Pörssien suunta (Osa 2)

Nyt Lagardelta kysyttiin ennusteiden epätarkkuudesta. Hän puolusteli keskuspankin tarkistuksia sillä, että kaikki olivat väärässä ja Ukrainan sotaa oli mahdoton ennakoida. Lagarden mukaan 3/4 ennustetarkistuksista johtuu puhtaasti energiahinnoista ja loput odotettua pidempään kestäneitä tarjonnan pullonkauloista. Puhtaasti tarjontatekijöistä on siis hänen mukaansa kyse.

30 tykkäystä

Lehdistötilaisuus päättyi, kovin uutta ja erikoista ei sen loppupuolella enää tullut ilmi. Olen muuten pohtinut, että pitäisikö tätä “keskuspankkiliveä” jotenkin uudistaa. Yhtenä kevyenä toteutustapana olisi tehdä Inderesin somekanavassa, esim. Instassa live, jossa käsittelisin korkopäätöksiä reaaliaikaisesti. Kysynkin teiltä, olisiko tämä mielestänne hyvä idea kokeilla, vai pysytäänkö nykyisessä formaatissa?

Edit. yritin tehdä tähän kyselyä, mutten tainnut onnistua :smiley: Onneksi @musa_2 pelasti ja kysely siis alla.

50 tykkäystä

@Marianne_Palmu

Mariannen keskuspankkien seuranta:

  • Tähänastinen formaatti
  • Live

0 voters

7 tykkäystä

Spämmään ketjua täysin eri aiheella kuin tää ajankohtaisin eli EKP.

Home Depot on asunto/sisustus/kotoilu/pihanlaittobuumien hovihankkija.

Ja tämän yksittäisen jättifirman johdon ahneus–pelko-sykleillä on nollaa suurempi vaikutus talouden painamisessa taantumaan.

Vuonna 2006 ja vuoden 2007 alkupuoliskolla HD löi aggressiivisesti vetoa sen puolesta että asuntobuumissa oli vain pieni ilmakuoppa.

Sitten H2.2007 hätäjarrutus.

Teette sen taas, hattu päästä :slight_smile:

16 tykkäystä

@yha_musa_soi

Olen juuri tänään tutkinut näitä Walmart ja HD tyyppisiä yhtiöitä, ja niiden käyttäytymistä inflaaatio ympäristössä. Homma vielä kesken, täytynee etsiä verrokkeja jotka eivät olleet kasvuyhtiöitä (ideoita otetaan vastaan. 1970 luvun firmoija pref)

Noista kasvaneista varastoista nostaisin sellaisen huomion että varastot kasvavat jo kasvavien tuotehintojen takia. Eikä working capital ole siten mielestäni mahdollista pienentää entiseen malliin. Sama oli huomattavissa 1970 luvulla ainakin alustavasti.

Tämän huomioon ottaen näen isoja ongelmia siinä että toimijat kuten Target tai HD pystyisivät laskemaan varastonsa tason inflaatiota edeltävälle tasolle. Tämä tarkoittaisi suurempaa sitoutunutta pääomaa.

6 tykkäystä

Minkä takia ohjauskorkoa ei nostettu jo nyt, vaikka EKP on auttamatta liian myöhässä? :thinking:
Lagarde sanoi, että eivät halua nostaa ohjauskorkoa ns “liian puskista”, kun kerran ollaan oltu niin kauan negatiivisen koron puolella ja edellisestä nostosta on niin pitkä aika. :man_shrugging:
Onko tämä todellakin vain ns “at courtesy” vai pelataanko tässä vain aikaa, jotta keksittäisiin joku kani hatusta vedettäväksi, jolla saataisiin tuettua heikointa lenkkiä, eli Italiaa? :face_with_monocle:
Ensimmäinen 0.25% nosto on aika tuhnu ja seuraava tulee vasta syyskuussa. Tässä on pitkä kesä edessä näitä inflaatio-lukemia tuijotellessa.:smirk:

Ja toinen kyssäri olisi, että mitä tuo fraqmentation (eli pirstaloituminen) oikein tarkoittaa tässä yhteydessä?

Edit. Kokeilin nyt kepillä jäätä, että riittääkö mulla “natsat” tänne pörssien suunta ketjuun. :grin::sweat_smile:

23 tykkäystä

Taannoin, vuosia sitten, EKP tappoi orastavan talouskasvun ja käänsi sen uudestaan laskuun kahdella perättäisellä pienellä, mutta yllättävällä koronnostolla. Voisi väittää melkein virheestä oppimiseksi.

13 tykkäystä

Nykyinen keskuspankki politiikka perustuu oikeestaan täysin ”yllättämättömyyteen” siihen, että markkina tietää jo etukäteen mitä keskuspankki on tekemässä. Tämä on iso muutos historiasta missä markkinat yllätettiin.

Kun markkina tietää mitä on tulossa se voi alkaa korjata ja hinnoitella sitä.

Pitkät korot ovat tärkeämpiä kuin lyhyet, odotukset vaikuttavat pitkiin korkoihin enemmän kuin lyhytaikainen yllättävä rahapolitiikka. → Ei pyritä yllätyksiin vaan “talk the talk” “Strong vigilance jne.”

vihjailua mitä aijotaan tehdä, ilman että luvataan varsinaisesti mitään. → Vaikutetaan korkoihin jo ennen niiden nostoa. Huomaatteko miten Euribor on lähtenyt nousuun jo EKP PUHEISTA että se “saattaa” nostaa korkoja?

