Pörssien suunta (Osa 2)

Meilläkö kun on suvussa kulkenut muutama pussillinen niitä 1690-luvun buublasta ostettuja mustan tulppaanin sipuleja, niin joko olisi aika laittaa uusi Oyj myymään niitä, vai olisiko suoramyynti yhdelle automaakarille parempi voiton maksimoija? :roll_eyes:

3 tykkäystä

Siinä vaan sellainen että jos vaikka teknokupla puhkeaa ja jos vaikka Square tippuiis 40% niin sieltä hyökkää välittömästi miljoonia uusia somesijoittajia ostamaan Squarea kun halvalla saa. Itsellä ei hajuakaan miten homma päättyy mutta en usko että lopputahdit olisi ihan vielä menossa. Tubettajat kerää tällä hetkellä uusia seuraajia tyyllin ihan vitusti

Esim Futu

image

Kiinan RobinHoodia vastaava osakevälittäjä sai pelkästään tammikuussa tyyliin 5 miljoonaa uutta asiakasta. (en ole varma luvusta, ostin koska oli järkyttävä määrä)

4 tykkäystä

Pohdiskelin aiemmin Nasdaqin irtaantumista muusta pörssistä ja sitä, että jos Nasdaq korjaa, miten muun maailman pörssit reagoisivat.

Alla Dow Jonesin ja Nasdaqin vertailua 1 vuoden ajalta. Punaisella laskukohdat, joissa Down ja Nasdaqin liike alas on ollut saman tyyppinen. Vihreällä kohdat, joissa Nasdaqin liike alas on suurempi.

Nasdaqin ja Dow Jonesin laskusuuntaiset liikkeet eivät enää korreloi yhtä voimakkaasti kuin aiemmin, joka on tietysti luonnollistakin, kun Nasdaqiin on rakentunut vipu korkeiden arvostusten myötä.

5 tykkäystä

Juurikki jo kerkesikin viedä sanat suusta.

Somemania kestää juuri niin kauan, kuin heikäläinen rahapossa. Tyhmimmät sielläkin maksavat kerran tai kaksi ja sitten järki hiipii takaisin.

Somehypeen on turha kuvitella lähtevän isoa rahaa, että se on promillepeliä kokonaisuudessa. Toki jos homman osaa, niin siinä on jonkin aikaa treidaajalle hyvät tuotot.

saako tähän linkkiä? itse kuulin jostain (meet Kevin videosta ehkä?) että piensijoittajien osuus olisi noussut jopa 20%:iin. kiinnostaisi tietää mikä on oikea luku

1 tykkäys

Miettikää miten meidän kotimaan isoimmat influensserit sais pumpattua vähävaihtoisia lappuja meidän pikku pörssissä. Pt-Vatanen ostais eka ja kehottais ostamaan jotain snägäriä. Nuo influensserithan voi tehdä miljoonia tällleen…

2 tykkäystä

Joka helkutin asiaan pitää nykyään pyytää linkkiä. Jos piensijoittajien osuus olisi noussut 20%, niin niistä 80% tuskin somehypettää, vaan etsii analyysejä ja tekee jonkinlaisia osakepoimintoja, tai laittaa rahat indeksirahastoon hävittäviksi.

Somehypetykset on äkkiä nähty, kuten verkostomarkkinointitulokkaat ja pyramidihuijaukset. Niin kauan kun kaupassa toinen voittaa ja toinen häviää, niin kukaan ei voita ikuisesti. Pelikassansa somehypetyksessä ei tule uudelleen mukaan ja lopulta voittajajoukko on hyvin pieni ja ensimmäisetkään eivät saa omiaan pois.

Tähän ei tarvita linkkiä, eikä sitä edes vielä ole, mutta ihan maalaisjärki ja logiikka riittää.

4 tykkäystä

Olen pahoillani etten usko mitään mitä millään foorumilla väitetään. haluan aina linkin lähteelle koska maalaisjärki voi joskus pettää

Jos markkinat sanoo että Viomi nousi tänään 60% niin miksi sitä verrataan verkostomarkkinointiin ja pyramidihuijaukseen? eikö markkinat olekaan tehokkaat? jos ei ole, onko väärin käyttää hyödyksi sitä että ei ole?

11 tykkäystä

Saanko kysellä, että oletko miettinyt exit-strategiaa lainkaan? Vai onko tavoitteesi treidata hypelapuilla myös laskumarkkinan läpi? Youtube- ja kollektiivisijoittaminen on kuitenkin tullut mahdollisesti jäädäkseen, ja kai niitä hyperaketteja voi karhumarkkinassakin löytää. Joka tapauksessa on selvää, että meemit ja yhteisöt vaikuttavat vuonna 2021 merkittävästi osakkeiden kursseihin, jolloin sosiaaliset taidot huomata hype ajoissa (ja perääntyä ajoissa) voivat korvata muita puutteita.

