Pörssien suunta (Osa 2)

Yllä KL:n uutinen OECD:n ennustenostoista olikin linkitetty, mutta tässä vielä muutama kuvio talouskasvuun vaikuttavista tekijöistä. Hurjia olivat ennustenostot globaalisti ja USA:ssa, euroalueella konfetit pysyköön vielä piilossa.

15 tykkäystä

Hei vaan. Tämä onkin ensimmäinen viestini tähän foorumiin. Tämä Mariannen koonta on hyvä visuaalinen kuvaus globaalista tilanteesta. Itseäni pohdituttaa vain tuo OECD:n ennustetaulukko. Valtavia eroja eri maiden välillä kasvuennesteissa. Jos tämän vuoden talouskasvuun vaikuttanee patoutunut kasvutarve niin pitäisikö vain katsoa suosiolla vuotta 2022? Onko näihin ennusteisiin sitten kumminkaan luottamista tässä erikoisessa maailmanajassa? Toisaalta olisi kiva nähdä myös sarake vuodelta 2019 eli vuosi ennen koronaa.

2 tykkäystä

Hei ja kiitos viestistäsi! Niin ennusteethan ovat…ennusteita, ja aina kussakin tarkistuspisteessä annettu arvio sen hetkisestä tilanteesta. Haluan kuitenkin itse nostaa niitä aktiivisesti esiin, koska ne kertovat, missä odotuksissa mennään ja millä perustein. Kuten tekstissä kerroin, tällä hetkellä ennusteiden toteutuminen on vahvasti ehdollinen rokotekattavuuden lisääntymiselle koko maailmassa. Lisäksi USA:n elvytyspakettiin liittyy kysymysmerkkejä: suuntautuvatko sekit kulutukseen vai menevätkö säästöön? tämä on sellainen 400 miljardin dollarin kysymys, sillä sen verran sekkejä tulee jakoon. Käsittelin aihetta mm. tämän makrokatsauksen lopussa. Eli ennusteita lukiessa on hyvä muistaa oletukset niiden taustalla. Lisäksi ennusteet vaihtelevat rajusti ajassa ja etenkin talouden käännekohdissa. Alla on Bloombergin konsensusennusteen mediaanin vaihtelu vuoden 2021 osalta euroalueelle ja USA:lle. Muutoksia on todella riittänyt. :slight_smile:

Euroalue:


USA:

Ohessa vielä 2019 talousluvut, OECD:lta nekin.

image

11 tykkäystä

Eilen meni kyllä oma karhuarvaus pahemman kerran pieleen. Huiput jäivät silti edellisten huippujen alle. Jos SP500 pääsee tänään tuon laskevien huippujen linjan yli niin täytyy korjata omaakin arviota.

Muutama poiminta aamun videolta. :slight_smile:

Videolla oli mukana myös noita @Marianne_Palmu graafeja, joten en niitä laita toistamiseen. Mutta tätä sulla ei ollu blummalta :smiley:

Jos nuo ennusteet jotakuinkin osuu, on jenkkitalous BKT:lla mitattuna palautunut koronamontusta kesään mennessä. Pörssihän tämän onkin jo ihan oikein haistellut.

Tätä teknojen kokemaa korjausliikemyrskyä kuvannee parhaiten ARK Innovation ETF:n kokema lommo, sillä ETF:stä suli peräti kolmannes pois samalla kun Nasdaq korjasi -10 %. Mutta, jos katsoo taas yleisindeksejä kuten teollisuus ja -arvopainotteinen HEX, ei sijoittaja huomaa normaalia laineen lipsatusta kummepaa. Silti, pinnan alla teknosijoittajat taistelevat hengestään mustekalojen kanssa tai minkä kielikuvan tähän haluaa laittaa…

Korjausliike ei ole koskenut vain teknoja, esim. aiemmin täällä huomattu mania uusiutuvan energian ja kestävän kehityksen osakkeissa on saanut kylmää vettä niskaan. Vaikka tuo indeksi on laskenut “vain” viidenneksen, on monet osakkeet jopa puolittuneet kuukaudessa.

