Pörssien suunta (Osa 2)

Minusta kasvuyhtiökupla näyttää hyvinkin irralliselta asialta Ukrainan kriisistä. Kupla muodostui 2020, eikö silloin Ukrainassa ollut 2014 alkanut tilanne edelleen päällä? Kupla myös puhkesi tai vähintään pihisi suurimmilta osin tyhjäksi hyvissä ajoin ennen kuin Ukrainan rajoilla tilanne uudestaan kiristyi. Monet kasvuyhtiöt ensin nousi satoja prosentteja ja sitten romahti 80-90 prosenttia ilman, että Ukrainan tilanne näkyi otsikoissa tai puheissa.

21 tykkäystä

Jep, kasvukupla alkoi sihisemään 2021 alku keväästä (ARK, vedyt, Neste, SPACit) ja levisi lopulta kaikkiin kasvufirmoihin marraskuuhun 2021 mennessä: samaan aikaan sattumalta, kun Fed käänsi takkia inflaatiopuheissaan. :wink:

14 tykkäystä

Keväällä 2021 Venäjä oli jo hyökkäämässä Ukrainaan, monet ulkomailla näkivät sen, 42 prossaa näidenkin kasvuyritysten omistajina olivat ulkomailta. Miten vaikea se on ymmärtää, kurssit ovat laskeneet sodan takia ja eivät heti sieltä tule nousemaan.

Selvä selvä… Miksi muiden, kuin kasvuyhtiöiden kurssit eivät vastaavasti kuitenkaan laskeneet? Sp500 on edelleen sodan alettuakin korkeammalla tasolla kuin kesällä 2021.

5 tykkäystä

Käsittääkseni sota tuli yllätyksenä jopa monille Kremlissä.

Sota ajaa varmasti nyt kursseja alas etenkin Suomessa, mutta maailmalla ressannee enemmän kiihtyvä inflaatio (mitä sota pahentaa) ja kiristyvä rahapolitiikka. Nämä samalla, kun pörssi oli kalleimmillaan sitten teknokuplan.

Jälkikäteen narratiivien rakentaminen sopivaksi on liian helppoa. Tämäkin kehityskulku olisi voinut edetä monella tapaa.

57 tykkäystä

Sauli ei ihan turvatakuiden kanssa tullut. Jotain lupauksen puolikkaita taisi olla ilmassa.

Toinen juttu jonka luulisi tukevan kursseja Suomessa on Venäjän huonosti etenevä sotaretki. Ovathan he voitolla ei siitä ole epäselvyyttä, mutta kyllä tässä hetki menee ja armeije ei ehkä heti toivu tämän valloitussodan tappiosta.

Jenkkipörssissä taas perjantaina joitan tekno osakkeita rusikoitiin oikein kunnolla.

2 tykkäystä

Aikamoista tarinointia vetää noista päätelmiä osakekursseihin. Jos markkina hinnoittelisi Suomeen kohdistuvaa olennaista sodan vaaraa, joka heilahtelisi päivittäisten tapahtumien mukaan ei valtion lainan korko olisi lähellä nollaa. Myöskään asuntovelalliset ei saisi näillä koroilla kv-sijoittajilta lainaa.

Tällä hetkellä pääajurit Helsingin pörssiinkin on ne samat kuin muuallakin eli talouskasvu-ja inflaatio-odotukset. Sitten Venäjä sidonnaisia yhtiöitä kurittaa sota toki suoraan. Toivottavasti ei jouduta tilanteeseen, jossa Saulin turvatakuut tjsp. vaikuttaisivat pörssikursseihin, mutta nyt ei kyllä siinä tilanteessa olla.

Pitkällä aikavälillä tosin uskon, että Suomen geopoliittisella asemalla Venäjän naapurina naton ulkopuolella on vaikutuksensa arvostuksiin. Täällä pitää olla siihen liittyen korkeampi riskipreemio kuin esim. Norjassa. Nato jäsenyys laskisi pääoman hintaa ja nostaisi arvostustasoja ajan kuluessa.

25 tykkäystä

Paljonko on vielä laskuvaraa hgi-pörssissä? Itse uskon että max 5-10%. Riskit myymiseenkin alkaa olla jo joten itse en heitä laitaan koska se olisi täytynyt tehdä jo. Uskon että jokin ratkaisu sotaan saadaan viikon/kahden kuluessa ja homma alkaa normalisoitumaan sen mitä se pystyy tässä tilanteessa.

Sodan loppuminen, mahdolliset tukipaketit taas voivat nostaa kursseja. Toisaalta taas kohoava inflaatio ja sodasta aiheutuvat häiriöt ja energia pitävät kasvun kituliaana.

