Pörssien suunta (Osa 2)

11 tykkäystä

Väärin voitettu jos tekee voittoa hypeosakkeilla. Ja hypeosakkeita on kaikki joiden kurssi nousee liikaa :roll_eyes:

13 tykkäystä

Ei suinkaan toveri, tosin kun vilautit salkkusi sisältöä niin ensimmäinen asia joka tuli itselle mieleen, että siinä on kaverilla teräksiset hermot :smiley: Ihan oikeutettua että onnistuessa tuototkin on kovia jos vetää isolla riskillä :+1:

8 tykkäystä

Tässä vielä samojen osakkeiden vuosituotot. (en toki ole mitään hypeistä vielä vuotta pitänyt)

high risk high reward. Pakko toki myöntää että yöt tulee nukuttua huonosti ja liipasinsormi on herkässä, mutta kai näitä nyt vielä viikon uskaltaa pitää… :grinning:

Vakavissaan, pitkää salkkua ei edes tule seurailtua, ihan sama mitä tapahtuu. Mutta OST tilillä pompitaan hypestä toiseen heti kun twitter, tube, discord tms hälyttää. salkut +80% tänä vuonna niin onpa tossa vähän turvamarginaaliakin jo kertynyt jos pörssit poksahtaa.

30 tykkäystä

niin ei ihan ekaa kertaa lupailla sijoittajille ja analyytikoille taivaan mannoja

ei auennut tuosta linkistä ainakaan minulle mitään. Taitaa olla maksullinen.

hypeen sijoittamisessa on se hyvä puoli että voi hävitä vain 100% mutta voittaa paljon enemmän lyhyessäkin ajassa. itse otan sellaisen arvan koska vaan kunhan panos on sopiva omalle kassalle, varsinkin kun tuntuu että todennäköisyydet on tällä hetkellä nousun puolella, kunhan hypejunaan ehtii ajoissa, tähän auttaa esim se kun kuuluu noiden suosikkitubettajien discord ryhmään. Saa tiedon tulevasta videosta ennen kuin video on ulkona ja 200k seurajaa katsoo videon ja painaa ostanappia. Siinä vaiheessa kun seuraajat ostelee ja postaa niitä foorumeille ollaan jo uudessa junassa (DCRB anyone?)

6 tykkäystä

Hyviä perusteluja ylempänä. Suurimpana riskinä näen itse sen, että koska on päivän selvää, että kaikki potentiaaliset voittajat eivät tule olemaan voittajia, eikä tämä ole mitenkään uusi tieto. Lisäksi väittäisin, ettei parhainkaan analyytikko tai sijoittaja pysty osumaan valinnoissaan oikeaan edes puolilla kerroista. Tähän ymmärtääkseni venture capital -kioskit, ja tavallaan indeksitkin, ovat perustaneet sijoitusmallinsa. Eli kun jaetaan pääoma kymmenen potentiaalisen voittajan kesken, niin niistä 8 saa mennä konkurssiin ja yksi jäädä ryömimään, kunhan yksi lyö isosti läpi.

Mutta kun kaikki etsivät seuraavaa Teslaa ja Amazonia, niin kaikkien potentiaalisten voittajien arvostuskertoimet nousevat. Näistä voittajat, vaikka sitten Qt, tulevat edelleen olemaan erinomaisia sijoituksia, mutta jos oikein menneistä sijoituksista saa enää puolet siitä, mitä ennen ja väärässä ollessaan häviää tuplat, niin vieläkö yhtälö toimii? En jaksa uskoa siihen.

Toki kun kaikki tuotto-odotukset tippuvat, niin tämä on ihan ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Silti tässä voi olla siinä mielessä kontrauspaikka, että riippumatta siitä, miten kovaa jotkut yhtiöt tulevat kasvamaan, niin nekin on mahdollista hinnoitella yli. Ehkä siihen ei riitä 200 P/E, vaan tarvitaan 2000 (tai sama EV/Salesina), mutta kyllä sekin on mahdollista. Jossain se raja kulkee kuitenkin ja kun riittävän monet pitävät tätä strategiaa voittavana, jota se on ollut, niin jossain vaiheessa yksinkertaisesti mennään yli. Sitä en ala arvioimaan, että onko jo menty vai ei. Minulla ei riitä ammattitaito moiseen.

Helsingin pörssistä on nyt löytynyt muutama aika uskomaton menestystarina: Qt, Remedy, Revenio, Talenom, Admicom, jne. ja en erityisesti ihmettelisi, jos parin vuoden päästä alkaa pukkaamaan firmaa pörssiin, joista puhutaan, että: “Tässä on seuraava Qt! Tässä on seuraava Revenio!” jne. Fondiastahan muuten muistelisin kuulleeni pari kertaa jotain tämän suuntaista, vaikka se saattoikin olla enemmän vitsillä. Joka tapauksessa uskon, että siinä vaiheessa tällaisiin yhtiöihin aletaan hinnoittelemaan niin isolla kädellä (epävarmaa) kasvua sisään, että hudit vs osumat suhde pitää saada paljon paremmaksi, verrattuna siihen, mitä viimeisen muutaman vuoden aikana on vaadittu.

