Pörssien suunta (Osa 2)

Jaahas haukat ovat valloillaan Frankfurtin tornissa!

Hetken reaktiot on pitkäjänteiselle sijoittajalle viihdettä, mutta kun blummakoneen lähellä istuin niin euro näyttää nousevan railakkaasti valuuttamarkkinan kriteerein.

Euroopan osakkeet aluksi säikähtivät ja nyt vihreälle takaisin.

Koronnosto-odotus markkinalla nousi seuraavalle kokoukselle jo yli 50 korkopisteen.

41 tykkäystä

Ultratieteellinen Facebookin Osakesijoittaminen ryhmän sentimenttikysely meni karhuiseksi kesällä.

Useinhan tämä on pitkälti mekkalaa, mutta silti mielenkiintoista dataa kerätä kerran viikossa. Vajaan neljän vuoden keräyshistorian aikana tällaiset äärimmäisen pessimismin hetket ovat olleet ihan ok ostopaikkoja, mutta esim. ennen koronaromahdusta sentimentti oli pitkään hapan.

Vuoden 2018 oli edellinen “minimania” joka katkesi kauppasotaan ja teollisuustaantumaan.

37 tykkäystä

Hk scan osarissaan oli huolestunut lihan saatavuudesta, hesarin mukaan. Kuvastaa kuinka paha tilanne on, reaalitalous ja spekulatiivinen talous on harvinaisen kaukana toisistaan?

Samaan aikaan keskuspankit nostelee korkoja ja elvytyspaketit haudataan.

Suursota euroopassa, jonka seurauksena kehittyneissä maissa energiakriisi, joka edelleen pahenemassa.

Kriisimaa Italiassa myös poliittinen kriisi päällä.

Kiinassa kiinteistösektori sulaa yhä vauhdikkaammin.

Musk myy bitcoinit.

Jos ajatellaan, että osakekurssit ennustaa puolen vuoden päähän, niin ihmeen korkealla ollaan kun vertaa kurssitasoa indekseissä ennen koronaa ja sotaa, eipä juuri laskua.

Jos indeksien ollessa ath, tilanne tuntui järjettömältä, niin nyt tuntuu entistä enemmän.

5 tykkäystä

HK Scanin huolestuminen lihan saatavuudesta on aika verrannollinen julkishallinnon huolestumiseen hoitsujen saatavuudesta. Molemmissa on perimmiltään kyse siitä, ettei tarjotuilla ehdoilla löydy riittävästi lihaa / hoitajia.

36 tykkäystä

Fear & Greed Indexi nousi eilen 42:een. Ei ole ollut noissa lukemissa pitkääään aikaan…

4 tykkäystä

Saksasta varsinkin selvästi heikkenevää talousdataa kun paineltiin alle 50…kohta saadaan lukemat ulos koko euroalueelta.

Tässä vielä koko euroalue. Konsensus alitettiin kaikissa :grimacing:

Saksan 10Y yieldi lähti sukeltamaan ihan kunnolla näiden seurauksena. Melkein -12% taulussa. Nähdäkseni kasvuosakkeet myös vahvistuvat, markkinat ilmeisesti fronttaavat jo keskuspankkien rahapolitiikan käännöstä taas kevyempään suuntaan kun talous näyttää heikkenemisen merkkejä.

21 tykkäystä

Mitä indeksia meinaat? Vix on aika matalalla ja esim. CNN:n fear and greed on noussut lähelle neutraalia. Bull market alkaa?

1 tykkäys

Juurikin CNN:n indeksiä. Se teki tosiaan isohkon hyppäyksen ylös.

Viitteitä siitä, että logistiikkaongelmat ovat helpottamassa, ainakin USA:ssa:

" The queue of vessels waiting to unload goods at the Port of Los Angeles, North America’s busiest container port, has fallen 80% since the start of the year as global container prices continue to slide, pointing to more easing in supply chain disruptions."

5 tykkäystä

En ihan lähtisi vielä logistiikka ongelmien poistumista julistamaan. Suma taitaa tällä hetkellä olla Tyynenmeren toisella laidalla, eli Kiinassa. Kiinan lockdownit sekä muut haasteet tainneet vain siirtää suman sijainnin. Alla tilanne Hong Kongin edustalla Marinetrafficista. Pallurat merellä ovat laivoja ankkurissa. Siellä on paljon konttilaivoja (isojakin), jotka normaalisti eivät odottele pitkiä aikoja satamaan pääsyä ja satamassa laiturit aivan täynnä. Samalta näyttävä tilanne koko Kiinan rannikolla.

Vaikka nuo odotusajat USA:ssa ovat laskeneet, on silti tuo Tyynenmeren ylitys hitaampi kuin 2019 (20vrk vs. 14 vrk) Drewry - News - Faster transit times and easing port delays: light at the end of the tunnel for shippers?.

17 tykkäystä

Itseni saa osakkeissa varovaisen härkämäiseksi se (Ehkä?) unohtunut yleinen näkemys, että talous näyttää jatkavan kasvuaan nominaalisessa mielessä. Esim. alla olevassa taulukossa 5%:n pinnassa pitkälle tulevaisuuteen:

Toisaalta olen itsekin lähes varma, että reaalisessa mielessä (eli inflaatio huomioiden) taantuma/lama on lähes varma tulema, tai jo päällä. Parhaat yritykset tulee kuitenkin kääntämään tämän nominaalisen BKT kasvun voitoksi ja talouden tuskin annetaan kääntyä deflaation puolelle.

