Pörssien suunta (Osa 2)

:rocket:

Markkina istui juuri ostonapin päälle…

64 tykkäystä

Näköjään asumisen kustannukset ne vain jatkoivat nousuaan (+0,6 % kuukausitasolla) peittäen alleen energiahintojen laskun (-1,6 %) vaikutuksen ja käytännössä asuminen oli inflaatiota aidosti vauhdittava tekijä pohjahintaluvuissa. Asumisen inflaatio on sitä tahmeampaa laatua mutta tässäkin ketjussa on ollut merkkejä siitä, että taite voisi olla lähellä. Hyödykemarkkinalla hinnat laskivat toista kuukautta putkeen, ruuan hinnan nousukin hidastui. Paljon hyviä merkkejä on nyt ilmoilla.


83 tykkäystä

Tuosta saa jo “luotettavasti” parin datapisteen kautta hienon trendiviivan jyrkästi alamäkeen ja markkina mehustelee tällä nyt ainakin päivän-pari. Tosin seuraavaksi jo odotellaan että mitä JPow turisee seuraavaksi ja onko Fed samaa mieltä että inflaatio on hanskassa ja koronnostot alkavat olla kohta paketissa.

Edit: tai sitten odottaa ensin JPowin turinat ennenkuin uskaltaa riehua yli paria tuntia. Olipahan vauhdilla takaisin kelattu tuo pomppu.

36 tykkäystä

Kuukausittainen inflaatio annualisoituna.

28 tykkäystä

Howard Marks on sitä mieltä että älkää vielä ilakoiko liiaksi viimeaikaisista kevyemmistä inflaatiolukemista. Luen lähes aina Marksin sijoittajakirjeet ja täytyy sanoa että tämä kirje oli yksi parhaista ellei parhain. Kirjeessä Marks käy läpi 53 vuoden sijoittajauraansa historia-aikajanalla 60-luvun lopulta lähtien nykypäivään ja miten sijoittajat sekä sijoitusympäristö on muuttunut kaiken tämän aikana. Marks sanoo kokeneensa kaksi merkittävää muutosta tähän saakka pitkän sijoittajauransa aikana - ja uskoo että olemme mahdollisesti kolmannen merkittävän tapahtuman äärellä. Hyvin makropainotteinen kirjoitus, mutta erittäin opettavainen ja ajatuksia herättävä.

https://www.oaktreecapital.com/insights/memo/sea-change

49 tykkäystä

Tänään julkaistaan Federal Reserven korkopäätös, alla on @Marianne_Palmu:n ennakkomietteet siihen liittyen. :slight_smile:

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve julkistaa huomenna korkopäätöksensä, josta odotetaan ohjauskoron nostoa 50 korkopisteellä 4,25-4,5 %:iin. Koronnostotahti siis hieman hidastuisi aikaisemmista kuukausista, mutta huomio kiinnittyy jo ensi vuoteen ja sen korkoennusteisiin.

Illan tilaisuuteen liittyen muistutan tällaisista ketjuista:
1.https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-6/
Kahvihuoneessa voi keskustella rennommista kahvihuonemaisista jutuista. :upside_down_face:
2.(https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/)
Täällä voi ihmetellä, jos jokin osake raketoi tai syöksyy.
3.Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)
Täällä voi seurata villejä pörssiliikkeitä, jotta tämä ketju pysyy siistimpänä :+1:

image
Marianne toivotti teidät kaikki tervetulleeksi, eli tänään kello 21.00 tähän ketjuun päivystämään popparien kera. :popcorn:

Hauskaa päivää ja jännittävää iltaa kaikille! :slight_smile:

65 tykkäystä

Inflaatiolukuja Euroopasta sekä Japanista teollisuustuotantolukuja
image
image

Inflaatioluvut olivat aika tarkalleen kyllä ennusteiden mukaisia, :face_with_peeking_eye:
Japanissa tilausten määrän kasvu hyytyi.

33 tykkäystä

Mielenkiintoinen taulukointi, vaikka en ole varma et pitävätkö tiedot paikkaansa. Tämän mukaan Morgan Stanley odottaa syklin tulevan päätökseen jo hyvin piakkoin.

image

Kenties tämän päivän kokouksen jälkeen mielipiteet tulevat lähentymään toisiaan.

Edit: Trading Floor Audio: “Some saying Nomura have recently revised there call to 4.75-5% but trying to confirm”

13 tykkäystä

Terminal rate on se pitkän aikavälin korko, joka pitäisi olla jossain 2,5 % maastossa. Tviittaaja viittaa varmaan korkosyklin korkeimpaan ohjauskorkoon missä tullaan käymään keväällä. :sweat_smile:

5-6 % terminal rate olisi kyllä kova. Se viittaisi vahvaan talouskasvuun ja inflaatioon (tai johonkin stagflatoriseen skenaarioon) pitkiä aikoja. :joy:

19 tykkäystä

image

Saas nähä miten tilanne edistyy talven mittaan. :cold_face:

E:
image
Suomen inflaatioluvut

39 tykkäystä

Usein näkee “hike cycle terminal rate” termillä viitattavan nimenomaan tuohon peak rateen. Nämä on onneksi aika helppo bongata kontekstista, tosiaan :smiley:

2 tykkäystä

Naiset, herrat, tytöt ja pojat ennen illan korkopäätöstä ehtii hyvin pureksimaan läpi uuden tänään julkaistun Traders’ club -jakson :slightly_smiling_face:

Analyytikoiden tulosennuste ≠ markkinaodotukset. Tulokset eivät korreloi osakemarkkinoiden kanssa lyhyellä aikavälillä, eikä markkinoiden ajoittaminen osuvilla makronäkemyksilläkään ole helppoa. Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö ja Nordnetin tuottaja Tuomas Tuominen tarkastelevat markkinoiden tilaa teknisen analyysin keinoin ja arvioivat, mitä kaikkea markkina tällä hetkellä hinnoittelee ensi vuodelle. Teknisen analyysin osiossa käsittelyssä Hull Moving Average eli HMA. Katso jakso tai kuuntele se Spotifyssä!

