Pörssien suunta (Osa 2)

Taannoin, vuosia sitten, EKP tappoi orastavan talouskasvun ja käänsi sen uudestaan laskuun kahdella perättäisellä pienellä, mutta yllättävällä koronnostolla. Voisi väittää melkein virheestä oppimiseksi.

13 tykkäystä

Nykyinen keskuspankki politiikka perustuu oikeestaan täysin ”yllättämättömyyteen” siihen, että markkina tietää jo etukäteen mitä keskuspankki on tekemässä. Tämä on iso muutos historiasta missä markkinat yllätettiin.

Kun markkina tietää mitä on tulossa se voi alkaa korjata ja hinnoitella sitä.

Pitkät korot ovat tärkeämpiä kuin lyhyet, odotukset vaikuttavat pitkiin korkoihin enemmän kuin lyhytaikainen yllättävä rahapolitiikka. → Ei pyritä yllätyksiin vaan “talk the talk” “Strong vigilance jne.”

vihjailua mitä aijotaan tehdä, ilman että luvataan varsinaisesti mitään. → Vaikutetaan korkoihin jo ennen niiden nostoa. Huomaatteko miten Euribor on lähtenyt nousuun jo EKP PUHEISTA että se “saattaa” nostaa korkoja?

Tämä on mahdollisesti myös syy miksi EKP halusi odottaa yhden kk. 0.25% nosto nyt olisi tullut markkinalle yllätyksenä?

"“Since I’ve become a central banker, I’ve learned to mumble with great incoherence. If I seem unduly clear to you, you must have misunderstood what I said.” Alan Greenspan 1987

Strong vigilence on siis aikanaan syntynyt ilmaus jota EKP käytti tiedotteissaan kun aikoi nostaa korkoja, se oli epäsuora tapa sanoa (siten että ei olla laillisesti vastuussa) että korkojen nosto on tulossa.

Julkinen ”salaisuus”

8 tykkäystä

Tervetuloa kommentoimaan :blush: EKP on tässä asiassa ollut omien puheidensa vanki: se on kertonut, ettei korkoja nosteta ennen kuin velkakirjaostot saadaan päätökseen.

Mitä tuohon Italian tukemiseen tulee, niin luulen että keskuspankki kaivaa elvytysohjelmansa uudelleen käyttöön, jos Italian korot hiipivät kipurajalle. Eli yhdistelmä koronnostot ja velkakirjaostot jollakin viritelmällä ei ole poissuljettu (tässä makroartikkelissa aihetta käsittelin)

21 tykkäystä

Juuri näin, puheiden rooli ja ennakoitavuus on selvästi korostunut finanssikriisin jälkeen. Muun muassa Fedin entinen pääjohtaja Ben Bernanke on puheissaan todennut, että rahapolitiikka on 98 %:sti puhetta ja vain 2 % on tekoja. Aika osuvaa.

18 tykkäystä

Varastojen purkaminen paniikissa on disinflatorista.

Eli sikäli kun inflaatioraportteihin ilmaantuu “positiivisia” yllätyksiä, kannattaa miettiä onko kyse tarjonnan pahimpien pullonkaulojen avautumisesta (hyvä juttu) vai kysynnästä (marginaalien kannalta huono).

7 tykkäystä

Keskimäärin 10 sek - 60 minuuttia. Poikkeuksiakin on.

91 tykkäystä

“Easy to see -30% S&P500 scenario…” Jopa minunlaiselle karhulle tällainen lausahdus kuulostaa pelottavalta. Tuolla laskulla päästäisiin about oman targetin alalaitaan, mutta en sen toteutumisen mahdollisuutta todennäköisenä pitäisi.

Nordean ja OP:n näkemykset on aika vastakkaisia, ihan näin sivuhuomautuksena.

1 tykkäys

Joskus on hyvä makroilun keskellä katsoa välillä myös pitkäaikaista kehitystä. “Osta ja pidä” strategia ei ole ollut huono strategia.

10 tykkäystä

Osta ja pidä toimii eri tavalla riippuen milloin ostaa. 2000 huipuilta ostaessasi olit 2013 “jo” omillasi. :wink:

9 tykkäystä

Ajallinen hajautus kannatti silloinkin pitämisen lisäksi :slight_smile:

8 tykkäystä

Jos vuonna 1976 osti SP500 indeksiä, niin kyllä osta-pidä olisi ollut hyvä. Mutta jos osti niitä 500 yhtiötä, niin tuo musta kuvaaja ei kerro oikein mitään niiden arvon noususta, koska SP500 yhtiölistaa päivitetään neljästi vuodessa.

SP500 on tavallaan voittajayhtiöiden indeksi.

