Pörssien suunta (Osa 2)

Aikaisempi kaava toistuu. Ensin tyrmätään, mutta kuitenkin poliittisen teatterin jälkeen tukipaketti hyväksytään. Veikkaan että seuraava paketti on sisällöltään jatkuvakestoinen, ainakin jos markkinoita halutaan rauhoitella ja tämän takia tavallista isompi teatteri useammassa maassa edessä.

Nato hakemuksen myötä (kannatan liittymistä) me ollaan joo joo henkilöitä kaikki tällä hetkellä näissä peleissä.

3 tykkäystä

Tulikuumassa taloustilanteessa? Jos inflaation juurisyyt ovat pullonkauloissa, energian ja öljyn hinnoissa jotka ruokkii inflaatiota niin en nää että euroopan taloustilanne olisi mitenkään ylikierroksilla… inflaatio johtuu ihan jostain muusta kuin yhtiöiden loistonäkymistä tai vahvasta taloudesta.

Ei ole niinkään kysyntäinflaatiota vaan kustannusinflaatiota.

3 tykkäystä
9 tykkäystä

Ultratieteellinen sentimenttikysely FB:n Osakesijoittaminen ryhmässä on mennyt karhuiseksi.

23 tykkäystä

Ei tosin mun näkemyksen mukaan ainakaan puhuta vielä mistään kapitulaatiosta. Karhuille positiivista on vielä mun mielestä kaks pointtia:

  1. Osin edelleenkään sentimentin karhuisuus vs. sijoittajien teot ei kohtaa, etkös juuri hetki sitten @Verneri_Pulkkinen vartissa todennut, että oisko ollu rahastojen (?) nettorahavirrat käänty positiiviseks taas hetki sitten + allokaatiot kait edelleen aika osakepainotteisia yksityissijoittajilla (TINA voimissaan)
  2. Mitään täydellistä kapitulaatiota edes sentimentissä ei olla vieläkään nähty. Karhuja kyllä näkyy siellä täällä, mutta semmoiset kunnon tuomiopäivän otsikot suurilta osin puuttuvat vielä.
23 tykkäystä

Tämä tulee huomiseen Varttiin, mutta allokaatio on käytännössä ennätyskorkealla edelleen. :smiley:

Pörssin laskuhan on ollut myös sellaista tasaisempaa papatusta eikä mitään superpaniikkipäiviä, paitsi kryptoissa nyt.

Tuntuu enemmän vaihtelevan sellainen hetkellinen kevyt optimismi, apatia ja kasuaalikarhuilu. :smiley:

26 tykkäystä
24 tykkäystä

Juu koronnosto tuli, se mihin alkuviikosta odotukset nousivat. On kyllä melkoista, tällaista ei ole nähty sitten vuoden 1994.

65 tykkäystä

Tämähän oli jo odotuksissa:

The CME Group’s Fed Watch tool, which had been strongly pointing to a 50 basis point hike this week, was showing a 96% probability of a 75 basis point move as of Monday evening.

Kaikki muu kuin 0,75 pisteen nosto olisi ollut selvä yllätys markkinoille. Nyt kiinnostaa sitten kommentit

15 tykkäystä

Mielenkiintoinen osio olivat itse korkopäätöksen ohella ennusteet. Talouskasvuennuste osoittautui maaliskuussa aivan ylioptimistiseksi (2,8 % vs. nyt 1,7 %). Inflaatioennuste puolestaan odotetusti nousi 5,2 %:iin. Ja aikamoiset uudelleenmietinnät on avomarkkinakomiteassa tehty korkoennusteidenkin suhteen, nyt vuoden lopun mediaani on 3,4 % (maaliskuussa 1,9 %).

47 tykkäystä

Fedillä on yllättävä taito muuttaa aina korkoa markkinaodotusten mukaan. TAI luultavimmin osaavat asettaa markkinaodotukset omien muutostensa mukaisiksi.

4 tykkäystä

Se on ollut keskuspankin inflaatio-ongelman hinta, korkoennusteiden nousu 1,5 %-yksikköä kolmessa kuukaudessa. Mutta mutta, mielenkiintoista on se, että korkosykli saavutettaisiin pitkälti tänä vuonna: ensi vuodelle povataan enää 0,4 %:n koronnostoja (mediaani) ja 2024 korot jälleen laskisivat

47 tykkäystä

Mielenkiintoisimmat poiminnat tässä taulukossa omasta mielestäni on:

  • vaikka inflaatioennustetta tälle vuodelle on nostettu, sen odotetaan edelleen palaavaan “normaaleille” tasoille jo 2023. Eli tietyssä mielessä transitory-mantra jatkuu, transitory nyt vain on vähän pidempi transitory kun aluksi povattiin.
  • Fed aikoo hilata ohjauskorkoaa vielä tämän vuoden aikana 3,4%iin(!). Tämä on aika huikea nosto maaliskuun 1,9%iin verrattuna, nyt selvästi lyödään kovat piippuun inflaation taltuttamiseksi.
53 tykkäystä

Juuri näin, on sekin onnistunutta viestintää.
Menenpä vielä korkoennusteisiin. Jos keskuspankin mediaaniennuste osuu tällä kertaa oikeaan, tarkoittaisi vuoden loppuun mennessä (nyt ohjauskorko 1,5-1,75 %) 0,5 %-yksikön koronnostoja ainakin kolmessa kokouksessa neljästä. Kovat on todella piipussa, kuten @SijoitusSeppo sanoi.
EDIT. mainittakoon vielä, että nämä korko-odotukset ovat markkinaodotuksia matalammalla. Eilen FedWatchin laskemat todennäköisyydet viittasivat siihen, että ohjauskorko nousisi yli 4 %:iin vuoden loppuun mennessä.

