Pörssien suunta (Osa 2)

  • kuten sanoin
11 tykkäystä

En keksi yhtään aspektia millä Eurooppa on nyt paremmissa asemissa kohtaamaan energiashokin kuin lokakuussa 1973. Nyt Snapin ja monien muiden USA:n isojen teknoyhtiöiden arvo puolittuu tai laskee kolmanneksen nykyarvoista, koska korot nousee ja tulokset jopa kasvavat mainiosti, mutta tulosodotuksiin nähden ne ovat pettymyksiä. Tällä foorumilla on todella hyvää, asiantuntevaa ja syvällistä keskustelua, kiitos kaikille kirjoittajille. Viimeiset 14 vuotta markkinoille on lisätty miltei jatkuvasti uutta elvytystä ja on ollut selkeästi havaittavissa, että likviditeetti päätyy nopeasti osakemarkkinoille, niin tuollainen suunnanmuutos voisi vaikka aiheuttaa vuoden 1929 tyylisen romahduksen tai vastaavaa. Nythän likviditeetin vähentäminen ei ole ehtinyt edes alkaa täysimittaisesti, niin heti on suurta hermoilua havaittavissa markkinoilla samaan aikaan kun talous näyttää menevän taantumaan. talous oli jo jäähtymässä ennen koronaa. Korona kriisiytti tilanteen sekä kysyntä- että tarjontapuolella. Eurooppa ottaa nykytilanteesta isomman osuman kuin Yhdysvallat ja keskuspankkien toimet tulevat eroamaan toisistaan. Vuosikymmenen ajan EKP on seurannut Fedin politiikkaa. Massiivinen elvytys sai talouden kuitenkin uuteen nousuun, joka nyt taas on jäähtymässä uudestaan. :thinking:

4 tykkäystä

Tuossa laajemmin Dalyn sanomisista kommentaaria. Käsittääkseni porukka on siellä suht yhtenevä tuosta 4.75-5.0 tavoitetasosta.

Tänään optioperjantai selittänee nostetta

4 tykkäystä

Varmasti, mutta nuo Fed-kommentit myös taatusti vaikuttivat koska ensimmäinen pomppu osui tasan tuohon WSJ-jutun julkaisuhetkeen.

7 tykkäystä


Asset Allocation Strategy Report - Wells Fargo Advisors

Wells Fargon koottuja näkemyksiä loppu- ja ensivuodelle.

2 tykkäystä

70-luvulla oli enemmän niin että Fed de facto otti matsia ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Työntekijöillä oli joukkovoimaa, ja se oli yksi avainjuttu sitkeiden inflaatiopaineiden taustalla.

Tällä hetkellä Fed ottaa matsia Corporate American kanssa.

Viimeksi mainittu:

  • puolustaa toistaiseksi erinomaisella menestyksellä marginaalejaan nostamalla aggressiivisesti hintoja (onnistuu koska kotitaloudet nauttineet ensin 11 vuotta talouden ekspansiota 2009–20 ja siihen päälle 2020–21 outoudet)
  • pitää kiinni työntekijöistä kynsin hampain ja rekryää varmuuden vuoksi lisää koska trauma siitä että kysyntää on ollut valtavasti, työntekijöitä ei

En usko että hirveän kauaa enää Corporate Americalle on kivaa ottaa matsia näin.

Matsi päättynee taantuman alussa niin että normaalia jyrkemmin rojahtaa kysyntä ja hinnoitteluvoima ja näiden myötä marginaalit.

Gradually, then suddenly.

Ei mikään maailmanloppu, mutta tämän syklin erikoisuus.

16 tykkäystä

Oi ja voi kun osaisi ennustaa miten tämä tulee vaikuttamaan erilaisiin arvopapereihin.

Allekirjoittaneen salkku koostuu pitkälti US / USD listatuista globaaleista yhtiöistä, joiden tulos ei kuitenkaan ole (suoraan) riippuvainen US consumerin kysynnästä, eli business tehdään joko amurikan ulkopuolella tai valtion kanssa.

Lyhyellä matematiikalla voisi kuvitella, että tämä US kysynnän romahtaminen → taantuma olisi hyvinkin positiivinen tapahtuma, jopa suoraan esim. kuvailemani kaltaisen yrityksen osakkeen hinnalle, kun FED alkaisi hölläämään narua syiden löytyessä yrityksen oman toimintakentän ulkopuolelta (US sisämarkkinoilta), mutta pelkään pahoin ettei todellisuus ole aivan näin yksinkertaisen ruusuinen :face_with_peeking_eye:

3 tykkäystä

Spekuloin ehkä holtittomasti näillä teemoilla, voi mennä metsään.