Mikä ehkä ainakin itseäni mietityttää on se, että huolimatta -10 -30 % korjausliikkeistä ei omaan makuun tullut kamalasti osakkeita haaviin. Tämä on tottakai subjektiivinen kommentti, koska joiden yhtiöiden kohdalla minulla on jo riittävä paino ja toisaalta tuottovaatimukseni on todnäk. hieman keskivertoa korkeampi mikä automaattisesti johtaa selektiiviseen nirsoiluun kuin murrosikäisellä ruokapyödässä.

Yhtä kaikki, vaikka indeksitasolla tuskin on huolia niin paljon, miettisin hieman miten kantti sijoittajilla kestää mahdollista lisälaskua kuumissa nimissä jos rotaatio jatkuu. Kuten tiedetään, nousu ruokkii nousua ja lasku laskua.

Tämä negatiivisen kierteen uhka näkyy jo hyvin ETF-virroissa. Kasvu on menneen talven lumia, arvo on taas suosiossa.

Jos haluaa karhuilla vähän, viimeksi kun kävi tilanne missä Nasdaq painui yli 2 % alas ja samalla “perinteisen talouden” DOW Jones nousi, oli it-kuplan puhjetessa. This time is different?

34 tykkäystä

USA:n uusi stimuluspaketti on vahvasti putkessa, ja 400 Mrd USD on lähdössä shekkeinä kansalla. Baarin ja matkoille ei pääse, mutta lankoja pitkin pääsee pörssiin…
Vaikutus voipi olla - Bullish

Deutsche Bank arvioi, että 25 Mrd USD valuisi pörssiin, jos retail -tilin omaavat tekevät mitä kyselyn otos kertoi tekevänsä. Tai 150 Mrd USD jos kaikki shekin saajat niin toimisivat.
Viime kuussa (?) Equity Fundit keräsivat 15 Mrd USD netto, joten nopea “piristys” voi olla iso

Rahat eivät ehkä valuisi kaikkiin osakkeisiin, vaan tietyt tunnetut firmat saisivat erityistä painoa. Kuten Meme -osakkeet.

Goldmann Sachs arvioi, että kuluttajien halu investoida olisi 2021 netto 100-350 Mrd USD

2 tykkäystä

IMO tuo haarukka miten noita rahoja jaetaan on liian laaja.
Tulorajaa pitäisi pudottaa tai vastaavasti vaatimuksena, että on ollut työttömänä kuluvan 12kk aikana tms.

2 tykkäystä

Kannattaa pitää mielessä se, että jos tienaat 100k San Franciscossa niin perheellisenä elämiskulujen jälkeen sulla on tilillä suurin piirtein saman verran rahaa kuin jos tienaat 25k jossain landella. USA:n sisäiset tuloerot on ihan hirveät.

12 tykkäystä

Eiköhän tässä vain vähän jäähdytellä ennen avausta koska eilen paineltiin kuuhun niin voimalla. Vaikea sanoa vielä tämän päivän suunnasta. Futuurit on marginaalisesti punaisella ja vaikka mentäisiin prossa-pari takapakkia ennen uutta käännettä ylös niin se olisi vielä ihan normaalia.

Tuntitasolla eilinen oli NASDAQin indeksitasolla yhtä puksutusta ylämäkeen kun juna kääntyi joten teknisesti nousu on vielä “vahvistamatta” ainakin pidemmillä timeframeilla. Futuurit piirsivät tuonne tuntitasolla yhden higher lown matkalle yöllä ja vielä ollaan sen yläpuolella.

4 tykkäystä

mikä inflaatio missä?

(korkoihin maaginen punainen palkki ja futuureihin vihreä palkki välittömästi)

30 tykkäystä

@Jarnis Paljon kirjaimia ja numeroita. Voisitko vääntää tollolle rautalangasta, mitä tuo nyt kertoo?

Edit: paljon kiitoksia!

