Pörssien suunta (Osa 2)

Tuskin moni puhuu ikiperinteisen Benjamin Grahamlaisen arvosijoittamisen puolesta, vaan tarkoittaa ns. modernia arvosijoittamista, jossa kasvu on yhtenä elementtinä. Suurinpiirtein laatuyhtiösijoittamista.

Ohessa ote eilen julkaistusta Ålandsbankenin arviosta, jonka mukaan tulevien nousevien korkojen aikana arvo-osakkeet pesevät kasvuosakkeet noin 20-25 %. Tämä kuvio on toistunut historiallisesti osakemarkkinoilla.

Se, miten käy, jää nähtäväksi eikä kukaan tiedä varmasti, missä ollaan vuoden päästä.

7 tykkäystä

Tämä on melko usein esitetty mahdollinen yhteys näiden kahden välillä. Minulle ei ole oikeastaan koskaan auennut se mekanismi, jolla varsinkaan vähäinen koronnosto saisi jotenkin vipuvaikutusta valtioiden velkatason myötä.

Koko mekanismi yleisestikin jää hähmäiseksi minulle. Historiallisesti ohjauskorkoa nostamalla ei käsittääkseni ole saatu aikaan kummoista deflatorista vaikutusta, sen enempää kuin korkoa laskemalla tai mittavallakaan määrällisellä elvytyksellä saatu aikaan huomattavaa inflatorista vaikutusta. Rahapoliittisesti löysä likviditeetti ei ole päätynyt laajempaan talouden kiertoon, eikä rahapoliittinen kuritus toisaalta saanut imuroitua kovin tehokkaasti sitä kierrosta pois. Omaisuusluokkien arvostuksiin tällä on kyllä ollut vaikutusta, mutta inflaatio on eri kysymys.

Jos miettii vaikka 2010-lukua tai alkaen 2008 niin eipä tuo nollakorko tai valtavakaan määrällinen elvytys ole kummoisesti ennen nykyhetkeä tuntunut missään. Toisaalta jos miettii 1950-1980 aikavälin Yhdysvaltoja niin nykymaailmassa korkea mutta ajalle tavallinen 5%-15% haarukan nimelliskorko ei lopulta hillinnyt inflaatiota ja sen kasvua kovinkaan paljon. Varsinkin 1960-luvun korkotaso oli selvästi inflaatiota korkeampi mutta se ei vain riittänyt.

Totta kai tuolloin ja nytkin asiaan vaikuttavat monet seikat, mutta suhtaudun suurella varauksella ajatukseen ohjauskoron nostosta tuollaisena asiantilaa muuttavana vipuna.

3 tykkäystä

Tämä menee nyt määritelmien kanssa kikkailuksi, mutta jos kertoimet ovat koholla lähes kaikilla sektoreilla ja osinkotuotot ovat historiallisen matalat, niin eikö moderni arvosijoittaja silloin joudu nojaamaan kasvuosakkeisiin muiden tuoton ajureiden ollessa vaisuja? Siinä olet ihan oikeassa, että varmaksi ei voi sanoa mitään.

Se on kuitenkin selvää, että markkinoilla ollaan uskomattoman innokkaita maksamaan preemiota liiketoiminnan vakaudesta - tätä ilmentää mitä parhaiten se, että suurin osa FAAMGin komponenteista treidaa matalemmilla kertoimilla kuin melkoinen nippu jenkkilän defensiivisistä large capeista, joiden bisnekset ovat merkittävästi huonompia kuin nuo maailman parhaimmistoon kuuluvat teknot. Onkin ollut henkilökohtaisesti outoa katsoa, miten kannattavat kasvuosakkeetkin ollaan haudattu maan rakoon ruokakauppojen treidatessa samoilla valuaatiolla. Jos korkopapereista alkaa saada taas edes säällistä tuottoa, niin tuo vakauskupla saattaa tyhjentyä hyvinkin äkkiä. Onko tuo defensiivisten kori arvo-osakkeita, se riippuu määritelmästä. Itse luulen, että monelle se edustaa tällä hetkellä arvoa.

