Makrodataa on tarjolla hyvin laaja kattaus. Mutta Fedin mandaatti ei muistaakseni liity “vahvaan talouteen” tai matalasuhdanteen torjumiseen vaan työllisyyden edistämiseen samalla hintavakaudesta huolehtien.
Fed päätti Jackson Holessa elokuussa 2020 että se ei enää käytä ollenkaan malleja eikä ennakoivia indikaattoreita.
Työmarkkinoilta tuleva data on hehkuvan kuumaa. Fed ei yritä mallintaa tulevaa kehitystä vaan toimii tuon tulikuuman datan pohjalta.
Lähtökohta on nyt se että Fed kiristää rahoitusoloja ja antaa markkinoiden omatoimisesti kiristää niitä niin kauan kunnes työmarkkina on sustainably warm.
Millä aikataululla ja millaisten vaiheiden kautta unsustainably hot ==> sustainably warm?
En todellakaan yritä arvata.
Mielestäni Fedillä on absurdi hybris suhtautumisessaan varallisuusarvoihin.
Fedin mielestä varallisuusarvoihin ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota niin kauan kuin inflaatio on maltillista. Se maltillinen inflaatio Fedin mielestä kertoo siitä että wealth effect ei ole paisunut liikaa niin että se olisi ylikuumentamassa taloutta.
Fed kuvittelee että se voi koska tahansa halutessaan yhtäkkiä säätää varallisuusarvoja juuri passelisti alaspäin sen jälkeen kun se on ensin antanut niiden hallitsemattomasti paisua enimmäkseen epäsuorasti Fedin toiminnan seurauksena mutta myös melko suoraan niitä ylöspäin pumpattuaan (mbs-ostot).
Nyt ollaan äärimmäisen tukevasti siinä vaiheessa että Fed toivoo hyväosaisten elämään nakertavaa epävarmuutta siitä voivatko hyväosaiset suhtautua varallisuusarvoihin mark-to-market.
Aika näyttää koska tapahtuu jotain sellaista että Fedin asenne muuttuu.