Pörssien suunta (Osa 2)

Muistelisin jonkun kirjoittaneen että kun käänne alkaa inflaatiossa voisi se muuttua jopa deflatoriseksi, joka voi olla jopa huonompi lopputulema kuin korkea inflaatio. Muistaako joku tätä viestiä, niin saisi kerrattua mahdolliset skenaariot? Haulla en itse osannut löytää.

1 tykkäys

Kun aloittelin aktiivisempaa sijoittelua vuonna 2015, kiinnitin yleisessä keskustelussa huomiota narratiiviin, jossa pörssi koettiin jatkuvasti kalliiksi ja odotettiin vain hetkeä, kun taivas tippuu niskaan.

Siitä motivoituneena aloin keräämään listaa erilaisista kriiseistä, joissa näin potentiaalia eskaloitumiseen. Jossain vaiheessa negailu alkoi ärsyttämään ja lisäsin joukkoon myös posia. Huomaatte, mihin kirjanpitoni loppuu.

Lisäys: Aika paljon ehti tapahtua ennen kuin se taivas tippui niskaan. Sen jälkeen onkin sitten ollut tapahtumia jos jonkinmoisia.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että otan kunnian tuosta huhtikuun 2018 P-Korean ydinaseohjelman alasajon aloittamisesta. Olinhan edellisenä iltana tarjonnut Espanjan Granadassa jääkiekon IIB MM-kisoissa P-Korean maajoukkueelle kaljat. Sittemin ei ole edustamani maa ja P-Korea olleet samassa lohkossa eikä myöskään ydinohjelma alasajo liene edistynyt.
Tässä vielä kuvat todisteena skeptikoille.


Kättely

53 tykkäystä

Näin se menee. Itse aloitin tekemään suoria osakesijoituksia vuonna 2008. Kun luin alkuun Kauppalehden ja myöhemmin Inderesin forumia, aina on löytynyt uskottavia kirjoittajia uskottavien käppyröiden kanssa, joilla he ovat perustelleet, että kohta tullaan alas. Markkinoilla on ollut erilaisia flaatioita, etumerkki on tosin vaihdellut. Oikeastaan tuolta 2008 vuodesta (ja uskoisin, että jo paljon ennen sitäkin) on paljon ollut kirjoittelua siitä, että keskuspankkien elvytys on lähtenyt lapasesta. Finanssi- ja eurokriisiä sekä Kiinan asuntomarkkinoiden aiheuttamaa turbulenssia on tasaisin väliajoin muistuteltu.

Jossain vaiheessa oli vaan itselle todettava, että ei taida löytyä sellaista ajanjaksoa jolloin konsensus on 100 %:sti, että nyt on latu auki kannattaville sijoituksille. Onhan spekulointi mukavaa pörssin suunnasta, mutta se ei sijoitusstrategiaani vaikuta. Sijoitusstrategia on myös rakennettu sen mukaan, että jos sellainen 70-90 % romahdus osakemarkkinoilla tulee, silloin on sitten maailma sellaisessa kriisissä, että minun portfolion sulaminen ei ole suurin murheeni.

14 tykkäystä

Jos tutkailee 70-luvun lukuja, niin kävi juurikin kuten @MoneyWalker kuvaili. Ensin kääntyi öljy, sitten inflaatio (tosin vuonna 74, tässä meni vuosi) ja siinä rytäkässä myös pörssi. Pörssissä nousua veti etenkin hyvin tuottoa tekevät firmat. (Otan kiitokset vastaan hienosta kuvasta!)

Se kannattaa kuitenkin huomioida, että pörssin käännökseen osuu myös koron nousun taittuminen. Onko se sitten nyt näköpiirissä, sitä saakin sitten spekuloida.

Tähän sitten mausteeksi päälle indikaattoreiksi ostopäällikköindeksi sekä talouskasvu ja voikin todeta, että on ehkä järkevämpää keskittyä analyysin lukemiseen laiturilla…

15 tykkäystä

Tuo on aivan totta, ei ole oikein koskaan oikea aika ostaa osakkeita, melkein aina on joku uhka päällä. Kun tarkastelee yksittäisiä yrityksiä, niin ei löydy oikein sitä täysin virheetöntä yritystä, aina on joku tunnusluku vähän arveluttava. Tuohon kaikkeen edellämainittuun ei ole oikein muuta konstia, kuin riittävä hajautus ajallisesti, maantieteellisesti, eri aloille ja ETF rahastoihin. On uskallettava ostaa vakavaraisten yritysten osakkeita silloinkin kun maailma näyttää kaikkein synkimmältä, tähän menessä maailma on kaikista kriiseistä oijennut kasvu-uralle enemmin, tai myöhemmin.

13 tykkäystä

Yksi arvaus muiden joukossa. Täytyy kuitenkin hieman antaa krediittiä siitä että vuosi sitten Nordean makroilijat menivät oikeaan osuneesti transitory inflation -narratiivia vastaan.

Toinen mielenkiintoinen graafi inflaatioteemasta.