Minua motivoi tällaiseen harrastustoimintaan U.S. osakemarkkinoiden korkea arvostus.

On kiehtovaa nähdä inhottava suhdanneriski ja vihamielinen Fed samaan aikaan kuin korkea arvostus.

Eilinen kurssinousu kertoi siitä miten ihana on ajatus että Fed pieksee ihan hitusen vähemmän ankarasti :smiling_face_with_three_hearts:

15 tykkäystä

Mitä tuo laittamasi kaavio mittaa? Sp500 forward pe on tällä hetkellä 17,45 ja TTM 19,13 ychartsin mukaan.

2 tykkäystä

The CAPE Ratio (also known as the Shiller P/E or PE 10 Ratio) is an acronym for the Cyclically-Adjusted Price-to-Earnings Ratio. The ratio is calculated by dividing a company’s stock price by the average of the company’s earnings for the last ten years, adjusted for inflation.

6 tykkäystä

Jos olisit pitänyt järkevänä tasona Shillerin P/E 20, olisi sijoituspaikkoja ollut vain ennen 1990 sekä kurssipohjilla vuonna 2009 ?

Euroopan sekä USA:n arvostuksien eroa selitetään mm. sillä, että USA:ssa on suhteessa enemmän teknologia-/kasvuyrityksiä indeksissä.
Onko USA:ssa vuosien saatossa kasvuyritysten määrä kasvanut indeksissä ja se selittäisi arvostustason historiallista kasvua ?

Edit Onko mahdollista, että esim. Terveydenhuoltosektori on muuttunut vakaasta perusliiketoiminnasta enemmän kasvuhakuiseen uuden innovointiin. Tämä sekä lääketeollisuudessa että lisääntyvässä määrin Nightingale Health tyylisissä firmoissa ?

Mahdollistaako nykyinen teknologia myös Teollisuusyrityksille enemmän kasvuyrityksen piirteitä. Hissifirma teki aikaisemmin hissejä, nyt IoT ja sovellukset ovat keskeinen osa liiketoimintaa?

23 tykkäystä

Luulen, että CAPE on kohtuullinen indikaattori yli/aliarvostuksista jatkossakin, mutta olisin varovainen vetäessäni mitään peukalosääntöjä mikä on “kallista” ja mikä “halpaa”.

En ole ihan varma miten vertailukelpoisia nettotulokset ovat edes 20, saati 50 vuoden takaiseen maailmaan.

Miten CAPE esimerkiksi ottaa huomioon yhä kasvavan aineettomien osuuden investoinneista? Ovatko kirjanpitokäytännöt pysyneet samoina yli pitkien aikojen? Hyväksytyt arvostuskertoimet voi myös teoreettisesti johtaa yritysten kyvystä luoda arvoa, onko sijoitetun pääomien tuotot pysyneet muuttumattomina yli aikojen, vai onko yritysmaailman terävin kärki petrannut tuolla saralla?

Esimerkiksi siinä missä perinteiset tehdasinvestoinnit näkyvät tuloslaskelmalla poistoina yli pitkän ajan, kaikkia investointeja aineettomiin ei aktivoida taseelle ja ne näkyvät etupainotteisesti tuloslaskelmalla verrattuna perinteisiin investointehihin.

Vaikka monen S&P 500 yhtiön kannattavuuden kestävyyttä voitaneen syystäkin tarkastella kriittisesti, on mukana myös isompia ja isompia köriläitä, joiden tulostaso ei ole vielä lähellekään trimmattu potentiaaliinsa.

Nämä vain hajanaisia ajatelmia vailla sen kummempia pitäviä johtopäätöksiä. Paitsi ehkä se, että en antaisi korkeankaan CAPEn pelottaa itseäni sijoittamasta Pohjois-Amerikkaan jos sieltä houkuttelevia sijoituskohteita löytäisin.

16 tykkäystä

Huutelen viereisestä pöydästä, että tässä on tapahtunut itseasiassa melko suurikin muutos. SP500:sen mediaani ROIC (per McKinseyn data) mörni vuosikymmeniä 10 %:in hujakoilla, mutta pomppasi 2000-luvun alkupuolella yli 15 %:iin missä se on pörrännyt sen jälkeen.