14 tykkäystä

Nyt USA :ssa vuoden korko on 0, 87% ja 5 vuoden korko n 1,535%. Eli kun näitä korkoja vertaa osinkotuottoihin, joita instituutiot vertaavat tehdessään pakollisia tuotto-olettamuksia. Niin on aika selvää, että osakeet, jotka tarjoavat yli näitä korkotasoja ovat haluttuja ostokohteita. Korkojen noustessa kasvuosakkeiden kaukana horisontissa olevat reaaliset osinkotuotot häipyvät kangastukseksi varmojen tylsien kauppa, terveys ja infraosakkeiden rinnalla. Joten varsin selvää on, että esim. eläkesäätiöt siirtävät rahat arvo-osakkeisiin. Sektorikierto on meneillään ja uusimmat sijoittajat joutuvat nyt opiskelemaan uuden sijoitusmallin, jonka vanhemmat sijoittaja ovat hallineet vuosikymmeniä.

7 tykkäystä

Vielä Aktian näkemys tänään mihin rahat pitää työntää jatkossa:
”Osakkeet ovat neutraalipainossa, pitkät korot alipainossa ja lyhyet korot ylipainossa. Osakeallokaatiossa ylipainotamme USA:ta ja olemme alipainossa kehittyvillä markkinoilla. Eurooppa, Pohjoismaat ja Japani ovat neutraalipainossa. Korkoallokaatiossa ylipainotamme korkeamman korkotason High Yield -yrityslainoja ja kehittyvien markkinoiden valtionlainoja. Euroalueen valtionlainat ovat isossa alipainossa ja korkean luottoluokituksen Investment Grade -yrityslainat alipainossa.”

3 tykkäystä

Kiitos, täällä käydään erinomaista ja monipuolista keskustelua. :slight_smile:

Itselläni on välillä vaikea ymmärtää näitä asioita ja kokonaisuuksia, mutta siinä mua auttaa usein @Marianne_Palmu ja @Antti_Jarvenpaa . Nämä videot pitäisi kuulua niin Buffetin kuin Alokkaankin oppimäärään. Tämän videon aiheena:
Elvytysbileiden pilkku on koittanut ja arki häämöttää taloudessa. Ekonomisti Marianne Palmu avaa vuoden 2022 keskeisimmät talousteemat.

-Videon aiheet-
00:00 Aloitus
00:16 Inflaatio, tervetuloa ja tervemenoa
05:55 Keskuspankkien exit
09:04 Työmarkkinoiden murros

22 tykkäystä

Aika moni tuntuu olevan täällä pikemminkin arvo- kuin kasvuosakkeiden kelkassa tällä hetkellä (erityisesti Ark Invest saanu mainintoja kun puhutaan hypeosakkeista, ping esim @Kale-possu ja @TervanKypsyttelija). Tylsää olla samaa mieltä, joten lisätään vastakkainasettelua :wink:

Alla parin päivän takainen Cathie Woodin markkinakatsaus, aiheina esim inflaatio, Kiina, disruptiiviset teknologiat tietty. Täytyy sanoa, että sisältö on todella timanttia (olen myyty ja ilmeisesti rakastumassa :heart_eyes:, no ainakin tuohon argumentoinnin tasoon). Kuka kertoisi 10 hyvää syytä, miksi Cathie Wood on väärässä (ja herättäisi minut unesta)?

Tarina menee suunnilleen näin:

  • USA q3 bkt kasvu oli vain 2,3% (pettymys markkinalle) ja tästä suurin osa meni varastoihin (inventories), 10-20% oli todellista loppukuluttajalle myyntiä, siis tuosta 2,3%:sta

  • Tämä ei ole saanut minkäänlaisia otsikoita talousmedialta (miten muuten @Marianne_Palmu ja @Antti_Jarvenpaa näette tilanteen? En ole huomannut että teidän videoilla olisi tätä aihetta käsitelty).

