Poikkeuksellisesti tuon kahvihuone-kommentin tänne, koska uskon saavani siitä ketjuun liittyvää ja muita lukijoita ilahduttavaa jutunjuurta.
Sveitsin keskuspankki tosiaan ilmoitti tarjoavansa likviditeettiä eli hätärahaa Credit Suissella. Kaatuminen toistaiseksi torpattu (odotetusti).
Toistaiseksi tässä pankkikriisissä on ollut positiivista se seikka, että se liittyy enemmän likviditeettin, kuin niinkään pankkien lainojen kuranttiuteen. Pankit eivät ole mätiä, niillä on vain ongelmia saada käteistä riittäviä määriä. Finanssikriisissä kukaan ei luottanut pankkien saamisiin ja ne olivat alikapitalisoituneita. Nyt tilanne on toistaiseksi sillä rintamalla hyvin.
Keskuspankkien nopeat hätätoimet voivat myös aiheuttaa markkinalla fiiliksen, että onkohan jokin isomminkin rikki. Historiallisesti esimerkiksi 50 korkopisteen hätälaskut ovat laukaisseet pikemminkin lisälaskua. Nyt tietysti korkojen laskua ei (toivottavasti) ole luvassa, vaan ongelmaa on ratkaistu ihan oikein likviditeetillä.
Nostin eilisessä Hätä-Vartissakin tämän kuvaajan, mitä kävi 90-luvun lopulla Fedin leikatessa korkoja vastauksena Long Term Capital Managementin kaatumiseen. Finanssikriisi vältettiin, mutta osakemarkkina riensi kuplautumaan ja inflaatio karkasi käsistä ja lopulta Fedin oli pakko pilata pirskeet. Uskon, että tämä oppi on Fedillä takaraivossa.
Itseäni mietittyttää, miten pidemmän aikavälin murheet kuten inflaatio tai kiinteistösektori eivät ole päivässä mihinkään hävinneet. Jos jotain voi todeta niin QT maailmalla näyttää todellakin loppuvan keskuspankkien uusien hätärahoitusohjelmien myötä. On mielenkiintoista nähdä, jatketaanko inflaation taltuttamista korkoaseella vai otetaanko riski uudesta hintojen nousu spurtista.
Viimeisen yli 10 vuoden aikana sijoittajat ovat tottuneet ostamaan nopeita dippejä. Olen siitä samaa mieltä, että valmistautumista pitäisi tehdä aina rauhallisina aikoina. Se tuppaa itseltänikin jäämään puolitiehen, koska pörssi on nousuaikoina tylsä paikka ja niinpä huomaan tällaisina aikoina iltamyöhään lukevani firmojen materiaaleja pitkän työpäivän päälle. Laiskuus kostautuu näin.
Mutta, mielestäni edelleen inflaatio on muuttanut tätä nopean dipin ostamisen dynamiikkaa eikä tällä kertaa välttämättä ole niin kiire. Onhan nykyinenkin dippi isompaa kuvaa katsoen venynyt jo 1,5 vuoden mittaiseksi ja venyy edelleen ellei sitten yritä ostaa dippejä ison dipin sisällä.