Tämä on mahdollisesti myös syy miksi EKP halusi odottaa yhden kk. 0.25% nosto nyt olisi tullut markkinalle yllätyksenä?

"“Since I’ve become a central banker, I’ve learned to mumble with great incoherence. If I seem unduly clear to you, you must have misunderstood what I said.” Alan Greenspan 1987

Strong vigilence on siis aikanaan syntynyt ilmaus jota EKP käytti tiedotteissaan kun aikoi nostaa korkoja, se oli epäsuora tapa sanoa (siten että ei olla laillisesti vastuussa) että korkojen nosto on tulossa.

Julkinen ”salaisuus”

8 tykkäystä

Tervetuloa kommentoimaan :blush: EKP on tässä asiassa ollut omien puheidensa vanki: se on kertonut, ettei korkoja nosteta ennen kuin velkakirjaostot saadaan päätökseen.

Mitä tuohon Italian tukemiseen tulee, niin luulen että keskuspankki kaivaa elvytysohjelmansa uudelleen käyttöön, jos Italian korot hiipivät kipurajalle. Eli yhdistelmä koronnostot ja velkakirjaostot jollakin viritelmällä ei ole poissuljettu (tässä makroartikkelissa aihetta käsittelin)

21 tykkäystä

Juuri näin, puheiden rooli ja ennakoitavuus on selvästi korostunut finanssikriisin jälkeen. Muun muassa Fedin entinen pääjohtaja Ben Bernanke on puheissaan todennut, että rahapolitiikka on 98 %:sti puhetta ja vain 2 % on tekoja. Aika osuvaa.

18 tykkäystä

Varastojen purkaminen paniikissa on disinflatorista.

Eli sikäli kun inflaatioraportteihin ilmaantuu “positiivisia” yllätyksiä, kannattaa miettiä onko kyse tarjonnan pahimpien pullonkaulojen avautumisesta (hyvä juttu) vai kysynnästä (marginaalien kannalta huono).

7 tykkäystä

Keskimäärin 10 sek - 60 minuuttia. Poikkeuksiakin on.

91 tykkäystä

“Easy to see -30% S&P500 scenario…” Jopa minunlaiselle karhulle tällainen lausahdus kuulostaa pelottavalta. Tuolla laskulla päästäisiin about oman targetin alalaitaan, mutta en sen toteutumisen mahdollisuutta todennäköisenä pitäisi.

Nordean ja OP:n näkemykset on aika vastakkaisia, ihan näin sivuhuomautuksena.

1 tykkäys

Joskus on hyvä makroilun keskellä katsoa välillä myös pitkäaikaista kehitystä. “Osta ja pidä” strategia ei ole ollut huono strategia.

10 tykkäystä

Osta ja pidä toimii eri tavalla riippuen milloin ostaa. 2000 huipuilta ostaessasi olit 2013 “jo” omillasi. :wink:

9 tykkäystä

Ajallinen hajautus kannatti silloinkin pitämisen lisäksi :slight_smile:

8 tykkäystä

Jos vuonna 1976 osti SP500 indeksiä, niin kyllä osta-pidä olisi ollut hyvä. Mutta jos osti niitä 500 yhtiötä, niin tuo musta kuvaaja ei kerro oikein mitään niiden arvon noususta, koska SP500 yhtiölistaa päivitetään neljästi vuodessa.

SP500 on tavallaan voittajayhtiöiden indeksi.

8 tykkäystä

Viikko sitten…


Tänään…
https://news.yahoo.com/nothing-suggest-us-recession-yellen-213705337.html

Uncertain Deadwoodjedi GIF - Uncertain Deadwoodjedi Dubious GIFs|262.5x262.5

24 tykkäystä

Osta-ja pidä todellakin toimii ja jopa paremmalla tuotolla kuin S&P 500 -indeksi. Tätä on näköjään tutkittu vuonna 2004 ja tulos yllätti itseni https://rodneywhitecenter.wharton.upenn.edu/wp-content/uploads/2014/04/0429.pdf

Vuosina 1957-2003 alkuperäiset S&P 500 -yhtiöt tuottivat keskimäärin vuosittain paremmin kuin S&P 500 indeksi. Ainoa poikkeus oli Consumer Discretionary -sektori.

3 tykkäystä

:sweat:

Seuraavana ohjelmassa pelko mitä Fed turisee seuraavaksi. Saiskos sitä Transitoryä vähän lisää? Taitaa toiveet siitä että koronnostot loppuu pian ottaa osumaa.

Edit:Ja siis markkina on hinnoitellut koronnostot ilmoituksien mukaan syyskuuhun asti hintoihin sisään, mutta ei vielä oikein tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu. Tämä inflaatioluku nostaa painetta että tapahtuu osakkeiden kannalta ikäviä asioita. Lisämausteen tuo poliittinen sorkkiminen - on selvää että Bidenin hallinto on isossa lirissä jos meinaa selvitä vaaleista ja “jotain tarttis tehdä” inflaation hillitsemiseksi mutta keinot ovat vähissä.

21 tykkäystä