  • Kun todellisuus lopulta selviää, se tulee kaikille yllätyksenä ja inflaatio ei nousekaan merkittävästi ja koronnostot eivät tulekaan olemaan niin merkittävässä roolissa tänä vuonna

  • lisäksi disruptiiviset teknologiat ovat itsessään deflatorisia (ja huippusijoituksia pitkään salkkuun)

  • todellinen kupla on arvo-osakkeissa: esim tesla huippusijoitus, GM ja Ford kuplassa koska tulevat menettämään merkittävästi markkinaosuuksiaan, osakekurssi noussut pelkästään sillä että ilmoittivat isoista investoinneistaan sähköautoihin (aivan liian myöhään)

  • mutta on videolla paljon muitakin hyviä teemoja

Onhan tuossa hänen strategiassaan isot riskit, myönnettäköön, ja mahdollista myös että on oikeassa mutta markkinoilla menee aikansa ennen sen hoksaamista. Suosittelen videota kuitenkin kaikille Cathie Woodin ystäville (kukaan ei uskalla tunnustaa? :smile:) ja erityisesti jos olet eri mieltä. Tässä ainakaan @Verneri_Pulkkinen ja @Juho_Ojajarvi eivät purematta niele Cathyn argumentteja (lainaus viime keväältä, tuli vastaan kun kävin läpi Arkin historiaa tästä ketjusta).

Ja vielä se video.

28 tykkäystä

USAN bkt q3lla kasvoi 22,9 biljoonasta (?) 23,41 biljoonaan, varmaankin TTM eli 510 miljardia ja 2,2%.

Wholesale inventories kasvoi 718 miljardista 741 miljardiin eli 23 miljardia ja 3,2%.

Eli kai nuo varastotasot on kasvaneet nopeampaa, mutta ei sentään suurin osa BKT kasvusta ole vain varastoihin mennyt? Sisältääkö varastoiden arvonnousut myös jotain käypienarvojen muutoksia inflaation/odotetun myyntihinnan nousun takia?

Mutta @musa_2 tätä viime viikolla taisi jo nostella esillekkin. Kun kaikilla halukkailla on jo uudet saunat ja kiukaat, niin jälleenmyyjät varmaan ostavat kumminkin vielä varastonsa täyteen ennenkuin se kiuasfirman myynnissä alkaa näkyä?

image

PS. olisi kumma jos tämä viesti ei sisältäisi virheitä, joten kannattaa suolan kanssa ottaa tai korjata jos pistää silmään.

PSS. BKT liian hankala aihe, mutta miten varaston koot vaikuttaa bkt:hen? Toisaalta jos yhtiö X on kasvattanut varastoaan reilusti, sen myyntituotot saattaa olla matalemmat kuin ostot muilta yrityksiltä (laskee BKTta), mutta lasketaanko tuo (mahdollisesti) valmis lopputuote myös mukaan BKThen, vaikka se onkin jonkun varastossa vielä? @Marianne_Palmu voisi joskus hiljaisena hetkenä yrittää avata BKTtä keltanokille :+1:

Juu eiköhän tuo ole vain yksi monista, vaikea sanoa mitä dataa pitäisi katsoa, jos haluaisi yksiselitteisen vastauksen:

9 tykkäystä

E: tämä siis vastaus @TervanKypsyttelija viestiin joka ehti jo kadota


Ja tuosta ilmiselvä seuraus on, että loppu on lähellä?

Seuraa itsestäänselvyys: Tulevaa on vaikeaa ennakoida, joten historiaa käytetään paljon hyväksi tulevan ennustamiseen. Tässä on toinen tapa “nähdä” historian avulla mihin pörssikurssit menossa (löytyi samasta twitter ketjusta).

Oltaisiin vasta puolessa välissä nousua?? No kukapa näistä tietää…

13 tykkäystä

En ole makroekonomisti, mutta kommentoin silti: toki noihin inventoreihin lasketaan myös esim industrial inventoryt. Ja ne arvotetaan kyllä mielestäni ostohintoihin (lähes?) aina ellei sitten tehdä alaskirjauksia.

Mutta näin Wood väitti, että inventaariot ajurina bkt:lle (en löytänyt juuri tähän sopivaa käppyrää). Onhan tuo privaattikulutus ollut laskussa (kuva alla).

Tässä vielä hieman tarkemmin mistä se bkt tullut (q3 2020 on kyllä ollut kova vertailukausi, vai onko vertailukausi edellinen kvartaali)

Lähde:

3 tykkäystä
10 tykkäystä

Tässä vielä vähän vanhempi Cathien video kuukauden takaa. Kohdassa 10.12 puhutaan kuluttajainventaarioista ja kohdassa 20.01 retail / wholesale inventorysta.