Olen puhunut täällä aiemmin “value driver” kaavasta. Jos sillä havainnollistaa tätä muutosta, niin olettaen että pääoman kustannus on 8 %, kasvu 5 % (SP500:sen nimellinen tuloskasvu 1945–2022 on ollut n. 7 %) ja ROIC 10 %, niin “käypä” P/E luku olisi 17x. SP500:sen P/E on pörrännyt jossain 15 molemmin puolin toteutunein tuloksin, 1945–2000 eli ei ihan pöhkö luku.

Jos ROIC on 15 %, käypä P/E olisikin samoilla oletuksilla 22x. SP500:sen P/E on toteutunein tuloksin ollut pääosin 20:en päällä 2000-luvulla, eli jälleen tuo yksinkertainen lasku näyttää jokseenkin osuvan todellisuuteen.

Mutta, tuosta ROICista on poistettu goodwill. Etenkin viime vuosikymmeninä sitä on syntynyt paljon yritysostoissa. Jos sen laskisi, olisi ROIC varmasti matalampi mutta siitä ei ole minulla dataa. McKinseyn eepoksessa on kylläkin sektoritasolla lääkefirmat, joiden ROIC ilman goodwillia on porhaltanut jopa 60 %:iin keskimäärin 2000-luvulla, mutta goodwillin kanssa alle 20 %:een mutta sekin on enemmän, kuin aiemmin.

Kaiken kaikkiaan voi todeta, että yhtiöt joko pääoman käyttöä tehostamalla ja/tai marginaaleja parantamalla ovat kaiken kaikkiaan parempia, kuin ennemmin mikä jatkuessaan pitää yllä korkeampaa käypää arvostustasoa niin kauan kunnes asioiden olotila muuttuu taas.

53 tykkäystä
  • S&P 500 @ $3753
  • CAPE 27,7x
  • inflaatiokorjattu keskimääräinen 12 kk EPS viimeiseltä kymmeneltä vuodelta $135,7

Laitetaan siihen volyymien kasvun 2 % p.a. perusteella reilut 10 % lisää.

Eli normalisoitu hälystä puhdistettu 12 kk S&P 500 EPS juuri nyt $150?

  • liian optimistinen arvio
  • liian pessimistinen arvio
  • kohdillaan!

0 äänestäjää

5 tykkäystä

Pitkällä aikavälillä yksi tärkeimmistä graafeista (IMO) olisi indeksin kehitys (SEPE500) sekä EPS kehitys yhdistettynä samaan kuvaan. Näitä yllättävän harvoin missään tulee vastaan.

Laittakaa niitä tähän ketjuun myös :slight_smile:

20 tykkäystä

Tuossa pystyy hyvin zoomaamaan kiinnostaviin jaksoihin.

13 tykkäystä

Aiheeseen liittyen tässä kirjoituksessa tarkasteltu mistä TSR eli Total Shareholder Return (ilman osinkoja) on muodostunut aikavälillä 2003 - 2021. Tarkasteltuna ilman osinkoja kokonaistuotosta ~95% on vastannut EPS kasvu.

Given what we have laid out so far, you, you should not be surprised to learn that over the long-term, it is earnings growth, supported by revenue and profit growth, that drives the stock market higher, and to a much lesser extent, valuation multiples.

8 tykkäystä

Lineaarisella räntä på räntä -asteikolla tuo on vähän kuumottava. Log-asteikolla joku 150-170 eps enää tunnu ihan niin kaukaiselta.

7 tykkäystä

Samansuuntaisia ajatuksia kuin mitä allaolevassa twiittiketjussa.

Toiseen twiittiketjun kommentina, että vaihtoehto 2, vaikkei se niin suosittu ole. Twiittaajalla ei ensimmäinen pohjien veikkaus viimekuukausina.

17 tykkäystä

Oli tosiaan raju liike.

Aina on parempi katsoa eteenpäin kuin taaksepäin.

Mutta siis taaksepäin tuoreimpaan dataan katsoen inflaatiotilanne on huonoin 40 vuoteen ja työmarkkina erittäin tiukka.

Fed-kuiskaajan pohdinnat eivät oikein langenneet suotuisaan maaperään bondimarkkinoilla.

10 tykkäystä