Pörssien suunta (Osa 2)

Kannattaa pitää mielessä se, että jos tienaat 100k San Franciscossa niin perheellisenä elämiskulujen jälkeen sulla on tilillä suurin piirtein saman verran rahaa kuin jos tienaat 25k jossain landella. USA:n sisäiset tuloerot on ihan hirveät.

12 tykkäystä

Eiköhän tässä vain vähän jäähdytellä ennen avausta koska eilen paineltiin kuuhun niin voimalla. Vaikea sanoa vielä tämän päivän suunnasta. Futuurit on marginaalisesti punaisella ja vaikka mentäisiin prossa-pari takapakkia ennen uutta käännettä ylös niin se olisi vielä ihan normaalia.

Tuntitasolla eilinen oli NASDAQin indeksitasolla yhtä puksutusta ylämäkeen kun juna kääntyi joten teknisesti nousu on vielä “vahvistamatta” ainakin pidemmillä timeframeilla. Futuurit piirsivät tuonne tuntitasolla yhden higher lown matkalle yöllä ja vielä ollaan sen yläpuolella.

4 tykkäystä

mikä inflaatio missä?

(korkoihin maaginen punainen palkki ja futuureihin vihreä palkki välittömästi)

30 tykkäystä

@Jarnis Paljon kirjaimia ja numeroita. Voisitko vääntää tollolle rautalangasta, mitä tuo nyt kertoo?

Edit: paljon kiitoksia!

CPI = Consumer Price Index, eli kuluttajahintaindeksi. US = jenkkimalli

Y/Y = Year over Year, eli verrattuna viimevuoden helmikuuhun
M/M = Month over Month, eli verrattuna tammikuuhun

Ex Food, Energy on versio josta on otettu ruoka ja energia pois laskuista koska niiden ostaminen on yleensä ns. pakollista. Muuten tulee kylmä ja nälkä.

est. = mitä analyytikot kristallipallonsa perusteella odottivat
prev = edellisen vertailukohdan luku

Eli Inflaatioluvut osuivat odotuksiin tai sen alle ja markkina & korot vähän niinkuin odottelivat ylitystä. Ex food energy luvut jäivät ennusteista.

Tämän voi odottaa olevan korkojen nousupaineita poistavaa ja näin osakemarkkina tykkää.

Eli TLDR: :rocket: :rocket: BRRRR ei tunnu missään inflaatiossa, lisää hanaa.

Menikö oikein? :sweat_smile:

35 tykkäystä

Y/Y luvuissa tulee hetkellisesti kovemman näköisiä lukuja kun siellä on vastassa maalis-huhtikuun heikot luvut, jolloin kuluttajahinnat pakittivat

Liitteenä kauniisti modifioitu CPI indeksi ja havainnollistan miten Y/Y mittari voi helposti nousta 1,5% → 3% ilman, että taloudessa juuri nyt tapahtuisi isoja liikkeitä.

Saa nähdä saadaanko pian 3% Y/Y lukuja ja miten ne otetaan vastaan. Luulisi, että markkinat ymmärtävät katsoa lukujen taakse. Toki tuosta saa sitten reviteltyä otsikoita…

7 tykkäystä

Energian ja ruoan hinnat voivat heitellä rajusti (esim. sään mukana), miksi niitä ei lasketa “core inflaatiossa” mukaan koska ne eivät välttämättä reflektoi yleistä hintakehitystä.

Viimeisen yli kymmenen vuoden nousumarkkinan polttoaine. :rocket: :rocket: :rocket:

Tuo on kyllä kaunis mutta havainnollistava! :smiley:

9 tykkäystä

Tästä tulee mieleen joskus pohtineeni, että miksi ei tällaisissa liukuvissa vertailuluvuissa käytetä ikkunointia (Windowing), joka vaikka gaussilla tai kosinifunktiolla lieventää tuollaisen terävän piikin/kuopan vaikutusta trendiarvoihin? Ehkä tällaiselle viisastelulle olisi parempikin topic kyllä.

1 tykkäys

Ratkaisisiko se mitään? En ainakaan keksi ikkunoinnille muuta käyttöä kuin signaalin pakottamisen jatkuvaksi ennen analyysia. Hyvä harjoitus kun tulee lukuja vastaan on tarkastaa millaisesta käppyrästä ne on napattu :slight_smile:

No en tiedä mitä se ratkaisee, itse kullekin. Signaalihan on jo jatkuva, vaan ei tasainen. YoY kertoo yhtä paljon päivästä 10.3.2020 kuin 10.3.2021. Toki, jos on keskiarvoistettu esim. helmikuut, niin siinä on jo hiukan ikkunointisuodatusta.
Näin insinööritaustaisena muutenkin nämä talouspuolen vastaavat desimaalit, vuosibudjetit, jne välillä hämmästyttävät. Ja tosiaan niiden taakse pitää osata katsoa, kuten sanoit, mutta pitääkin katsoa.
Edit niin joo keskustelu taisi lähteä cpi:stä josta saadaan vain kuukausittainen arvo, eikä päivittäisistä muutoksist. Noh, lopetetaan tämänketjun täyttö.

