Pörssien suunta (Osa 2)

Juuri noin. Plus maapallolla sitä tavaraa vain piisaa, vaikka käsittääkseni joistain raaka-aineista uhkaa tulla vuosien varrella pulaa.

Kuvaavaa on, että satunnaisista ralleista huolimatta raaka-aineet ovat olleet 150 ”karhumarkkinassa” vaikka samaan aikaan ihmiskunnan elintaso ja raaka-aineiden kulutus on noussut massiivisesti.

kuva

Takavuosinahan puhuttiin (siis 2010-luvun puolivälissä), elpyykö raaka-aineet koskaan kun Kiinan talouskasvu hidastuu ja sen muoto muuttuu hitaasti kohti palveluita ja kulutusta.

16 tykkäystä

Vaikka :money_with_wings: ja :bomb:, niin

…Tulosnäkymien parantuminen jatkuu vuoden aikana…

Inflaatio ei kokonaisuuden kannalta ole hirvittävän iso ongelma edelleenkään…tulosennusteita joudutaan vielä nostamaan loppuvuodelle…

Siinäs kuulitte💪

23 tykkäystä

Goldman Sachsin arvioita Ukrainen kriisin huomioimisesta pörsseissä.
Arvioivat että US/Europe noin -5/-8% huomioitu kursseissa kriisin takia, eli potentiaalisesti em poistuu jos tilanne poistuisi. Ja sodan tultua vastaavasti -6/-9% lisää

Current market levels imply a 5% discount is already priced into U.S. stocks, while European stocks carry an 8% geo-political discount

U.S. stocks would fall more than 6% and European stocks decline more than 9%, the U.S. investment bank said.

“Markets pricing some geopolitics, but risk premia can grow further -Goldman”

21 tykkäystä

Saksassa taantuma on jo käytännössä varma tälle vuodelle. Ja en kyllä näe vastoin tuota allaolevaa twiittiä yhtään parempaa 2023 jne.

https://twitter.com/schuldensuehner/status/1495718477482668033?s=21

Tueksi omaan näkemykseen. Huomenta alkaen #Germany , jossa #inflation paine kiihtyy. Tuottajahinnat nousivat tammikuussa > 25 % vuotta aiemmasta, mikä oli suurin nousu sitten PPI-tilastojen alkamisen vuonna 1949. Nousu johtui pääasiassa energian hinnoista, MUTTA jopa ilman energiaa tuottajahinnat nousivat huimat 12 % vuotta aiemmasta.

7 tykkäystä

Muutama käppyrä taas Vartista.

@Marianne_Palmu oli makrossa Euroopan tuoreita ostopäällikköindeksejä. Eipä teollisuudessa näy hidastuminen kauheasti. Talouden avautuessa palveluissa nähtiin vielä vahvempia lukemia.

TEOLLISUUS

Tämä sijoitussomessa leviävä kamala lista on hyvin kuvaava, minkälainen romahdus hypeosakkeissa on oikeasti nähty.

Ukrainan kriisistä. Muistutan edelleen, että geopoliittiset kriisit itsessään harvemmin aiheuttavat isoja laskuja. Mutta! Esimerkiksi öljyn hinnan mahdollinen raketointi kriisin eskaloituessa olisi iso jarru maailmantaloudelle.

Nasdaqin kvartaalitason 52 viikon pohjissa olevat osakkeet ennätystasolla. :smiley:

Nasdaq kolisi jo alle viiden vuoden keskiarvon mitä P/S kertoimeen tulee…

… mutta viimeiset viisi vuotta on melko antelias aikajänne. Tässä esim. 20 vuoden keskiarvo:

Vaikka sentimenttikyselyt ja tunnelma happanee, virtaa esim. jenkeissä ETF:iin edelleen innokkaasti rahaa mikä viestii siitä, ettei mtn kapitulaatiota ole näkyvissä.

Samoin esimerkiksi SP500:sen volyymi on vielä kaukana kevään 2020 paniikkitasosta.

33 tykkäystä

Wells Fargo on tehnyt havainnon Ukrainan BKT:sta, maailman kasvuun suora vaikutus hyvin rajallinen, seurannasvaikutukset voivat tietenkin olla toisin…
BTW Suomen BKT noin 270 Mrd USD

6 tykkäystä

Tämä se tästä puuttuikin. :sweat_smile:

image

JP Morgan: FED voi muuttuu kyyhkysmäisemmäksi, ja finanssipoliittisia elvytystoimia pidetään mahdollisina.