Venäjä sinänsä ei näyttäle kuin muutamissa yrityksissä Suomessa merkittävää roolia liikevaihdossa ja ne yritykset ovat ottaneet hittiä pahemman kerran.

En usko että Venäjästä myöskään aiheutuu Suomelle varsinaista uhkaa. Liian kova pala ja nyt resurssit aikalailla syöty. Lisäksi nato yhteistyö on vireillä ja luulen että Venäjä on pitkään jo tiennyt että teemme yhteistyötä nimen omaan Naton ja lännen kanssa eu maana.

Maantieteellinen riski posahti omalla kohdalla nilkkaan mutta tämän kanssa on elettävä. Jatketaan strategiaa että ostetaan sillä mitä on jäljellä edullisempia osakkeita ja odotetaan tilanteen normalisoitumista. Pitkää peliä pelataan ja vuosi tai kaksi on kuitenkin pörssissä suhteellisen lyhyt aika niinkuin koronan kanssakin huomattiin.

Vaikka tällaisina hetkinä ahdistaa ja harmittaa niin se ei ole mitään verrattuna inhimillisiin kärsimyksiin ja sodan aiheuttamiin traagisiin kohtaloihin.

Loppujen lopuksi vapaus ja turvallisuus tuo sitä onnea ja hyvää oloa elämään ja arkeen, ei virtuaalivarat ja numerot salkussa. Uskon että tämän järkyttävän sodan jälkeen moni tarkastelee myös omaa arkeansa uusin silmin. Miettii mikä on oikeasti tärkeää. Itse keskityn seuraavat ajat rakkaisiin ihmisiin, ulkoiluun, perheeseen. Voimia kanssamatkaajille. Rauhaa ja rakkautta❤

54 tykkäystä

“Helsingin pörssin arvosta on kuukaudessa sulanut 17 prosenttia. Samalla ajanjaksolla USA:n S&P 500 -indeksi on laskenut vain 3,3 prosenttia.”
“Sotien tai geopoliittisten kriisien sijoitusmarkkinavaikutuksissa pätee sama kuin talousvaikutuksiinkin: paikallisuuden iso merkitys. Mitä kauempana markkinat ovat kriisipesäkkeistä, sitä enemmän levottomuuksien vaikutukset laimenevat.”

12 tykkäystä

Niin. Paljonko on laskuvaraa, taitaa olla kysymys, mihin ei koskaan ole faktuaalista vastausta. 2008 vuosituotot oli -51%. Myymisen kohdalla on riskinsä, olet oikeassa, toki jos on koronapohjissa ostellut, edelleen saa mukavat tuotot ulos tiettyjen yhtiöiden kohdalla.

Ulkomainen raha valuu pois Suomen yhtiöistä. Tuleeko se heti takaisin, jos/kun liitytään NATO:n? Onko se edes syy rahan pois valumiseen, ettei olla NATO:ssa, ja meillä ei ole turvatakuita? Oli turvatakuut tai ei, eihän mahd. konflikti yksin tai yhdessä Venäjää vastaan OMXH:lle hyvää tee? Tai yhtiöille sen sisällä.

Itse en usko, että kovin suuri myyntiaalto johtuu siitä, että maailmalla vallitsisi ajatus että Venäjä hyökkää Suomeen. Vaan siitä, että se on maantieteellisesti mahdollista. Moniko suomalainen yhtiö tarjoaa ulkomaiseen verrokkiinsa nähden tarpeeksi hyvää tuottoa kun tämä riski realisoitui nyt sijoittajille?

Toki sitten stagflaatiot jne. ovat homma erikseen ja en osaa sanoa, hinnoitellaanko tämän mahdollisuutta jo.

4 tykkäystä

Kannattaa muistaa, että Helsingin pörssi on sisällöltään kovin syklinen.

Onko meillä yhtään isoa yhtiötä, jonka liiketoiminta on vakaan defensiivistä syklistä viis? Sampo tulee mieleen, samoin Elisa sekä jokseenkin KONE.

Fortum oli sellainen, vaan eipä enää verkkojen myynnin jälkeen eikä varsinkaan nyt kun merkittävä osa omaisuudesta on jumissa väärällä puolella rajaa.

Sen sijaan meillä on syklisiä bisneksiä paljon: konepajat, teollisuutta yms.

Jos maailmantalous painuu taantumaan, monelle Helsingin pörssi ei ole se paikka pitää rahojaan kiinni.

