Pörssien suunta (Osa 2)

Runaway inflation, big interest rates hikes, the Russian invasion of Ukraine and the unknown effects of the Federal Reserve’s quantitative easing policy are among the indicators of a potential recession, Dimon said, according to the report.

“These are very, very serious things which I think are likely to push the U.S. and the world — I mean, Europe is already in recession — and they’re likely to put the U.S. in some kind of recession six to nine months from now,” Dimon said in an interview with CNBC.

8 tykkäystä

Hyvät naiset ja herrat! Rakkaat kanssa sijoittajani. Tietenkin punainen salkku tuntuu kurjalta.

Nämä numerot, kaikista tunteistamme huolimatta, ennustaisi kuitenkin positiivisia tunteita tulevaisuudessa.

Sanoisin, että pörssin suunta vaihtuu vielä näillä näppäimillä.

73 tykkäystä

Tuossa kannattaa muistaa, että “voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.”

Toki koko alkuvuodenkin aikana tilaukset kasvoivat 8,5 % vuodentakaisesta.
(Tilastokeskus)

9 tykkäystä
12 tykkäystä

Tieteessä uusia ideoita punnitaan monesti ”nollahypoteesia” vastaan. Ehkä sijoittamisessa voitaisiin ottaa käyttöön termi ”nollasijoitusstrategia”, jonka kuuluisi mielestäni olla se kaikkien käden ulottuvilla osaamistasosta riippumatta oleva tyyli, että ostaa tasaisesti maailmanmarkkinoita seuraavia indeksirahastoja ja/tai ETF:iä ja pitää aina sijoitusasteen melko korkeana, toki huolehtien riittävästä turvapuskurista. Tällä strategialla voittaa valtaosan kaikista sijoittajista, valtaosan kaikista ammattilaisista. Riskikorjatusti tilanne on vielä mairittelevampi mekaaniselle korkean sijoituspainon indeksisijoittajalle. Kyseessä on hyvä strategia. Kuitenkin:

Indeksisäästäjä osteli osana erinomaista strategiaansa rahastoja tasaisesti pitkin laskumarkkinaa. Sanot että hänen olisi pitänyt olla ostamatta ainakin jokin osa laskumarkkinasta. 80% osuuden sijoitusmarkkinasta biittaaminen aiemmalla strategialla ei ole suomalaisamatöörille tarpeeksi; hänen pitää tähdätä korkeammalle ennakoimalla makrotrendiä; jättämällä leppoisat perheillat ja käymällä tulta päin armottoman kilpaillulle areenalle. Missä vaiheessa hänen olisi pitänyt lopettaa tasainen ostaminen? Ja koska hänen siis pitikään taas aloittaa ostot? Näistä yritin hieman haastaa kysymyksillä, joita pidit jollain tavalla vaarallisina. Toteat aivan oikein, että esittelemäsi strategia on hirveän vaikea. Kuinka monelle se sopii, kuinka moni voi realistisesti odottaa jotain parempaa kuin indeksisijoittamiseen vertailtavissa oleva tylsä holdailu hyvällä hajautuksella ja minimoimalla sijoittamisen kulut?

Tähän kappaleeseen on leivottu sisään, että koko laskumarkkinan läpi ostanut ja yhteen strategiaansa jumittunut indeksisijoittaja häviää varmasti. Hmm, en usko. Vain koskeeko toteama ainoastaan kaikkia aktiivisia strategioita? Mihin tahansa yhteen aktiiviseen strategiaan jumittunut, pitkin laskumarkkinaa suoria osakesijoituksia tekevä nyt ainakin saa turpaan niin että tukka lähtee?

En oikein tätäkään niele. Grahamin lanseeraamassa arvosijoitusstrategiassa sijoittaja pyrkii arvioimaan jollain tavalla järkevällä tarkkuudella haarukoitavien bisnesten tulevia kassavirtoja, ja odottamaan tilannetta jossa niitä voi ostaa riittävällä turvamarginaalilla, vaikka -30% suhteessa omaan perusarvioon käyvästä arvosta jollain tavalla keskimääräiseen korkotasoon suhteuttaen. Helpommin sanottu kuin tehty! Moni on kuitenkin tuollaisessa vuosikymmenten mittaa onnistunut hyvällä menestyksellä. Ostettuaan bisnestä ihan puhdasoppisen arvosijoittajan silmissä hän katsoo firmaansa kuin se olisi listaamaton.

