Pörssien suunta (Osa 2)

markkina on vielä siinä moodissa, että jokainen dippi on ostomahdollisuus. liian aikaista sanoa onko tälläkin kertaa niin, mutta jyrkkä väitteeni on, että tulevat inflaatioluvut määrittävät suunnan. ei se tarkoita maailman loppua vaan firmat hinnoitellaan korkotason mukaan etupainoitteisesti kuten aina. markkinalla on paljon uusia sijoittajia, joille dippi on aina toiminut ostosignaalina. uudelleenhinnoittelu saattaa siten järkyttää.

14 tykkäystä

Mahdollisesti edellä mainittuun. :face_with_monocle:

Kävin läpi parinkymmenen USA:n ns. johtavan osakkeen käyrät (mm. AAPL; MSFT, GOOGL, NVDA, PYPL; SHOP, FB jne.) . Kovaa painetta alas näyttää olevan ja (huom!) monilla varsin pienellä vaihdolla verrattuna historiaan. Ei olisi yllätys, jos pohjia haettaisiin 200 päivän paikkeilta. No, se tarjoaa taas mukavia aleostomahdollisuuksia. Esimerkkinä FB.

4 tykkäystä

Todella kestävällä pohjalla harjoitettua talouspolitiikkaa. Suuresta velkavivusta aiheutuneita ongelmia yritetään ratkaista helpottamalla lisävelan ottoa. Tämä taitaa olla lopun alku.

https://finance.yahoo.com/news/china-tells-bankers-shore-property-004732394.html?guccounter=1

10 tykkäystä

Muutamia kuvaajia taas aamun Vartista.

Kasvu- ja arvoindeksit kilpailevat ykkössijasta. Kasvuosakkeet ovat ottaneet eniten hudaa korkojen noususta, niiden kassavirrat kun ovat jossain valovuosien päässä.

Kiinassa teollisuus on jäähtynyt muutenkin ja nyt virallinen teollisuuden ostopäällikköindeksi painui alle 50:nen energiakriisin myötä.

Euroopassa teknoyhtiöiden arvostus on edelleen ennätysrevähtänyt suhteessa muuhun markkinaan. Tässä mielessä korjausvaraahan riittää, jos sentimentti rapautuu lisää.

Usein sijoittajat ulisevat, miten jenkeissä kaikki osataan arvostaa paremmin ja isommille multippeleilla ja siksi suomalaisiakin teknokioskeja Reveniosta Qt:seen pitäisi listata jenkkeihin.

Tällä hetkellä EUROSTOXX600 teknoindeksi on itseasiassa kalliimpi barbaarisella P/E:llä mitattuna, kuin Nasda100…

Kuten aiemmin mainittu, sijoittajiien allokaatio osakkeisiin on ennätyskorkealla jenkeissä. Tämä ei ole yleensä luvannut hyvää tulevaisuuden tuotoille.

Kävin lopuksi hyvin originellin, mutta ontuvan argumentin ikuisen nousun puolesta. Tutkimusjohtaja Tom Lee roiskaisi, että riskinjanoiset milleniaalit ampuvat pörssin kattoon kun he perivät vanhempiensa rahat.

@musa_2 tykännee, kun tällaisia lähes kontraindikaattoreita ilmestyy uutisiin.

43 tykkäystä

Tänään taas mietin luottamuksen hiljaista rapautumista. Jonain päivänä lasketaan ja jonain päivänä noustaan mutta pörssit eivät ole “käyttäytyneet hyvin” USA:ssa tammi–helmikuun ja Pohjoismaissa heinäkuun jälkeen. Eilenkin oli OMXH:ssa tosi hajanaista menoa vaikka isot indeksit nousivat.

Modulight osoittaa että luottamus on edelleen korkealla tasolla. Ja näin täytyykin olla kun luottamuksen äärimmäisistä huipuista on vain kaksi kuukautta aikaa.

Jos luottamus ampuu hieman yli, lievä rapautuminen on tervehdyttävää.

Nähdäkseni kun luottamus ampuu niin paljon yli kuin USA:ssa tammi–helmikuussa ja Pohjoismaissa heinäkuussa 2021, historiasta ei ole ennakkotapausta että tällaiset tasaantuvat hiljalleen jollekin tosi korkealle mutta jonkin verran huippuja maltillisemmille tasoille á la 30.9.2021.

Aika näyttää onko tällä kertaa toisin.

7 tykkäystä

Jos tässä nyt maalaillaan sitä, että pörssi on tulevaisuudessa vuoristorataa niin eikö tuolla ajatusmallilla kannattaisi siirtyä osinkosijoittajaksi? Tasaista kassavirtaa pitkin vuotta, jotka työnnetään vuoristoradasta välittämättä takaisin pörssiin.

