Pörssien suunta (Osa 2)

Voipi mennä jonkun aikaa ennen kuin saadaan paikallisesta pankista säästötili 5% korolla. Siihen asti vastaavaa osinkoa maksavat yhtiöt on hyvä vaihtoehto.

3 tykkäystä

Robert Armstrong ja Ethan Wu FT:ssa lienevät oikeilla jäljillä korkojen vaikutuksesta kasvuosakkeiden hintoihin.

Korkotason nousun vaikutus on vähäisempi tulevien voittojen diskonttaamisen kautta. Pikemminkin sijoittajien ajatuskulku on: “Olemme tehneet kasapäin rahaa näillä riskipitoislla kasvuosakkeilla. Nyt niiden hinnat laskevat. Tulossa on rahapolitiikan kiristämistä, mikä on yleensä pahaksi riskisijoituksille. Myy!”

1 tykkäys

Tämä riski on ihan todellinen ja kuten sanoit, voi hyvin olla että ”pelätty” koronnostorumba jää hylsyksi.

Fedihän ohjaa myös sanoillaan, ja nyt markkinan ylilyöntejä on saatu mukavasti tasoittumaan pelkällä pelottelulla.

Pelivaraa on, kun voi pelata taseen surkastamisen, koronnostojen ja ties vaikka minkä teknisten vimpeleiden kanssa. Pitää vain poliitikoille ja kansalle signaloida, että inflaatio taltutetaan tosissaan vaikka se saattaa taittua vuoden mittaan ihan itsekseen. Todennäköisemmin niin koska Fedin koronnostot ei suoraan ratko pullonkaulaongelmia Kiinassa, jossa inflaatio muuten taittuu jo:

40 tykkäystä

Lukusuositus. Tiukkaa kritiikkiä fedin suuntaan. Paljon tuttuja aiheita mm. tästä ketjusta ja Vernerin varteista.

4 tykkäystä
6 tykkäystä

Markkinat keikkuvat “vaaran vyöhykkeellä” - huipputasoilla tehdään H&S, mutta breakout uupuu. Kuitenkin Nordealla on kova luotto tuloskauteen.

image

“Tulosennusteet ovat liian varovaisia”

29 tykkäystä

“Arvo-osakkeiden” ympärillä on pöhinää pitkästä aikaa. Jotkut ehkä muistelevat miten loistava veto oli siirtyä “kasvusta” “arvoon” vuonna 2000.

(Nuo termit ovat epäilyttäviä koska kasvu voi luoda tai tuhota arvoa. Jätän kuitenkin lainausmerkit jatkossa pois.)

On hyvä taas muistuttaa miten dramaattisesti erilainen ns. arvo-osakkeiden arvostus on nyt verrattuna vuoteen 2000.

90-luvun loppupuolella talous oli vanhoissa teollisuusmaissa hyvässä vedossa. Arvo-osakkeiden hinnoissa oli sillä kierroksella eniten optimismia sisällä kesällä 1998. Loppukesällä ja syksyllä 1998 tuli parikin säikähdyksen aihetta (LTCM ja Venäjä).

Muotialat it, telekom, media, bioteknologia jne. toipuivat säikähdyksistä nopeasti ja kohosivat uusiin korkeuksiin.

Sen sijaan “vanhan talouden” yhtiöt eivät toipuneet takaisin kesän 1998 arvostustasoille. Syyt:

  • “uuden talouden” osakkeiden momentum ja kasvava hype ja fomo
  • arvo-osakkeiden kesän 1998 kursseissa oli sisällä paljon optimismia liittyen volyymikehitykseen, hinnoitteluvoimaan ja kustannusten hallintaan; varsin hyvä suhdannekehitys ei automaattisesti tarkoita paranevia tuloksia

Kesästä 1998 kesään 2000 arvo-osakkeisiin hinnoiteltiin sisään hivuttaen jatkuvasti enemmän pessimismiä – tietenkin pessimismiä suhteessa kasvuosakkeisiin mutta myös absoluuttisesti. Kurssit valuivat alaspäin. Arvoyhtiöiden omista pääomista, liikevaihdoista ja tuloksista maksettiin kesällä 2000 selvästi vähemmän pari vuotta aikaisemmin.