Indekseille tilanne voi tuottaa edelleen harmaita hiuksia, mutta mahdollisesti nyt saatetaan elää osakepoimijan kulta-aikaa, jos vaan löytää ne voittajat. Rahaa on kierrossa enemmän kuin ennen koronakriisiä ja jotkut siitä tulee hyötymään.

23 tykkäystä

Jatkoa viime viikon kapitulaatio-teemaan. Ellei tule Lehmanit, nyt olisi niin kuin ostojen aika ainakin sentimentin puolesta. :sweat_smile:

51 tykkäystä

Mihin tuo mittari perustuu?

5 tykkäystä

Käsittääkseni tuo seuraa mm. rahavirtoja osakemarkkinalla, osake- ja bondimarkkinan syvyyttä, shortseja yms. mittareita.

Vastaavasti mm. put/call-ratiota, VIXiä yms. seuraava CNN:n mittari on vain ”pelko”-tilassa.

15 tykkäystä

Tässä jaksossa käytiin ohimennen läpi CNN:n mittaria, siitä eriteltynä esim. put/call ratio ei tutkitusti yksinään toimi. 06:40 =>

7 tykkäystä

Marketwatchin mukaan BofA B&B pohjaamisen jälkeiset 3 kk tietäisivät vahvaa kurssinousua. En kyllä ymmärrä tätä taulukkoa. Saako joku selvää? History says the next bull market is just months away, and it could carry the S&P 500 to the 6,000 level, according to Bank of America - MarketWatch

2 tykkäystä

Vaikuttaisi tuo 3m positiivinen mediaani tuotto vahvasti olevan ihan muutamasta vahvasta noususta tuon jälkeen ja voimakkaimpana 2020… Eli Koronadipin jos ottaisi tuosta pois, voisi tulos olla ihan erilainen?

1 tykkäys

Mikäli olettaisimme, että mahdollisen tulevan taantumanpoikasen aiheuttama eps-lasku olisi yhdysvalloissa teknokuplan ja finanssikriisin keskiarvon verran, 35%, ja valuaatio pystisi nykyisellään eli p/e 18.8, niin sp500 pitäisi tippua ad 2578. Jos optimisteina oletamme, että eps-lasku onkin yhtä pieni kuin pienin yksittäinen lasku 30 vuoteen (jätetään huomiotta ne vuodet, joiden pääasiallinen lasku on tapahtunut edellisenä tai seuraavana vuonna), eli 2015 vuoden 11%, tällöin asiallinen arvostustaso olisi 3530. Kokonaisuutena olen melko härkäisä, mutta jos tässä vielä loppuoksennusta tulee, niin sen suuruusluokka saattaa olla vielä kohtalaisen merkittävä ja ajuri voisi hyvinkin olla tulosten lasku trendiä kohti.

23 tykkäystä

Muutama käppyrä aamun Vartista.

Tämä on mielenkiintoinen käppyrä jonka poimin Ryan Detrickiltä joka oli poiminut sen JP Morganilta. Yli 10 % osakkeista treidaa pörssissä alle likvidien varojen! Samaa on nähty lähinnä aiempien karhumarkkinoiden pohjien kolinassa.

STONKS_BELOW_CASH

Perjantaiset ostopäällikköindeksilukemat euroalueelta heinäkuun osalta kielivät taantumasta. Saksalaisyritysten uskon puute tulevaisuuteen on melkein käsin kosketeltavaa tuoreessa kyselyssä:

Talvi on tulossa. Euroopan kaasuriippuvuus Venäjästä kostautuu nyt kunnolla. Kävin videolla läpi energiamarkkinaa ja IMF:n arvioita siitä, minkälaista osumaa Euroopan taloudet ottavat. Käytännössä taantuma ja vuosien häiriö energiamarkkinalla on saletti.

“Hyvä” uutinen on että rajun kurssilaskun jälkeen Eurooppalaisosakkeisiin on ehkäpä hinnoiteltu jos jonkinlaista töyssyä:

Nostelin näitä jo viime viikolla, mutta globaalisti salkunhoitajat painottavat käteistä ja ovat hyvin varovaisia. Tällaiset hetket ovat yleensä olleet kohtuullisia ostopaikkoja.

image

77 tykkäystä

Hyvin koottua statistiikkaa @Verneri_Pulkkinen! Historian valossa olen myös varovaisen optimistinen seuraavaan 6-12kk suhteen. Kaksi suurinta epävarmuutta aiheuttavaa tekijää ovat Venäjä sekä keskuspankit (EKP ja FED).

Venäjän on arvaamaton mutta keskuspankkien toivon ottavan opiksi tehdyistä virheistä. Suurin riski liittyy reaktiiviseen “datan” perusteella tehtäviin liian suuriin ohjauskoron nostoihin, joilla taloudet ajetaan rajuun taantumaan.

Alla mainio artikkeli. Ainakin jossain määrin korkean inflaation juurisyistä ja keskuspankkien toiminnasta käydään tervettä pohdintaa.

https://finance.yahoo.com/news/central-banks-blame-inflation-former-223441033.html?guccounter=1

10 tykkäystä