Pörssien suunta (Osa 2)

Sampon forward P/E 18,83 (Nordnet: Forward P/E-luku on ennustettu P/E-luku tulevalle vuodelle. Se lasketaan jakamalla osakekohtainen markkintahinta ennustetulla osakekohtaisella tuloksella.) Aika ok. Ja se osuu omaan arvo-osake määritelmään :wink:

Kasvuyhtiöiden osalta nyt ei mielestäni voi puhua ainakaan mitenkään kovin halvoista hinnoista vielä historiallisen kertoimien valossa. Näistähän on tännekin ansiokkaasti kirjoitettu muiden tahojen toimesta ja kiitos siitä. Toki siinä se subjektiivisuus taas tuleekin miten näitä numeroita tulkitaan :slight_smile: Viimeksi useamman kasvuyhtiön osalta nähtiin lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna korjaus ja “pohjat” lokakuussa 2021 paljon alemmille tasoille huomattavasti paremmassa markkinailmapiirissä kuin missä nyt ollaan. Ihmettelisin jos nyt ei mentäisi vähintäänkin noille tasoille mutta markkinahan se aina jaksaa yllättää :slight_smile:

1 tykkäys

No nyt on Hesarissakin herätty. Eiköhän tässä kesän korvilla nähdä oliko mies oikeassa.

7 tykkäystä

Eikös myynti ja ostoketjun pitäs olla myynti ilmoituksia täynnä, jos näitä taivaan rannan maalareita porukka sopuleina uskoisi. Epäilen, että tässä kevään aikana taikuri yllättyy itsekkin…

6 tykkäystä

Paniikkipäiviä ei vielä ole ollut yhtään. Ennemmin tällaista vetäytymistaistelua on markkinoilla ja karhu hiipii perässä. Itse hoen itselleni, että älä osta, älä osta, älä osta.
Milloinka on sana euforia kuultu viimeksi ja milloin se oli käsin kosketeltavaa? Siitä on jo aikaa. Nyt voisi markkinalla sanoa olevan maltillista epäuskoisuutta. :slight_smile:

5 tykkäystä

Tässä ketjussa pohditaan, perustellen ja saatavilla olevaan dataan tukeutuen, pörssien isoa suuntaa.

Päiväkohtaisia liikkeitä ja keveämpää settiä voi heittää tähän ketjuun Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)

19 tykkäystä

Lainaan itseäni toisesta ketjusta:
Laittakaahan ihan huviksenne googleen “jeremy grantham” ja sitten vuosiluku. Jokaiselta vuodelta löytyy miehen haastattelu, jossa hän povaa tulta ja tulikiveä osakkeille ihan pian. Mitä arvoa tällainen tuo sijoittajille enää kymmenen vuoden jälkeen? Sitten nämä gurut kaivetaan naftaliinista, kun markkinoilla vähän tai vähän enemmän tutisee. On helppoa ennustaa onnistuneesti jokainen toteutunut markkinaromahdus kun povaa markkinaromahdusta joka vuodelle.
Pelkään, että kun indeksitasolla lasketaan vielä 5-10% niin joku urpo kaivaa Tuomas Malisenkin vielä naftaliinistä. Hän taitaa tosin olla jo niin ryvettynt kaikesta muusta sekoilusta ettei kelpaa enää kuin ylen pörssipäivään.

Ja karhu saa perustellusti olla. On helppo allekirjoittaa monia karhuargumentteja tämän hetken markkinatilanteesta. Mutta jos koskaan ei löydä mitään muita argumentteja kuin omaa näkemystä tukevia (mihin suuntaan tahansa) niin en usko, että pitkällä aikavälillä voi olla kovin paljon keskivertosijoittajaa parempi.
Tämä nyt menee aiheen ohi, mutta saa vereni aina kuohumaan.

44 tykkäystä

Pörssiromahduskeskustelut ovat kyllä yleensä melko harhaanjohtavia ja usein laiskan yleistäviä.

Pörssiromahduskeskusteluissa tuntuu unohtuvan, että pörssi ei ole mikään “intakti” kokonaisuus, vaan koostuu tuhansista eri yrityksistä, joiden menestys vaihtelee ja menestys määrittää osakearvon. Jos povataan pörssiromahdusta, niin povataan keskimäärin yritysten osakekirjojen markkina-arvon laskua. Tästä kokonaisuudesta löytyy edelleen erittäin hyvin menestyviä yhtiöitä (ja erittäin huonosti menestyviä).