Menee jonkin verran jatkuviin kestoennustuksiin, eli: “Kohta romahtaa” ja “Kohta arvosijoittaminen lyö taas kasvusijoittamisen”. Noh, tiedä siitä sitten, mutta kyllä tässä pelataan ainakin mahdollisuutta sillekin skenaariolle.

5 tykkäystä

Vielä yksi viesti hypetykseen liittyen ja sitten keskityn vain oluen juontiin.

Itse lähden vain sellaisiin hypenjuniin joissa uskon olevani ajoissa. Jos siis löydän jo aikaisempia tubehehkutuksia tms niin pysyn kaukana. Jos ei ehsi ajoissa mukaan niin saa jäädä.

Toinen kriteeri on se että pitäisi olla taustalla myös jotain muuta kuin pelkkää hypeä. esimerkkinä esim esim tämän päivän salkun suurimmat nousijat, miksi ostin:

Xunlei Ltd Adr (XNET)

tänään +30%. ostin koska 16.2 tuli tämä video

Discordiin tuli tieto tulevasta videosta aikaisemmin, hyvin ehti ostamaan. videon tekijällä 42k seuraajaa.

Viomi Technology ADR (VIOT)

Tänään +65%

Ostin koska oli pöhinää Twitterissä ja discordissa. Tutkiskelin vähän, huomasin että varmaan ok firma koska

image

The ExOne Company (XONE) +17% tänään

ARK ETF suurin omistus 3D printing ETF:ssä ja ostelee koko ajan lisää. eilen älyton alennusmyynti. voi huoletta jättää pitkään salkkuun jos ei lähdekään hypettämään. vaikka tiistaina näin hyviä uutisia

https://finance.yahoo.com/news/exone-developing-portable-3d-printing-190000351.html

Palantir Technologies Inc (PLTR)

tänään +16%

omaan salkkuun eilisen suurin ostos, aivan selvä asia että nousee. Uusia osakkeita tuli markkinoille 4x enemmän kuin niitä oli. Toki kurssi laskettelee. ARK viisinkertaistunut omistuksensa tällä viikolla . sen lisäksi reddit hypeä yms, voi huoletta jättää pitkään salkkuun jos ei lähdekään hypettämään.

Microvision Inc (MVIS)

Tänään +13%

Muutama hyvä tubettaja ilman suurempaa meriittiä tästä mainitsi 3.2. ostin silloin. eilen lisäsin-
En nyt löydä kyseistä videota mutta muistaakseni se oli tämän tubettajan videossa

jossa mainittiin että jotain suurta patenntti tms juttua tulossa
ostoon ja taisi viikko mennä nini tuli uutinen

omat ostot nyt n +130%

lisäksi esim PyroGenesis Canada Inc. (PYR)

ostin 3.2 kun kuulin jossain somessa huhua että listataan pian Nasdaqiin.
+90% siitä. Eilen uutinen
https://www.globenewswire.com/news-release/2021/02/18/2178431/0/en/PyroGenesis-Provides-Update-on-its-Listing-Application-with-NASDAQ.html

Ei tällä viestillä muuta pointtia kuin se että ei hypeosakkeiden ostaminen ole sitä että ostetaan kun kurssi nousee. Kyllä ainakin itse seuraan näitä asioita helposti yli 10h/päivä, ihan täyspäiväisesti. ja luen jokaisen uutisen mitä vain löytyy

49 tykkäystä

Nykyään on olemassa 1. Fundat 2. Tekninen analyysi 3. Hypejunan löytäminen ensimmäisten joukossa

Ennen oli lähinnä 2. ekaa. Some mullisti koko homman. Joillekin voi olla vaikea hyväksyä.

12 tykkäystä

Teknisessä analyysissä ja somen osakepöhinän seuraamisessa yhdistävä tekijä on, että molemmat vaativat aktiivista tiedon käsittelyä ja seuraamista ja ajan käyttöä. Aivan eri mittareita ja signaaleita luetaan, mutta nimenomaisesti molemmissa näitä luetaan ja aikaa pitää työhön varata.

Kiinnostavaa nähdä, onko “some/ hypesijoittaminen” tullut jäädäkseen. Paljon puhutaan että on kyse kuplapörssin ilmiöstä. Mutta voiko kyse olla myös siitä, että sijoittaminen on tänä päivänä tehty niin helpoksi, että se on tuonut pysyvämmän muutoksen sijoittajakunnan profiiliin ja näin yleiseen sijoituskäyttäyttäytymiseen, joka ylläpitää jatkossakin ilmiötä.

7 tykkäystä

Jotenkin some-sijoittaminen tuntuu omasta perspektiivistä siltä, että se oikein huutaa opportunisteja tekemään rahaa koittamalla generoida hypeä johonkin, mitä itse omistaa, jotta voi sitten myydä nousuihin. Kuvittelisin, että tämän takia tulee niin paljon kohinaa, ettei sieltä enää saa kaivettua järkevästi signaalia. Yksi esimerkkihän tästä voisi olla WSB, jota en ole erityisemmin seurannut, mutta olen ymmärtänyt, että siellä oli paljon fiksua keskustelua, mutta viimeistään Gamestop-casen myötä sen voima on tajuttu muuallakin ja nyt paikalla on niin paljon random-sakkia, että sieltä on vaikea saada enää tolkkua.

Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä, sillä aika mutulla mennään.

4 tykkäystä

Hypesijoittaminen itsessään taitaa olla niin vanha kun on sijoittaminenkin, toki kunakin aikana omin piirtein. Jonkun South Sea Companyn hype ja kupla oli hieman erilainen kuin autohype 1910-luvulla. Some ja nopea tiedonkulku tekee näistä tietysti vielä vilkasliikkeisempiä.

Mielenkiintoista nähdä jatkuuko tämä hypesijoittaminen ja yolottelu kun taloudet avautuu, ihmiset alkavat taas käyttämään rahaa matkusteluun ja ylimääräinen raha palaa muihin asioihin kuin pörssiin.

20 tykkäystä

Hyvä pointti. Luulen, että tälläkin ilmiöllä tulee olemaan oma evoluutionsa niin, että se mikä kerran toimii neitsellisessä olosuhteessa, ei jatkossa enää toimi aivan samalla tavalla. Gamestopin tapauksessa suurin osa taisi lopulta jäädä tappiolle. Lähtevätkö massat enää yhtä herkästi liikkeelle tuollaiseen keissiin, tuskin.

Jatkossa tuo gamestopin tyyppinen ääriopportunistinen ilmiö voi toistua, mutta luulen, että osakkeelta vaaditaan enemmän. Yleisesti, jos osakkeessa on aitoa potentiaalia, silloin hypelle on ehkä sijansa markkinan tehokkuudenkin kannalta, samalla tavalla kuin robottikaupalla. Se on ainakin yksi tapa nostaa tehokkaasti esille uusia potentiaalisia osakkeita.

2 tykkäystä

En näkisi että tässä olisi driverina raha vaan aika. Kun ulkona paistaa aurinko ja rannalle pääsee surffaamaan ei sitä kaikki viitsi katsoa random youtubettajan hypetysvideota jostain uudesta koirien personal trainer spacista. Vaikka aivan huikea business case olisikin. Näitä kun pitäisi muistaa vahtiakin ettei paljastu illallisen aikana pyramiidi huijaukseksi.

9 tykkäystä

Meilläkö kun on suvussa kulkenut muutama pussillinen niitä 1690-luvun buublasta ostettuja mustan tulppaanin sipuleja, niin joko olisi aika laittaa uusi Oyj myymään niitä, vai olisiko suoramyynti yhdelle automaakarille parempi voiton maksimoija? :roll_eyes:

3 tykkäystä

Siinä vaan sellainen että jos vaikka teknokupla puhkeaa ja jos vaikka Square tippuiis 40% niin sieltä hyökkää välittömästi miljoonia uusia somesijoittajia ostamaan Squarea kun halvalla saa. Itsellä ei hajuakaan miten homma päättyy mutta en usko että lopputahdit olisi ihan vielä menossa. Tubettajat kerää tällä hetkellä uusia seuraajia tyyllin ihan vitusti

Esim Futu

image

Kiinan RobinHoodia vastaava osakevälittäjä sai pelkästään tammikuussa tyyliin 5 miljoonaa uutta asiakasta. (en ole varma luvusta, ostin koska oli järkyttävä määrä)

4 tykkäystä

Pohdiskelin aiemmin Nasdaqin irtaantumista muusta pörssistä ja sitä, että jos Nasdaq korjaa, miten muun maailman pörssit reagoisivat.

Alla Dow Jonesin ja Nasdaqin vertailua 1 vuoden ajalta. Punaisella laskukohdat, joissa Down ja Nasdaqin liike alas on ollut saman tyyppinen. Vihreällä kohdat, joissa Nasdaqin liike alas on suurempi.

Nasdaqin ja Dow Jonesin laskusuuntaiset liikkeet eivät enää korreloi yhtä voimakkaasti kuin aiemmin, joka on tietysti luonnollistakin, kun Nasdaqiin on rakentunut vipu korkeiden arvostusten myötä.

5 tykkäystä

Juurikki jo kerkesikin viedä sanat suusta.

Somemania kestää juuri niin kauan, kuin heikäläinen rahapossa. Tyhmimmät sielläkin maksavat kerran tai kaksi ja sitten järki hiipii takaisin.

Somehypeen on turha kuvitella lähtevän isoa rahaa, että se on promillepeliä kokonaisuudessa. Toki jos homman osaa, niin siinä on jonkin aikaa treidaajalle hyvät tuotot.

saako tähän linkkiä? itse kuulin jostain (meet Kevin videosta ehkä?) että piensijoittajien osuus olisi noussut jopa 20%:iin. kiinnostaisi tietää mikä on oikea luku

1 tykkäys

Miettikää miten meidän kotimaan isoimmat influensserit sais pumpattua vähävaihtoisia lappuja meidän pikku pörssissä. Pt-Vatanen ostais eka ja kehottais ostamaan jotain snägäriä. Nuo influensserithan voi tehdä miljoonia tällleen…

2 tykkäystä