Pörssien suunta (Osa 2)

Tämähän on enemmänkin rauhoittavaa tietoa :slight_smile:

  • Aamulla jo uutisoitiin huhuja, että Evergranden annetaan kaatua
  • Veronnostoihin on jo 80% todennäköisyys (eli olisi yllätys jos niitä ei tulisi)
  • USAn fiskaalijyrkänne on ollut tiedossa jo pitkään

→ Futuurit jenkeissä melkein prosentin nousussa ja VIX laskenut jo -20% eilisestä huipusta

Luen tätä itse niin, että nämä pahat uutiset on nyt jo priced in ja vaaditaan joku yllä olevien (tai muiden) asioiden eskaloituminen entisestään, että niistä enää saisi draiveria lisäkurssilaskuille.

45 tykkäystä

Paniikin lietsonta laantui ja kauhuotsikot romahduksesta loistavat taas poissaolollaan…

29 tykkäystä

vajavaisen käsitykseni mukaan

Tuo nyt ei pidä paikkaansa, koska pohdintasi on niin hyvää. Tietysti nöyryys kannattaa, ettei usko omiin kykyihin kasva liian suureksi, kuten itselleni kävi eilen…

Mulla alkaa mennä taas kerran ihan off-topiciksi, mutta niinhän se on, että vapaa markkinatalous, jossa on aitoa kilpailua, tuo valtaa kuluttajalle. Keskus- tai paikallishallinnon ohjailukeinot ovat silloin rajatummat. Tämä yhdistettynä demokraattiseen poliittiseen järjestelmään on mannaa sellaisille ihmisille, jotka nauttivat vapaudesta ja osaavat toteuttaa itseään.

Tekisi mieli laajentaa tätä pohdintaa meillä käynnissä olevaan EU-vetoiseen (erit. päästökauppa ja energiapolitiikka) vihreään siirtymään, joka ainakin lyhyessä juoksussa taitaa viedä ostovoimaa ja sitä kautta valtaa pois kuluttajilta. Tämä taas yhdistettynä sosiaalietuuksien (erit. eläkkeet ja asumistuet) merkityksen kasvamiseen tehnee valtioista vahvempia. Tietysti demokratiassa on mahdollista äänestää epäluottamuslausetta vihreälle siirtymälle.

Mitä tämä käynnissä vallan uusjako tarkoittaa pörssille? Olisiko krypto- ja meemiosakeintoilu osin yritys ottaa valtaa ja vapautta “takaisin”? Missä määrin asumisen kalleus siirsi jo ennen koronaa kuluttamista pörssiostoksiin? Onko teollisuuslapuilla mitään toivoa? Kannattaisiko panokset laittaa systeemin kannalta elintärkeisiin firmoihin, kuten Nordeaan, vai säännelläänkö ne rikki? Hakeeko ylituottoa pienistä ja keskisuurista firmoista? Sinun tavoin uskon teknologiasektoriin, jonka uskon pärjäävän syklin kaikissa vaiheissa.

Verneri, olet puhunut täällä roaring twenties -skenaariosta. Yhtymäkohdat ensimmäisen maailmansodan jälkeisiin lähtökohtiin ovat ilmeiset. Iso shokki, takapakkia globalisaatiolle ja katseiden ainakin hetkellinen kääntyminen kansojen ja nyttemmin eri blokkien omaan etuun. Toki nyt ei ole nähty varsinaisia vallankumouksia, vaan kuten puhuttua, pikemminkin opportunistista vallansiirtoa ihmisiltä ja yrityksiltä keskushallinnoille (myös länsimaissa). Tällä voi olla arvaamattomia seurauksia yhteiskuntien ja sitä kautta talouden dynamiikkaan.

Tämä on nyt tällaista omaa pohdintaa ja tajunnanvirtaa, eikä varmaankaan kovin omaperäistä. Näitä keloja on täällä varmasti pyöritelty jo pitkän aikaa, mutta ihan kaikkia ketjuja ja niiden jokaista viestiä ei vain voi lukea läpi.

5 tykkäystä

image

Draama jatkuu, mutta miten tästä eteenpäin.