Tällaiset arvosijoittajat nimenomaan tuppaavat ostamaan rajuissa laskumarkkinoissa yhä enemmän osakkeita laskeviin hintoihin. Syy on ihan luonteva; jossain vaiheessa laskua he alkavat löytää sijoituskohteita riittävällä turvamarginaalilla. He pitävät Mr. Marketin oikkuja sen verran enigmaattisina, etteivät usko pystyvänsä ennakoimaan karhuralleja tai haistamaan pohjia. He vain ostavat kun näkevät enemmän sisäistä arvoa kuin ulkoinen hintalappu näyttää. Sitten markkina laskee lisää. Useimmiten käypä arvo ei pohjimmiltaan terveissä firmoissa laske millään muotoa samalla tavalla kuin kurssit silloin kun markkinoilla on paljon pelkoa. Yhä parempia sijoitusmahdollisuuksia, lisää ostoja. Ehkä käteinen loppui ennen pohjia, ehkä ei. Mutta jos arviot käyvistä arvoista olivat jollain tavalla oikealla pallokentällä, käteen jäi kohtuuhintaan tai jopa edullisesti hankittuja hyviä bisneksiä. Miten nämä sijoittajat oikein hävisivät?

Joskus lokakuussa 2008 Buffett osti yhtäkkiä hirveän mällin osakkeita ja siirtyi sadan prosentin osakepainoon. Sen jälkeen markkina laski vielä 20%. Buffettia ei kiinnostanut tämä lainkaan, 60 vuoden kokemuksella, miljoonia sivuja sijoitusaiheista materiaalia luettuaan hän ei katsonut omaansa mitään edellytyksiä arvioida, laskeeko pörssi vielä lisää. Sen hän tiesi, että juuri sillä hetkellä hän sai hyvää bisnestä halvalla.

1974 hän teki yhden elämänsä parhaan sijoituksen rikkomalla kaikkia Ekan periaatteita samalla kertaa, eli ostamalla karseassa laskumarkkinassa putoavaa puukkoa The Washington Postia vaatimattomasti arvioiden 75% alle käyvän hinnan. Sen jälkeen se laski vielä 25% lisää. Lohdutuksena Buffett sai kuitenkin pitää ne valtavat tuotot, jotka The Post hänelle tulevina vuosina jauhoi.

154 tykkäystä

Kale, on selvää että jos sijoittaja tyytyy indeksituottoon, niin hänen kannattaa sijoittaa rahansa indeksiin. Suurin osa sijoittajista ei tule ikinä voittamaan indeksiä, joten tämä on tietysti valtaosalle se järkevä valinta. He, jotka tämän polun valitsevat ovat kuitenkin tyytyneet osaansa ja päättäneet poistua pelistä, joten heistä ei kannata edes puhua. Sijoittamisessa ei ole mielestäni kovinkaan paljon mieltä, jos et yritä voittaa indeksiä ja siksi lähtökohta keskusteluissa pitäisi olla että pyritään se indeksi voittamaan.

Jotta vertailuindeksin voi voittaa, tarvitaan jonkinlainen tapa hyödyntää markkinoille säännönmukaisesti syntyviä epätehokkuuksia ylituoton tekemiseksi. Ellet ole jollain Renaissance Technologiesiella töissä, niin ongelmaksemme muodostuu se että käyttämämme data on julkista ja työkalut yleisesti käytössä, joten emme kykene muodostamaan näiden avulla pysyvää kilpailuetua. Vaikka löytäisimmekin jonkin markkinoiden epätehokkuuden jota kykenisimme systemaattisesti hyödyntämään, niin markkinat ovat täynnä kvantteja ja muita fiksuja toimijoita, jotka ennen pitkää löytävät backtestauksen avulla nämä ylituoton lähteet ja käyvät hakemassa ne pois.

Tämän vuoksi olin haluton kuvailemaan miten esimerkiksi tätä “Trendi on mun frendi” -strategiaa kannattaisi operatiivisesti soveltaa saavuttaakseen parhaan lopputuloksen. Mielestäni ei ole mahdollista kuvailla vedenpitävää tapaa tehdä ylituottoa millään strategialla tai sijoitustyylillä, eikä menneisyyden datan perusteella voi todistaa että asiat jatkuvat ennallaan myös tulevaisuudessa. Jos luulet keksineesi jonkin tavan millä sijoittamalla voitat markkinat vaikkapa seuraavat 30 vuotta, olet mielestäni yksinkertaisesti väärässä; markkinoiden voittaminen ei ole niin helppoa! Toki ehkäpä yksilönä pystyt sitten lisäämään siihen strategiaan jonkin henkilökohtaisen ‘erikoismausteen’, mutta tämä onkin sitten se ylituoton todellinen lähde eikä sen sijoitusstrategian systemaattinen soveltaminen.