11 tykkäystä

Tästä olisi mielenkiintoista nähdä käyrää myös IT-kuplaan saakka.

Mitenköhän tässä on huomioitu negatiivisen P/En yhtiöt, joita käsittääkseni jenkeissä on suhteellisesti enemmän?

8 tykkäystä

Antti rauhoittelee.

22 tykkäystä

Jeremy Granthamin avautuminen. kuvaa markkinasentimenttia “like a vampire”, joka ravistaa kaikki negatiiviset asiat olankohautuksella. pitää tilannetta vakavampana kuin 1929 1999. aika hurja mies:
Legendary investor Jeremy Grantham says US stocks are in a crazier bubble than in 1929 - but this ‘vampire’ market is shrugging it off | Markets Insider (businessinsider.com)

15 tykkäystä

OP julkaisi tilaston, jossa näkyy että OP:n asiakkaat myyvät tällä hetkellä enemmän kuin ostavat osakkeita. Tämän lisäksi hieman joka puolelta tulee varoituksia, että osakkeet korjaavat kurssia kohta. Elämme mielenkiintoisia aikoja markkinoilla.

11 tykkäystä

Kohta? Minun mielestä osakkeet ovat korjanneet jo pidemmän aikaa ja korjaavat parhaimmillaankin.

41 tykkäystä

Valitettavasti tuon teknologiaindeksin P/E-data loppuu vuoteen 2003. :frowning:

Tuo on blended P/E eli käsittääkseni on.

Eikä se ole suuri ero muutenkaan. Esim. Nasdaq100 indeksin P/E on 2022e 25,14x, ja vain positiivisin tuloksin P/E on 24,99x blumman mukaan. Isot voitolliset yhtiöt dominoivat.

5 tykkäystä

Täytyy vielä korostaa, että vaikka jenkeissä allokaatio on todella korkea ja aamun videossa oli ehkä snadin karhuinen sävy sitä kautta (joskin on vaikea esittää megabulliakaan, varovaisuus aina paikallaan ;D) niin pitäisi katsoa, miten asianlaita on Suomessa.

Kotitaloudet ovat kyllä lisänneet osakkeita viime vuosina, päin vastoin kun sitä ennen niitä on nettona myyty. Pitäisi ajan kanssa kaivella tarkemmin Tilastokeskuksesta noita statseja. Silmämääräisestikin tuosta kyllä näkee, 2018 jälkeen säästäminen on lisääntynyt osakkeisiin tai rahasto-osuuksiin.

Jälleen, tilastoja ja asioita joista on hyvä olla tietoinen: minä ja sinä, hän ja naapurit ja kansalaiset vauvasta vaariin sijoittavat nyt ja stereotyyppisesti tällaista laajaa kansansuosiota osakkeet ovat nauttineet syklien loppupäässä, ei alkupäässä. :smiley:

Mutta, ihmiset vaurastuvat ja ajat muuttuvat. On paljon rakenteellisia syitä, miksi osakkeet voisi olla jatkossa isommassa painossa kotitalouksilla. Kuten matalat korot ja kumuloituneet säästöt. Tai sitten nämä on näitä kuuluisia this time is different-juttuja.

17 tykkäystä

Grantham said stocks were in a bubble in June 2020

Grantham said he thinks the S&P 500 is likely to decline 10% or more in the coming months.

Jerryn mielestä +10% laskun jälkeen osakkeet sitten ei-kuplassa. Ei kuulosta kovinkaan kuplaiselta. Samalla ne oli koronakesänä myös kuplassa.

Minusta Jerry elää 1980 luvulla. Jos osakkeet tarjoaisi 10% riskipreemiota korkoihin niin kyllä se muillekin kelpaa kuin Jeremylle, melkein 8% preemiot eivät kestäneet kauaa koronapohjilla vaan ne ostettiin kiinni. Hieman 5%:n alapuolella on historian keskiarvoa, ja siellä olemme nytkin. Jos SP500 tuplaa tästä, niin olemme vasta sitten teknokuplan tasoilla suhteutettuna velkamarkkinoihin. Jos keskimäärin markkina tuplaa siinä noin 10 vuodessa, niin tässä on aikaa odotella.

Talouskasvu ja inflaatiodotukset eivät ole kummoiset tälläkään hetkellä markkinoiden mielestä ja taustapeilissä nähtävä pitkän ajan trendi on paljon puhuva.

