Pörssien suunta (Osa 2)

Taas mennään: 2 ja 10 vuotinen kääntyivät. 3 kuukautinen on 1,4 % mailla joten sen ja kymppivuotisen inversio ei ole heti näköpiirissä.

Jos ne molemmat tekee inversion soi hälytyskellot.

7 tykkäystä

12 tykkäystä

Juttu on maksumuurin takana, mutta tässä eurokriisin päivän olennaiset:

Maanantaina Italian 10v-korko noteerattiin 3,8 prosentissa, ja Goldman Sachsin mukaan 3,75 prosentia on Italian velkakestävyyden riskiraja. Markkinat odottavat nyt EKP:lta erityistyökalua, jolla Italian korko saadaan taas hokkuspokkus laskemaan ja eurokriisi vältettyä. Korkoero Saksaan jatkaa huolestuttavasti kasvussa. Ja sitten vielä lyhyt suora lainaus uutisesta:

" ”EKP:n todellinen tehtävä ei enää ole inflaation pitäminen tavoitetasolla, vaan tiettyjen maiden euroeron estäminen”, rahastoyhtiö Rubiconin salkunhoitaja ja tutkimuspäällikkö Richard Cookson tiivistää markkinatunnelman kolumnissaan."

7 tykkäystä

Olen suuresti arvostanut muutamien Fediläisten näkemyksiä. Eräs heistä on Thomas Hoenig. Yritin hakea hänen nimeään foorumilta ja ainut viittaus oli tietysti @musa_2 :lta !

I think the last decade of suppressed rates has not served savers well. Now, one response to that is the fact that during the decade, the stock market was doing well. I understand that. But the fundamentals of saving, the fundamentals of pension funds, have been eroded. Pension funds in the United States are heavily underfunded in some instances because of these very suppressed rates, and they pension funds are not in a position to necessarily go to high-risk assets.

Tämä sama ongelma on myös Suomessa. Eläkeyhtiöt eivät voi sijoittaa kaikkea kiinteistöihin tai osakkeisiin, vaan ovat joutuneet nielemään varmaa tappiota velkakirjojen kohdalla. Tähän vielä yhdistettynä vähenevä väestö, korkea inflaatio ja politiikkojen puheet nykyeläkkeiden nostoista ovat hullu yhdistelmä.

Göstä lauloi 90-luvulla:

Pohjoisen taivaan alla
Kituutteli köyhä kansa
Rikkailta lainaamalla
Toteutti toiveitansa

But we need to let the economy run as an economy should, with savers and investors providing the necessary fuel and going forward to invest in productive goods, and then I think we would be better off in the long run.- -

Tämä on ongelma varsinkin Yhdysvalloissa, jossa yritykset ovat ostaneet isoissa määrin omia osakkeitaan, kun muuta käyttöä pääomalle ei ole. Omien osakkeiden ostot eivät juuri hyödytä taloutta mitenkään. Ja niiden ajoittaminen silloin kuin arvostustasot ovat korkeita eivät välttämättä edes hyödytä ko. osakkeen omistajiakaan.

Right now, we are in a crisis, and we have to do what is necessary to get through this crisis. I spent a decade talking long term, and tonight I’m telling you, ‘We have to think long term.- -’

Jokaisen päättävässä asemassa olevan pitäisi nimenomaan katsoa kauas. Muuten eletään kriisistä kriisiin. Esimerkiksi tuo Case Italia kannattaisi ratkaista mielummin nyt kuin katsoa milloinka pakka leviää käsiin.

19 tykkäystä

Näyttää painuvan tänään alle 30x. Vuosituhannen ostopaikka?

14 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Politiikkanurkkaus

Hyvä artikkeli, miten Fedin johtajat ovat puheissaan alkaneet vihjailemaan että työttömyyden täytyy ottaa ehkä isomminkin osumaa inflaation taittamiseksi.

“Soft landing” muuttuu hitaasti “soft ish landingiksi” puheissa. :smiley:

Druckenmiller totesi juuri tuoressa podcastissa, ettei ole kertaakaan nähnyt Fedin onnistuvan taittamaan inflaatiota kevyesti ilman taantumaa näin korkean inflaation ympäristössä.

32 tykkäystä

No niin, nyt mennään vasta pelko-vaiheessa tätä normaalia osakemarkkinoiden kiertosykliä. Sen jälkeen seuraa capitulaatio ja lopuksi epätoivo. Odotellaan ihan rauhassa kunnon washoutia ja sitten ostoille. Toki pitkän bear-markkinan lyhyttä kauppaa harrastellaan shorttia ja longia vivuilla.
Stock market cycle

26 tykkäystä

Aikailailla samat fiilikset. Kunhan vaan euro ei romahda liikaa ennen kaupoille pääsyä että näillä edes saa jotain. Nuo Italian puheet “vähän” huolestuttavia.

1 tykkäys

FED (meinasin kirjoittaa DEF, sanasta deaf) nyt jatkaa tietenkin samalla tavalla kuin ennenkin, eli todetaan että jatkamme markkinoiden peesaamista, ja koska kymppivuotinen on noussut nyt kuukaudessa noin 0.7% yksikköä niin päätyvät varmasti 0.75% nostoon.