Markkinathan ovat täynnä erilaisia tehottomuussyklejä ja markkinahäiriöitä, jotka toistuvat epäsäännöllisen säännöllisesti. Pörssikuplat ja -romahdukset ovat yksi esimerkki tästä, mutta ilmiö on mielestäni paljon laajempi kuin yleisesti ajatellaan. Esimerkiksi IT-kuplan jälkeen teknologiasektoria pidettiin täysin kuolleena ja sijoituskelvottomana sektorina. Nyt voidaan jo sanoa, että tämähän oli markkinoiden osalta selkeä virhe, jonka vuoksi teknologiaosakkeet olivat vuosikausia erinomainen ylituoton lähde. Viime vuosien aikana ESG-paineet ja huonot tuotot ajoivat energiasektorin pois sijoittajien suosiosta ja kaiken maailman Smartin Paasit huutelivat miten sektori on täynnä “Zombie-yhtiöitä”. No kuinkas sitten kävikään?

image

Se mitä haen tässä takaa, on että jos haluat tehdä jatkuvaa ylituottoa, niin sinun on vaihdettava sijoitusstrategioita, -tyylejä, sektoreita ja työkaluja sitä mukaan, kun aiempi tapasi sijoittaa lakkaa toimimasta. Kun koet löytäväsi jonkin asian mikä luo sinulle ylituottoa, niin sinun pitää tiedostaa että se on vain väliaikaista, tai muuten ennen pitkään käy kuin niille Qt-sijoittajille, jotka turhaan holdasivat osaketta 40€ → 180€ → 40€, tai kenties jotain pahempaa.

Olen usein kuullut sanonnan että kehittyminen sijoittajana alkaa vasta ensimmäisestä karhumarkkinasta; nimittäin sitä ennen ollaan aina enemmän tai vähemmän bulleroita. Toivon nyt kovasti että tämän laskun jälkeen “tech brot” tajuavat alkamaan laajentamaan sijoitusavaruuttaan ja -tyylejään ja tutkimaan vaikkapa konepajoja ja pankkeja, eivätkä yritä väkisin pakottaa jatkossa enää mitään läpikoluttua eilispäivän FAMG -strategiaa. Meinaatteko ihan oikeasti että voitatte indeksin jatkossakin noudattamalla jotain kl.fi puhuvien päiden yleisintä sijoitusstrategiaa, jonka tietää jo aivan kaikki sunnuntaisijoittajasta lähtien? Onhan se tietty mahdollista, mutta ehkä kuitenkin hieman naiivia.

Buffettin tekemä ylituotto johtuu aivan varmasti siitä että hän on Warren Buffett. Jos ylituoton tekemiseen riittäisi vain se, että tekee DCF-mallin ja ostaa alle käyvän arvon kun kurssit dippaa sen alle, niin joka ikinen kauppatieteiden maisteri tekisi hirmuista ylituottoa. Tästä ei ole empiirisiä todisteita, vaan suurin osa toimijoista vaikuttaa systemaattisesti häviävän indeksille, koska sijoittaminen on äärimmäisen monimutkainen ja haastava peli. Mielenkiintoisesti samaan tapaan kuin vaikkapa pokerissa ja vedonlyönnissä, myöskään sijoittamisessa ei näytä pärjäävän erityisen hyvin tohtorit, lääkärit, juristit, kympin tytöt ja muut sellaiset jotka ovat tottuneet noudattamaan sääntöjä ja tekemään “oikeita asioita” pärjätäkseen elämässä.

Sijoittamisessa ei ylituoton tekemisen osalta ole varsinaisesti olemassa sääntöjä, eikä peliä voi ratkaista, vaan se elää jatkuvasti pelaajien ja markkinoiden toiminnan mukaisesti aina muuttuen ja pysyen freesinä. Reittejä ylituottoon on jokaisella ajan hetkellä lukemattomia ja sijoittajan henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat myös paljon siihen mitä reittiä kannattaa yrittää, joten mielestäni on sinänsä ajanhukkaa yrittää vakuuttaa että jokin sijoitustyyli- tai strategia olisi väistämättä absoluuttisesti toista parempi. Sen sijaan siitä olen varma että jos lopettaa jatkuvan kehittymisen sijoittajana ja sopeutumisen muuttuviin markkinatilanteisiin, niin ennen pitkää häviää pelin ja silloin olisikin parempi “jäädä eläkkeelle” ja keskittää säästönsä kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin.