Kesästä 2000 kesään 2007 kaikki tähdet olivat sitten kohdillaan arvo-osakkeille.

  • Kiinan massiivinen investointivetoinen talouskasvu
  • globalisoituva työmarkkina
  • keväällä 2007 koko maailma samaan aikaan korkeasuhdanteessa
  • fomo siirtyi arvo-osakkeisiin

Arvo-osakkeiden hinnoittelu on nyt täysin eri kuin vuonna 2000. Jos maksaa arvo-osakkeista samoilla p/b- ja ev/s-kertoimilla kuin vuonna 2000, saa paljon huonompaa laatua. Jos haluaa arvo-osakkeissa vastaavaa laatua kuin 2000, joutuu maksamaan paljon kovemmilla p/b- ja ev/s-kertoimilla kuin vuonna 2000.

On olemassa ennakkotapaus rotaatiosta hyperarvostetusta growthista maltillisesti arvostettuun valueen. Mutta nyt vallitsevalle tilanteelle ei ole ennakkotapausta (hyperarvostettu growth vs. korkealle arvostettu value).

Kaikkein muodikkaimmat kasvuosakkeet ovat tulleet parissa kuukaudessa alas jonkin verran mutta yleiskuva ei ole muuttunut mainittavasti:

48 tykkäystä

Painotukset by S-pankki (ex-FIM)

https://www.s-pankki.fi/fi/artikkelit/2022--elamaa-ilman-elvytysta/

5 tykkäystä

Huomasin hienon tilaisuuden laittaa tänne jotakin positiivisempaa juttua ja myös oman aikaisemman negailun kriitiikkiä :slight_smile:

Otetaan Helsingin pörssistä vaikkapa 30 markkina-arvoltaan suurinta firmaa. Kutsutaan niitä large capeiksi.

Jaetaan ne boomer-arvostuskertoimien perusteella kahteen yhtä suureen ryhmään.

P/b-luvulla halvempi puolikas (kutsutaan vaikka large cap value) on nyt 15 % alennuksella vs. alkukesän 2007 ath-arvostukset. Tai toisin päin katsoen large cap value saa nousta vielä parikymmentä prosenttia ennen kuin ollaan ath-arvostuksen tienoilla.

Uskon että keskiverto OMXH large cap value -osake tuottaa hieman positiivisen puolella olevaa reaalituottoa kymmenen vuoden tähtäimellä. Vaisua toki, mutta ei tuo ole totaalisurkea odotusarvo. Yllättävän moni sijoittaja onnistuu reaalisesti tuhoamaan pääomaansa.

Totesin edellä että ne arvostukset josta valuen nousu vuonna 2000 kasvuhuuman jälkeen alkoi, ovat nyt vain kaukainen haave. Mutta asioita voi katsoa eri näkökulmista.

Vuosi sitten (jolloin en ollut foorumilla) Helsingin arvo-osakkeet olivat sen verran nykyistä edullisempia että oli väärin että keskityin vain seuraamaan USA:n silloista pörssisirkusta enkä katsonut Helsingistä yhtään mitään ostettavaa.

40 tykkäystä

Muutamia kuvaajia aamun Vartista, jonka aihe oli populistisesti korkeimmat osinkotuotot. :smiley:

Olin käsikirjoittanut Vartin jo ennen sairastumista eli edelliselle viikolle. Onnekseni koko viime viikko meni pörssissä käytännössä samalla teemalla: Fedin äkillinen kireys raastoi pörssiä etenkin tekno-osakkeiden osatla.

Harvoin ihmiset sukeltavat primääriaineiston pariin, joten tässä Fedin minuuteista ihan tuo säikkykappale sellaisenaan:

Huomatkaa, että kun Fed edellisen kerran alkoi nostamaan hissukseen korkoja niin Qt eli quantitative tightening alkoi vasta pari vuotta myöhemmin. Nyt tätä kaikkea ollaan starttaamassa pörssin aikataulussa käytännössä heti.

Pörssithän katsovat ainakin 6-12kk päähän, ja sinne katsoen meillä on jo kiristyvä ympäristö päällä.

Ajan kuvaa. Hypeosakkeiden multihuipentuma ARK ETF on tuottanut pian heikommin koronapohjista, kuin perinteisen talouden Buffettin Berkshire Hathaway! :smiley:

Arvo on lyönyt kasvua räväkästi.