Toisin sanoen huolellisella osakepoiminnalla voidaan aika huoletta sivuuttaa pörssiromahduskeskustelut. Indeksiin, tähän kokonaisuuteen, sijoittavia tietysti pörssiromahduskeskustelut kiinnostavat, mutta taas on muistettava, että lopulta talouden kehityksen suunnan arvioiminen on pörssiromahdusarviointia tärkeämpää. Jos koet, että maan talous voi olla vahvasti hidastumaan päin, niin voi olla perusteltua realisoida joitakin indeksisijoituksia ja siirtää niitä ehkä toisaalle.

Yleisesti ottaen tuntuu, että tästä monimutkaisesta kokonaisuudesta yritetään näissä keskusteluissa tehdä liian yksinkertaista. Viestissäni on paljon itsestään selvää toistoa, mutta ajattelin nyt avata mitä itse aina ajattelen, kun näitä pörssiromahdusotsikoita vilisee uutisfeedissäni.

14 tykkäystä

Meno pörssissä paranee, siis netto-ostajan kannalta. :smiley: Jos on mennyt all in huipulta niin en ihmettele mikäli hermot alkaa rasahtamaan.

Arvostukset eivät ole kuitenkaan isosti sulaneet indeksitasolla. Jos tuloskasvu ja matalat korot jatkuvat, arvostukset näytä kyllä tolkuttomiltakaan. Tämän takia tänne nostetut huomiot kasvuyhtiöiden paluusta verilöylyn jälkeen tuntuvat kutkuttavilta.

Mutta ei pörssi aina arvostuksia katso. Sijoittajien allokaatiota hehtaaritasolla mittaava indikaattori on päivittynyt viime vuoden Q3:sen osalta. Kuten huomata saattaa, on maailman tärkeimmällä markkinalla Yhdysvalloissa allokaatio edelleen lähes ennätyskorkea. Aiemmilla kerroilla seurasi pidempi karhumarkkina, kun sijoittajat hakivat uutta tasapainoa allokaatioonsa. Se piste, missä osakkeiden paino on riittävä, on löytynyt yleensä paljon alempaa.

Voi tietysti olla, että osakkeet ovat rakenteellisessa ylipainossa mutta on maailmassa muitakin paikkoja mihin sulloa rahojaan…

36 tykkäystä

Ihan kovat arviot kyllä.

Granthamin mukaan S&P 500 -indeksi saattaa menettää noin 45 prosenttia arvostaan keskiviikon päätöslukemiin nähden ja pudota tasolle 2500. Tällä hetkellä indeksin pisteluku on 4482,73. Hän povaa Nasdaq-indeksille jopa kovempaa laskua.

Granthamia on tänään kutsuttu mm. permabeariksi, höpiseväksi ukoksi ja taivaanrannanmaalariksi. Henkilöä joka on viimeisten 55 vuoden aikana noussut nollasta miljardööriksi sijoittamalla osakkeisiin. Nuo heitot perustunevat viime vuosiin. Samalla logiikalla Buffett ja Munger ovat keskinkertaisia osakepoimijoita. Jätetään huomiotta koko uran träck record sekä argumentoinnin yleinen koherenssi.

Kun tämä bull market käynnistyi 2009, Grantham oli aggressiivinen bull. Sitä ennen hän varoitteli asuntokuplasta aikaisin, niin että kupla paisui vielä parisen vuotta sen jälkeen kun varoittelu oli alkanut. Oli siis liian ajoissa, Bernanke taas oli täysin pihalla koko ajan, täydellinen denial loppuun asti. Sitä ennen joskus 2002-2003 Grantham ei varoitellut ketään kalliista osakkeista koska ei pitänyt niitä kalliina. Sitä ennen alkoi varoitella pörssikuplasta aikaisin, joskus -97-98 tienoilla. Pörssi nousi paljon sen jälkeen ja häntä piestiin kuin vierasta sikaa. Sitä ennen varoitteli Japanista aikaisin, oli lopulta oikeassa.

Tällä kerralla voi olla että hän on taas aikaisin liikkeellä ja lopulta oikeassa, tai voi olla että tulee permamently high plateau ja hän on perustavanlaatuisesti väärässä. Tällä hetkellä emme voi tietää. Voimme vain tutkailla hänen argumenttejaan ja pohtia, onko niissä mahdollisesti jotain järkeä vai ei. Hänen lyttäämisensä ainoastaan viime vuosien perusteella on muotisanaa käyttääkseni ”laiskaa” johtopäätösten tekoa.

66 tykkäystä

Hieman mietityttää että minkälaista jälkeä tulee jos esimerkiksi Applen tulos pettää ja indeksin suurin yhtiö ottaa pataan -20%.

4 tykkäystä

SP500-indeksin arvo on n. 40 biljoonaa, Applen 2,7.