Edit: Nopealla ratkaisulla markkinat kiittäisivät ja esteet nousulle olisivat fundan puolesta ainakin hieman pienemmät. Jos ratkaisu venyy, epävarmuus markkinoilla jatkuu.

Tekniseltä puolelta odotan että edelleen nähtäisiin yksi kyykky alaspäin, joka veisi edeltäviä tasoja alemmas. Katsotaan miten käy.

6 tykkäystä

Ei harmainta aavistusta, mutta ei luulis että hirveä yllätys?

6 tykkäystä

Nyt vasta tajusin että alla oleva on oikeastaan edelleen reaktiota tuohon CNN Moneyn mittariin. Eli tavallaan väärässä ketjussa kyllä. Mutta toisaalta ei liity lähiaikojen pörssin suuntaan.

Yleistä höpinää liittyen todella isoon kuvaan.

2 tykkäystä

Huomenna on mahdollisuus haastaa Anttia :arrow_down:

Osakemarkkinoilla on alkuviikolla nähty voimakasta heiluntaa. Mistä siinä on kyse, ja mitä omille sijoituksille pitää nyt tehdä?

Tule huomenna 22.9. klo 15 kuulolle OP:n FB-liveen, jossa OP:n pääanalyytikko Antti Saari kertoo markkinoiden tilanteesta ja vastaa kysymyksiinne!

4 tykkäystä

olisi todella mukava tietää onko pankkisektori euroopassa noissa kiinan virityksissä mukana. ainakaan vielä ei ole pankkien välillä noussut epäluottamus, joten on todennäköistä että eivät ole merkittävästi sijoittaneet. kyse on enempi silloin kiinan talouden kasvun hidastumisesta.

3 tykkäystä

Onko jotain asiaa puoltavia seikkoja teknisellä puolella vai ihan ”mutulla”?

Eiköhän tuo huominen Fedin kokouksen päätös määrää suunnan mihin jatketaan lopulta lyhyellä aikavälillä?

4 tykkäystä

Jälkipörssissä aamulla sanottiin, ettei vastaavia kiinteitä suhteita Kiinan ja Euroopan pankkien välillä ole, joita esim. 2008 Goldman Sachsilla oli. Kiina on halunnut pitää omista huolen.

3 tykkäystä

Tähän lyhyt kommentti, että pääosin Kiinan finanssijärjestelmä on suljettu ja velat on maan sisäisiä, omassa valuutassa.

Esim. Evergranden dollarimääräiset vastuut on Twitter-lähteiden mukaan (mikä lähde :sweat_smile:) ~18 miljardia USD eli yksi hailee.

https://twitter.com/inartecarlodoss/status/1440052471963865093?s=21

Kiinahan on avannut taloutta ulkomaalaisille sijoittajille enemmän viime vuosina, mutta onneksi tämä on edelleen hyvin pientä.

Olisi yllätys jos europankit jotenkin saataisiin tähän mukaan mutta mikäpä enää yllättäisi. :sweat_smile:

26 tykkäystä

Omat ajatukseni kulusta vastaavat aika paljon tätä. Voi olla että (näkemykseni) on vääränlainen, mutta tästä itse lähden ajatuksellisesti. Niin pitkään kun markkinoilla on oleellinen epävarmuustekijä, en näe että vastuksia ylitetään.

Jos noin 4460 päälle päätetään (tänään, laskeva taso), niin katson olevani väärässä ja vaihdan tulevasta kulusta mielipidettä. Toisaalta pitkä on matka, jotta suuremmat merkit käänteelle toteutuvat. Moni varmasti silmäilee päivätason LH:ta, joka on vielä korkeammalla.

En (aiemmin) sen takia alkanut ketjussa enempää tästä kirjoittelemaan, kun menee väärään ketjuun. Toki tässä funda ja tekninen puoli menee mielestäni käsi kädessä.

Edit:

Ainiin jäi kommentoimatta FEDin tapaamista. En usko että FED sanoillaan/ toimillaan saa markkinat rauhoittumaan. Vaikutus voisi olla päinvastainen. Asiat osuisivat ainakin tällaisessa tapauksessa yhteen.

Goldmanin Oppenhaimer oli juuri sanonut että ostakaa 10 %:n dippi. Vielähän siihen on matkaa - olisi siis 4100 pisteen tienoilla (SP 500).