9 tykkäystä

Grantham on ikusisuuspessimisti. minusta keskuspankit ovat menettäneet järkensä. sekä inflaatioennusteet, että talouskasvuennusteet ovat menneet metsään juuri väärin päin. eli inflaatio korkeampi ja talouskasvu hitaampi. en tiedä onko ne niin hulluja että jatkaa tätä maniaa vai antaisi vihdoin markkinan tehdä tehtävänsä. Howard Marksin sanoin “we cant really predict inflation nobody can”. inflaation lähtiessä laukalle sitä on viisaiden mukaan erittäin vaikeaa saada kuriin.

7 tykkäystä

Kannattaisi nimenomaan. Arvo- ja osinko-osakesijoittajaksi ellet veivaa pörssiä lähes päivittäin.
Ostat hyviä arvo- ja osinko-yhtiöitä ja pidät niitä niin kauan kuin ne ovat fundamenteiltään hyviä pörssin heilunnoista välittämättä.

9 tykkäystä

Kun katsotaan koko New Yorkin pörssin nousseiden ja laskeneiden osakkeiden volyymiä, niin alamäkeen lähdettiin todellisuudessa jo kesäkuun alussa.

8 tykkäystä

Mulla ei ole kompetenssia arvioida miten pätevä narratiivi se on, että Fed on kaiken takana. Osakesijoittajana uskon siihen, että markkina määrää hinnan.

Hieman liioittelua sanoa että Jeremy olisi ikipessimisti. Hän oli optimisti 2009, muistaakseni myös 2002 tienoilla. Ylipäätään ennen 2010-lukua hän ei tainnut olla mitenkään hirveän leimallisesti karhu. Hänellähän on hyvin menestynyt ura osakesijoittamisen parissa ja rikastunut siinä melko systemaattisesti miljardööriksi ilman mitään yhtä valtavaa onnenpotkua, ei tuollaiseen pelkällä karhuilulla pääse. Toki hänet tunnetaan ennen muuta siitä että on muutaman kerran ottanut aika reippaasti näkemystä markkinan ollessa hänen mielestään poikkeuksellisen kallis. Näissä urariski on niin kova että ollut poikkeuksellista toimintaa. (Asiakkaat antavat kenkää jos häviää indeksille silloin kun se nousee voimakkaasti.)

2010-luvulla GMO ja Grantham eivät ole haistelleet voittomarginaalien ja arvostuskertoimien nousua ja seitsemän vuoden sääennusteet ovat menneet pahasti pieleen. Jeremy on marmattanut kalliista markkinasta jo vuosia, mutta on tarkoin varonut kutsumasta sitä kuplaksi, koska se vaatii kalliuden lisäksi tiettyjä tunnelmiin liittyviä tunnusmerkkejä. Kesällä 2020 hän lopulta iski Bubble-kortin pöytään, tietenkin aivan liian aikaisin. Toki pitää muistaa että silloin oltiin rokotteiden ja osin elvytyksen laajuudenkin kannalta vielä pimennossa.

Tammikuun alussa oli ehkäpä jo vähän lisää lihaa luiden ympärillä väitteelle:

Tuossa siis pelkästään USA:n osakemarkkina. Entä muut isot varallisuusluokat? Grantham on usein maininnut, että kupla yhdessä varallisuusluokassa on kivulias, mietitään vaikka USA:n ensimmäistä asuntokuplaa 2005-2008, ja miten sen puhkeaminen veti osakemarkkinankin mukanaan. Japani kokeili kahta kuplaa samanaikaisesti, osakkeita ja real estatea, ja toipuu tuhoista edelleen. Kuukausi sitten Jeremy karjui eräässä podcastissa, että hänen havaintojensa mukaan ”You ”PROFOUNDY don’t want to build two asset class bubbles at the same time!”

Entä nyt? Asuntomarkkina kuplii ympäri maailmaa. Kiinassa ihan tolkutonta. USA:ssa vuokrat ovat vasta nyt lähdössä kunnolla seuraamaan. Bondit kalliita kaikkialla. Commodities kalliit kaikkialla. 3,5/4 isoa varallisuusluokkaa huippuarvostuksilla ympäri maailman. Jeremyn mukaan olemme täysin tuntemattomilla vesillä, historiankirjoista ei löydy mitään ennakkotapausta tällaisesta.

Jeremy on ollut väärässä viime vuosina, mutta argumenttien koherenssin ja niiden pohjalla olevan datan pohjalta voinee kuitenkin todeta saman kuin Trump totesi itsestään maaliskuussa 2020: ”He understands these things and comprehends very well.”

21 tykkäystä