126 tykkäystä

Jotta vertailuindeksin voi voittaa, tarvitaan jonkinlainen tapa hyödyntää markkinoille säännönmukaisesti syntyviä epätehokkuuksia ylituoton tekemiseksi.

Ei välttämättä – myös puhdas tuuri saattaa siihen riittää, ja taitaa akateemisessa tutkimuksessa nykyään olla aika vahva konsensus siitä, että tuuri selittää valtaosan ylituotosta. Koska todennäköisyys onnistua on kuitenkin huomattavan suuri verrattuna esim. lottoon, niin omaan erinomaisuuteensa uskovia menestyjiä tietenkin riittää joka oksallle.

13 tykkäystä

Oletan että tarkoitat tässä sijoitusympäristön jatkuvaa muutosta. Merkittäviä sijoitusympäristöön vaikuttavia tekijöitä ovat mm. inflaatio ja sen seurauksena korkotaso, poliittinen ilmapiiri sekä geopoliittinen tilanne. Esimerkiksi vertailtaessa ennen koronaa vallinneeseen aikaan olemme siirtyneet taas korkeamman inflaation ja sen seurauksena korkeampien korkojen aikakauteen joka vaikuttaa merkittävästi sijoitusympäristöön. Geopoliittiset väännöt suurvaltojen kesken ovat asettamassa jarrua globalisaatiolle. Näiden eri datapisteiden havainnointi ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa muutoksen havaitseminen sijoitusympäristössä antaa selvää edgeä mielestäni sijoittajalle joka osaa alkaa positioitua jo tulevaa ajatellen kun muut huomaavat sen vasta myöhemmin.

Vaikka sijoitusstrategiaa kannattaa muokata ajan kanssa, kannattaa mielestäni löytää ne sijoitusmaailman taskut jotka ovat itselle mielenkiintoisia ja joissa kokee omaavansa jonkinlaista kilpailuetua. Ei kannata välttämättä lähteä hääräämään vaikka raaka-ainemarkkinalle jos ei selkeästi pysty perustelemaan itselleen, miksi minulla on tässä markkinan taskussa kilpailuetua muihin. Kyllä tuolla teknokasvusijoittamisellakin olisi ihan hyvin mennyt tänä vuonna, mikäli olisi tajunnut myydä syksyllä tai viimeistään talven lähestyessä 2021 erittäin korkealle arvostettuja teknoja ja sen jälkeen siirtynyt vain käteiseen tai ottanut shortteja Nasdaqqiin tai yksittäisiin korkealle arvostettuihin teknoihin. Nyt voisikin rauhassa tutkia reilusti halventuneita teknoja ja miettiä mitkä näistä tulevat oikeasti kasvamaan tällä vuosikymmenellä ja pyrkiä valitsemaan ne salkkuun. Ei sitä strategiaa tarvitse välttämättä kokonaan muuttaa, mutta pitää ymmärtää missä vaiheessa sykliä ollaan ja asemoitua hyötymään syklistä. Vaikeaa se tietysti on ja sisältää paljon psykologisia sudenkuoppia mihin astua. Esimerkiksi läpi 2010-luvun sinua rankaistiin armotta siitä jos satuit myymään korkealle arvostetun kasvuyhtiön. Eihän se mihinkään laskenut, jatkoi vaan ylöspäin kokoajan. Tästä syystä moni varmaan ajatteli 2021 että on kyllä kireät arvostukset, mutta peilasi tehtyjä virheitään esimerkiksi Revenion myymisessä 2010-luvun aikana eikä siksi halunnut päästää irti vaikka QT:sta 160+ hinnoissa. Toisena asiana sijoittajat oppivat koronan jälkeisessä elpymisrallissa että dipit pitää ostaa heti kiinni tai kurssit karkaavat eivätkä ne enää palaa samalle tasolle hakemaan. Tästä syystä 2022 laskun aikana moni varmaan alkoi ostaa liian aikaisin, kun oli tottunut 2020-2021 siihen että ei parane odotella tai jää tuotoista paitsi. Vaikea laji, se mikä on toiminut ennen ei toimikaan enää. Toisaalta nämä kaikki elementit tekevät tästä hommasta niin pirun mielenkiintoista. Sitä yrittää arvata kehityskulkuja oikein tulevaisuuteen ja joskus tulee onnistumisia mutta myös väärässä olemisia. Tärkeintä että tykkää hommasta ja tekee enemmän rahaa ollessaan oikeassa kun häviää ollessaan väärässä.