55 tykkäystä

Jos tilanne menee inflaation ja etenkin energian kanssa hankalaksi, niin voisiko EU alentaa energian valmisteveroja ja kasvattaa päästökaupan päästöpottia? Nämä toimet laskisivat energian ja valmistuksen hintaa, mutta varjopuolena on tietysti ilmastohommat.

4 tykkäystä

Luulisin itse, että jos kerran jo nyt ollaan melko laajaltikin valmiita tukemaan kuluttajia energian hinnan kohoamisen johdosta, niin eskaloituva sota aivan varmasti lisää vauhtia sillä tiellä.

Eli käytännössä en keksi mitään syytä miksi EKP ei vaikkapa printtaisi lisää rahaa, jolla raketoivan öljyn ja kaasunkin hinnan aiheuttamia kärsimyksiä kompensoitaisiin energian kuluttajille. Sota on mitä mainioin (teko)syy elvyttävän politiikan jatkamiselle ainakin Euroopassa. Tarvittaessahan voidaan luoda vaikka millainen vehiikkeli, jolla homma hoidetaan. Mielestäni jotain on vähän pakkokin tehdä, sillä muutoin edessä on monessa paikassa poliittinen lynkkaus ja sen edessä ilmasto saanee nöyrtyä ainakin hetkeksi.

Näin myös siksi, että osa ongelmaa on se, että vaikkapa Saksassa sähköntuotantokapasiteettia ei yksinkertaisesti ole enää olemassa ja lämmityskaasut on vain saatava jostain. Eli verotus ja valmistuksen tukeminen eivät ehkä toimi ja helikopterirahaa tarvitaan. Osa siitä sitten päätynee kyllä suoraan pörsseihin

6 tykkäystä

kävisikö yhdeksi syyksi inflaatio:

image

EKP tehtävä on hintavakauden kurissapito. ei lietsoa hyperinflaatiota.

12 tykkäystä

Kävisi, mutta jos nyt lähdetään siitä että tuo kulmakerroin säilyy riippumatta rahapolitiikasta, niin ajattelen, että siksi tarttee tehdä jotain. Koska energiakustannus on sittenkin vain kohtuullinen osa kansantalouden kokonaiskustannuksista (kuten graafistakin mielestäni näkyy), niin en katso sillä alueella tapahtuvan rahanjaon riittävän hyperinflaatioon.
Puhutaan esim. 500-1000€:stä max. 100 miljoonalle ihmiselle. Työlukuna mulla että EU:ssa 500 miljoonaa asukasta, eihän esim. vauvoille mitään anneta ja muutoinkin kotitaulouskohtainen kompensaatio voisi olla realistinen. 100 miljardia on paljon rahaa, mutta ei katkaise kamelin selkää…

Mutta jos energiaan (vaikka kaasuun) tulee tarjontashokki, niin ei kai rahan printtaaminen lisää kaasun saatavuutta, vaan ainoastaan nostaa sen hintaa edelleen.

Eli jos saksa tarvitsee 100 kpl energiaa, mutta saatavilla on vain 90 - nousee hinta siihen pisteeseen ettei 10 kpl ole enään “tarvetta” tai taloudellisesti järkevää käyttää, jolloin kulutuskin on 90 kpl.

Jos sitten keksitään himmeli että energian kuluttajat saavat tukea vaikka 30% uudesta hinnasta, niin se ei paljoa lohduta jos edelleen on tarjolla 90 ja kulutusta 100 kpl, vaan hinta nousee vain entistä korkeammalle - kunnes löytyy taas se tasapaino?

15 tykkäystä

Kulmakertoimeen voi vaikuttaa talous- ja ympäristöpolitiikalla poistamalla keinotekoiset päästömaksut ja lisäverot. Ympäristöpolitiikan liennytyksellä olisi deflatorinen vaikutus, kun keinotekoisesti luotu pullonkaula laajenee. Tarjontaa olisi euroopassakin saatavilla tietyllä aikavälillä, mutta se vaatisi hätäisten päätösten pyörtämistä. @Johnnyboy toki oikeassa energiavajeen kanssa.

Siksi EU:n energiapolitiikan muokkaaminen vähemmän vihreäksi olisi mielestäni pohdittavan arvoista, jos on sitä mieltä, että inflaatio ja venäjä uhka on ilmastonmuutosta ajankohtaisempi asia. Onko esimerkiksi Saksan välttämättä järkevää tänä vuonna sulkea hiili- ja ydinvoimaloitaan? Vai olisiko viisaampaa hallita energiaomavaraisuutta ja inflaatiota?