3 tykkäystä

Ottaen huomioon miten tätä hypetettiin niin markkinan reaktio näyttäisi olevan:

:man_shrugging:

10 tykkäystä

Miten sen reaktion nyt ottaa - 10Y lähti selvään laskuun, samoin dollari jatkaa laskuaan. Reaktioista päätellen 30Y yield odotukset oli korkeammalla kuin mitä ne myytiin.

  • mutta voi viedä vähän aikaa, ennenkuin lopullinen reaktio näkyy eri kohteissa
  • edit: 30Y 3.26% vs 3.23% prev
4 tykkäystä

Joo siis korot luisuvat mutta tarkoitin osakemarkkinan välitöntä reaktiota. Aika maltillista toistaiseksi.

2 tykkäystä

-Milloin shekit USA:ssa jaetaan kansalaisille, eli milloin rahat on ihmisten tileillä/lompakoissa?

1 tykkäys

Odotus kai on että tämä tapahtuu seuraavan parin-kolmen viikon kuluessa. Riippuu kai hieman että meneekö suoraan tilille (nopeampi) vai shekkinä postissa.

Tuo juttu antaa haarukaksi “week of march 22” … “week of april 12” riippuen on suora tilisiirto, paperishekki vai EIP prepaid debit-kortti.

3 tykkäystä

Miksei? Saanko perusteluita?

6 tykkäystä

@jarnis jo linkittikin tietoa, ja todennäköisesti maaliskuun lopussa lähtisivät sekit liikkeelle. Joulukuussa päätetyt maksut lähetettiin kansalle kuun lopussa ja tässä varmaankin suhteellisen sama aikataulu. Eli huhtikuun talousluvuista alkaa saada osviittaa elvytyksen vaikutuksista.

Tänään saadaan muuten iloksemme EKP:n korkopäätös, jonka kohokohtana taitavat olla talousennusteet ja Lagarden elvytysvihjailut. Tässä kokousennakko kiinnostuneille:

21 tykkäystä

Rahaa virtaa edelleen tolkutonta tahtia ETF:iin:

Nyt siitä rahavirrasta on saanut isomman siivun sykliset ja muut aiemmin muodista pois olleet mörnijät. Vaikea nähdä bileiden päättyvän niin kauan, kun keskuspankit ja valtiot saavat elvytyspaketeillaan tekohengitettyä taloutta ja ihmiset pidettyä rahoissaan kuitenkaan vähentäen näiden mahdollisuuksia tuhlata rahojaan.

Toisaalta olisi kiva nähdä perusteltu kirjoitus siitä miten tästä tilanteesta tehdään indeksitasolla hyviä tuottoja vaikka 5 vuoden aikajänteellä. Ja nyt tarkoitan pääasiassa Yhdysvaltoja, koska euroopan pörssien arvostustasoista minulla ei ole niin hyvää näkemystä.

Itselläni haraa valoisaa näkemystä vastaan korkeat arvostustasot, korot matalimmillaan ja ennätysmäärä likviditeettiä. Nuo kolme jo tekee hyvin vaikeaksi ellei mahdottomaksi kuroa arvostustasoja kiinni tuloskasvulla JA pitää koholla olevat hyväksyttävät arvostuskertoimet. Tämä siksi että todella kova tuloskasvu vaatinee talouksien avaamisen mikä taas mahdollisesti nostaa inflaatio-odotuksia ja vähintään pienentää markkinoiden likviditeettiä merkittävästi. Nuo kaksi on omiaan pudottamaan niitä hyväksyttäviä arvostuskertoimia. Ja koska kurssit puskee ylöspäin joko venyttämällä arvostuksia ja/tai kasvattamalla tuloksia ei saa nähdäkseni arvostukset niiata merkittävästi, kun tulokset kasvavat, jotta merkittävää tuottoa olisi saatavilla. Tämän sanottua lähes mahdoton nähdä elvytyksen jatkuvan ja likviditeetin pysyvän häkelyttävän korkealla mikäli talous lähtee kovasti kasvamaan tulevina vuosina.

6 tykkäystä

Iltapäivää! EKP:n korkopäätös on julkistettu. Kuten odotettua, ei muutoksia elvytysohjelmien kokoon eikä ohjauskorkoihin. Mielenkiintoista on, että tiedot ohjauskoroista on sysätty keskuspankin tiedotteessa nykyään kolmanneksi kohdaksi, lieneeköhän jonkinlainen viesti sekin että korot uinuvat unholassa toistaiseksi :slight_smile:


33 tykkäystä

Pieniä viilauksia viestintään: keskuspankki sitoutuu nostamaan velkakirjaostojaan PEPP-ohjelman puitteissa seuraavan kvartaalin aikana. Nythän sitä on kritisoitu siitä, että ostot ovat pikemminkin viime viikkojen aikana vähentyneet, vaikka velkakirjakoroissa on nähty nousua.

Puolelta alkaa lehdistötilaisuus, silloin saamme lisätietoja mm. päivitetyistä ennusteista.

42 tykkäystä