8 tykkäystä

Viikko sitten…


Tänään…
https://news.yahoo.com/nothing-suggest-us-recession-yellen-213705337.html

Uncertain Deadwoodjedi GIF - Uncertain Deadwoodjedi Dubious GIFs|262.5x262.5

24 tykkäystä

Osta-ja pidä todellakin toimii ja jopa paremmalla tuotolla kuin S&P 500 -indeksi. Tätä on näköjään tutkittu vuonna 2004 ja tulos yllätti itseni https://rodneywhitecenter.wharton.upenn.edu/wp-content/uploads/2014/04/0429.pdf

Vuosina 1957-2003 alkuperäiset S&P 500 -yhtiöt tuottivat keskimäärin vuosittain paremmin kuin S&P 500 indeksi. Ainoa poikkeus oli Consumer Discretionary -sektori.

3 tykkäystä

:sweat:

Seuraavana ohjelmassa pelko mitä Fed turisee seuraavaksi. Saiskos sitä Transitoryä vähän lisää? Taitaa toiveet siitä että koronnostot loppuu pian ottaa osumaa.

Edit:Ja siis markkina on hinnoitellut koronnostot ilmoituksien mukaan syyskuuhun asti hintoihin sisään, mutta ei vielä oikein tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu. Tämä inflaatioluku nostaa painetta että tapahtuu osakkeiden kannalta ikäviä asioita. Lisämausteen tuo poliittinen sorkkiminen - on selvää että Bidenin hallinto on isossa lirissä jos meinaa selvitä vaaleista ja “jotain tarttis tehdä” inflaation hillitsemiseksi mutta keinot ovat vähissä.

21 tykkäystä

Kuukausitason pohjainflaatiokaan ei rauhoitu.

Futuurit:

Dramatisoimatta liikaa onhan osakkeet tässä ympäristössä täysin vessapaperia: korot nousevat, inflaatio tuhoaa kannattavuuksia ja samalla jos talous vielä hidastuu…

36 tykkäystä

Inflaatio tuhoaa niiden kannattavuutta jotka ei pysty hinnoittelemaan sitä omiin tuotteisiin/palveluihin… ei koske kaikkia yrityksiä… turha demonisoida osakkeita sillä tällaisessakin ympäristössä osa tekee huipputulosta…

3 tykkäystä

Juuri näin, eli suuressa köntissä ostaminen lähellä sen kertaista huippua, on huonoin tapa toimia, tätä voi tietysti vielä huonontaa, kun osakkeet lähtevät pulkkamäkeen, niin odottaa ja toivoo, että korjausliike tulee ja saa omansa pois😃, mutta vauhti kiihtyy ja myy paniikissa pohjilla osakkeet pois, eli molemmissa päissä tulee tappiota.

Tuo on totta, mutta mitä pidempään tilanne jatkuu sitä vaikeammaksi hintojen nosto käy.

Sen lisäksi, ja tämä oli todella hyvä pointti Damodaranilta tuoreessa podissa, korkea inflaatio on herkästi volatiilia.

2 % inflaatio keinuu ehkä 1,5 - 2 % välillä, millä ei ole käytännössä väliä.

8 % inflaatio voi keikkua 4-16 % välillä. Miten kukaan voi järkevästi suunnitella investointeja tai budjettia pidemmälle sellaisessa ympäristössä?

Mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä useampi liiketoiminta on vaikeuksissa.

Lisäys: toivon että olen väärässä tässä varovaisessa uumoilussani. :smiley:

21 tykkäystä

Olisko pohjat/ostonpaikat lähestymässä kun karhuisuus alkaa vääjäämättä puskea esiin kuin krapulahiki jopa @Verneri_Pulkkinen osalta?:sweat_smile:

15 tykkäystä

:smiley: ahaha varmaan.

En osaa ajoittaa markkinaa, mutta kaikki mitä olen lukenut inflaatiosta ja sen vaikutuksesta pörssiyhtiöihin yhdistettynä kuukausi kuukaudelta korkealla liitäviin inflaatiolukemiin saa varovaisemmaksi. :smiley:

Jos, taas iso jos, inflaatiopiikki jatkuu on vaikea olla superinnoissaan osakkeista yllä mainittujen ongelmien plus korkojen nousun takia.

Jos tämä lähtee tästä tavalla tai toisella taittumaan (näkeekö kukaan kysynnän tuhoutumista tai isoja investointeja energiaan tällä hetkellä?) niin osakkeet ovat ryhmänä varmaan ihan jees.

Mutta parhaat ostot tehdään kun ne on lähes saletisti super jees. ;D

15 tykkäystä