6 tykkäystä

Ilta-sanomissa eilen hyvä haastattelu Sirpa Pietikäiseltä tuohon suoran tuen ongelmiin, kun raha valuu suoraan Putinille:

Suorat tulotuet tarkoittaisivat hänen mukaansa kuitenkin käytännössä Venäjän energiaviennin tukemista, eikä ongelma katoaisi mihinkään.

– Sosiaalinen tuki tarvitaan, mutta kannettu vesi kaivossa ei ole oikea tapa.

– Jos me nyt tuemme perhettä antamalla suora tulotukea, ongelma on seuraavana vuonna edessä. Ja rahat päätyvät vähän liioitellen suoraan Putinin taskuun, koska me olemme Euroopassa niin kaasulämmitteisiä. Kun nämä paneelit ovat siellä katolla, niin auringon hanaa ei joku suurvalta noin vain katkaise.

Ensi keväänä ja kesänä kunnon talkoot pystyyn ja aurinkokennoja katoille. Siinä yksi tapa ainakin vähentää nopeasti riippuvuutta Venäjän kaasusta, vaikka ei se tietenkään kaikkea ratkaista. Saksan pitäisi myös pyörtää ydinvoimaloiden sulkeminen, koska se on vihreää energiaa. Sen sijaan hiilivoimalat saisivat puolestani mennä, kun biohiiltä ei ole tarpeeksi vielä saatavilla.

12 tykkäystä

No toki jos kaasuhanat menee kiinni, niin asiat on kokolailla toisin. Eihän sitten ole paljoakaan tehtävissä, mutta toisaalta sen kansakin kyllä ymmärtää. Kriisimode on hieman toinen ja pörsseissäkin meininki sen mukaista.

Saksan energiapolitiikka on totaalinen katastrofi kyllä. Mutta kuten tuossa Pietikäisen haastattelussakin puhutaan sitä Venäjän uhkaa pienennetään nimenomaan niillä ilmastotoimilla. Eli oman, uusiutuvan tuotannon kasvattamisella. Siksikin uskon edelleen näihin sosiaalisiin tukiin, isossakin mittakaavassa, sillä ne tasoittavat poliittista tietä.

Teillä on kyllä hyviä pointteja, pelkään kuitenkin että lipsutaan tämän high class- ketjun aihepiirin ulkopuolelle pikkuhiljaa. Joten jatketaan ehkä energia- tai politiikkaketjussa tai kafferoomissa ellei saada pörssien suunta- aspektia enemmän mukaan. En ehkä itse siihen kykene :bowing_man:

3 tykkäystä

Jep. Tämä on ongelma jota ei voi ratkaista keskuspankin välinein, vaan esim. suunnatuin tuin esim. matalatuloisille kotitalouksille tai vaikeuksissa oleville yrityksille/sektoreille.

Kustannuksia ei voi poistaa, mutta niitä voi yrittää tukien muodossa siirtää tai tasoittaa laajemmalle joukolle.

Nojoo, menee tämän ketjun aiheesta kyllä ohi. Energialla on kyllä pörsseille väliä, ei siinä mutta tuo sopinee energiaketjuun paremmin tuo tukikeskustelu. :slight_smile:


Jokainen päivä on markkinalla uusi ja menneisyydestä voi hakea vain rajatusti osviittaa tulevaan, mutta yksi teema mikä välillä on pyörinyt sijoituskeskusteluissa on, milloin ns. “kenraalit romahtaa” eli markkinan johtavat osakkeet.

Nythän isot indeksit ovat luisuneet vasta 10-15 %. Se on korjaukseksi jo normaalin tai jopa tuhdin puoleinen, enkä siis sano että pitäisi korjata lisää. Mutta onhan tässä herkullisia aineksia sellaiseen korjaukseen yhtä kaikki… :stuck_out_tongue:

Markkinan ylivoimainen johtaja, luonteeltaan lähes monopolistinen Apple on edelleen pitänyt pintansa. Yhtiön kilpailuedut ovat vain syventyneet ja sen valta kasvanut, viimeisenä esimerkkinä Zuckerbergin jalkojen alta maton vetäminen. Silti, tämä köriläs kasvaa oikeasti hitaasti ja sen P/E on eteenpäin katsoen 28x…

Sen sijaan toiseen ultralaadukkaaseen ja oikeasti kasvavaankin jättiläiseen Microsoftiin korjausliike on jo oikeasti tarttunutkin:

Amazon on mörninyt jo vuoden päivät ja ottanut myös alas viime aikoina. Alphabet myös huolimatta todella hyvästä Q4:sta ja hetkellisestä tulosrallista.