11 tykkäystä

Ehkä on hyvä myös ottaa yhtenä tekijänä nyt Ma-Ti seurattujen pörssien pomppivissa trendeissä että Ma ja Ti ovat Kiinan pörssit olleet tiukasti säpissä juhlapäivien merkeissä. Eli siellä on varmaan tyynen rauhallisesti hörpitty teetä riisikakkujen kera ja lueskeltu kommunistisen puolueen suuria ajatuksia maan kehittämiseksi. Aika kiinalainen juttu siis. Huomenna Ke pörssit pörisevät taas siellä Kauko-Idässäkin ja kaiketi antavat oman impaktinsa Euroopan ja USAn kurssien kehitykseen?

9 tykkäystä

Tämä on hyvä pointti. Voisi melkein lähteä siitä että manner-Kiinan pörsseissiä on punaista muukin kuin lipun väri huomenna. Lisäksi lomien jälkeen voi niitä peliliikkeitä niin yksityisiltä firmoilta kuin kiinan valtiolta napsahtaa kun yritetään pitää häröpalloa kasassa.

Se, miten paljon se sitten vaikuttaa muun maailman pörsseihin on sitten kysymysmerkki. Aika vahvasti on turistu että tämä Evergrande on lähes puhtaasti Kiinan sisäinen ongelma ja “tartunta” ei oikein voisi levitä eteenpäin. Toisaalta koska lainoitusketjut ovat toisinaan varsin kimurantteja, niin riski on koholla että uusia ylläreitä paljastuu.

5 tykkäystä

Bearish päiväkynttilää piirtää. Päivän nousu taisi jäädä kuolleen kissan pompuksi. 200 liukuvaan on vielä mukavasti matkaa, mutta hyviä tukitasoja on myös ennen sitä.

7 tykkäystä

Vielä on vähän aikaista tuomita päiväkynttilän muotoa kun päivä on niin pahasti kesken. Jos vertaa edellisiin dippeihin, yleensä ensimmäinen vihreä kynttilä kuopan pohjan jälkeen on myös usein hyvin paksu.

Oma odotukseni on että tänään punneretaan hieman vihreälle mutta selvää nousua voidaan joutua odottamaan koska FED ja koska Kiinan markkinat tänään kiinni joka lisää hieman huolta lähipäivistä. Markkina harvemmin poraa monta päivää putkeen ja vähintään päivän parin hengähdystauko ennen lisälaskua on mielestäni odotettavissa. Alkaa vaan niin monen firman laput olla sen verran maukkaissa hinnoissa ja myyjät vähitellen toteavat ettei enää kannata panikoida päivätolkulla jälkijunassa. Kaivataan uutta ajuria joka painaisi markkinan alaspäin tuosta pohjasta.

9 tykkäystä

Pikkuhiljaa myös osakemarkkinat heräävät makrotalouden realiteetteihin. Jälkeen yksi varoitus massiivisen velan vaikutuksista ja stagflaatiosta USA:ssa ja EU-maissa. Japani 1989-> hyvä referenssi.

https://finance.yahoo.com/news/roubini-says-dr-realist-warning-141111449.html?guccounter=1

5 tykkäystä

Kenellä mikäkin intressi (mitä tulee pankkien tuomionpäivän huuteluihin) :roll_eyes:

Ei kukaan tiedä satavarmasti pompataanko takas ylös FOMCin jälkeen, kun oletettavasti volatiliteetti taas tasaantuu… mut pankit tienaa treidaus aktiviteetista kyllä :white_check_mark:

10 tykkäystä

Mä veikkaan ekp pitää taseessaan noi valtioiden velat kymmeniä vuosia. Ei taperoi niitä. Valtiot maksaa ekplle korkoja ja ekp maksaa ne takaisi. Näin kierretään kriisi.

4 tykkäystä

Miten muuten “Tämä oli tässä” ja “18 miljradin pikkupomps” -kaarti näkee sen tilanteen että kiinan isoissa kaupungeissa on monesti 2% cap ratet koska “Ikuinen nopea kasvu” ? Ovatko nämä markkinat ja niihin sijoitettu lainaraha täysin turvassa kiinan kiinteistö- ja lainamarkkinoiden haasteilta?

2 tykkäystä