Moikka,

Täällä onkin ollut hyvää pohdintaa bruttokansantuotteen laskemisesta ja Yhdysvaltain Q3:n luvuista, @Kesa86 ja @Johnnyboy . Varastojen rooli tosiaan korostui Q3:lla ja toisaalta kuluttajakysynnän kasvu hidastui, kuten alla olevasta kuviostakin on nähtävissä.

Siitä, tarkoittaako tämä kysynnän pysyvää laskua, on vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä. Ja kuten kuviosta on huomattavissa, myös varastojen kasvu talouskasvun kontribuuttorina on historiassa vaihdellut paljon. Tilastokeskuksen blogissa on kuvattu sitä, miksi bkt-luvut tarkentuvat ja mikä on varastojen rooli:

”Bruttokansantuote (bkt) lasketaan kansantalouden tilinpidossa arvonlisäysmenetelmällä, jolloin bkt on yhtä kuin toimialojen arvonlisäysten summa. Arvonlisäyksellä tarkoitetaan tuotoksen ja välituotekäytön erotusta. Perushintainen arvonlisäys muutetaan markkinahintaiseksi eli bkt:ksi ottamalla huomioon tuoteverot ja tuotetukipalkkiot.

Yrityksen kirjanpidossa tuotoksen läheinen indikaattori on liikevaihto korjattuna valmisvarastojen muutoksella sekä valmistuksella omaan käyttöön. Välituotekäyttö vastaa taas ostoja (tavarat, palvelut ja muut kulut) korjattuna ostovarastojen muutoksella. Varastojen muutoskorjaus tehdään, koska kansantalouden tilinpidossa seurataan valmistusta eikä myyntiä.”

Mitä talouskasvuennusteisiin ja kuluttajakysyntään tulee, Q4 vaikuttaisi taas vahvemmalta kuin Q3 konsensusennusteiden mukaan (alla Bloombergin ennusteet). Tästä osviittaa antavat Atlantan Fedin julkaisemat gdpnow-lukemat, jotka osoittavat Q4:lle 6,7 %:n kasvua annualisoituna ja osaltaan myös talouden yllätysindeksit, jotka ovat kääntyneet parempaan suuntaan syyskuun notkahduksen jälkeen. Vuoden 2022 osalta olennaista on se, missä määrin palkannostot onnistuvat lisäämään ostovoimaa korkean inflaation ympäristössä, ja missä määrin kasaantuneet säästöt antavat puhtia kysynnälle. Oletuksena on, että loppuvuonna oltaisiin sekä kysynnän että hintojen osalta normaalimmassa talousympäristössä.

us gdp


Sitten vielä sananen bkt-luvuista ja niiden tarkistuksista. Nämä Yhdysvaltain tuoreimmat joulukuun lopussa julkaistut Q3:n luvut olivat siis jo ”lopullisia” lukuja, ja ensimmäinen estimaatti julkaistiin jo lokakuun lopussa. Hieman hullunkurisesti osakemarkkinalla annetaan suhteellisen suuri paino aina näille alustaville lukemille, vaikka nimensä mukaisesti ne ovat alustavia ja vajavaisin tiedoin kerättyjä. Lopulliset ja tarkemmat luvut eivät sen sijaan herätä yhtä suurta mielenkiintoa, sillä ne ovat tulevaisuuteen luotsaavalla markkinalla jo auttamattoman vanhoja, kuten tässä nyt heinä-syyskuun tiedot, jotka julkaistiin joulukuun lopussa. Kuten keräämästäni kuviosta on huomattavissa, näissä tarkistuksissa piilee kuitenkin suuria eroja: Q2:lla ja Q3:lla lukuja on tarkistettu hieman ylöspäin, mutta 2020 lopulliset luvut olivat parhaimmillaan yli yhden %-yksikön suurempia kuin alustavat. Usein tarkistukset ovat suuria etenkin talouden käännekohdissa, joista 2020 on hyvä esimerkki. Finanssikriisin syövereissä 2008 ja 2009 puolestaan nähtiin suuria tarkistuksia alaspäin, eli lopulliset luvut olivat pahimmillaan yli 4 %-yksikköä huonompia kuin alustavat. Tämä kuvio siis vain havainnollistamaan bkt-lukujen muutoksia ja sitä, kuinka kompastuskiviä niissäkin riittää.