Muutoin kävin videolla täällä aiemmin nostamani Andreaksen kontraajateesit. Ehkä siihen liittyen voisin heittää vielä käppyrän luottoimpulssista ja inflaatio-odotusten muutoksesta.

Lyhyesti kertauksena, Andreas argumentoi Alfin blogissa, että talous ja inflaatio jäähtyy suhteellisesti vimmalla 2022 ja osakkeet on ihan jees omaisuusluokka kun kasvusta tulee taas niukkaa.

Niin ja aiemmin korkojen nousu pysähtyi kuin seinään, kun QE loppui. :smiley:

Lisäys: @Marianne_Palmu makrossa oli myös juttua Fedin kiristelyistä :stuck_out_tongue:

24 tykkäystä

Aktia osallistunut Nordic-seminaariin ja varsin myönteistä kerrottavaa tuotantoketjujen toimivuudesta: Nordic-seminaarin tunnelmia

3 tykkäystä

Tarkoittanee siis että sekulaari pitkän tähtäimen kasvubisnekset hyötyisivät tuosta – vs. roaring twenties -skenaario?

Mutta sekulaari pitkän tähtäimen kasvu on edelleen hinnoiteltu korkeammalle kuin koskaan lukuun ottamatta vuotta 2021 (ja 1999 ehkä).

3 tykkäystä

Andreas maalasi melko leveällä pensselillä:

"Positioning is once again, as per usual by the end of a QE program, very loaded towards higher bond yields and cyclical assets such as industrial metals and this also coincides with a material positive rate of change effect in credit during 2020. Now that we are faced with the opposite – a material negative rate of change momentum in credit – it ought to lead positioning in the other direction over the coming 2-4 quarters once both growth, inflation and ultimately wage growth starts surprising to the downside.

As the pandemic dissipates, we should expect the workforce to increase (as boomers return), supply chain issues due to a bizarre purchase volume of goods to fade and stimulus measures to disappear. The result is a negative impulse, which will likely lead to one of the most material negative rate of change events in recent decades – and we argue that it makes sense to start positioning accordingly already now.

Yes, the Fed is likely to hike. Yes, the Fed is likely to try and start tightening the balance sheet again. Yes, other G10 central banks ought to try and be hawkish… What happens when you tighten into a massive slowdown in the rate of change of credit , is that you flatten the curve materially… And I am even tempted to say that you should both buy the USD and duration (in most currencies) with an arm and a leg already now… And equities overall… Hmmm… see below!
Happy hunting in 2022 :blush:"

Eli omaisuusluokkina lyhyet korot ja raaka-aineet uuurgh, osakkeet yleisesti olisi jees.

Mutta, tulkitsisin tuota subjektiivisesti niin, että kasvu hidastuessa ylipäätään kasvuyhtiöt olisivat taas suhteellisesti houkuttelevampia.

Mutta tuo pointtisi on ihan totta, että eihän indeksitasolla ole arvostuksia kuin vasta raapaistu.

Ottaisin tuon itse enemmän niin, että hyvin selektiiviselle osakepoimijalle tuosta voisi saada taustatukea makrosta poimia harkiten hyviä kasvufirmoja kun niitä putoilee alelaariin. Monet nimet ovat puolittuneet lyhyessä ajassa.

Mutta, tässähän on myös vähän sellaista ajatusta nopeasta paluusta vanhaan tuttuun regiimiin, missä kasvu jyrää ja sykliset mörnii.

22 tykkäystä

Nämä suhdanneaiheet ovat aina tukevasti viihdeaineistoarvailua. Mutta olen Andreasin kanssa useimmista kohdista samaa mieltä :slight_smile: Ainoa mikä näyttää hieman löysästi ilmaistulta ovat nuo kaksi viimeistä riviä.

Pitäisikö siinä olla tarkemmin ilmaistuna näin?

  • kaikki mikä perustuu tosi voimakkaasti viime aikoina havaitun noususuhdanteen trendien ekstrapolointiin on petollista
  • sekulaari kasvu hyötyisi paluusta vuoden 2019 kaltaisiin asetelmiin?

Ja oma lisäykseni oli siis se että sekulaari kasvu on hurjilla kertoimilla edelleen.