43 tykkäystä

Mutta toisaalta tuleeko välttämättä edes mitään kunnon kapitulaatiota? Eihän tässä tavallaan mitään suurta syytä pelkoon ainakaan vielä ole, osakkeet adjustoivat hinnoitteluaan vaan kohonneisiin korkoihin. Tämä on ainakin oma näkemykseni, lasketaan sen verran mitä korot nousevat mutta oletettavasti kuitenkaan mitään finanssijärjestelmässä tai taloudessa ei ole ainakaan (vielä) hajonnut joka voisi antaa suurempaa huolenaihetta.

17 tykkäystä

Tässä tuota FEDin ohjauskoron historiaa. Viimeisimmässä nostosyklissä ei päästy edes 2,5%in yli ennen kuin piti alkaa jo höllätä. Viimeksi tuollaisia 3,4/3,8% ohjauskorkoja on nähty ennen finanssikriisiä.

Itse en jaksa uskoa, että nyt(kään) päästäisiin tuonne lähes 4%iin asti vaan luulen, että jo pelkkä odotus noin korkeasta korkotasosta jäähdyttää markkinaa ja taloutta ja sitä myöten inflaatiota ja koronnostot jäävät tuosta hieman matalammiksi.

47 tykkäystä

Kaiken kuiskailun, vilhjailun, arvailun, datan jne jälkeen:

image

Inflaatio on nyt lukittu 2:n, 10:n ja 30:n vuoden osalta.
Ei muuta kuin sijoittamaan. Sanotaanko että jonkin noista bondeista omistaja tulee kyllä pettymään karvaasti, tai iloitsemaan.

Eli pörssien suunta nyt sitten…tuota öö
Ekonomistit taas vauhdissa, ei näkemystä.

3 tykkäystä

Kyllä loppuvuoden osalta (kahdessa viimeisessä kokouksessa) on suuria epävarmuustekijöitä, sillä kuten tässäkin ketjussa on moneen kertaan mainittu, inflaation pitäisi talttua jo vahvan vertailukaudenkin vuoksi. Mutta kolmen prosentin korkotaso näyttää täysin mahdolliselta, ja kurittaa sekin yksityistä sektoria.

33 tykkäystä

Korkeamman noston teoria on ollut viime päivinä, että Fed:n on pakko nostaa korkoa tuo 75-100 pistettä, jotta inflaatiota saataisiin edes näennäisesti kuriin, talous ajettaisiin nopeampaa ja kevyempään taantumaan ja Fed saisi edes pienen nallipyssyn yhdellä märällä panoksella sodassa taantumaa vastaan ja markkinat voisivat taas unelmoida elvytysajankohdan lähenemisestä. Taantuma ja etenkin lama on parasta aikaa ostaa osakkeita, jos rahaa ja aikaa riittää, etenkin jos se on riittävän lyhyt.

Pääpiirteissään nosto oli positiivinen ja pelkän 50 pisteen nosto olisi ollut markkinoille huomattavasti negatiivisempi asia. Moni odotti reilua osakerallia, jos nosto on 75 pistettä tai vielä parempi olisi ollut 100. Näin ollen tämä kääntyy hieman positiiviselle puolelle, jos tässä tilanteessa positiivisia asioita pystyy löytämään.

Vauhtia haetaan ehkä kuitenkin hetkellisesti SP500 3665-3688 tasoilta lähipäivinä, josta saadaan jonkin verran lyhytaikaista tukea. Kapitulaatiopäivä yleensä tarvitaan (väli)pohjan löytymiseen ja se on yleisen finTwitter konsensuksen ja monen henkilön TA:n perusteella SP500 3460-3570 tasoilla.

Tuon kapitulaation voisi aiheuttaa esimerkiksi työttömyysluvut. Työttömyystilanne on liian hyvä USA:ssa ja se ei voi oikeastaan valitettavasti kuin heikentyä, kuten ketjussa onkin mainittu. Viime päivien muutamat irtisanomisilmoitukset ja palkkausten jäädytykset, kuten Coinbasen ymmärrettävä 18% vähennys, OneTrust (950 hlöä), Redfin, Stitch Fix (330 hlöä), eräät tekkifirmat, kuten ID.me 130 hlöä jne. Heikoimmat irtisanovat ensin, mutta selkeää suuntausta on ainakin uutisissa nähtävissä. Työttömyys on ns. takautuva indikaattori, joten esimerkiksi pörssinotkahdus voi hyvinkin tapahtua työllisyyslukupäivänä, kun tuhoa on ehtinyt jo tapahtua.

23 tykkäystä

Samaa mieltä tästä, eli nyt kun kaikki odottavat sitä kapitulaatiota tulevaksi, saattaa koko homma jäädä tuhnuksi. Osa lapuista on lasketellut nyt jo viime vuoden alun huipuista melkein 1,5v putkeen tasaisesti ja nyt FEDi on kuitenkin vetänyt sen verran ison vaihteen silmään ja markkinoilla alkaa olemaan tiedossa, että korot vaan nyt tällä kertaa nousee pystysuoraan ja FEDIn suunnalta ei karkkia enää saada. Ihan hetkeen ei varmaan härkäilemään lähdetä, vaan luulisi, että niitä pohjia etsitään mihin jäädään sitten möyrimään ajaksi X.

Jotta saataisiin kunnon kapitulatio aikaiseksi, pitäisi tapahtua jotain yllättävää tyyliin finanssikriisi tai koronakevät. Näitä nyt on tietenkin runsaasti ilmassa, eli sota voi levitä tai siellä otetaan ydinaseet käyttöön, korona mutatoituu vielä kunnolla tappavaksi tms

12 tykkäystä