Koko indeksi tulisi siis n. 1,2 % alas, ceteris paribus. :smiley:

Mutta jos Applessa alkaisi dumppaus, niin se ei varmaan jäisi Appleen mikä taisi olla ajatuksesi. Kuten aiemmin tänne nostin, monet sijoittajat ovat pitäneet kynsin hampain kiinni isoista lafkoista joissa ei olla vielä nähty isompaa myyntiä.

Toisaalta jos kaikki menee pesuveden mukana, tulee sijoittajalle tilaisuuksia. :slight_smile:

21 tykkäystä

Mikä tarve on sijoittajilla jakaa ‘tietoaan’ näin auliisti? Miksi ei vain myhäile ja kääri massit pois? Onko todellinen tavoite vahvistaa todettua suuntaa ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Tai sitten on muuten huomionkipeä, ja nauttii siitä, kun analysoi/arvaa oikein. Kun paljon puhutaan, aina joku kohdalleenkin osuu ja otsikot kerää.

10 tykkäystä

!7. joulukuuta 2021 kerroin mitä tulossa on, ettei osakevarallisuus pääse hupenemaan kenellekään yllätyksenä tällä kertaa. :grin: USA:n iso trendi kääntyi siis jo marraskuun lopussa.

3 tykkäystä

Jos nyt oletetaan, että pörssi sukeltaisi isomminkin, niin onko historiassa olemassa toista ajankaksoa, jossa on näin lähekkäin kaksi isompaa romahdusta? Eli Korona ja nyt, mahdollisesti.

Miten tämä näkyisi sijoittajien käytöksessä, ostetaanko dippiä herkemmin kiinni, koska ei haluta myöhästyä tulevasta noususta, joka on varmasti vielä sijoittajien muistissa?

Vai myydäänkö nyt omat laput herkemmin pois ja odotetaan kunnon rysähdystä?

Pahoittelut jos tällaista jo pohdittu tai ei tullut oikeaan ketjuun.

14 tykkäystä

Tai sitten hän vain vastaa haastatteluun ihan vain aihepiirin asiantuntijana. Yleensä ihmiset tykkäävät olla äänessä. Toki hänellä on myös oma fundinsa markkinoitavana.

Ei Granthamilla ole mitään mahdollisuutta manipuloida globaalia rahamarkkinaa. Menee ihan salaliittoteorisoinniksi väittää sellaista. Et sinäkään varmaan kirjoita viestejäsi tänne manipuloidaksesi meitä muita toimimaan linjassa salaisen agendasi kanssa vaan ihan avoimesti mielipiteen vaihdon ilosta.

1 tykkäys

Oppimatonta pohdintaa. Pörssin korjausliike ja romahdus ovat kaksi eri asiaa ja niiden lisäksi on vielä epävarmuus.

Korjausliike on luonnollista seurausta, kun hype ylikuumenee ja pääsee paineet pois. Huippuhinnoille ei enää riitä hurjapäisiä ATH-ostajia. Tämän vastaliike on siis HYPE.

Romahdus vaatii, että taustalla on jotain rakenteellista. Yleensä holtiton rahoitusmarkkina. Toipuminen siitä edellyttää, että romahduksen syy korjaantuu. Corona oli romahduksen syy, mutta se ei tappanutkaan kaikkia ja monin osin jopa lisäsi kysyntää. Tämän vastakohta on fundamenteista tuleva nousu.

Näiden välissä on uhkapilvistä tulevat dropit, jotka saavat sijoittajat epävarmoiksi. Olisiko nyt Venäjä sellainen pimeä ja pelin kannalta merkittävä kortti?

Kaikissa näissä tilanteissa on sekä yhtiöissä että sijoittajissa voittajia ja häviäjiä. Kaikki ei ole niin luonnollista ja sattumaa, kuin pieni, omilla rahoillaan pelaava sijoittaja luulee. Markkinaliikkeiden luonne ja sekvenssi tulee muuttumaan, ihan kuin sääilmiöt.

9 tykkäystä

Mies on selvästi kannuksensa ansainnut (viime) vuosikymmenten loistavalla track recordilla. Hän on ilmeisimmin self-made-billionare. Hän on selvästi urallaan tehnyt jotain oikein ja hänen argumenttejaan kannattaa lukea. Olin hieman kärkäs kommentoinnissani ja enemmän kritiikkini kohdistui median ja ison yleisön tarpeeseen kaivaa nämä tuomionpäivän profeetat kaapista, kun pörssissä huojuu.