Itse en ole raaskinut maksaa mitään ylimääräisiä siitä, että pääsen privadiscordiin katselemaan seuraavia raketteja, mutta nähtävästi se kannattaisi. Vähän vieroksuttaa monien youtubettajien tyyli mainostaa kurssia. Joka tapauksessa näitä youtube -tietäjiä on kyllä tänä päivänä mieletön määrä ja mielenkiintoistahan se on niitä seurata. Redditissä on myös monia kelvollisia subreddittejä, joiden avulla voi päästä aikaisin käsiksi uutisiin.

Aika varovaisesti olen itse lähtenyt näihin mukaan. Vaatii omanlaista taitoa ja kovaa pokkaa.

Ps. Mielestäni ideasi kahvihuoneella blogityyppiselle “viikkotapahtumat” -ketjulle voisi olla hyvä.

Ja kaiken tämän keskustelun voisi siirtää aamulla jonnekkin muualle, ei taida liittyä Pörssin suuntaan :smiley:

9 tykkäystä

En ole someasiantuntija, mutta oman elämänkokemuksen mukaan somevaikuttajilla on omanlaisensa elinkaari. Esim. eivätkö melkein kaikki menneiden aikojen suosikkitubettajat ole hiipuneet täysin yhdentekeviksi? Jollain instagram-tilillä voi olla miljoona seuraajaa mutta vain pari tuhatta tykkäystä per kuva?

Seuraan hyvin harvoja rahaan ja talouteen liittyviä somekanavia joten en tiedä päteekö se tässä genressä, mutta ihmisillä menee aika usein sekaisin kumpi tuli ensin: trendi vai vaikuttaja? Näitä osake-youtubettajiakin on niin älytön määrä. Nouseeko se osake koska joku käskee ostaa sitä vai onko kaikki muutenkin ostamassa? Pitääkö jatkossa vaikuttajien liittoutua keskenään että saadaan kurssi nousemaan? Entä jos pitäisikin shortata eikä ostaa?

Pörsseissä on aina ollut beesausilmiötä ja suoranaista sopulivalellusta, mutta koskaan ne eivät ole kestäneet pitkiä aikoja. Suurin osa sopuleista aina kuolee, eli pelikassa katkeaa. Häviäjät eivät koskaan tule julkisuuteen.

Monilla keskustelufoorumeilla, täälläkin, on sitä jengiä, jotka eilen ostivat sopivasti pohjilta ja myivät huipulta. Niitä on elämässä aina. Kun itse valehtelet voittaneesi puolet, niin joku valehtelee voittaneensa vielä enemmän. Sitten kun on tarpeeksi vanha, voi päätellä, tai laskea miten se homma etenee.

Pörssin suunta on selkeästi alas. Tuloskausi on päättymäisillään ja mitään vetävää tekijää ei ole. Talous ei ole kurssien tasolla ja talous ei jousta, kurssit joustavat. Pienikin hyvä uutinen voi tehdä vielä rallin, mutta muuten aamurusko illan paskoo.

4 tykkäystä

Hmm. Jos miettii pörssiä kokonaisuutena, siellä pätee nuo samat lainalaisuudet: osa voittaa, osa häviää. Osan häviäminen ei tarkoita sitä, että sijoittajat loppuvat.

Entä jos osa some-osakkeista onkin niin laadukkaita osakkeita, että niihin sijoittaneista suuri osa jää voitolle? Useinhan on kyse pienemmistä ja vielä tuntemattomista yhtiöistä, jotka saattavat olla myös aidosti aliarvostettuja, spekulatiivisuudestaan huolimatta.

Inderesin palstaltakin löytää usein houkuttelevasti arvostettuja tutkan alla liikkuvia yhtiöitä. Palstan vinkit vaikuttavat pienten yhtiöiden kurssiliikkeisiin.

Sitten on tämä tunnettu Inderes-efekti. Inderesin analyytikko voi vaikuttaa päivän kurssiin valtavasti.

Missä menee siis “some-manian” ja missä “oikean sijoittamisen” raja? Onko somen vaikutus vain ohimenevä ilmiö, vai onko se itseasiassa ottanut nyt yhden askeleen eteenpäin tubettajien muodossa? :thinking:

9 tykkäystä

Ydin on, että sitä taikaseinää ei piensijoittajilla ole, vaan raha tulee palkasta. WSB/some agitaattorit hypettävät kurssit nousuun ja ostavat tietysti niitä itsekin, mutta jokuhan ne huipulta ostaa ja se joku keräilee voimia jopa vuosia.

Isot pojat osaavat jo pelata tätä peliä, ei niitä tohtorin tutkintoja arvalla jaeta. Kapinalaulut loppuvat aina.

