Pörssien suunta (Osa 2)

En tietenkään ole mikään selvännäkijä ja näkemyksieni hyödyt muille ovat vähintäänkin kyseenalaisia.

Yhdysvaltojen talous on tällä hetkellä erittäin vahva työllisyyden ja talouskasvu odotuksien ollessa korkeita. Tulevaisuus näyttää hyvältä, mitä nyt inflaatio vaikuttaa kuluttajaluottamukseen. Konsensuksen mukaan talouskasvu hidastuu 2022 jälkeen mutta jatkuu vakaana. SP 500 eteenpäin katsova P/E on 20. Perusteltavissa vahvalla tuloskasvulla ja kunhan koroissa ei tapahdu mitään ihmeellistä.

Kiinassa ja Euroopassa ollaan selvästi kypsemmässä vaiheessa omien sisäisten ongelmien painamana. Ei kuitenkaan syytä huoleen sillä maailmantalouden juna Yhdysvallat voi hyvin.

Markkinoilta pahimmat kuplat ovat puhjenneet ja EV/S 20 on vaihtunut P/E 20. Terveitä merkkejä. Silti dippien osto näyttää olevan hengissään ja pessimismi on suhteellisen vähäistä.

FED on aloittamassa todella agressiiviset koronnostot, jotka haastavat vuoden -94. Samalla FED alkaa tyhjentämään tasettaan agressiivisemmin kuin 2017-2019 välillä. Liike, joka aiheutti 2018 oikein mainion oksennusrefleksin markkinoilla.

Tuossa muutama sykli. Osassa ollaan huipulla missään ei vielä heilurin äärimmäisessä päässä. Jos kaikki menee hyvin niin seuraavat vuodet sijoittaja saa varmaankin 5-10 % tuottoa. Mikä itseäni laittaa varovaiseksi? Inflaatio ja keskuspankkien, lähinnä FED:n rahaolojen kiristäminen.

Kuluttajalle inflaation lähteellä ei ole pahemmin merkitystä. Oliko se sitten energia vai ruoka. Ne vaikuttavat ostovoimaan ja kuluttaja vaatii palkankorotuksia. Yritykset tuntevat tämän tuplasti ja nostavat hintojaan. Kierre on valmis. Tietenkään keskuspankit eivät halua päästää tilannetta tähän ja alkavat kiristämään rahoitusoloja tarkoituksena alentaa kysyntää.

En kuitenkaan ole erityisen vakuuttunut siitä, että FED pystyy tekemään tätä hallitusti tai vaikuttamaan sen juurisyihin, logistiikkaongelmiin, energian ja ruuan tuatannonkapasiteetin globaaliin laskuun. Venäjän ja Ukrainan käytännössä poistumiseen maailmantaloudesta.

Kysyntää saisi kyllä rajoitettua ajamalla maailmantalous taantumaan, joka ei olisi erityisen mukavaa E komponentille. Tuplasti ikävämpää jos talous menisi taantumaan mutta inflaatio jäisi korkeaksi ja jäisi jylläämään. Toisaalta inflaatio on laskenut Kiinassa kysynnän mukana.

P:n suhteen taas se on sijoittajasentimentin ja likviditeetin armoilla ja voi pojat likviditeetti tulee kuihtumaan seuraavan 12 kk sisään. Lähinnä haluaisin pelata arvostuksien puolesta en laskevien tuloksien. Kaikilla on mukavampaa kun taloudessa menee hyvin.

Loppuun vielä:

Nämä voisi varmaankin siirtää parempaan ketjuun.

9 tykkäystä