Pörssien suunta (Osa 2)

Saattaa olla hieman vaikutusta aika moneenkin suomalaiseen yritykseen jos tämä toteutuu. Kiukaan vaihto ja vastaavia muita ei pakollisia ostoja saattaa jäädä nyt monelta tekemättä:

Ministeri Lintilä Ukrainan sodan vaikutuksista: Ruokakassin hinta voi tuplaantua, jopa viidennes suomalaisten palkasta ruokaan

11 tykkäystä

Joo pistetään kaikki Ukrainan sodan piikkiin, todellisuudessa vuosia jo ajettu omavaraisuutta alas ja lisätty ulkomaan painoa energia/ruoka jne. Aletaan näkemään päättäjiemme saavutuksia. Valitettavasti

50 tykkäystä

Vielä muutama prosentti pois ennusteesta niin ollaan tämän pankin kanssa samoilla linjoilla. Veikkaus vuoden päätökselle 4500 mutta vaatimuksena Putinin poistuminen keskuudestamme kevään aikana.

https://finance.yahoo.com/news/goldman-cuts-p-500-target-142003008.html?guccounter=1

3 tykkäystä

Keskinkertainen artikkeli mutta suosittelen keskittymään kommentit -osioon artikkelin lopussa. Suorastaan viiltävää argumentointia makrotalouden todellisesta tilanteesta USA:ssa.

2 tykkäystä

Tuo end of year target liittyy rituaalin johon tietyn ammatin valinneen / sellaiseen positioon päässeen täytyy osallistua – erinomaisen muhkeaa korvausta vastaan.

Mutta jos ei ole ammatin puolesta pakko, miksi kukaan arvailisi tuota indeksin pistelukua 31.12.2022? :slight_smile:

5 tykkäystä

Niin, oikeastihan kiinnostaa 30.6.2022. Vakavammin ottaen; foorumilla oli koronaromahduksen jälkeen muistaakseni useampikin kysely arvioista millä kirjaimella kurssit tulevat menemään, L,V,W ja Nike-merkki taisi olla useammassakin kyselyssä vaihtoehtoina. Nyt en ole vastaavan tyyppisiä huomannut. Pidetäänkö niitä jotenkin foorumilla mauttomina tms? Vai onko kokonaiskuva kertakaikkiaan liian sekava?

2 tykkäystä

Ensisijaisesti viihteen kannalta mutta indeksisijoittaminen on tärkeä osa useiden instituutioiden ja yksityishenkilöiden sijoitusstrategiaa, joten on sillä kongreettista merkitystä. Arvailu istuu mielestäni hyvin myös palstan otsikon alle eli olemme kiinnostuneita “pörssien ja osakkeiden markkinan” suunnasta😉.

Pikapäivitys OMXH large capin arvostustasoista.

Aika syklinen setti firmoja. Kursseissa yleisesti ottaen sisällä nähdäkseni pikemminkin optimismia kuin pessimismiä perjantain päätöskurseilla.

Esim. näin:

  • ttm sales per share 100
  • price 150
  • normalized net margin 8%
  • normalized EPS 8
  • normalized p/e 150 / 8 = 19
mediaani
ttm ttm
p/s Metsä p/s
Board
Qt 21 1,5 1,4 Metso O
Kojamo 13 1,3 Stora E
Orion 5,3 1,3 Nokian R
Elisa 4 1,2 Wärtsilä
Nordea 3,9 1,2 Valmet
Kone 2,4 1,1 Nokia
Fortum 2 1 TietoE
Neste 1,8 0,9 Kesko
Sampo 1,7 0,9 Huhtamäki
Telia 1,6 0,7 Konecranes
UPM 1,6 0,6 SSAB

image

Tuo EAFE p/s edustaa tilannetta ennen sotaa.

6 tykkäystä

Katselen asiaa pitkäaikaisten indeksisijoitusten näkökulmasta. Tulokulmana isomman määrän aikahajautettu osto erissä n. 6-12 kk ajalla.

P/E-luvuista. S&P 500:n lukuja palasteltu tuolla tuoreesti. Julkaisijatahoon foorumilla viitattu aiemminkin. Kykyni eivät riitä lähdekritiikkiin yli sen ja siksikin postaus.

Stock Market Briefing:Selected P/E Ratios

Tässä ketjussa pohdittu indeksin isojen kasvuyhtiöiden P/E-lukujen eritymistä muista, jota kevät nyt korjannut. Tuolla kuviossa 6 näyttää, että ero mediaanin ja keskiarvon välillä kaventunut selvästi ollen nyt:

S&P 500 Forward P/E Ratio* (19.3)
S&P 500 Median Forward P/E (18.8)

Tämä on kai tavallaan jonkinlainen “tervehtymisen” merkki indeksiä ostokohteena ajatellen huomioiden em. kasvuyritysten iso painoarvo indeksissä?