18 tykkäystä

Vasemman puoleinen kuva antaa hienosti perspektiiviä 20 vuoden kehitykseen. Palvelut ovat kallistuneet tasaiseen tahtiin ja tavarat mörnineet. Tuollaista kehitystä varmaan toivotaankin. Nyt on tullutkin melkoinen ryppy. Palvelujen hintojen nousun kiihtyminen onkin kiintoisampi juttu. Onko palkkainflaatio tai sen pelko jo ehtinyt tuon aiheuttaa.

7 tykkäystä

Powell on koko tämän vuoden kehunut sitä miten bondimarkkina on aina reagoinut sitä mukaa kuin Fed tai yksittäiset FOMC jäsenet ovat kommentoineet rahapolitiikan näkymiä.

Nyt on tapahtunut repeämä, eli 2y bond yield ei ole linjassa sen kanssa mitä kesäkuun kokouksen yhteydessä ja sen jälkeen on kommentoitu.

Jännä nähdä miten Fed tähän suhtautuu.

12 tykkäystä

@Jukka_Lepikko on kirjoittanut Viisasraha.fi:hin oman näkemyksensä nykyisestä markkinatilanteesta. Jukan kirjoitus omasta mielestäni kiintoisa ja selkeä, joten mielestäni se kannattaa lukea. Lepistön näkökulma ei ole minkään muurin takana, joten se on kaikkien luettavissa. :+1: :slight_smile:

Vuoden 2021-2022 vaihteessa yritykset takoivat ennätystuloksia ja tuloskasvu näytti historiallisessakin vertailussa poikkeuksellisen vahvalta. Osakeindeksit kääntyivät kuitenkin laskuun ja valuivat yksi kerrallaan karhumarkkinaan. S&P 500 oli viime viikkoon mennessä laskenut huipustaan 25 % ja teknologiavetoinen Nasdaq peräti 34 %

https://viisasraha.fi/Näkökulma/Taantuma-2022-ja-osakemarkkinat

47 tykkäystä

Jim Rogers: “Tulossa syvin osakkeiden laskumarkkina hänen elinaikanaan”

17 tykkäystä

Tällaiset kannanotot pystyy ymmärtämään kun huomioi markkinoiden liikkeet noin vuosikymmenen ajalta sekä keskuspankkien roolin - ja myös kaikki muut markkinoiden riskitekijät. Kuitenkin heti nousee mieleen että miten syvällä kyseinen misteri on shorttien kanssa.

14 tykkäystä

Aina jos on kyse kaupallisesta mediasta, kannattaa miettiä kumpi myy paremmin:

  1. Rogers ennustaa että pörssi romahtaa lähiaikoina eeppisesti.

  2. Rogers ennustaa että pörssin reaalituotto on 30 vuoden tähtäimellä monta prosenttiyksikköä p.a. matalampi kuin ne historialliset tuotot joihin sijoittajat ovat ankkuroituneet.

47 tykkäystä

Vielä varaa tulla alas?

15 tykkäystä

Barclaysilta tällainen. Oletan että “Europe” tarkoittaa tuossa EU:ta tai EU plus Sveitsi ja Norja. Britannia ei ainakaan ole mukana.

Tuo on päivitetty Q1.2022 jälkeen viimeksi.

2 tykkäystä

Ilmeisesti kuukausittaista syklisyyttä on olemassa 2022. Alla myös juttu samasta aiheesta vuodelta 2009.

Tähän kun yhdistää sen että close hinta parempi (ostajalle) kuin avaushinta niin tulos lienee että säännöllisesti sijoittavan kannattaa ostaa 15 päivän kohdalla pörssin sulkiessa.

Huom jutut tutkittu vain jenkkimarkkinalle. Euroopassahan vastaava ajankohta lienee juuri ennen kuin jenkkimarkkina avaa eli 16:29

36 tykkäystä

Inflaatio selätetty, ralli alkakoon!

(hmm, tai jotain sinne päin. ehkä)

56 tykkäystä

Inflaation lisäksi selätetty vähän muutakin…

:grimacing:

(odotus oli -1.5%)

24 tykkäystä

US Q1 GDP -lukema -1,6% ei ollut suuri yllätys. Jo huhtikuussa ennakoitiin -1,4% ja toukokuussa -1,5%. Laitan tämän enää pieneen negatiiviseen laariin. Heinäkuun lopussa tuleva ennakko Q2 BKT:sta lienee huomattavasti merkittävämpi uutinen.
kuva

6 tykkäystä

Kyse vain väliaikaisesta helpotuksesta :sweat_smile:

34 tykkäystä

Grantham oli muutama viikko sitten vieraana eräässä podcastissa (47 min), ihan mielenkiintoista keskustelua pörssistä, mahdollisesti vuosia jatkuvista inflaatiohaasteista, Yhdysvaltain yhteiskunnallisista ongelmista jne.

Tässä on typerästä otsikosta ja tarpeettomasta musiikista huolimatta ihan pätevä 13 minuutin tiivistelmä hänen puheistaan tuossa podcastissa. Lisäksi tässä ainakin itseäni auttaa nähdä joitakin numeroita ja käppyröitä ruudulla vs että pitäisi vain kuunnella.

6 tykkäystä