0:00 Intro
1:52 Pörssit nyt
10:03 Markkinakatsaus
27:29 Tekninen analyysi: Hull Moving Average eli HMA
33:12 Salkkukatsaus

18 tykkäystä

@Antti_Jarvenpaa ja @Marianne_Palmu juttelivat innokkaina inflaatiosta. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:18 Katsaus maailmalle
01:30 Inflaatio yllätti monesta syystä
07:32 Keskuspankit myöhästyivät
13:30 “Great moderation”
16:52 Inflaatio ei palaa ennalleen
22:28 2 % ei ole itsestäänselvyys

9 tykkäystä

No niin, hyvää iltaa foorumille ja tervetuloa valvomaan Federal Reserven korkopäätöksen merkeissä. Korteissa on siis 50 korkopisteen nosto, joka jatkaisi historiallista kiristyssykliä (ks. WSJ:ltä poimittu kuva alla).

Kerrataan vielä ennen päätöstä, mitä nousevat korot tarkoittavat amerikkalaisille kotitalouksille. Heillä asunnonomistajien suojaus koronnostoja vastaan on selvästi vahvempi kuin esimerkiksi meillä Suomessa, sillä merkittävä osa lainoista, yli 90 %, on sidottu kiinteään korkoon 10-vuotisen koron ollessa suosituin. Näin ollen nousevat korot eivät iske lainan omistajiin heti, vaan heille olennaista on se, mihin korkotaso asettuu lähivuosina. Uusille lainanottajille tilanne on sen sijaan haastava 10-vuotisen koron ollessa nyt 6 %:n tuntumassa. Tämän vuoksi asuntomarkkinaindeksit ovat laskeneet viime kuukausina.

Toki nouseva korkotaso vaikuttaa talouteen muutoinkin, kuten kulutusluottojen kautta. Niiden osalta korkoriski on jo huomattava, kuten alla olevasta kuviosta näkyy.

62 tykkäystä

No niin päätös on ulkona, ja 50 korkopisteen nosto tuli. Itse sanamuodossa tulevien nostojen osalta päätökseen ei tullut muutoksia verrattuna marraskuuhun, vaan viestinä on että koronnostoja jatketaan.

112 tykkäystä

Sitten ennusteisiin. Aika raju nosto tuli mediaani korkoennusteeseen ensi vuodelle, 4,6 %:sta 5,1 %:iin eli avomarkkinakomiteankin mielestä yli viiden prosentin korkotasolle mennään. Ja huom. 2024 ollaan vielä yli 4 %:n ja 2025 yli 3 %:n tasolla. Pitkän aikavälin tasapainokorossa ei sen sijaan nähty muutosta.

93 tykkäystä

Today’s Developments

Stocks fell and shorter-term bond yields rose after the Federal Reserve lifted interest rates by 0.5 percentage point. Today’s Developments

The smaller increase followed larger increases of 0.75 point at their past four meetings and marked a new phase of policy tightening as they calibrate how much higher to lift rates
Bond yields are rising after the Federal Reserve [raised interest rates by 0.5 percentage point

  • The two-year Treasury yield—closely tied to monetary policy expectations—rose to 4.279% from 4.229% late Tuesday.
  • The 10-year yield recently traded at 3.554% from 3.501%. Yields and prices move inversely.

noin 21:30 FED Powell suora striimaus alkamassa nyt…,

17 tykkäystä

Inflaatioennusteita nostettiin ensi vuodelle (3,1 % vs. 2,8 % marraskuussa) ja talouskasvuennusteita laskettiin aika rajustikin (0,5 % vs. 1,2 % marraskuussa), eli vaikeampi ensi vuosi on tulossa USA:n taloudelle. Korkoennusteista näkee, että Fed keskittyy nyt inflaation nujertamiseen talouskasvun kustannuksella. Tähän antaa tukea vahva työmarkkina, sillä työttömyysasteen odotetaan pysyvän viiden prosentin alapuolella koko ennusteajanjakson.

95 tykkäystä

Ennusteista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia: käytännössä kaikilla vastaajista epävarmuus inflaatiokehityksestä on korkea ja riskit lähes kaikilla ylöspäin, jotain on siis opittu team transitory -ajoista. Sama juttu työttömyyskehityksen osalta.


55 tykkäystä

Fedin puheissa on ollut hajontaa haukkoihin ja kyyhkyihin ennen korkopäätöstä, mutta yhteisen pöydän ääreen kokoonnuttuaan yhteinen sävel on löytynyt, sillä päätös oli yksimielinen. Itse päätöksen sanamuodoissa ei ensinäkemältä ollut merkittäviä muutoksia marraskuuhun, eli siitä ei löydy myöskään merkkejä koronnostojen paussista. Ehkä lehdistötilaisuus antaa jotakin vinkkiä tähän.

60 tykkäystä