä on ollut vaikeuksia saattaa loppuun hankkeita ja maksaa velkojilleen…
9 tykkäystä

Pidemmästä suunnasta niin tiedä, mutta on taas se aika: elokuun kuukausittaisten jenkkiosakemarkkinoiden optioiden on määrä vanhentua perjantaina, mikä saattaa hieman lisätä osakkeiden volatiliteettia(=heiluntaa), toviksi, joten ei kannattane sitäkään aivan jumalattomasti tavan sijoittajain heti ainakaan säikähtää:

  • Monthly options expire every month, but once a quarter — in March, June, September and December — an event known as “Triple Witching” takes place, causing notional value of expiring options to swell as quarterly and sometimes calendar-year options expire along with monthlies and weeklies…

  • In addition to monthly options expiring Friday, weekly options known as “zero days until expiration” or “0DTE” options could further complicate the market’s reaction. A veteran Goldman Sachs Group strategist warned earlier this week that 0DTE traders have been limiting upswings in stocks while piling on the pressure when markets sink…

6 tykkäystä