44 tykkäystä

Mitenkä raati arvioisi Kiinan avautumista, joskus sekin kuitenkin tapahtuu. Yleinen arvio on että myös alueelliset lockdownit päättyisivät viimeistään ensi vuonna

Arvioidaanko sen olevan positiivista pörsseille
-tarjontapuoli (saatavuushaasteet) hellittää ->inflaatiopaine hellittää
-lisää kysyntää myös länsiyrityksille

Vai negatiivista
-öljyn ja perusmetallien kysyntä nousuun - >inflaatiopaine kasvaa

Kolmas vaihtoehto tietysti neutraali viakutus, mutta se olisi liian tylsä vaihtoehto.

6 tykkäystä

Salkunrakentaja on tehnyt jutun, jossa on lainattu mm. Kim Lindströmin Kauppalehden kolumnia.

“”Mikäli säästymme sekopäisistä iskuista ydinaseilla, osakekurssien pohja saavutettaneen mahdollisesti vielä tänä vuonna, koska kurssit ovat jo hinnoitelleet synkkää tulevaisuutta”, Lindström toteaa.

Konkarisijoittajan mukaan panikoiminen on varma keino epäonnistua markkinoilla. Lindström nostaa esiin todella suurten salkunhoitajien käytöksen suurimman koronalaskun aikana vuonna 2020, joka hämmästytti.

Lindströmin kylmähermoisuutta sijoittajana kuvaa se, että hän on tehnyt suurimman osan parhaista sijoituksistaan pörssiromahdusten yhteydessä.

16 tykkäystä

Muutama poiminta päivän Vartista.

Vastoin mitä yleistä narratiivia (hard/soft landing -taantuma) vasten voisi ajatella, Yhdysvaltain talous näyttää kiihdyttävän oikein huolella. Tämä GDPNow estimaatti on ihan yhtä hyvä, kuin muidenkin arvaus. Mielenkiintoisesti kasvu ylittäisi konsensusodotuksen reippaasti tällä hetkellä.

Kuten todettua, myös inflaatiota haisteleva mittari odottaa inflaation kiihtyvän uudelleen syksyllä.

Voi siis olla, että hidastumisen sijaan meillä on käsillä edelleen voimakkaasti kuumeneva talous Yhdysvalloissa.

Tämän herkullisuutta voi tulkita monella tapaa sijoittajan kannalta.

Toisaalta vahva talous puhuu sen puolesta, että talous kestää korkojen nousua ja yritysten toimintaympäristö pysyy yleisesti ottaen hyvänä.

Toisaalta, inflaatio on todellinen ongelma mitä Fed on taltuttamassa. Mitä pidempään inflaatio pitää pintansa korkealla, sitä enemmän korot nousee ja rahaolot kiristyvät. Tuleeko meille lopulta vahvasta taloudesta vaan vieläkin syvempi taantuma?

Palkat nousevat edelleen vauhdilla tämän mittarin mukaan:

Työmarkkina on ilmeisesti rakenteellisemmin tiukka, mitä odotettu koska työikäinen jengi ei kasva kuten aiemmin. Fedin tehtävä on siis aiempaa vaikeampi.

Ns. “pivottia” voi siis joutua odottamaan pidempään.

Osakkeethan ovat hakeneet jo tämänkaltaista tasapainoa siinä mielessä, että arvostuskertoimia on sulateltu korkojen noustessa inflaation takia. Samalla tuloskasvua odotetaan edelleen, kun talous pärjää.

Lisäys: muokattu “roikkuu” sana paremmalla ilmaisulla “pitää pintansa” kun kyse on inflaatiosta. :smiley:

28 tykkäystä

Rakastan haasteita, ja on upeaa päästä kehään mittelemään tällaisia rahoitusmaailman ikoneita vastaan:

Talouden ylikuumenemisen ennaltaehkäisy riittävän varhaisessa vaiheessa tapahtuvalla rahapolitiikan (ja miksei finanssipolitiikankin) kiristämisellä on kuin perhesuunnittelu jota harjoitetaan ennen hedelmöittymistä.

Sitten kun hedelmöittyminen on jo tapahtunut, alkaa armoton spekulointi sillä voisiko tässä nimenomaisessa tapauksessa säätää raskautta niin että ollaan hieman vähemmän raskaana.