33 tykkäystä

Mitä enemmän velkaa on sitä enemmän se pienikin korkotason nousu tuntuu kasvaneissa korkokuluissa. Tällä voi olla valtion tasolla vaikutusta siten, että valtio voi leikata sellaisista menoeristä jotka tukevat inflaatiota. Esimerkiksi verojen nosto vaikuttaa suoraan yksilön käytettävissä olevien tulojen määrään ja kuinka suuren osan siitä pystyy suuntaamaan kulutukseen. Toinen tapa voisi olla leikata etuuksia joka vähentäisi valtion tulonsiirtoja varakkaimmilta köyhemmille. Tai ei lyödä läpi jotain isoja infrankunnostuspaketteja tms. koska fokus menee valtion talouden tasapainottamiseen velkaantumisen sijaan.

Tästä olen kyllä eri mieltä. Kyllä sillä korkotasolla on vaikutusta, se vain näkyy viiveellä taloudessa sekä tietysti kokonaistilanteeseen on niin monia muitakin vaikuttavia tekijöitä että joskus sen teho voi olla voimakkaampi tai heikompi. Historian valossa rahapolitiikka myötävaikuttaa vahvasti markkinoiden boom-bust sykleihin, käynnistäen niitä korkotason ollessa alhainen sekä likviditeettitilanteen ollessa löysä ja vastaavasti taantuma usein alkaa viiveellä jossain kohtaa kun ollaan jo menty hyvän aikaa koronnostosykliä ja kiristetty rahapolitiikkaa hiljalleen.

Jos katsoo pintaa syvemmälle niin finanssikriisissä tuo QE-elvytys meni käytännössä vain pankkien vakavaraisuuden vahvistamiseen eikä täten päätynyt kovinkaan vahvasti reaalitalouden kiertoon. Pankeille suuntautuva QE voi aiheuttaa inflaatiota reaalitaloudessa, mutta sillä ehdolla että pankit löytävät luotonveroisia kuluttajia ja yrityksiä joille voi lainata.

Nyt vastaavasti 2020 valtiot tulivat tehokkaasti mukaan tukemaan lisäten kulutusta esimerkiksi luomalla korotetut työttömyyshekit, joka on nähdäkseni räikein suoraan reaalitaloutta tukeva kulutustapa. Lisäksi käynnistettiin kaikenlaisia turvapaketteja, joilla ei päästetty yrityksiä konkurssiin vaan turvattiin niiden palkanmaksua työntekijöille yms.

Yleisesti ottaen, keskuspankkielvytys ei ole älyttömän tehokasta reealitalouden inflaatiota tukevana vaan niin kuin sanoit vaikuttaa enemmän asset inflaatioon. Valtioiden kulutus taas on vastaavasti huomattavasti tehokkaammin reealitalouteen vaikuttavaa ja inflaatiota nostattavaa.

On totta että inflaatio ei meinannut laantua millään tuolloin hyvin inflatorisella aikakaudella. Tähän vaikutti mm. erilainen inflaatio-indeksin laskentatapa kuin nykypäivänä, sekä ammattijärjestöjen erittäin vahva asema ja poliittinen tuki joka piti kyllä huolen työntekijän oikeuksista. Myöskään globalisaatioaalto ei ollut vielä käynnistynyt vaan tavallisista duunaritöistäkin sai suhteellisen kilpailukykyistä palkkaa. En ole super tarkasti perehtynyt kaikkiin syihin inflaation taustalla tuolloin joten korjatkaa joku tai lisätkää jotain jos olen väärässä :slightly_smiling_face: Kuitenkin lopulta käsittääkseni Volckerin tullessa FEDin johtoon nosti hän korkoa vieläkin ylemmäksi mitä hänen edeltäjänsä ja lopulta inflaatio laantui, ei varmasti yksinään korkotason takia mutta se oli ehkä yksi osatekijä kokonaisuudesta.

En missään nimessä itsekään pidä asiaa varmana että korkea velkataso = alhainen koronnosto jo laannuttaa inflaation mutta lähtökohtaisesti kuitenkin kannustin alkaa lyhentää velkoja on voimistunut jos velkaa on valmiiksi jo suuri määrä korkotason noustessa.

