Pörssien suunta (Osa 2)

Tuleeko USA:an taantuma?

Peruutuspeiliin katsominen on turhaa. Vaikka data olisi kuinka tuoretta, se katsoo silti taaksepäin ja on siis hyödytöntä. Taantuman lähestyessä on mixed signals. Data tarjoaa hyvät ainekset molemmille näkökulmille: taantuma tulee tai sitten ei.

Yksi näkökulma joka mielestäni on jäänyt vähälle huomiolle.

Historiassa soft landing -tilanteita on aina edeltänyt se että Fed yllättää tai suorastaan järkyttää suuren enemmistön reaalitalouden ja pääomamarkkinoiden toimijoista aloittamalla koronnostosyklin. Kukaan ei oikein ymmärrä mitä on tekeillä.

Tällaista ennakkotapausta ei ole:

  1. Käydään vuoden verran vilkasta keskustelua siitä onko Fed päästämässä inflaatiohengen pois pullosta (tyyliin 2.2021–2.2022).
  2. Vasta sitten alkaa koronnostosykli.
  3. Taantuma vältetään. Tulee soft landing.

Alla oleva artikkeli on viihdyttävä, kiinnostava ja hyödyllinen.

Tuntuu että sijoitusmaailmassa tämä on aika mustavalkoista. Joko:

  • historia ei kiinnosta ollenkaan
    tai
  • historia kiinnostaa liikaa, nähdään analogioita menneeseen koko ajan ja kaikkialla; haittaa sijoitustoimintaa

Yritän sijoittua tuohon väliin mutta tiedostan akuutisti riskin että olen koko ajan lipsahtamassa jälkimmäiseen porukkaan.


Vuoden 1994 alussa työttömyys oli koholla ja inflaatio lähellä alinta tasoaan vuosikymmeniin. Konsensus oli että 1994 Fed kiristäisi rahapolitiikkaa hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Meanwhile, at 2.5 percent, inflation is at its lowest level in years, while unemployment is still above pre-recession levels

Inflation and unemployment

Mutta kävikin näin:

Protests grow louder in the press following the FOMC’s May 18 decision. Below are headlines from two syndicated AP columns the next day

Newspaper headlines following May 18 decision

Google News Archives

15 tykkäystä