Facebookkia on lyöty kunnolla ja osake on jo melkein puolittunnut…

Ja uusin tulokas isojen liigaan eli Tesla näyttää oikeasti menettävän ilmoja. Tämähän on varmaan eniten kiistelty megacappi: superkallis, funda mennyt kyllä oikeaan suuntaan mutta siitä voinee kaikki olla samaa mieltä että osakkeessa on melkoiset odotukset.

Mitä haen tällä on se, että jos näissä isoissa mennään kunnon pulkkamäkeen se voisi indikoida laajemminkin markkinan rapautumista ja se lasku näkyisi isosti indekseissä. Toisaalta monet pienet kasvuvekkulit on jo melko lyötyjä ja ainakin itse keksisin hyvinkin rakentaa salkun esim. Helsingin pörssin laadukkaista kasvajista nykyhinnoin ilman että ihan kauheasti pitäisi irvistellä… ehkä vähän vain, mutta tuottovaatimukseni onkin korkeahko ja harrastan sellaista muinaista tekniikkaa kuin “turvamarginaali”. :smiley:

71 tykkäystä

Wall Street Journalissa juuri juttua tästä. Megateknojenkaan pitoon ei enää uskota… Esimerkkilainaus jutusta:

Investors are loading up their bets against a number of big tech stocks that led the way higher in recent years, positioning for a reversal. Investors added $1.4 billion to their short positions against Nvidia Corp. over the 30 days through Thursday and nearly as much to their bets against Tesla Inc., according to S3 Partners. They have been trimming their bets, by contrast, against Bank of America Corp. , [Apple Inc. and Texas Instruments Inc.

5 tykkäystä

Verneri jätti Applen, joka on se viimeinen mohikaani omasta mielestä nykyarvostuksella pois.

Jo aiemmin meinasin jonkun postaamaan Berkshire ympyrään kommentoida.

Nyt kommentoin. Arvostustaso reaalisesti verrattuna mihin tahansa kiinteään on niin taivaissa kuin olla ja voi. Ei kestä yhtään mitään säröä kasvuun, tai kannattavuuteen nykyinen kurssitaso. Ja aika helppoa on veikata molempiin osumaa jo lähitulevaisuudessa.

Nasdaqin suosituimpien tappiollisten kasvurakettien -80% pinnan laskuista, joista nyt postaillaan voi helposti samalla muuttua vähemmän dramaattisiin -95% lukemiin​:kissing_heart::kissing_heart:

2 tykkäystä

Se taisi olla tuossa ekana postauksessa? :smiley:


Macrocharts uumoilee lisää pohjien tuntumaa… Huom., nämä on näitä teknisiä vinkkeleitä perustuen menneisyyteen miten yleensä on mennyt…

https://twitter.com/MacroCharts/status/1492045744613691394?s=20&t=rHWM0fcyujUX-mGS4qihNg

https://twitter.com/MacroCharts/status/1496205181024940037?s=20&t=rHWM0fcyujUX-mGS4qihNg

30 tykkäystä

Stocks dropped in a volatile trad­ing ses­sion Tues­day that pushed the S&P 500 into cor­rec­tion ter­ri­tory as ten­sions in East­ern Eu­rope es­ca­lated.

In re­marks call­ing Rus­sia’s in­cur­sion into Ukraine an “in­va­sion,” Pres­i­dent Biden said his ad­min­is­tra­tion planned to en­act sanc­tions on two Russ­ian fi­nan­cial in­sti­tu­tions, its sov­ereign debt and the coun­try’s elite in­di­vid­u­als. Stocks, which were near their ses­sion lows dur­ing the speech, re­couped a chunk of their de­clines.

“In­vestors have switched from think­ing it is pos­tur-ing, saber-rat­tling to think-ing there has be­come a real threat of a con­flict,” said Altaf Kas­sam, head of in­vest­ment strat­egy and re­search for Eu­rope, the Mid­dle East and Africa at State Street Global Ad­vi-sors. “Things have got­ten to a point where it feels like it is hard to step back from.

2 tykkäystä