5 tykkäystä

Muutama nosto sijoitustieto.fi artikkelista Miksi FEDin minuutit säikäyttivät markkinat?:

"Niissä kerrottiin suunnitelmista FEDin taseen normalisoitumisen suhteen. Enemmistö kokouksen osallistuneista oli sillä kannalla, että taseen kutistuminen alkaisi jo pian ensimmäisen koronnoston jälkeen. Edellisellä kerralla 2014-2017 kiristyssarjan aikana kesti kaksi vuotta ennen kuin FEDin tase alkoi kutistua. Tällä FED vihjailee taseen kutistumisen tapahtuvan nopeammassa aikataulussa. Tai näin ainakin markkinat tulkitsevat FEDin viestin.

Toinen yllätys markkinoille oli FEDin komitean aikomus korkokäyrän jyrkentämisestä taseen kutistamisen kautta ennemmin kuin korkoja kiristämällä. Tämä on FEDin toivoma tulema, muttei välttämättä markkinoiden laajalti toivoma ratkaisu. FEDin osto-ohjelman kutistuminen tuli katastrofaaliseen päätökseen syyskuussa 2019, kun JP Morgan romahdutti repo-markkinat finanssijärjestelmän likviditeettireservien huvetessa. Tämä on vielä kirkkaana markkinoiden mielessä."

“Vuonna 2018 FED onnistui nostamaan korkoja kahdeksaan kertaa ennen kuin osakkeiden 20 prosentin romahdus osaltaan vaikutti FEDin suunniteltua nopeampaan ohjauskoron laskemiseen kesällä 2019. Samoihin aikoihin repo-kriisi ilmaantui ja FED huomasi tarpeen lisätä reservivarantoja pankkeihin likviditeetin turvaamiseksi.”

4 tykkäystä

@Marianne_Palmu korjannee jos alla olevat tulkinnat metsässä :wink:

USA:ssa bkt:n muutos varastojen muutoksesta puhdistettuna taisi olla noin nolla Q2.21==>Q3.21. Sillä tavalla katsoen talouskasvu pysähtyi joksikin aikaa käytännössä kokonaan.

Markkinat hermoilivat syyskuussa mutta päättivät sitten laittaa Q3:n deltan ja talouskasvun satunnaisheilunnan piikkiin.

Tällä hetkellä markkinoilla luottamus kovaan suhdannenousuun taitaa olla palautunut alkukesän tasolle.

Olen täällä pohtinut U.S. kuluttajan tilannetta monessa viestissä ja ihmetellyt mistä se kova suhdanneoptimismi tulee.

Tuleeko se nyt Fediltä? Heillähän on surkea träkki suhdanne-ennustamisessa.

Itse en makrosta ymmärrä mitään mutta ajattelen että kovan optimismin vallitessa todennäköisesti mahdollisuudet ja riskit ovat ikävän epäsymmetriset.

Varastosyklistä ei taida kukaan arvostettu ekonomisti puhua mitään. Eli se tulee yllätyksenä jos on tullakseen.

Yksi juttu kuluttajien tilanteesta taas tähän väliin:

Yhä useampi joutuu palaamaan siihen että arkea rahoitetaan luottokortilla?

10 tykkäystä

Instagram/TikTok somevaikuttajat rummuttavat isosti luottokortin nimeen, kerätään credit scorea. Tämäkin saattaa vääristää tilastoja. Ilmaista lainaa kunhan pystyy eräpäivän koettassa maksamaan pois lainansa. :wink:

4 tykkäystä

Nordea julkaisi tammikuun “Kansainvälinen sijoitusstrategia” -webinaarinsa. :point_down: Kyseinen webinaarisarja kiteyttää kerran kuukaudessa julkaistavassa jaksossaan ajankohtaiset ja piensijoittajaa mietityttävät seikat kohtalaisen tiiviiseen, noin tunnin mittaiseen pakettiin.