Aina kulloinkin vallitseva ylikuumentumistilanne vaikuttaa ainutlaatuiselta ja helpommalta jäähdyttää hallitusti kuin aikaisemmat ovat olleet.

Nyt kuluneella Q3:lla sikiö potki kohdussa hämäävän vähän.

Mutta kyllä sieltä potra taantuma on tulossa.

25 tykkäystä

Täällä on ollut puhetta indeksin mukaan sijoittamisesta, saa kyllä olla varsin pitkä pinna ja “horisontti” että sillä tavalla tuottoa saa.
Tässä esimerkkejä, kaikki indeksit vuoden ajalla miinuksella
Helsinki aika lailla nollilla jopa 5 vuoden ajalta 0,90%,
Tukholma hieman parempi 5 vuotta +18,97%,
Saksa 5 vuotta -6,12%,
jenkeissä menee paremmin nasdaq 5 vuotta +60%, dow 5 vuotta +28%,
Tanska 5 vuotta +40% ,
Norja 5 vuotta +41% jne…
Nämä luvut ovat maiden pää -indeksejä omx helsinki jne.

2 tykkäystä

Jos ostat kuukausittain, ei sitä voi suoraan vuosituotoista verrata. Toki viime vuosina aloittanut on helposti nyt tappiolla, niin kuin moni osakesijoittajakin.

Jos ostat matalakuluisia fiksusti valittuja rahastoja x, y ja z kuukausittain omistussuhteita tasapainottaen, pitkällä aikavälillä kohtuullisen tuoton saavuttaminen on historian valossa varsin todennäköistä.

14 tykkäystä

Kannattaa katsoa kokonaistuottoa. Yhdysvallat on käytännössä ainoa markkina, missä on indeksitasolla tullut tuottoa 2000-luvulla.

Itseasiassa, suuri osa osakkeiden tuotoista on tullut läpi historian osingoista / pääoman palauttamisesta muilla keinoin.

Tämä kannattaa aina muistaa…

31 tykkäystä

UK:ssa homma toimii - liiankin hyvin?

19 tykkäystä

Paljonkos Vernerin salkun osinkotuottoprosentti on tällä hetkellä? Ja mitä vauhtia yhtiöt keskimäärin kasvattavat osinkojaan?

2 tykkäystä

Tuota eikös se että muutos on 25k vs 4k ole aika merkityksetöntä, kun työttömien määrä on 1,188M? Ja työttömyysaste on siis 3.5% uusimpien tilastojen perusteella.

Edit: tuo erotus taitaa siis mennä menetelmien virhemarginaaliin, eli ei tilastollisesti merkittävä ero?

Varmaan jotain 1 %:ia…


Pengoin hieman lisää @musa_2 hyvää nostoa siitä, miten 2000-luvun alussa osakemarkkina sukelsi vaikka Fedin ohjauskorko lähti laskuun hieman myöhemmin.

Tässä SP500 indeksi ja 12 kuukauden päähän ennustettu EPS kullakin hetkellä. Tästä näkee siis hyvin, mihin sekä indeksi että tulosodotukset liikkuivat. Oletetaan naiivisti, että analyytikoiden odotus = markkinan odotus.

Kuten huomata saattaa, indeksi lähti lopullisesti laskuun samaan aikaan, kuin tulosodotukset.

Sanon osakkeet liikkuu käsikädessä tulosten kanssa ei ole ihan hatusta temmattu.

Tulokset laskivat odotuksissa yllätyksekseni vain 15 % (oikea EPS dyykkasi >20 % mutta elpyi myös nopeasti). Osakeindeksi laski sen sijaan 50 %, kun 2000-luvun kuplan ylisuuret arvostukset sulateltiin neutraaleiksi. Forward P/E 23x muuttui forward P/E 14x.

Pörssilasku ei pysähtynyt tulosennusteiden nousuun, vaan se jatkoi mörnimistä vuoden 2002 kesään asti. Korot pohjasi yli puoli vuotta aikaisemmin, tulokset melkein vuoden aikaisemmin.

No eihän nämä tilanteet ole sisaria keskenään, mutta hyvää perspektiiviä. Tulokset ja korot voivat pohjata ennen pörssiä. Jos tulokset sulaa, osakkeet todnäk. tulee alas vaikka korot laskisi jne.

Korjattu! :smiley:

25 tykkäystä

20 vuoden mörniminen.

3 tykkäystä