Pörssien suunta (Osa 2)

Sallitko minun tarjoilla vaihtoehtoisen kokonaisuuden selittämään tilannetta?

Julkinen sektori tuottaa runsaasti käyttäjälleen välittömästi maksuttomia tai voimakkaasti subventoituja palveluita, joille on mahdottomasti kysyntää. Samalla julkinen sektori velkaantuu. Tämä on suora seuraus palvelun alihinnoittelusta. Kun liiketoimintaa harjoitetaan alle omakustannushinnan, tehdään nettotappiota ja silloin pitää velkaantua.

Syntyneitä puoli-ilmaisia palveluita, esimerkiksi terveyspalveluita kuitenkin halutaan kuluttaa niin paljon kuin vain irti saadaan. Kapasiteetti ei riitä vastaamaan ja seurauksena paljon tyydyttämätöntä kysyntää pakkautuu jonoksi. Pullonkaulaksi muodostuu vain jonotusaika, mikä luo vaikutelman “tehottomuudesta” Ihmiset haluavat itsensä palvelluiksi heti ja turhautuvat jonottamiseen.

Palvelun hinta ei kuitenkaan ole sama kuin sen arvo. Kapasiteetti tuottaa palveluita on jatkuvasti täysin käytössä eikä kysyntään voi vastata, mikä on täysin luonnollinen seuraus voimakkaasta subventiosta eli alihintaan myymisestä. Työntekijästä tässä järjestelmässä yritetään kuitenkin puristaa kaikki irti, mikä johtaa kertomuksiin “huonoista työoloista”. Ilman muuta julkisella on kiire, kun puoli-ilmaista tullaan hakemaan ovista ja ikkunoista.

On paljon mukavampaa pistää pystyyn vaikka toiminimi ja myydä palvelua markkinahintaan ja saada iso korvaus. Samalla korkea hinta suodattaa kysyntää ajan sijaan, eikä töissä ole edes niin kiire. Tämä on ammatinharjoittajalle ihan parasta siksikin, että maksukykyiset asiakkaat eivät ole niitä haastavimpia kroonisesti monisairaita.

Tietenkin nämä kalliimmalla myydyt palvelut myös tuottavat paperilla paljon enemmän nimellistä arvonlisää BKT:hen, vaikka olisivat täysin sama toimenpide. Palataan siihen, että palvelun hinta ei ole sen arvo. Arvonlisää, jes!

Win-win-win-win, siis? Ainoa ongelma on, että se rajaa palvelun ulkopuolelle suuren joukon varattomia, jolloin yhteiskunta eriarvoistuu. Kaikki eivät pidä tästä.

Mutto onko Suomi erityisen tehoton, ollaanko täällä erityisen sairaita? En tykkää mutuilusta, tästä löysin tilastojakin. Sanoisin, että osin menevät nuo heitot aika selvästi luulottelusektorille, mutta jokainen voi päättää taulukoista itse.


Tästä voit itse härppiä

Taulukko yllä ja muuta (OECD-dataa)

Health Status : Absence from work due to illness
Minimum annual leave by country
OECD julkisten sektoreiden kokotilastoja

49 tykkäystä