33 tykkäystä

Ei syklisistä jo mainittujen lisäksi tulee mieleen ainakin: Huhtamäki, Anora ja Olvi? Toki viimeisin nyt tässä tilanteessa on kokenut melkoisen kolauksen.

Ei-syklisiä on paljon, mutta meinasin erityisesti noista körmyistä. Huhtamäki toki on iso meidän pörssin mittakaavassa.

Mid ja small -capeissa on sitten kaikkea superhypersyklisestä Rautesta tai Ponssesta aina johonkin omassa kuplassa elävään viivoitin-Revenioon asti.

8 tykkäystä

Kaipa tässä markkinassa hinnoitellaan sisään jo laukkaavaa inflaatiota, tulisi puremaan ikävästi vielä pörssiin kysynnän laskiessa - palkat tuskin kun tulevat nousemaan samaa tahtia kun öljynhinta.

Jos jenkit asettavat Venäjän embargoon ja Iranista ei öljyä markkinoille tule, niin >150 USD öljyllä tulee rumaa laskua, jenkeissähän tämä ei ole edes vielä alkanut.

Epävarmuuden takia ei mielestäni paras ostopaikka, laskuvaraa tuon taantuman takia vielä paljonkin. Jossain vaiheessa keskuspankkienkin on reagoitava koronnostoilla.

4 tykkäystä

Laskuvaraa varmasti vielä on. Mutta ostopaikkoja harvemmin on ilman epävarmuutta.

2 tykkäystä

Hurja joukkopako meneillään Helsingissä.

USD määräinen YTD:tuotto:
SP & Russel -vain kevyt korjaus. Nasdaq yllättäen enemmän kuin Russel.
Ukrainan kriisin ajan DAX ja OMXH ovat saaaneet kyytiä. OMXHPI on jo saanut melkein First norh finlandin kiinni turskajahdissa.

  • USA rulaa
  • Suomi on kuraa
  • Isot pojat keventävät isolla kädellä - Isot firmat ovat viime päivinä tippuneet jopa pieniä enemmän sillä isojen KV-talojen exposure on niissä isompaa.

Kauanko tätä sitten jatkuu? Olisipa kristallipallo. Tuntuu, että nyt on jo veren virtaamisen makua. Usein pohjat koetaan kesken kriisin ja ennenkuin ratkaisu itse kriisiin on koettu.
Jokohan ne pohjat olisivat lähellä?

11 tykkäystä

Tällä hetkellä tunnutaan olevan kovin pessimistisiä. Väittäisin kuitenkin että tässä sodassa on sikäli hopeareunus, että jos aiemmin tuli pohdittua sitä miten ihmiset tulevat sulattamaan pahasti pakkasella olevat reaalikorot niin nyt uskon että tämän sodan takia huomattavan monelle on helpompaa nähdä ostovoimansa tippuvan kunhan vain saataisiin rauha aikaiseksi ja sota loppumaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että reaalikorkojen ollessa pahasti pakkasella sulavat nykyiset velkamassat paljon helpommin. Valmiiksi oli jo paljon velkaa USA:ssa sekä euroopassa ja nyt varmasti investoidaan entisestään uusiutuviin ja muihin vaihtoehtoisiin energiamuotoihin venäjä riippuvuuden katkaisemiseksi. Vaikuttaa myös siltä että yleisesti sellainen tyhjänpäiväinen keskinäinen kinastelu varsinkin EU:ssa on hiljentynyt ja nyt aletaan tehdä voimakkaammin yhteistyötä tilanteen parantamiseksi kaikilla rintamilla. Hyvä tästä tulee, itse olen optimisti pidemmän päälle. Oikeastaan en keksi mitään järkevämpääkään tapaa päästä nykyisistä isoista velkamassoista eroon ilman pahasti pakkasella olevia reaalikorkoja :slightly_smiling_face:

29 tykkäystä

Pahaa ylireagointia alkaa olla ilmassa. Ehkäpä juuri ulkkareiden toimesta. Sama tapahtuu käänteisesti kun sota taputeltu. Riskilisää tosin tullut lisää ainakin siihen asti kunnes natokuvio selvä.

2 tykkäystä

Harmillista, mutta Suomen pörssin kannalta näkymä vaikuttaa huonolta. Kv-tahoille on pieni kynnys myydä tämän reunamarkkinan osakkeet pois.

Ostopuolelle tuskin käännytään nyky-Venäjän aikana enää kovin aktiivisesti.

3 tykkäystä

Kyllä se riski-tuottosuhde lueteaan myös HEX:iinkin… jossain vaiheessa se tulee positiviiseksi… eriasia koska.

4 tykkäystä