CPI = Consumer Price Index, eli kuluttajahintaindeksi. US = jenkkimalli

Y/Y = Year over Year, eli verrattuna viimevuoden helmikuuhun
M/M = Month over Month, eli verrattuna tammikuuhun

Ex Food, Energy on versio josta on otettu ruoka ja energia pois laskuista koska niiden ostaminen on yleensä ns. pakollista. Muuten tulee kylmä ja nälkä.

est. = mitä analyytikot kristallipallonsa perusteella odottivat
prev = edellisen vertailukohdan luku

Eli Inflaatioluvut osuivat odotuksiin tai sen alle ja markkina & korot vähän niinkuin odottelivat ylitystä. Ex food energy luvut jäivät ennusteista.

Tämän voi odottaa olevan korkojen nousupaineita poistavaa ja näin osakemarkkina tykkää.

Eli TLDR: :rocket: :rocket: BRRRR ei tunnu missään inflaatiossa, lisää hanaa.

Menikö oikein? :sweat_smile:

35 tykkäystä

Y/Y luvuissa tulee hetkellisesti kovemman näköisiä lukuja kun siellä on vastassa maalis-huhtikuun heikot luvut, jolloin kuluttajahinnat pakittivat

Liitteenä kauniisti modifioitu CPI indeksi ja havainnollistan miten Y/Y mittari voi helposti nousta 1,5% → 3% ilman, että taloudessa juuri nyt tapahtuisi isoja liikkeitä.

Saa nähdä saadaanko pian 3% Y/Y lukuja ja miten ne otetaan vastaan. Luulisi, että markkinat ymmärtävät katsoa lukujen taakse. Toki tuosta saa sitten reviteltyä otsikoita…

7 tykkäystä

Energian ja ruoan hinnat voivat heitellä rajusti (esim. sään mukana), miksi niitä ei lasketa “core inflaatiossa” mukaan koska ne eivät välttämättä reflektoi yleistä hintakehitystä.

Viimeisen yli kymmenen vuoden nousumarkkinan polttoaine. :rocket: :rocket: :rocket:

Tuo on kyllä kaunis mutta havainnollistava! :smiley:

9 tykkäystä

Tästä tulee mieleen joskus pohtineeni, että miksi ei tällaisissa liukuvissa vertailuluvuissa käytetä ikkunointia (Windowing), joka vaikka gaussilla tai kosinifunktiolla lieventää tuollaisen terävän piikin/kuopan vaikutusta trendiarvoihin? Ehkä tällaiselle viisastelulle olisi parempikin topic kyllä.

1 tykkäys

Ratkaisisiko se mitään? En ainakaan keksi ikkunoinnille muuta käyttöä kuin signaalin pakottamisen jatkuvaksi ennen analyysia. Hyvä harjoitus kun tulee lukuja vastaan on tarkastaa millaisesta käppyrästä ne on napattu :slight_smile:

No en tiedä mitä se ratkaisee, itse kullekin. Signaalihan on jo jatkuva, vaan ei tasainen. YoY kertoo yhtä paljon päivästä 10.3.2020 kuin 10.3.2021. Toki, jos on keskiarvoistettu esim. helmikuut, niin siinä on jo hiukan ikkunointisuodatusta.
Näin insinööritaustaisena muutenkin nämä talouspuolen vastaavat desimaalit, vuosibudjetit, jne välillä hämmästyttävät. Ja tosiaan niiden taakse pitää osata katsoa, kuten sanoit, mutta pitääkin katsoa.
Edit niin joo keskustelu taisi lähteä cpi:stä josta saadaan vain kuukausittainen arvo, eikä päivittäisistä muutoksist. Noh, lopetetaan tämänketjun täyttö.

3 tykkäystä

Ottaen huomioon miten tätä hypetettiin niin markkinan reaktio näyttäisi olevan:

:man_shrugging:

10 tykkäystä

Miten sen reaktion nyt ottaa - 10Y lähti selvään laskuun, samoin dollari jatkaa laskuaan. Reaktioista päätellen 30Y yield odotukset oli korkeammalla kuin mitä ne myytiin.

  • mutta voi viedä vähän aikaa, ennenkuin lopullinen reaktio näkyy eri kohteissa
  • edit: 30Y 3.26% vs 3.23% prev
4 tykkäystä

Joo siis korot luisuvat mutta tarkoitin osakemarkkinan välitöntä reaktiota. Aika maltillista toistaiseksi.

2 tykkäystä