EDIT:

Ehkä siihen vielä tarttuisin että Anreas tuntuu olevan hyvin luottavainen siihen että suhdanteen heikentyminen ja muut hänen mainitsemansa tekijät tappavat inflaation tosi tehokkaasti. Eli stagflation lite ihan poissuljettu hänen mielestään? Ymmärsinkö oikein?

6 tykkäystä

Käy minunkin järkeeni yleisesti ottaen mitä Andreas sanoo (suunnilleen sama viesti myös Cathie Woodilla) ja ainakin oma salkkuni on asemoitu varovasti kasvuyhtiöiden varaan. Kuten Mariannen aamukommentissakin mainittiin, niin ensi syksynä on edessä todella vahvat vertailuluvut inflaation suhteen, joten jopa hetkellinen deflaatio on hyvin mahdollista.

:man_facepalming:

Onnistut kyllä saamaan niin negatiivisen sävyn hypeosakkeisiin :smiley: Viittaatko kai nyt niihin tämän vuosikymmenen voittajaosakkeisiin? :thinking:

Osakeryhmien nykyinen respect menee kai suunnilleen näin pohjasakasta alkaen:

meemiosakkeet < hypeosakkeet < SPAC < FAANG < arvo-osakkeet

Jäikö jotain välistä?

1 tykkäys

Laita pahnan pohjimmaiseksi “Mikä tahansa kiinalainen yritys” :face_with_hand_over_mouth:

3 tykkäystä

Makron suhteen aina loistava linjaus on tämä: suhdanteiden ennustaminen on älyttömän vaikeaa ==> en osallistu ennusteluihin enkä usko ennustelijoihin.

Tuollaiselta nöyrän agnostiseltakin pohjalta on mielettömän herkullinen hetki mennä valtavirtaa vastaan.

Maailmassa vallitsee aivan poikkeuksellinen suhdanneoptimismi reaalitalouden ja pääomamarkkinoiden toimijoiden keskuudessa.

Tämä tarkoittaa sitä että jos suhdanne pettää, se palkitsee paljon normaalia enemmän sitä joka menee valtavirtaa vastaan.

Bloombergiltä:

Global fund managers expect inflation – not economic growth – to decline this year, and are placing record bets on a boom in both commodities and stocks, a Bank of America Corp. survey showed.

Net overweight positions in commodities rose to a historical high in January, according to the monthly poll, which surveyed 329 panelists with $1.1 trillion in assets under management. Meanwhile, the spread between overweight positions on stocks and bonds increased to peaks last seen in January 2011, as underweight positions on equities fell to an all-time-low.

“Global reopening hopes trump Fed hike fears,” BofA strategists led by Michael Hartnett wrote in a note. Market participants are shifting from credit to commodities, from growth to value, and from tech to banks, they said.

The responses are at odds with BofA’s own strategists, who have long argued that a sharp correction in equity markets looms as rates rise and economic growth slows. “We remain stagflationary bears,” the strategists said.

Other highlights of the BofA survey, which took place between Jan. 7 and 13, include:

Net overweight positions on technology stocks fell 1% to their lowest since December 2008

Among the survey’s respondents, only 36% think inflation is permanent, while 56% think it is transitory

Net allocations to bank stocks rose to 41%, near the record highs reached in October 2017

Only 7 out of 100 investors believe there will be a recession in the next 12 months*

16 tykkäystä

Olen pyrkinyt varoittamaan viimeisen vuoden päivät hypeosakkeisiin* sijoittamisen vaaroista, koska niihin on ladattu kovia odotuksia. Joukossa on varmasti myös paljon voittajia, mutta silti niistäkin voi maksaa ainakin lyhyellä välillä liikaa.

