Pörssien suunta (Osa 2)

Jännän äärellä tänään!

”Bank of American Ethan Harrisin mukaan markkinoilla ollaan nyt lähellä kipupistettä, jossa Fed joutuu julistamaan täysimittaisen sodan inflaatiota vastaan.

Jos tänään julkaistava luku menee vuositasolla selvästi yli odotetun 7,3 prosentin ja hintojen nousu edelliskuusta ylittää ennusteet, maaliskuussa voidaan todella nähdä poikkeuksellinen puolen prosenttiyksikön koronnosto. Mikäli markkinoiden konsensus siirtyy tälle kannalle, pörsseissä ja erityisesti kasvuyhtiöistä ruuhkaisella teknologiasektorilla nähdään todennäköisesti uusi tuntuva alamäki.

Jos luku menee odotuksiin, osakkeissa saattaa olla edessä jopa pientä helpotusrallia. Siitäkin huolimatta, että vuositasolla inflaatioluku nousee tammikuulta joulukuun 7,0 prosenttia korkeammalle.

Tämä johtuu siitä, että vuosimuutoksen iskiessä odotuksiin, kuukausitason muutos joulukuusta tammikuuhun hidastuu kuukautta aiemmasta. Se viittaisi inflaatiohuipun olevan jo lähellä, mahdollisesti helmikuussa. Sen jälkeen voisi olla edessä jo vuosikasvun hidastuminen, sillä vertailukauden luvut alkavat nekin kivuta jo ylemmäs maaliskuusta alkaen.

Mikäli Yhdysvaltojen inflaatioluvut jäävät tänään odotettua alhaisemmiksi, on yllätys suuri ja pörssiralli todennäköisesti entistä kiivaampi. Se viittaisi Fedin tiukkojen puheiden jo osittain tehonneen ja painaneen inflaatio odotettua nopeammin laskuun odotusten mukana.

Viime viikon työmarkkinaraportin palkkaluvut, yhä jatkuvat toimitusketjujen ongelmat ja ruoan sekä energian kipuavat hinnat eivät kuitenkaan viittaa tähän suuntaan”.

18 tykkäystä

Liittyen useiden meidän täällä foorumilla nostamaan mahdollisuuteen, tämäkin ”triggeri” puhuisi nousun puolesta kasvuyhtiöissä.

Pian tulee inflaatiodataa joka saattaa saattaa tämän kommentin noloon valoon mutta se on sijoittamisen ja elämän arkea. :sweat_smile:

56 tykkäystä

Kovennan panoksia heti perään…

Tähän lisäten, muutenkin ainakaan omaan silmään ei ole osunut sellaisia vastavoimia tai argumentteja, jotka jyräisi täällä nostetun näkemyksen siitä, etteikö talouskasvu hidastuisi (elvytys hiipuu, korot nousee hieman) vuoden loppua kohden ja inflaatio jäähtyisi kunnolla. Tämä tekisi kasvuyhtiöiden kasvusta (siis niiden, jotka oikeasta kasvaa kannattavasti* eli en usko mihinkään paluuseen 2020-henkiseen leväperäiseen rakettiemojimarkkinaan) taas niukkuushyödykkeen ja ne pärjäisi suhteellisesti paremmin markkinalla.

39 tykkäystä

Heippa! Pian julkaistaan Yhdysvaltain inflaatioluvut, ja niistä tosiaan haetaan suuntaviivoja mm. sille, olisiko maaliskuun koronnosto 0,25 % vai kertaheitolla 0,5 %. Jälkimmäiselle on futuurimarkkinalla (Fed Watch) hinnoiteltu 25 %:n todennäköisyyttä. Muutoinkin korko-odotuksissa on tehty täyskäännös kuukauden takaiseen verrattuna. Vielä kuukausi sitten odotettiin 3-4 koronnostoa, nyt 5-7 sisällä odotuksissa. Jännittävää :slight_smile:

25 tykkäystä

28 tykkäystä

Oijoi, aikamoisia lukuja. Inflaatio 7,5 % ja pohjahintojen nousukin jo 6,0 %. Tästä saadaan liekkiä korko-odotuksiin, kun yhdistetään vahvaan työllisyysraporttiin

102 tykkäystä

Tästä vähän osviittaa inflaatiolukuihin. Eivät ole käytetyt autot enää hintojen nousun kärjessä ja uusien autojen hintojen nousu hyytyi kk-tasolla täysin. Sen sijaan sähkön ja öljyn hinnoissa on kovaa nousua

49 tykkäystä

Raapustin pikakommentin luvuista, lisään tähän vielä kuviot kommentista. Inflaatio oli tammikuussa kk-tasolla yli 0,5 % neljättä kuukautta putkeen. 2021 näin tapahtui ja sitä ennen saa mennä vuosikymmeniä taakse päin.