Poimintoja:

  • Nousu jatkuu heilunnasta huolimatta.
  • Pysyykö kasvu tavanomaista nopeampana? Pysyy. Kysynnän kasvu jatkuu ripeänä kotitalouksien vahvan rahoitusaseman, investointihyödykkeiden kovan kysynnän ja talouspolitiikan tuen avulla. Vahvan kysynnän ja rajoitetun tarjonnan seurauksena yritykset kasvattavat tuotantoaa nopeasti, mikä pitää kasvun reippaana. Korona-aalto viivästyttää elpymistä, mutta vaikutukset talouteen jäävät vaisummiksi rokotuskattavuuden ja immuunivasteen nousun myötä.
  • Huolien sietämisestä osakemarkkinoilla on palkittu - ja palkitaan jatkossakin.
  • Ohjauskorot ovat yhä pohjamudissa. Korot nousevat tänä vuonna.
  • Yllättääkö rahapolitiikka markkinat? Ei niin pahasti, että se pysäyttäisi kurssinousun. Rahapolitiikan tuki markkinoille vähenee, mutta turvaverkko näkymien yllättävän heikkenemisen varalta on yhä paikallaan.
  • Tuloskasvu läpi koronakriisin on ollut vahvaa ja talousnäkymät viittaavat ripeään kyytiin myös tänä vuonna.
  • Palaako tuloskehitys lähemmäs normaalia? Ennen pitkää. Tässä kuitenkin menee tavanomaista pidempään, sillä vahva kysyntä tukee liikevaihdon kasvua ja katteet pysyvät korkeina.
  • Normaalisti tulosennusteet ovat vuoden alkaessa liian myönteiset ja niitä lasketaan vuoden mittaan, mutta tulosten ja talouden vahvan vedon ansiosta on todennäköistä, että tämän vuoden tulosennusteita joudutaan vielä nostamaan.
  • Puhkeaako kupla? Ei, mutta arvostustasot laskevat. Kun rahapolitiikka kiristyy hiljhalleen, tuottovaatimukset nousevat kaikissa omaisuuslajeissa ja samalla arvostukset laskevat.
  • Vuosi 2021 osoitti, että arvostustasot voivat laskea kurssien noustessa tuloskasvun tukemana.
  • Nähdäänkö tänä vuonna viime vuotta suurempia kurssilaskuja? Luultavasti. Kasvunäkymät tukevat kuitenkin tänä vuonna riskisimpiä sijoituskohteita, mikä rajoittaa kurssilaskujen voimakkuutta.
  • Hidastuvan kasvun ja kiristyvän rahapolitiikan seurauksena markkinoista tulee myös herkempiä uutisvirralle.
  • Korjausliikkeet kuuluvat sijoittamiseen, eikä niiltä vältytä tänä vuonnakaan. Reilusti yli 10 % kurssilaskut vaatisivat näkymien selvempää heikentymistä.
  • Mistä saa parhaat tuotot? Pohjois-Amerikasta. Talouskasvun hidastuessa sijoittajat alkavat painottaa yhä enemmän laatuyhtiöitä, joita on eniten Atlantin toisella puolen.
  • Tulosnäkymät ovat hyvät sekä USA:ssa että Euroopassa, mutta riskit näkymille ovat suuremmat vanhalla mantereella.
  • Koronatartuntojen kasvu huolettaa Euroopassa lähikuukausina, kun taas USA:n markkinat voivat saada tukea finanssipolitiikan epävarmuuden väistyessä.
  • Talousnäkymien alueelliset (USA / Eurooppa / Kehittyvät markkinat) erot ovat tasoittumassa.
  • Jatkuvatko vaisut joukkolainatuotot? Todennäköisesti. Rahapolitiikan kiristyessä myös pitkät korot nousevat, mikä heikentää etenkin korkoliikkeille herkkien joukkolainojen näkymiä.

Näillä vuoteen 2022:

  • Osakkeet ylipainossa, joukkolainat alipainossa, rahamarkkinat peruspainossa.
  • Pohjois-Amerikka ylipainossa, Eurooppa alipainossa, muut alueet peruspainossa.
  • Valtionlainat alipainossa, yrityslainat ylipainossa, muut joukkolainat peruspainossa.
86 tykkäystä

Osakkeiden ja bondien suhdetta en olekaan vähään aikaan bongannut. Ei tämäkään kovin hyvältä näytä.

2 tykkäystä

Miltä tuo näyttäisi, jos otetaan FAANGit ja Tesla pois luvuista?

3 tykkäystä