En koe, että nämä varoitukset olisivat olleet turhia tai turhan negatiivisia kuitenkaan kun melko pilke silmä kulmakulmassa tuon asiat yleensä esille. :slight_smile:

*Hypeosakkeelle ei taida olla virallista määritelmää, mutta onhan monien kasvulupausten ympärillä ollut melkoista pöhinää ympäri Internetin ihmeellistä maailmaa ja kurssikäyttäytyminen oli monella… Outoa nopean moninkertaistumisen myötä. :smiley:

Viime aikojen kehitys markkinalla on ollut mielenkiintoista ja mielestäni oiva kysymys onkin, mitkä näistä kaikista eilisen suosikeista on oikeasti tulevaisuuden voittajia ja kuuluu salkkuun jahka niiden hinnoista on runneltu ilmat pihalle. :wink:

50 tykkäystä

Indeksit saattavat olla SECin seuraavana kohteena uusille regulaatioille. Huolta aiheuttavan mm. indeksien läpinäkyvyys, indeksi paikkojen ostaminen rahalla ja naamioitu sijoitusneuvonta:

It wasn’t just the strength of Bogle’s ideas, however, that created an environment where funds that passively track a broad market index like the S&P 500 SPX, +0.08% now manage more than half of the roughly $11 trillion invested in domestic equity funds. A series of legal and regulatory changes over the past 50 years laid the foundation for passive investing’s dominant role in today’s markets, and the Securities and Exchange Commission may now be set to rein in some of the unintended consequences that previous reforms wrought, according to interviews with current and former regulators.

“Fundamentally, millions of American families don’t choose what they invest in, an index provider chooses what they invest in,” Robert Jackson, who served as an SEC commissioner from 2018 to 2020, told MarketWatch.

“The choice to include or not include a company in the S&P 500 moves billions of dollars of American families’ money in and out of that company,” he added. “That choice is subject to very little oversight and it raises potential conflicts of interest that have never been addressed by financial regulators.”

The Center for American Progress, a left-leaning think tank, issued a report Friday, previewed exclusively to MarketWatch, that argues that the SEC and other financial regulators “should adopt a comprehensive regulatory regime for financial products tied to indexes,” including setting minimum standards for governance of indexes and mandating transparency regarding methodology, licensing fees and potential conflicts of interest.

The SEC, which is headed by Gary Gensler, may soon act on this recommendation. In its recently published regulatory agenda, the agency said it would consider asking the public to comment on the role index providers play in the asset management industry.

Index membership for sale?

Andres Vinelli, vice president for economic policy at CAP and the former chief economist at the Financial Industry Regulatory Authority, pointed to new research that indicates index providers could be adjusting their inclusion criteria to benefit issuers with which they have a financial relationship.

In November, academics Kun Li and Xin Liu of Australian National University and Shang-Jin Wei of Columbia University published research which argued that S&P Global’s index division has significant discretion over which firms ultimately end up in the S&P 500 and that “the discretion is often exercised in a way that encourages firms to buy fee-based services from the S&P.”

“This happens to issuers that are companies, but could happen with whole countries,” Vinelli said in an interview. “If you’re managing a bond fund, countries might want to have their bonds in your fund and there might be levers countries can use to induce you to do that.”

Investment advising in disguise

SEC rules require that that mutual funds select a benchmark index and to report the fund’s performance relative to that index, and this mandated practice of benchmarking has produced a legally enshrined source of revenue for index providers, who charge fund managers licensing fees.

Adriana Robertson, a professor of finance and law at the University of Toronto, has analyzed the methodology of more than 600 equity indices that U.S. funds benchmark themselves to. She found that the vast majority of indexes serve as a benchmark for just one fund, reflecting the fact that index providers often create bespoke indices at the direction of fund companies, which offer products that track these tailor-made compilations of securities.

“They are being created really for the use of the fund,” she said in an interview, adding that this practice of stock selection on the part of index companies should force the SEC to consider them investment advisers and regulate them as such. If the SEC were to enforce the law, she added, index providers that act like investment advisers would need to register with the SEC and assume a fiduciary responsibility to their clients. “Right now this is a completely unregulated relationship,” Robertson said.

Robertson argued that this loophole creates an uneven playing field between active managers who want a relationship with an adviser and index funds that outsource that function to index providers. “Either we think these rules are doing something helpful, or we don’t,” she said. “And if they’re not doing anything, or they’re so burdensome that the costs outweigh the benefits, we shouldn’t subject anyone to them.”

Onko siis indeksisijoittajilla edessä myrskyisät ajat vai meneekö homma peräti helpommaksi :slight_smile:

3 tykkäystä

Mikä mahtaa olla pörssiromahduksen ja korjausliikkeen ero, tapahtumien nopeus?