Uhkakuvat näyttävät isoilta ja Fear and Greed kaikki 7 osatekijää ovat extreme fear-asennossa.

Indeksi itsessään on laskenut alkuvuodesta n. 12%, kuukaudessa n. 4,5% ja nyt viikoksi tasaantunut. Onko 20 uusi 15 ja osakkeet kannattaa pitää, vaikka pelottaa niin vietävästi? (Omat siis vasta ostoharkinnassa.)

Mitä tuollaisesta forward P/E luvusta pitäisi ymmärtää tunnettujen uhkien edellä? Käsittääkseni ennakoi tulee 12 kk? Meneekö kohtaan “perävalotakuu”?

3 tykkäystä

Nordean päästrategi Antti Saari piipahti Kauppalehden “Viikon vieras” -haastattelussa rupattelemassa tämän hetken markkinatilanteesta. :point_down:

“Vaikka heilunta osakemarkkinoilla voi vielä jatkua, pahin lasku alkaa olla jo takana, sanoo Nordean päästrategi Antti Saari Kauppalehden Viikon vieras -videohaastattelussa.”

Artikkeli on maksumuurin takana, mutta noin 10 minuutin mittainen videohaastattelu on kaikille avoin.

3 tykkäystä

Tuntuu että vähän ollaan jäljessä tuon “varmaan vähitellen alkaa kannattaa ostelemaan” -lauseen kanssa. Moni yhtiöistä on jo korjannut sodasta alkaneen laskun ja osa noussut tuon ylikin.

@Tunturisusi joo tuo on totta. Itse olen jo kevennellyt niitä nousun kiinni ottaneita ja koettanut katsoa jotain muuta (mielellään inflaatiota kestävää) tilalle.

8 tykkäystä

Osa on korjannu ja osa ei… löytyy tuolta ostettavaa jos on valmis kantamaan myös riskiä. Paljonkin osakkeita joissa -30% muutamassa kk.
Osa sodan takia, osa vaan peilaa hidastuvaa kasvua.

6 tykkäystä

Antti Saari on sanonut koko ajan, että nyt ollaan pohjilla. Rikkinäinenkin kello on oikeassa kahdesti päivässä.

14 tykkäystä

Minä en muuten muista koskaan nähneeni Nordean Antti Saaren sanoneen osakkeiden olevan kalliita / suosittelevan keventämään riskiä. Aina on loistava ostopaikka ja joku tilasto jolla voidaan perustella että nyt ollaan itse asiassa todella maltillisilla arvostustasoilla. :smiley:

15 tykkäystä

Tähän en voi kommentoida kuin että…

10 vuotta, -10 %.

7 tykkäystä

kuva

Aika huono startti vuoteen

44 tykkäystä

Ton taulukon mukaan huonoilla starteilla on tehnyt lähes poikkeusetta hyvää vuosituottoa.

7 tykkäystä

Öljyn hinta laskenut 97,5$:n, joka on vain himpun verran korkeammalla kuin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sama koskee myös kultaa. Itse pidän noita aika merkittävinä liikkeinä, vaikkakin voivat olla toki vain normaalia päiväheiluntaa. Jääneekö sota kohta jo taka-alalle pörssien suuntaa arvottaessa ja hidastuva talouskasvu yhdistettynä kiristyvään rahapolitiikkaan saa taas päähuomion?

Omissa silmissä taantumariski on kyllä loppuvuotta kohden korkealla. Inflaatio on laskenut kuluttajien ostovoimaa rajusti, palkat eivät ole nousseet läheskään vastaavasti. Nousevat korot vie osansa ostovoimasta. Helikopterirahaakaan tuskin enää tulee.
=> Pitkällä aikavälillä siis erittäin hyvä paikka ostaa osakkeita ;D

10 tykkäystä

Kaikissa vaan se laskun alku ei ole siinä vuoden alussa, vaan esim edellisen vuoden alussa/aikana. Aika turha taulukko omasta mielestä. Ei markkinat nollaannu ja vuoden alussa aloiteta “uutta peliä”.

7 tykkäystä

Bloomberg TV:ssä oli pohdintaa, että öljyn hinnan lasku olisi osittain syytä Kiinan odotettua heikommasta talouskasvusta tänä vuonna. Syynä covid ja siitä aiheutuvat tehtaiden sulut ja liikkumisen rajoitukset. Myös epäilykset Kiinan aseavusta tai muusta muona/materiaaliavusta Venäjälle saattaisi vähentää investointeja Kiinaan ja sitä kautta öljyn kysyntää siellä. Ensimmäinen syy on realisoitumassa ja toinen syy on spekulointia.

4 tykkäystä