31 tykkäystä

Tuon kasvun tulisi tosin olla sitten tuosta talouskasvusta riippumatonta, jottei niitä kasvuodotuksiakin viilattaisi alaspäin. Esim. Megacapit alkaa olla jo niin suuria, että tosi hankala nähdä niitä suuriksi voittajiksi, jos talouskasvu hiipuu. Samoin monet pienemmät kasvuyhtiöt on aika riippuvaisia siitä miten syklisillä sektoreilla menee (esim. autoteollisuus QT:lle).

Itse povaisin tuossa kuvaamassasi skenaariossa voittajiksi REIT:jä, Utiliteja, consumer stapleseja, megapharmoja jne. Paras, kun löytäisi noista kategorioista niitä kasvuyhtiöitä, tai toistepäin kasvuyhtiöitä defensiivisillä toimialoilla. Mitähän ne voisivat olla?

4 tykkäystä

Jep on ne isoja, tosin ne voi syödä myös muiden kakuista siivuja.

Sitten “2nd tier” nimistä on Nvidian tai Shopifyn pitkät kiitoradat omaavia kavereita.

Suomessa kasvufirmoista esimerkiksi Revenio, Qt, Remedy yms. ovat suhteellisen makroriippumattomia. Tottakai kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta toisiin vähemmän, kuin toisiin.


Inflaatioon liittyen, linkkasin tänne eilen Andreaksen pointin tuosta inflaatiokorin muutoksesta ja tässä pidempi sepustus aiheesta kiinnostuneille.

Lopussa hyvin teknisiä pointteja REPOsta ja QT:sta.

8 tykkäystä

10-vuotinen käväisi muuten nyt inflaatiolukujen jälkeen ensimmäistä kertaa hetkellisesti >2%ssa vaikka nyt hieman jäähtynyt alle.

17 tykkäystä

Mikä inflaatio?

Kun kaikki odottaa jotain, markkina on yleensä kyllä jo hinnoitellut sen valmiiksi…

Treidaajilla ollut tänään varmaan kiirettä muutta muuten näyttää että trendi tammikuun pulkan jälkeen on edelleen ylämäkeen.

32 tykkäystä

VIX kertoo samaa tarinaa, se piikki ei kauaa kestänyt.

21 tykkäystä

Poimintoja inflaatiosta ja firmojen kannattavuuden kestävyydestä.

Sokerisiirappimyrkkyä ovelan brändäyksen avulla myyvät Coca-Cola ja Pepsi näkivät liikevaihtonsa kasvaneen +10 % pääosin hinnannostojen vetämänä.

Silti, kulut paisuivat nopeammin ja esimerkiksi Coca-Colan tulos dippasi.

"Both companies said inflationary pressures hurt their profits as costs rose for trucking, agricultural commodities and packaging. Coke’s operating income fell 28% in the quarter; PepsiCo’s operating profit fell 9%. Still, the results were better than Wall Street forecasts.

Coke said the fourth quarter of 2021 was the first period since the pandemic’s start that the volume of its sales in restaurants and other eat-in venues was ahead of 2019. The Covid-19 pandemic in 2020 shut restaurants, bars, sports stadiums and movie theaters around the world."

Toisaalla meidän kotipörsissä haastelin tänään Orionin Lappalaista. Orionille logistiikkakulut yms. pullonkaulat aiheuttavat kaikenlaista harmia, vaikkakin yhtiö on taklannut ongelmia onnistuneesti. Kun utelin, että alkaako näkyä jo valoa tunnelin päässä totesi Lappalainen ettei tilanne enää näytä pahenevan, mutta ei kyllä helpottavankaan välttämättä edes koko vuotena.