1 tykkäys

olin vähentänyt osakepainoa koko ajan. Syksyllä se oli n. 140% kun oli velkavivut yms käytössä, nyt se on n. 100% . Hypelapuilla uskoakseni voi treidailla laskumarkkinoissakin(?), en ole varma koska sitä ei ole vielä nähty. miten nämä miljoonat somesijoittajat oikeasti reagoi siihen jos kurssit laskee rumasti? jälki voi olla todella rumaa, tai sitten “buy the dips” tasaa jälkeä.
Tarkoitus on laskea aika rajustikin osakepainoa vielä kahden kuukauden sisällä. Joka yö herään katsomaan futuureja ja pelkään että myöhästyn suunnitelmastani. Ainakin olen viimeisen vuoden aikana tehnyt selvästi enemmän tuottoa hypellä kuin sitä edeltävällä 15 vuodella sijoittamalla arvoosakkeisiin.

otin hypetyksen mukaan omaan sijoittamiseen viime syksynä
image
Pitkä salkku on nyt n. 50% salkuista, eikä ole mitään syytä periaatteessa edes vilkaista mitä siellä tapahtuu ennen vuotta 2030. Varmaan kyllä oma pitkäsalkkukin on riskinen monen mielestä, NIO on suurin omistus. katson sitten 2030 miten meni.

OST tili jolla ostelen hypeitä ja jossa koko ajan 10-20 hypeä on n. 30% osakkeista. hyvin herkästi myyn jos näyttää hype hyytyvän. vaihtuvuus on aika kovaa.

Exit mulla on aika liki kuitenkin kevään aikana. Kaikkihan jo tietää miten somea voi hyödyntää, pikkuhiljaa aika poistua junasta

jotenkin jos saisi osakepainon laskettua vaikka 70%:iin niin olisi hienoa. Mutta en taida ikinä siihen pystyä. Bull Forever.

28 tykkäystä

Täytyy kyllä hattua nostaa hermojen hallinnasta. Moni ja itsekin olisin jo myynyt, saati että tänään lähtisin tuohon.

3 tykkäystä

Jep, mutta helpommin sanottu kuin tehty. En sano, että sinulla tulee ongelmaa poistumisen kanssa, mutta moni tulee ostamaan sitä dippiä, jonka jälkeen kurssit eivät palaudukkaan entisiinsä. Ajatellaan, että vielä kerran tehdään ATH:t, kun tuli uusia hyviä uutisia. Sitten ei kehdata myydä 10% tappioilla, koska ajatellaan, että kyllä hype palautuu. Youtube senseikin sanoi, että nyt on oston paikka. Sitten -20%…-30%… Moni hype lappu tulee menemään ihan tonttiin saakka. Toki siinä samassa rytinässä menee myös moni zombie-firma. Ehkä näin käy, ehkä ei.

Inderesin foorumilaisille haluaisin sanoa, että ei tehdä tästä mitään hype- vs arvo-osake -taistelua. Oli iljettävää katsella Ehang shorttirapsan aikana, kuinka porukka huuteli, että “mitä minä sanoin!!”. Jos joskus tulee vahvempi korjausliike, niin olisi mielestäni kohtuullista, ettei arvo-omistajat nouse koloistaan ja ala ilkkumaan näitä riskinottajia, jotka jo valmiiksi kärsivät. Sama toki rakettiryhmäläisille. Älkää hieroko tuottojanne toisten naamaa vastaan (en ole tätä huomannut). Annetaan kaikkien kukkien kukkia, ei tämä ole kilpailua. Ei sillä, että tämä nyt olisi mikään suuri ongelma täällä :slight_smile:

t. 80% boomerosakkeissa, 10 % hypessä.

21 tykkäystä

Olen melkein kaikesta samaa mieltä.
Kai kuitenki on on mahdollista ilman hypeäkin ettei kurssit palaudu siihen jossa ne oli kun me ostimme? Kai me kaikki kuitenkin halutaan että meidän ostot ovat arvokkaampia huomenna?
Kiinnostaako sinua että joku muu arvioi firman arvon väärin ja maksoi liikaa sinun myymästä osakkeeta ilman hypeä?

Minä sijoitan siksi että saisin voittoa. se on ainoa syy. joku aina häviää, turha siitä on hypeä syyttää

hate the game, not the player

2 tykkäystä

miten monella on vaikeuksia tehdä teknistä analyysiä ja siksi häviää rahaa?

Olen samaa mieltä. Ilmaisin itseni ehkä vähän huonosti.

Ei sillä periaatteessa ole merkitystä, että ostaako joku huipulta hypen vai väärien laskelmien/TA:n johdosta. Jokainen on vastuussa itsestään. En hypeä missään nimessä koita syyllistää. Myös arvo-osakesäästämiseen kuuluu ennakoimattomat yllätykset (tehdas räjähtää, pörssi rommaa, marsilaiset hyökkää).

Koitin vain indikoida sitä, että tunnen sääliä niitä kohtaa, ketkä toimivat lypsylehminä. Eli heitä ketkä laittavat all in liian myöhään, kuplan huipulla.

-Veikkaisin, että suurimmalle osalle. He juuri katsovat näitä videoita ja ovat alttiinpina vaikuttamiselle.

2 tykkäystä

sama homma. Ennen ne viimeiset laittoivat allin uskomalla kauppalehden tms uutisia. nyt niillä samoilla ihmisillä on kaikki maailman tieto saatavilla ja voivat syyttää vain itseään jos eivät osaa käyttää sitä tietoa hyväkseen

3 tykkäystä