Katsotaan missä vaiheessa retoriikkaan tulee uusi vivahde, jossa todetaan että 2% inflaatiotavoitteen sijaan itseasiassa 3% tulee olemaan hyvä tavoite.

3 tykkäystä

Eikös se Shiller Ratio kuitenkin katso P/E ratiota peräpeilistä?

Kyllä.

Osoittajassa on nykyinen hinta.

Nimittäjässä on viimeisten kymmenen vuoden tulosten keskiarvo niin että kunkin vuoden nimellinen tulos on korjattu nykydollareiksi.

1 tykkäys

Miltä mahtaa 3kk euribor-ennusteet nykyään näyttää tämän vuoden lopulle ja tuleville vuosille?

Ja mistä johtuu valtava ero 3kk ja 12kk viimeaikaisessa kehityksessä?

1 tykkäys

Mistä minä mitään tiedän, mutta arvaisin käynnissä olevan jo capitulaatio vaihe. Toki mitään kiirettä ei ole ostohousujen pukemisessa. Markkina yleensä antaa kaksi tai jopa kolme ostoopaikkaa, vai miten ne isot pojat tuppaavat sanomaan?

Mitään merkkiä trendin kääntymisestä ei näytä markkinoilla olevan, mutta ainahan karhumarkkinassa odotetaan vielä sitä viimeistä -30% höyläystä ja kaikki nousuyritykset ovat kuolleen kissan pomppuja.

Negatiivisuusharha taitaa olla ihmismielessä niin voimakkaasti juurtunut, että tälläisissä hetkissä olisi välillä hyvä tarkastella käppyröitä ylösalaisin käännettynä. Aina se laskukin jossain vaiheessa taittuu. Tosin momentumi tutuu nyt olevan varsin vahva alaspäin.

7 tykkäystä

No niin, nyt on haastateltu sitä Kim Lindströmiä, jota olen oppinut seuraamaan historiassa (teksti maksumuurin takana, mutta haastatteluvideo pitäisi näkyä kaikille:
Esitimme Kim Lindströmille kymmenen väitettä sijoittamisesta – Nämä Helsingin pörssin yhtiöt kiinnostavat konkarisijoittajaa juuri nyt | Kauppalehti

Ohessa muutama vapaa lainaus:
“Ei ole olemassa elollista olentoa, joka todellisuudessa pystyisi ennustamaan kursseja, varsinkaan lyhyellä tähtäimellä”
“Kannattaa pitää osakepaino lähellä sataa”

Ei lisättävää Kimin kommentteihin.

22 tykkäystä

Nämä on aina kinkkisiä poliittisia valintoja. Italiassa valtion talous on ongelmissa, mutta kansalaiset ovat suomalaisia varakkaampia. Suomessa valtiontalous on kunnossa, mutta kansalailla sitten vähemmän varallisuutta.

8 tykkäystä

Eurooppa saa nyt tosissaan miettiä että nostetaanko sitä korkoa pikkuhiljaa, muuten taala kyllä karkaa horisonttiin…ja samalla tietysti energian hinta yhtenä muiden joukossa…siiis euroina etenkin…

E:tuo ei ole siis vuoden kehitys, vaan 1kk…

7 tykkäystä

Nämä EKP:n taustaoletuksina käyttämät ennusteet ovat nousseet yleisen korkotason mukana. Kesäkuun ennustepäivityksen yhteydessä oletukset olivat seuraavanlaiset (ks. kuva), eli 3 kuukauden euriborkin olisi ensi vuonna 1,3 %:n tasolla. Aikamoinen muutos verrattuna tuohon maaliskuun 2021 ja viime maaliskuunkin ennusteeseen, joista jälkimmäisessä 3 kk euribor-ennuste oli vuodelle 2023 +0,3 %.

Mitä tuohon 3 kk ja 12 kk euriborin eroon tulee, niin kysymys on pitkälti maturiteetin sisältämistä riskeistä. 3 kk euriborissa koron tarkistus tapahtuu useammin, joten siihen sisältyvä korkojen vaihtelun (tässä tapauksessa nousun) riski on pienempi kuin 12 kk euriborissa, jolloin myös markkinakorko on alempi.

11 tykkäystä

-Parasta mitä Europalle voi tapahtua. Jenkit on saaneet vuosikausia 20% devalvaatiobuustia, siitä johtuu Googlet Applet ym huikaiseva menestys ainakin osittain. Nyt vihdoinkin palataan siedettävälle tasolle kurssisuhteessa. Suomi, Italia Espanja yms maille elämän ja kuoleman kysymys että saadaan eurosta etua viennille, tähän saakka Saksan vuoksi voimakkaasti yliarvostetusta eurosta ollut valtavasti haittaa. Energia on vain pieni osa kokonaistaloutta, ja sitä pienempi mitä etelämmäksi Euroopassa mennään.

9 tykkäystä

Antaako EKP lainkaan ennustetta 12 kk euriborille?

1 tykkäys