27 tykkäystä

Taas FED puhuja-action iskee

Lisää vettä myllyyn että inflaatiota saataisiin jarruteltua. Sivuosumana tästä voi markkina taas hieman kurtistaa kulmakarvoja.

Ja siis selvennetään että tämä on yksittäisen Fedin jampan lausuntoja, itse päätökset tulee sitten äänestysten kautta mutta luonnollisesti markkina lukee näitä lausahduksia teenlehtinä tulevasta ja Fed käyttää niitä työkaluina kun yritetään markkinan varpusparvea ohjailla haluttuun suuntaan ilman että oikeasti tarttis tehdä mitään.

Reaktio tähän mennessä kertoo että markkina ei ollut hinnoitellut vielä ihan tällaista sisään. Nopeasti happani päivä…

16 tykkäystä

Tässä on rinnastettuna aiemmin tänne linkkaamani LEI-indeksi, mutta % maista joilla se signaloi edelleen kasvua sekä teollisuuden PMI globaalisti.

Jäähtymisen merkkejä…

8 tykkäystä

Tämä on kyllä hyvin mielenkiintoinen tilanne. Työmarkkina käy kuumana nyt, samoin talous.

Mutta korkomarkkina (inversio) haistelee jo jäähtymistä, samoin nuo leading indicatorit.

Firmojen kommenteissa ei ainakaan omaan silmään ole osunut kuin että kaikki hyvin kysynnän osalta, ongelmat edelleen pullonkauloissa, komponenteissa yms.

Mutta kun miettii, miten elvytyksen vaikutus hiipuu (sekä valtioiden mikä vaikuttaa suoremmin talouteen että keskuspankkien narun työntö) niin montahan kertaa Fed voi nostaa korkoja, ennen kuin pelko taantumasta hiipii mieleen?

Tai sitten talous jatkaa paisumistaan vahvan kulutuksen/palkkakehityksen tukemana Yhdysvalloissa, heijastuen koko maailmaan. Kiinassa muuten aletaan elvyttämään jo… :money_with_wings:

35 tykkäystä

Kiinassa tosin taitaa tuo Evergrande-soppa myös vähän painaa, sen verran iso…

Mutta juuri tämän syyn vuoksi itse en jaksa uskoa että noita uhkailtuja koronnostoja tehdään täysimääräisenä (5-7 koronnostoa) vaan Fedillä menee pupu pöksyyn parin noston jälkeen ja loppuvuodesta suunnitellaan jo elvytyksiä. Mutta sitä ennen pitäisi se inflaatio saada hanskaan…

11 tykkäystä

Jos oikein bongasin twitteristä, niin 4/5 osuus FED komiteasta kannattaisi jo 50bps nostoa.

Tammikuussa prof. Puttonen oli sitä mieltä, ettei koronnostoja nähdä.

On tietysti epäreilua verrata eri ajan hetkien välisiä mielipiteitä, mutta näyttää professori tällä kertaa erehtyvän…? Se sallittakoon, ihmettelin Puttosen näkemystä kyllä jo silloin

12 tykkäystä

Mietitään äänestäjää joka periaatteessa voisi äänestää välivaaleissa demokraattia tai republikaania.

Hän ei luultavasti osaa kovin hyvin yhdistää sitä Bidenin politiikkaan että hänen nettovarallisuutensa, mark-to-market, on jonkin verran suurempi kuin vuosi sitten.

Häntä ketuttaa inflaatio joka päivä.

Demokraattien täytyy voida kampanjoissaan sanoa “katsokaa miten inflaatiota vastaan taistellaan”.

Powell on kiitollisuudenvelassa Bidenille työpaikastaan.

@Verneri_Pulkkinen , inflaatio voi tulla todella hyvin alas ilman että Fed kummemmin tekee mitään. Paljon kaikkia relevantteja näkökohtia oot tuonut esiin sen osalta.

Tosi paljon on nyt kyse siitä miltä asiat näyttävät poliittisesti.

Moni varmaankin katsoo että Fed-put-aikaa on eletty noin vuodesta 1998 alkaen (LTCM pelastaminen).

Nyt on meneillään sellainen ikkuna jossa Fed-put on historiansa heikoin. Mutta kuinka pitkä tällainen periodi nyt on? Vaaleihin saakka?

9 tykkäystä