Se ei kuitenkaan poista tosiasiaa, että Grantham on ollut kymmenen vuotta väärällä puolella osakemarkkinoiden suhteen. Tässä on hänen näkemyksiään 2010-luvun alkupuolelta:

  • 2010 – Have cash, wait for stocks to fall
  • 2010 - It buys you the right to buy the U.S. market - if the S&P drops from 1,220 today to 900 - which is what we think is the fair value (S&P 500 finished that year at 1,257 +12.8%)
  • 2011 – Grantham sees most global equities as ranging from “unattractive” to “very unattractive” – valuing the S&P 500 at “no more than 950.” (S&P 500 finished that year at 1257 (-0.1%)
  • 2012 -Jeremy Grantham warns 2013 will be a Dangerous Year for stocks (S&P 500 finished that year at 1426 +13.4%)
  • 2013 - Much of everything else is once again brutally overpriced
  • 2013 - The S&P 500 is 75% overvalued (S&P 500 finished that year at 1848 +29%)
  • 2014 - Big stock bubble will end badly in 2016…
  • 2014 - …And then around the election or soon after, the market bubble will burst, as bubbles always do, and will revert to its trend value, around half of its peak or worse, depending on what new ammunition the Fed can dig up. At that point, he claimed that an S&P 500 level of 2,250 would be “100% overvalued.” Six years since then (the 100% overvalued call) the S&P 500 is at 4,077 (now +81% above 2,250). (S&P 500 finished that year at 2058 +11% & at the end of 2016 it was 2238)
  • 2015 - GMO founder Grantham says markets ‘ripe for major decline’ in 2016 (S&P 500 finished 2015 at 2043 -0.7% & 2016 at 2238 +9.5%. And it’s now (April 2021) at 4,077 or +99% above that level – and that’s NOT including dividends that investors would also have received!

Argumentit voivat olla timanttia, mutta pieleen on menty. Toki voihan ajatella, että 10 vuotta on tällaisen konkarin näkökulmalla liian lyhyt katselmus ja hän naureskelee partaansa sitten 2029 miten oli lopulta oikeassa. Erona Buffetiin ja Mungeriin pitäisin mielestäni sitä, että esim. Buffett on jatkuvasti kehottanut suurta yleisöä sijoittamaan pitkäjänteisesti osakkeisiin kustannustehokkaasti indeksisijoittamisen kautta.
Ei varmaan liene vaikea laskea, kumman gurun neuvojen seuraaminen on johtanut piensijoittajan kannalta parempaan lopputulokseen viimeisen vuosikymmenen osalta.
Naureskelemme ja paheksumme täällä meemisijoittajia, jotka täysin järjettömin argumentein kehottavat sijoittamaan AMC:n tai GME:, mutta emme kuitenkaan Granthamia joka kesäkuussa 2020 kehotti asettamaan USA:n osakepainon nollaan tai mielellään negatiiviseksi, varmasti laadukkain argumentein. Tämä on nyt provosoivasti sanottu, mutta näiden meemistonks-sijoittajien neuvoilla olisi tuhottu paljon vähemmän pääomaa kuin Granthamin oppeja seuraamalla.
Te possukaartikin olette foorumilla hyvin karhupainotteisia, mutta en ole kertaakaan kummankaan teistä kehottanut myymään kaikkea tai shorttaamaan osakeindeksejä. Käsittääkseni olette kannustaneet pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen myöskin.

Eli siis mielestäni Granthamia voi hyvinkin kritisoida. Hänen neuvoja ja näkemyksiä (joita hän hyvin mielellään selvästi jakaa medialle ja muille sijoittajille) on jäänyt massiiviset tuotot saamatta ja pahimmillaan tehnyt persnettoa viimeisen vuosikymmenen aikana. Jos hän olisi vain hiljaisesti shortannut indeksejä tuhoten omaa pääomaansa niin mikäs siinä sitten. Tässä on myös bias, joka jää monelta piensijoittajalta huomaamatta - Buffet, Grantham ym. ovat miljardinsa tienanneet ja pääasiallinen fokus taitaa olla siinä, ettei tuota massiivista omaisuutta saa hävittyä. Kuinkakohan monella piensijoittajalla on sama ongelma? Mieti nyt oikeasti sijoittajaa, joka on odottanut vuodesta 2011 uskaltamatta lähteä osakemarkkinoille suurta romahdusta odottaen, koska joku guru on niin vakuuttavasti povannut.

89 tykkäystä

Täytyy muistaa tarina perhosesta, joka aikaansai hirmumyrskyn. Tässä ei ole edes perhonen, vaan kohtalaisen iso lentolisko. Rahamarkkina on hutera ja joukkohysteria syntyy helposti. Kuin iso lintuparvi muuttaa suuntaansa, vaikka kukaan ei sitä johda.

2 tykkäystä